Şehrin gürültüsü ve koşuşturması çoğu zaman üzerimizde stres ve baskı yaratıyor. Her ne kadar yaşamın akışında bunu fark etmiyor olsak da, bir süre sonra kronik yorgunluk ve mutsuzluk baş göstermeye başlıyor. Ardından daha sakin bir ortam, daha sessiz bir mekan arayışına giriyoruz. Bu kaotik ortamdan kaçmanın en güzel yollarından biri de kamp yapmak oluyor. Şehirden uzak, doğanın içinde bir yer bulup her fırsatta buraya kaçarak hem fiziksel hem de ruhsal olarak arınma fırsatı yaratıyoruz. Şehir yaşamında çok fazla bir şey yapmadığımızda bile dinlenebildiğimizi hissetmiyoruz. Ancak kamp yaşantısında gün içerisinde ne kadar çalışsak da dinlenebiliyoruz. Çünkü sessiz ve huzurlu ortamda bulunmak her şeyi değiştiriyor. Kamp yaparken doğa ile iç içe bulunuyoruz. Şehir hayatına alışık olduğumuz için bu durum bizim açımızdan hem güvenlik hem de konfor olarak rahatsız edebiliyor. Bu nedenle kampa giderken orada ihtiyacımız olan malzemeleri de yanımızda götürmemiz gerekiyor. Kamp için gerekli olan malzemeleri listeleyip eksiklerimizi ona göre tamamladığımızda, bulunduğumuz doğal ortamın içinde herhangi bir sorun yaşamıyor ve keyifli bir tatil yapabiliyoruz. Bu yazımızda kamp malzemeleri neler anlatmaya çalışacağız.
Kamp Çadırı
Dünyanın en yaygın kamp malzemelerinin başında kamp çadırı yer alıyor. Son yıllarda her ne kadar karavan kampları popüler olmaya başlasa da, çadır kampları her zaman vazgeçilmez bir yerde duruyor.
Doğadayken insanın temel ihtiyaçlarının başında barınma geliyor. Bu nedenle bir kamp çadırımızın mutlaka olması gerekiyor. Çadırımızı seçerken kamp yapacağımız yere ve mevsime uygun olmasına dikkat ediyoruz. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında kamp yaptığımız için piyasada bulunan üç mevsim kamp çadırları bunun için en uygunları oluyor. Yağmurda çadırın içinin ıslanmaması için yağmurluğu olan çadırlar, doğada yaşayacağımız sürprizlere karşı hazırlıklı olmamızı sağlıyor. Ayrıca çadırının içinin havalanması da gerektiği için penceresinin olmasına, kapı ve pencerelerinde sinekliğinin de bulunmasına dikkat ediyoruz.
Kamp çadırının bu özelliklerinin yanı sıra boyutu da önemli oluyor. İçerisinde rahat edeceğimiz boyutlara sahip olması kampın daha keyifli geçmesini sağlıyor. Çadırların üzerinde genellikle kaç kişilik olduğuna dair bilgisi bulunuyor. Ancak burada karar verirken bir noktaya dikkat etmemiz gerekiyor. Çadırda kaç kişi kalacaksak, kamp çadırının hep bir kişi fazla kapasiteli olması önemli bir nokta oluyor. Yani eğer tek başımıza kamp yapacaksak iki kişilik kamp çadırı ya da partnerimizle birlikte kamp yapıyorsa en az üç kişilik kamp çadırlarını tercih ediyoruz. Böylece çadırın içinde rahat edebileceğimiz az da olsa bir alana sahip oluyoruz.
Uyku Tulumu
Çadırda kaldığınız süredeki en önemli konulardan biri de uyku oluyor. Kamp yaparken çadıra çoğunlukla sadece uyumak için giriyoruz. Geceleri özellikle orman kampı yapıyorsak soğuk oluyor. Bu nedenle kaliteli bir uyku için uyku tulumuna önem vermemiz gerekiyor.
Uyku tulumları soğuktan koruma derecesine göre gruplara ayrılıyor. Bu nedenle yazlık uyku tulumları ile kışlık olanlar arasında ciddi farklar bulunuyor. Kışlık uyku tulumları sıfırın altındaki derecelerde bile bizi doğuktan koruduğu için bunları yaz aylarında kullanamıyoruz. Aynı şekilde tam tersi olarak da yazlık uyku tulumumuzu kış aylarında yapacağımız kamplarda kullandığımızda geceleri çok fazla üşüyebiliyoruz. Uyku tulumu tercihini buna göre yaptığımızda kampın her anından daha çok keyif alabiliyoruz.
Mat ya da Şişme Yatak
Kamp yapmanın en zor yanlarından biri yerde uyumak oluyor. Sert zeminde ve yerde uyuduğumuz için kendimizi rahatsız hissedebiliyoruz. Ancak kamp yapmayı sevenler için bu çok da sorun yaratmıyor.
Kamp yaparken kendimize konforlu bir ortam sağlayabilmek için mutlaka bir mat sahibi olmamız gerekiyor. Standart matların yanında daha fazla konfor arayanlar için şişme mat ve şişme yatak da kullanılıyor. Mat için dikkat etmemiz gereken en önemli nokta kalınlığı oluyor. Eğer çok ince bir matımız varsa doğrudan yerde yatıyor hissine kapılabiliyoruz. Zeminde bulunan en ufak taşlar bile rahatsız edebiliyor. Bu nedenle biraz daha kalın matlar tercih ediyoruz. Eğer kampa arabamızla gidiyorsak ve daha konforlu bir uyku istiyorsak, şişme yatağı da tercih edebiliyoruz. Şişme yatak normal matlardan daha fazla yer kaplıyor ve şişirme aparatını da yanımızda taşımamız gerekiyor. Sırt çantası bunları taşımak için pek uygun olmayabiliyor.
Fener ya da Kafa Lambası
Kamp yaparken normal şehir hayatındaki konforumuzdan çıkıyoruz. Çadır kampında elektriğimiz olmayacağı için akşam ve gece saatlerinde sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Gece çadırda bir şeyler aramamız gerektiğinde, tuvalete gideceğimiz zaman ve daha birçok konuda ışığa ihtiyacımız oluyor. Pratik kullanımı ve iki elimizin de serbest kalmasını sağladığı için kafa lambası en ideal aydınlatma cihazımız oluyor. Ancak istersek bir el feneri de bu konuda oldukça işimizi görüyor. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli nokta piller oluyor. Bazen piller beklediğimizden erken bitebiliyor. Kampta zor durumda kalmamak için mutlaka yanımızda yedek pil bulundurmamız gerekiyor.
Portatif Sandalye ve Masa
Kamp yaparken en çok keyif aldığımız anların başında doğanın içinde oturup anın tadını çıkarmak geliyor. Bunun için portatif bir sandalye ve masa oldukça işimize yarıyor. Çadırımızın önüne ya da denize yakın bir yerdeysek deniz kenarına sandalye ve masamızı açıp yiyecek ve içeceklerimizi de yanımıza alabiliyoruz. Doğanın ve temiz havanın daha uzun süre tadına varabiliyor, içinde bulunduğumuz ortamın keyfini çıkartabiliyoruz.
Açılır kapanır masa ve sandalye çeşitleri piyasada bol miktarda bulunuyor. Kendi kullanım tarzımıza göre model ve boyutlarda olanlardan seçim yapabiliyoruz. Katlanabildiği için kullanmadığımız zamanlarda katlayarak çadırımızdaki boş alanda saklayabiliyoruz.
İlk Yardım Malzemeleri
Kampa giderken en çok ihmal edilen kamp malzemeleri içinde ilk yardım malzemeleri öne çıkıyor. Doğada bir tatile giderken başımıza nelerin geleceği tam bir bilinmez oluyor. Bir kamp alanında ya da tamamen ormanın içinde kendi başımıza kamp yapalım fark etmiyor. Bazen bir yerlerimiz kesilebiliyor ya da bir böcek sokabiliyor. Ciddi bir şekilde yaralanmasak da mikrop kapmamak için ve durumun ciddiyetinin büyümemesi için hemen müdahale etmek çok faydalı oluyor. Bu nedenle kampa gitmeden önce bir ilk yardım çantası sahibi olmanız hiç fena olmuyor. Ayrıca düzenli olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa onlar için de güvenli bir saklama alanı sunmuş oluyor.
Çakı ya da Bıçak
Kamp yaparken kesici aletler çok daha önemli bir hale geliyor. Çünkü kamp alanındayken bazı şeylerden yoksun kalıyorsunuz. Yemek hazırlama konusunda portatif ocağınız bulunuyorsa hazır yiyeceklere mahkum olmuyorsunuz. Ancak yemek hazırlamak için bir şekilde bıçağa ihtiyacınız oluyor. Ayrıca sadece yemek hazırlamak için değil doğada zarar verebilecek hayvanlar varsa onlara karşı kendimizi korumak için ya da başka birçok konuda bıçak gerekebiliyor. Bu nedenle kampa giderken hazırlayacağınız ihtiyaç listesinde mutlaka bir çakının bulunması oldukça iyi oluyor.
Hamak
Dinlenebilmek ve stresimizi atmak için kamp yapmayı daha çok tercih ediyoruz. Aldığımız keyfi katlayacak malzemelerden biri de hamak oluyor. İki ağacın arasına kurulumunu yaptıktan sonra üzerine yattığınızda dünyanın tüm stresinden arındığınızı hissedebiliyorsunuz. Bu şekilde saatlerce durabilir hatta sineklikli modellerinden tercih ederseniz geceyi hamakta uyuyarak geçirebiliyorsunuz.
Yukarıda kamp malzemeleri neler anlatmaya çalıştık.
Siz de kamp yaparken işinize yarayacak en iyi kamp malzemelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.