Ev eşyalarında yaşanan teknolojik gelişmeler hem sağlığımız hem de işimizi kolaylaştırması açısından hayatımızda oldukça önemli bir yer kaplıyor. Bu gelişmeler sayesinde evde rutin olarak yapmamız gereken işler daha az zamanımızı alıyor. Sadece zaman açısından değil, sağladığı hijyen de bu konuda oldukça önemli oluyor. Çamaşır kurutma makinelerinin yüksek sıcaklıkta ve hava akışıyla birlikte yıkama sırasında yok olmayan bakteri ve virüslerden kurtulmamızı sağlıyor ve daha hijyenik, daha temiz kıyafetler giyebiliyoruz. Sahip olduğu filtreler sayesinde bazı alerjik reaksiyonlardan da kurtulabiliyoruz. Son yıllarda şehir yaşamının artması ve çamaşırlarımızı açık havada kurutma imkanı bulamadığımız için hepimiz kurutma makinelerine ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü evin içerisinde asarak kurutmak sağlığımızı önemli ölçüde tehdit ediyor. Piyasada çok fazla marka ve modelde kurutma makinesi bulunuyor. Kurutma makinesi almaya karar verdiğimizde bunlar arasından seçim yapmak oldukça zorlaşıyor. Bunun için bazı önemli detaylara dikkat etmemiz, bu konuda yanlış karar vermemize engel oluyor.

Doğru Kurutma Makinesi Tipini Seçmelisiniz

Kurutma makineleri çalışma tiplerine göre genel olarak üçe ayrılıyor. Kondenserli, ısı pompalı ve hibrit teknolojiye sahip bu kurutma makinelerinin çalışma prensiplerini bildiğimizde, ihtiyacımıza en uygun olanı daha kolay seçebiliyoruz.

Kondenserli Kurutma Makineleri

Kondenserli kurutma makinelerinin içerisinde bir ısıtıcı bulunuyor. Bu ısıtıcı makinedeki havayı ısıttıktan sonra çamaşırların üzerine üflüyor ve bu şekilde kurutma sağlıyor. Kurutma sonucunda ortaya çıkan nem yoğuşturularak tahliye edilmesi gerekiyor. Bu aşamada iki farklı model bulunuyor. Birincisinde çıkan nem yoğuşturulduktan sonra su tankında toplanıyor ve her kurutma işleminden sonra manuel olarak boşaltılıyor. İkinci modelde ise bir su tahliye borusu bulunuyor. Toplanan su, tahliye borusundan su giderine gönderiliyor. Bu sayede hem bunun için uğraşmamış oluyorsunuz hem de zamandan tasarruf ediyorsunuz.

Isı Pompalı Kurutma Makineleri

Isı pompalı kurutma makineleri, havayı ısıtırken kompresör ve ısı pompasını kullanıyor. Kompresör yardımıyla hava ısıtıldığı için kondenserli kurutma makinelerine göre daha az enerji harcıyor. Bunun avantajı elektrik faturalarında kendini gösteriyor. Isı pompalı kurutma makinelerinde de su tahliyesi iki yolla yapılıyor. Bunun için su tankında toplanan su, manuel tahliye ediliyor ya da su tahliye borusu ile su giderine bağlanıyor.

Hibrit Teknolojiye Sahip Kurutma Makineleri

Hibrit teknolojili kurutma makineleri aslında geleneksel teknolojiye sahip olan kondenserli kurutma makineleri ile ısı pompalı kurutma makinesini birleştiriyor. Bu sayede kurutma işlemleri daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleşiyor. Hibrit teknolojisi zamandan ve enerjiden önemli ölçüde tasarruf edilmesini sağlıyor.

kurutma makinesi almadan once bilmeniz gereken teknosa

Ne Kadarlık Kapasiteye İhtiyacınız Var?

Çamaşır makinelerinde olduğu gibi kurutma makinelerinin de kapasitesi kilogram cinsinden ifade ediliyor. Kapasite, normalde makinenin içerisine alabileceği maksimum yükü belirtiyor olsa da, kullanacağınız kurutma programına göre bu miktar değişkenlik gösteriyor. Çünkü tüm çamaşırlarınızı aynı programda kurutamıyorsunuz. Her zaman kumaş tipine uygun olan programı tercih etmeniz gerekiyor.

Çamaşırlarınızı kurutma makinesine attığınızda kapağı ile arasında çok fazla boşluk kaldığını düşünebiliyor ve olması gerekenden daha fazla çamaşır atabiliyorsunuz. Bu aşamada en yaygın yapılan hatalardan biri bu oluyor. Islak çamaşırlar kaplaması gerekenden daha az hacimde yer kaplıyor. Kurudukça açılıyor ve kapladıkları yer artıyor. Bu nedenle çamaşırların kurutma sırasında zarar görmemesi ve kırışıklıkların olmaması için boş yere ihtiyacı olduğunu unutmuyorsunuz.

Kurutma makinesinin hacmi, makinenin boyutunu da doğrudan etkiliyor. Kurutma makinesini koyacağınız yeri belirledikten sonra eni, boyu ve derinlik ölçülerini iyi hesaplamanız ve buna göre doğru ürünü seçmeniz oldukça faydalı oluyor. Sonrasında yer sorunu yaşadığınızda pişman olabiliyorsunuz. Aynı zamanda ihtiyacınızdan daha fazla ya da daha az kapasiteli bir kurutma makinesi seçtiğinizde kullanırken de sıkıntılar yaşayabiliyorsunuz.

Enerji Sınıfı Harcadığınız Elektriği Etkiliyor

Diğer beyaz eşyalarda olduğu gibi çamaşır kurutma makinelerinde de enerji sınıfları harf ve artı işareti ile belirtiliyor. Normalde A enerji sınıfı eşyalar, enerji tasarruflu ürünler olarak biliniyor. Yanına eklenen artı sayısı ne kadar fazla olursa o kadar üst enerji sınıfına giriyor ve aynı ölçüde daha fazla tasarruf sağlıyor.

Çamaşır kurutma makineleri her yıkamadan sonra en az birkaç saat çalışacağı için evimizdeki enerji tüketiminde önemli bir rol oynuyor. Geleneksel teknolojiye sahip kurutma makinesi aldığınızda makinenin maliyeti diğerlerine göre daha düşük oluyor. Ancak yapacağınız enerji harcamasının daha yüksek olacağını bilmeniz gerekiyor. Bu da uzun dönemde sizi ekstra maliyete sokuyor. Yeni teknolojiye sahip olan kurutma makineleri enerjiyi daha verimli kullandığı için enerji tasarrufu daha fazla oluyor. Böylece ilk maliyeti yüksek olsa da sonrasında daha rahat etmenizi sağlıyor.

Bu bilgiler ışığında almak istediğiniz çamaşır kurutma makinesinin sahip olduğu enerji sınıfını bilmeniz önemli konuların başında yer alıyor. A enerji sınıfının yanında ne kadar çok artı görüyorsanız o kadar daha az enerji tüketmiş oluyorsunuz.

Kurutma Programı Ne Kadar Fazla

Çamaşır kurutma makineleri her kumaş tipine göre farklı kurutma derecesi ve süresi sunuyor. Bunun için farklı programlar bulunuyor. Çamaşırlarınızı kuruturken kumaş tipine uygun olan kurutma programını seçtiğinizde çamaşırlarınız zarar görmüyor ve daha uzun kullanım süreniz oluyor.

Aynı zamanda çamaşırlarınızı kurutma sonrası ütülüyorsanız bunun için de farklı programlar bulunuyor. Ütü programını seçtiğinizde çamaşırlarınız makineden hafif nemli olarak çıkıyor. Böylece ütüyü daha kolay yapabiliyorsunuz ve kırışıklığın daha kolay açılması sağlanıyor.  Dolap kuruluğu programını seçtiğinizde ise, çamaşırları makineden çıkardıktan sonra doğrudan katlayıp dolabınıza yerleştirebiliyorsunuz.

Yünlü ya da daha hassas kumaşa sahip olan çamaşırlarınız için de aynı programlar bulunuyor. Bu programları seçtiğinizde çamaşırınıza uygun olan kurutma işlemi yapılıyor. Böylece çamaşırların çekmesi ya da sünmesi gibi problemler yaşamamış oluyorsunuz.

Bunların yanı sıra kurutma makinelerinde bir de hijyen programı bulunuyor. Hijyen programı sayesinde bebek giysileri, havlu ya da iç çamaşırlarını yüksek derecede kurutup üzerinde herhangi bir bakteri oluşumunu engelliyorsunuz.

Çamaşır kurutma makinesi almadan önce ne kadar çeşitli programa sahip olduğuna bakmanız çamaşırlarınızın zarar görmesini o kadar engelliyor ve daha uzun süre kıyafetlerinizi kullanmanızı sağlıyor.

Sahip Olduğu Teknolojiler Yaşam Kalitenizi Artırıyor

Son dönemde teknolojinin gelişimi çok hızlı gerçekleşiyor. Bulunan yeni teknolojik özellikler hemen ev eşyalarına entegre ediliyor ve kullanıcıların hem yaşam kalitesini artırıyor hem de sağlıklarına olumlu etki sağlıyor. Kurutma makineleri de bu gelişimden etkilenen ev eşyaları arasında yer alıyor. Bu nedenle kurutma makinesi almadan önce hayatınızı kolaylaştıran ne gibi özelliklere sahip olduğunu kontrol etmeniz tavsiye ediliyor.

Buhar Teknolojisi

Artık kurutma makinelerini sadece çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra kurutmak için kullanmıyorsunuz. Giydiğiniz ancak hala temiz olan kıyafetlerinizi sadece üzerine sinen kokulardan arındırmak için de kurutma makinesine atabiliyorsunuz. Kıyafetlerin daha kolay ütülenmesi için kırışıklığını açan buhar teknolojisi, yapılan geliştirmelerle birlikte kokudan da arındırma özelliğini kazanıyor.

Akıllı Sensörler ile Zamanlama Ayarı

Geleneksel teknolojilerde kurutma makinelerinin her program için ayrı bir kurutma süresi bulunuyordu. Ancak geliştirilen akıllı sensörler sayesinde artık artık kurutma makineleri çamaşırların ne kadar nemli olduğunu tespit ediyor ve seçtiğiniz programa göre kurutuyor. Böylece hem daha az zaman hem de daha az enerji harcıyor.

Siz de kendinize en uygun kurutma makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Kitapseverlere 10 iyi kitaplık
Devamını Oku

Kitapseverlere En İyi 10 Kitaplık

Dekoratif ve kullanışlı tasarımı sayesinde yaşamınızı kolaylaştıran kitaplıklar yazılı, sesli ya da görsel kaynakların da aralarında yer aldığı,…
buzdolabi kokusunu ne giderir teknosa
Devamını Oku

Buzdolabı Kokusunu Ne Giderir?

Yiyeceklerimizi bozulmaması için sakladığımız buzdolaplarımız bazen kötü koku yayarak bize sürpriz yapabiliyor. Buzdolabını her açtığımızda rahatsızlık verecek seviyede…
kahve cesitleri kalorileri teknosa
Devamını Oku

Kahve Çeşitleri ve Kalorileri

Aldığı kaloriye ve kilosuna dikkat etmek isteyen herkesin en çok merak ettiği konuların başında kahvenin kalori değeri geliyor.…
Evde Yoga Hareketleri Önerileri
Devamını Oku

Evde Yoga Hareketleri Önerileri

Yoga, bedeninizi forma sokmayı amaçlayan egzersizlerden çok daha fazlasıdır. Bu nedenle yoga hareketlerini bedenin yenilenmesine ve zihnin dinginleşmesine…