Özellikle yaz ayları geldiğinde kendimizi daha çok doğaya bırakmayı ve doğayla baş başa tatil yapmayı istiyoruz. Şehrin gürültüsünden uzaklaşıp huzurlu bir ortamda kendimizi dinliyoruz. Temiz havada zaman geçirirken bir yandan da doğanın içinde keşfedecek birçok şey bulabiliyoruz. Kamp yapmanın zevkinin bir kısmı da dışarıda olmak ve standart şehir yaşamında kullandığımız eşyalardan uzaklaşmak oluyor. Daha az eşya ile dışarıda var olduğunuzu hissediyorsunuz. Böylece normal yaşantınızda kullandığınız eşyalarının çoğunun gereksiz olduğunu anlıyor ve üzerinizdeki yükün hafiflediğini hissediyorsunuz. Ancak aynı zamanda da konforunuzdan ve güvenliğinizden fazla ödün vermemeniz gerekiyor. Aksi durumda kısıtlı sürede yaptığınız kamp tatili sizin için çileye dönebiliyor. Bu nedenle kampta gerçekten ihtiyacınız olan malzemeleri belirleyip, orada neler yaşayabileceğinizi düşünerek önleminizi almanız oldukça faydalı oluyor. İlk kez bir kamp tatili deneyimi yaşıyorsanız genellikle yanınıza çok fazla eşya alma eğiliminde oluyorsunuz. Nelere ihtiyacınız olduğunu tam olarak kestiremediğinizden kullanacağınız ihtimaliyle fazla malzemeyle birlikte gidiyorsunuz. Bu konuda biraz deneyim kazandıktan sonra ise gerçekten ihtiyacınız olan malzemeler konusunda artık emin olabiliyorsunuz. Gittikçe daha az ama gerekli olan malzeme ile kamp yapmanın tadını daha çok çıkarabiliyorsunuz. Kamp yapmak için yola çıkmadan önce önemli malzemelerinizi unutmadığınızdan emin olmanız gerekiyor. Çünkü kamp yaptığınız yerde her zaman eksiklerinizi tamamlama imkanı bulamayabiliyorsunuz. Bu nedenle mutlaka günler öncesinden bir ihtiyaç listesi çıkarmaya başlamanız tavsiye ediliyor. Aklınıza geldikçe bu listeye ekleme yapıp yola çıkmadan önce de yanınıza aldığınıza emin olmak için kontrol etmeniz orada zorluk yaşamamanızı sağlıyor. Bu yazımızda her koşulda yanınızda olması gereken yaz kampı malzemeleri neler anlatmaya çalışacağız.

Barınma İhtiyacınız için: Çadır

Kamp tatilinde ihtiyacınız olan malzemelerin ilki çadır oluyor. Doğanın içinde bir tatil yapacağınız için ilk önce temel ihtiyacınız olan barınma ihtiyacınızı karşılamanız gerekiyor. Bu nedenle kendinize en uygun çadırı temin ediyorsunuz.

Çadırların mevsimlere göre önemli detayları bulunuyor ve bunu göz önünde bulundurmanız faydalı oluyor. Çünkü yaz aylarında hava sıcak olduğu için çadırın içinde kolayca bunalabiliyorsunuz. Bu nedenle yazlık çadırlar, sizin için en uygun olanı gözüküyor. Hem havalandırma mekanizması iyi oluyor hem de güneşi içeri almadığı için içerisi çok sıcak olmuyor.

Yaz aylarında kamp yapıyor olsanız bile yağmur ihtimalini her zaman düşünmeniz gerekiyor. Bu nedenle yazlık çadırınızda mutlaka bir çadır yağmurluğu da bulundurmanız sürpriz hava şartlarına karşı koruyucu oluyor.

Yerle Temasınızı Kesen En Önemli Malzeme: Mat

Kamp yaparken yaşanan en konforsuz ortam yerde yatmak olarak görülüyor. Altınızda bir yatak olmadığı için sert zemine yatmak çok elverişli olmuyor. Bu nedenle kamp tatilinde çadırla birlikte mat da yanınızda mutlaka bulunması gereken malzemelerin başında geliyor.

Kamp malzemeleri arasında birbirinden çok farklı modellere sahip matlar bulunuyor. Burada kendinize en uygun ve konforlu olan modeli seçmek tamamen sizin tercihinize kalıyor. Yanınızda çok fazla yer kaplamasını istemiyorsanız ince matları kullanabiliyorsunuz. Bunların en büyük dezavantajı yerle daha fazla temas halinde olmanız oluyor. Eğer kamp yaptığınız alanda zemin kötüyse bu matlarla onu doğrudan hissediyorsunuz.

Taşıma anlamında bir sıkıntınız bulunmuyorsa kalın matlardan yanınıza alabiliyorsunuz. Çok yer kaplasa da, üzerinde yatarken yerle çok fazla temas etmiyorsunuz. Böylece yerdeki taşları ya da diğer rahatsızlık verecek engebeleri hissetmiyorsunuz.

Taşırken fazla yer kaplamamasını ancak yatarken de konforunuzdan ödün vermemek istiyorsanız şişme matlar sizin için daha ideal oluyor. Sadece yanında bir de şişirme pompasını taşımış oluyorsunuz. Ancak şişme matlar yatağınızın konforunu sağladığı için bazı kampçıların vazgeçilmez malzemeleri arasında yer alıyor.

Geceleri Rahat Bir Uyku İçin: Uyku Tulumu

Uyku tulumu, yaz kampı malzemeleri arasında en tartışmalı olanlar arasında yer alıyor. Bazı kampçılar yazın uyku tulumunun içine hapsolmanın anlamsız olduğunu savunurken, bir grup ise gece sıcaklık düşüşünden olumsuz etkilenmemek için gerekli olduğunu düşünüyor.

Uyku tulumlarının da yazlık ve kışlık modelleri olduğu için yaz kampında kullanacağınız modeli kendiniz seçebiliyorsunuz. Eğer kamp yaparken konforunuzdan ödün vermek istemiyorsanız yazlık uyku tulumunuzu yanınıza almanız önemli bir fark yaratıyor.

Sonuç olarak bakıldığında iki kesimin de haklı yanları bulunuyor. Bu konuda kararı daha çok kendi yapınıza ve kampa gideceğiniz yere göre kendiniz vermeniz gerekiyor.

yaz kampi malzemeleri teknosa

Hava Karardıktan Sonra Yanınızda Bulunması Gereken: Fener

Her kampçının yanında mutlaka bulundurması gereken ancak genellikle ihmal edilen malzemelerin başında fener geliyor. İster bir kamp alanında isterseniz de doğanın içinde kamp yapın, geceleri çoğunlukla ışık bulamıyorsunuz. Çadırınızın içinde ve çevresinde etrafı aydınlatan hiçbir şey olmayacağı için bazı tehlikeli durumlara açık oluyorsunuz. Her ne kadar hava karardıktan sonra çadırınızdan pek çıkmayacağınızı düşünseniz de, en azından tuvalet ihtiyacınız için çıkmanız gerekebiliyor. Böyle durumlarda yönünüzü bulabilmek ve etrafı görebilmek için bir fenere ihtiyacınız oluyor.

Artık neredeyse tüm telefonların fener özelliği bulunuyor. İhtiyacınız olduğunda tek bir tuşla feneri yakabiliyorsunuz. Son yıllarda bunun ihmal edilme nedenlerinin başında da cep telefonlarımıza duyduğumuz güven geliyor. Ancak telefonun şarjının bitmeyeceğinin bir garantisi bulunmuyor. Ayrıca telefonun feneri belli bir noktaya kadar aydınlatabiliyor. Bu da oldukça kısa bir mesafe oluyor. Daha uzak ya da daha geniş bir alanı aydınlatmanız gereken durumlarda zorda kalabiliyorsunuz. Bu nedenle kamp yapmaya giderken her zaman çantanızda pilleri yenilenmiş ve yanında yedek pillerin de olduğu güçlü bir fener almanız gerekiyor. Fener olarak, el feneri ya da kafa fenerini ihtiyacınıza göre tercih edebiliyorsunuz.

Kampın Keyfini Çıkarmak İçin: Kamp Sandalyesi

Yaz aylarında kamp yapmak daha çok keyifli zaman geçirme amacını taşıyor. Kamp alanında sadece çadırda zaman geçirmiyorsunuz ya da dışarıda her zaman ayakta durmanız gerekmiyor. Keyifli zaman geçireceğiniz, kendinizle kalacağınız ya da arkadaşlarınızla sohbet edip vakit geçireceğiniz bolca zamanınız oluyor. Böyle anlarda konforlu bir şekilde oturacağınız bir kamp sandalyenizin olması oldukça işe yarıyor.

Ancak kamp sandalyesi seçerken dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü piyasada bulunan birçok kamp sandalyesi çok yer kaplayacak şekilde tasarlanıyor. Eğer sadece sırt çantanızla kamp yapmaya gidiyorsanız, standart kamp sandalyelerini taşımak zor oluyor. Bu nedenle daha az yer kaplayan ve katlanabilir modeller arasından seçim yapabiliyorsunuz. Yanınıza aldığınız eşyaların küçük ve pratik olması, taşıma anlamında hiç zorluk çıkarmıyor. Eğer kamp yapmaya aracınızla gidiyorsanız bu konuda biraz daha esnek olabiliyorsunuz. Standart sandalyelerin dışında kendi konforunuza göre istediğiniz büyüklükte seçimler yapabiliyorsunuz.

Kamp sandalyesi alırken güvenlik anlamında birinci sıraya her zaman kendimizi koyuyoruz. Sandalyenin üzerinde otururken kırılması, kazalara yol açabiliyor. Bu nedenle kaliteli malzemelerden yapılmış dayanıklı kamp sandalyesi seçmeniz oldukça faydalı oluyor.

Kampta Olmazsa Olmaz Temel İhtiyacınız: Su

Yaz kamplarında yaşanacak sorunlardan biri de suyla ilgili oluyor. Güneş çarpmasını ve vücudun su kaybetmesini engellemek için en çok suya ihtiyaç duyuyoruz. Kamp yapmaya giderken yanımıza alacağımız tüm malzemeleri kısıtlı tutmaya çalışıyoruz. İhtiyacımız olmayan malzemeleri almamaya, ihtiyacımız olanların ise sadece yeteri kadarını yanımıza almaya özen gösteriyoruz. Bu konuda cömert olmamız gereken tek şeyin su olması tavsiye ediliyor. Kampta kalacağımız süre boyunca harcayacağımızı düşündüğümüz suyun en az yüzde elli daha fazlasını yanımızda götürmemiz, orada zor durumda kalmamızı engelliyor. Bu nedenle bol miktarda su almamız önemli konuların başında geliyor.

Eğer arabayla kamp yapmaya gidiyorsak bu konuda herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Ancak sırt çantamızla gittiğimizde o kadar suyu yanımızda taşımamız oldukça zor görünüyor. Böyle bir durumda su sorunu yaşamamak için, temiz su kaynaklarına yakın yerleri kamp alanı olarak seçmemiz en doğru davranış oluyor. Yanımıza temiz su kapları alıp doldurarak kamp süresince su ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz.

Temiz Havada Tadını Daha Çok Alacağınız: Yiyecekler

Kamp sırasında doğanın içerisinde yemek yerken en güzel hisleri yaşıyorsunuz. Ancak yemek yapmak istediğinizde zorlanabiliyorsunuz. Evinizdeki mutfağınız gibi bir ortamınız olmayacağı için yanınızda buna alternatif olacak malzemeler bulundurabiliyorsunuz.

Bunların başında kamp ocakları geliyor. Piyasada çeşitli modellerde kamp ocakları bulunuyor. Bunlar arasında gazlı çalışanlar da bulunuyor, mangal tarzı ızgara ocaklar da. Aralarında seçim yaparken hem pratik bir şekilde kullanabileceğiniz hem de kolay taşınabilir olmasına dikkat ediyorsunuz. Ayrıca ocakta kullanacağınız yakıt türü de önemli konular arasında yer alıyor. Yakıtı yanınızda taşıayacağınız için bu konuda ekstra dikkatli olmanız gerekiyor.

Kampta yapmayı planladığınız yemeğin malzemelerini yanınızda taşıyorsunuz. Bu da bazı yiyeceklerin bozulma riskiyle karşı karşıya kalmanıza neden oluyor. Bu nedenle yanınıza çok fazla çiğ yiyecek almamanız tavsiye ediliyor. Yaz aylarında sıcağın da etkisiyle yiyeceklerin daha çabuk bozulacağını göz önünde bulundurup tercihlerinizi buna göre yapıyorsunuz.

Kampta yemek pişirmeyi düşünüyor olsanız da olmasanız da, mutlaka yanınızda hazır yiyecekler ve bol miktarda atıştırmalık aldığınızdan emin olmanız gerekiyor. Pişireceğiniz yemeklerin bozulma ihtimali ya da pişirirken sorun yaşama ihtimaliniz olduğu için hazır yiyecekler buradaki en büyük kurtarıcınız oluyor.

Güneş Kremi, Güneş Gözlüğü ve Şapka

Kamp hayatında günün büyük kısmını dışarıda geçiriyoruz. Yaz aylarında kamp yaptığımızda güneşin tehlikeli ışınlarına normalden çok daha fazla maruz kalıyoruz. Bu da sağlığımızı ciddi anlamda etkileyen faktörlerden biri oluyor. Yaz güneşinin tadını çıkartırken bunun zararlarından korunmak için mutlaka önlem almamız gerekiyor. Bunun için güneş kremi, güneş gözlüğü ve şapkamızın kamp çantamızda yer alması tavsiye ediliyor.

Tenimize uygun olan güneş kremini, özellikle öğle saatlerinden itibaren sürerek ultraviyole ışınlarından kendimizi koruyabiliyoruz. Ayrıca günün her saatinde görüşümüzün olumsuz etkilenmemesi için güneş gözlüğü ve şapkamızın yanımızda olması oldukça fayda sağlıyor.

Hijyenik Malzemeler

Kamp hayatında hijyen anlamında çok fazla imkanlarımız olmuyor ve bu durum kısa bir süre sonra sorun yaratıyor. Bu nedenle sağlığımızı tehlikeye atmamak adına hijyenimiz için ihtiyacımız olan malzemeleri mutlaka yanımızda bulundurmamız gerekiyor. Sadece bir iki geceliğine kamp yapacaksanız belki duş almamayı göze alabiliyorsunuz. Ancak bu durum temiz kalmayacağınız anlamına gelmiyor. Yanınızda götüreceğiniz temizleme mendilleri ile her sabah vücudunuzu silerek temiz kalabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra biyolojik olarak parçalanabilen sabunlar bulunuyor. Ellerinizi ve yüzünü sabunlamak için bu sabunları kullanabiliyorsunuz. Tek kullanımlık olduğu için yanınızda hem yük yaratmıyor hem de doğaya bir zararı bulunmuyor.

Gün içerisinde hijyen sağlamak için yanınızda mutlaka bir dezenfektan ya da kolonya bulundurmanız iyi oluyor. Her zaman su ve sabuna ulaşma imkanınız olmayabiliyor. Böyle durumlarda vücudunuzun açıkta olan ve mikrop kapmaya müsait olan bölgelerini dezenfekte etme şansınız oluyor. Bunların yanı sıra kampta mikrop kapmanıza neden olan başka durumlar da olabiliyor. En sık karşılaşılan olaylar kesikler ve böcekler oluyor. Doğada bol miktarda böcek ve sinekle bir arada oluyorsunuz. Böcek ısırması sonucu virüs ya da bakteri kapma ihtimali oluşabiliyor. Ayrıca dal parçaları ya da otlar nedeniyle kesikler de oluşabiliyor. Bu tarz durumlarda dezenfektan ya da kolonya ile bu bölgelerin temizliğini sağlamanız sizi herhangi bir olumsuz hastalıktan korumaya yardımcı oluyor.

Yukarıda her koşulda yanınızda olması gereken yaz kampı malzemeleri neler olabilir anlatmaya çalıştık.

Siz de yaz kampı yaparken işinize yarayacak en iyi kamp malzemelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
okul pratik sac modelleri teknosa
Devamını Oku

Okul için Pratik Saç Modelleri

Okula geri dönmek, bir çırpıda hazırlanacak günlük bir rutine geri dönmek demek oluyor. Kitapları, defterleri ve kalemleri çantaya…
hirsizlardan nasil korunursunuz teknosa
Devamını Oku

Hırsızlardan Nasıl Korunulur?

Ülkemizde hırsızlık olayları her geçen yıl artmaya devam ediyor. Her gün yüzlerce ev ve iş yeri soyuluyor. Yapılan…