Akıllı saat teknolojisinin arkasındaki beyinler, daha fazla sağlık ve güvenlik özelliği eklemek için sürekli yenilik yapıyor. Bu giyilebilir cihazlar, acil bir durumda yetkilileri uyarmak gibi kısa vadede; sağlık hedefleri belirlemenize ve bunlara ulaşmanıza yardımcı olmak için ise uzun vadede büyük bir etkiye sahip olabilir. Peki akıllı saatlerin hayat kurtardığını biliyor muydunuz? Gelin, hayatı kolaylaştıran akıllı saat faydalarına birlikte göz atalım.

Akıllı Saatler Nasıl Hayat Kurtarır?

1- Acil Yardım Desteği

Yaşlanan kişiler ve onlara bakanlar arasındaki en büyük endişelerden biri, etrafta yardım edecek biri olmadığı durumlarda düşme olasılığı oluyor. Birçok güvenlik uyarı sistemi, kullanıcıların düşme durumunda bir düğmeye basmasını gerektirse de birkaç yeni akıllı saat ve uyarı sistemi, düşme durumu tespit edildiğinde kullanıcıya alarm veren bir düşme sensörüne sahip bulunuyor. Kullanıcı alarmı manuel olarak kapatmazsa cihaz, acil servis personelini ve kullanıcının acil durum için eklenen irtibat kişilerini uyarıyor.

2- Sağlık Verileri Toplama

Tek başına yaşayan her yaşlı, akıllı saat teknolojisini benimsemeye ve onu telefonuna bağlamaya hazır olmasa da bazı tıbbi uyarı şirketleri, akıllı saatlerin en kullanışlı özelliklerini hayat kurtaran tıbbi uyarı sistemleriyle birleştiriyor. Bir sağlık şirketi, akıllı saat teknolojisi tarafından desteklenen, tek dokunuşla uyarı düğmesi, sesten metne iletişim, adım sayma ve bunun gibi daha birçok özelliğe sahip yeni bir tıbbi uyarı cihazı geliştirdi. Bağımsız yaşamak isteyenler için bu cihazlar, tıbbi uyarı özelliklerinin yanı sıra önemli sağlık izleme avantajları da sunuyor.

Sağlık uyarılarına ek olarak, akıllı saatler aracılığıyla kalp atış değerlerinizi de takip edebilirsiniz. Yetişkinler için normal dinlenme ile kalp atış hızı dakikada 60 ile 100 atış arasında bulunuyor. Dinlenme esnasında kalp atış hızınız sürekli olarak bu aralığın dışına çıkıyorsa, bu tıbbi bir durumun işareti olabiliyor. Gelişmiş nabız izleme özellikleriyle akıllı saatler, anormal kalp atış hızı modellerini algılayabiliyor ve nabız, sağlıklı aralığın dışına çıkarsa kullanıcıları uyarabiliyor. Özellikle kalp sorunları açısından daha yüksek risk altında olan ancak aynı zamanda uyarı işaretlerine daha yavaş yanıt verebilen yaşlı nüfus arasında akıllı saat kullanımı giderek artıyor.

Sağlık değerlerinizi kontrol etmek için akıllı saat kullanmak oldukça faydalı olabilir. Akıllı saat özelliklerinizi kişisel sağlık ihtiyaçlarınıza göre uyarlayabilirsiniz. Şeker hastaları için bazı akıllı saatler, kan şekeri izleme sistemlerine bağlanabiliyor. Bu nedenle glikoz uyarıları gibi hayat kurtarıcı bilgiler, telefonunuz yanınızda olmasa bile kolayca kullanılabiliyor. Sık sık kan basıncı ölçümüne ihtiyaç duyanlar için bazı modeller, kan basıncını doğrudan bilekten algılayabilme ve daha geleneksel tansiyon sistemlerine bağlanabilme özelliklerini sunuyor. Buna ek olarak, bazı akıllı saatler ise, gün boyunca cilt sıcaklıklarını izleyerek kullanıcıları olası enfeksiyon, stres ve diğer potansiyel sağlık risklerine karşı uyarabiliyor.

3- Tek Bir Tuşla Yardım Alma

Bir kaza veya acil durum meydana geldiğinde telefon kullanmak zaman zaman imkânsız olabilir. Akıllı saatler, tek bir tuşa basarak yardım çağırma olanağı sunuyor ve telefonla arama gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Hatta bazı akıllı saat modelleri, akıllı saat için ayrı hücre hizmeti de sunuyor. Bu nedenle saat aracılığıyla telefon araması yapmak için telefonunuzun Bluetooth kapsama alanında olması gerekmiyor. Akıllı saatin yararları bununla da bitmiyor, ek olarak bazı akıllı saat modelleri, tıbbi bilekliklerin etkinliğini en son teknoloji ile birleştirerek ilk yardım ekiplerinin gerekli bilgilere hızlı bir şekilde erişmesini sağlıyor. Böylelikle, kritik ve hayat kurtaran kararları mümkün olan en kısa sürede almalarına imkan tanıyor.

4- Kalbin Elektriksel Aktivitesini Takip Etme

Birkaç akıllı saat, elektrokardiyogram (EKG) verilerini toplamak için yerleşik teknolojiye sahip bulunuyor. EKG, kalp atışının ritmi ve elektriksel uyarıların gücü hakkında veri toplamak için kalbin elektrik sinyallerini kaydediyor. EKG’den elde edilen veriler, birçok kardiyak durumun teşhisinde çok önemli bir hale geliyor. Tam EKG’ler hastanelerde çeşitli elektrotlar ve teller kullanılarak yapılırken daha yeni model Apple Watch gibi bazı akıllı saat modelleri EKG’lerin tek uçlu versiyonlarını kaydedebilir ve bu sayede doktorlara önemli tedavi kararları verirken değerli bilgiler sağlayabilir.

5- Aktif Kalma Hatırlatıcıları

Fiziksel aktiviteler, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, depresyondan kaçınmak ve kalbinizi güçlü tutmak için kilit bir faktör oluşturuyor. Akıllı saatler, ayağa kalkmanızı, hareket etmeye devam etmenizi ve günlük, haftalık ya da aylık egzersiz hedeflerinize ulaşmanızı hatırlatma noktasında önemli bir rol oynayabilir. İlk akıllı saatler, adımları saymak için temel bir pedometre sağlarken yeni teknoloji akıllı saat modelleri, dengenizi, gücünüzü ve yürüyüşünüzü değerlendiren yürüme kararlılığı gibi daha da yararlı bilgiler sağlayabiliyor. Kalp atış hızı ve diğer ölçümlerle birlikte GPS verilerini kullanan akıllı saatler, fitness hedefleriniz hakkında sizi bilgilendirmek için harcanan kaloriyi takip edebiliyor.

6- Kandaki Oksijen Seviyesini İzleme

Akıllı saatin faydaları bunlarla da sınırlı kalmıyor. Bazı modeller sayesinde artık kandaki oksijen seviyesini takip etmek mümkün. Kandaki oksijen seviyesi, alyuvarlarınızın akciğerlerinizden vücudunuzun geri kalanına taşıdığı oksijenin yüzdesini temsil ediyor. Vücudunuzun oksijeni ne kadar iyi emdiğini ve ciğerlerinizin ne kadar verimli çalıştığını gösteriyor. Normalde parmağınızın üzerine oturan bir monitörle ölçülen kandaki oksijen seviyeleri, artık birçok akıllı saat modeli tarafından bilekten ölçülebiliyor.

7- Stresli Anların Yardımcısı ve Kaliteli Uykuların Eşlikçisi

Tekrarlanan stres nöbetleri, kardiyovasküler sistem, sindirim sistemi ve zihinsel sağlık için zararlı olabilecek daha kronik bir durum yaratabiliyor. Bazı akıllı saat markaları, stresi izlemek ve yönetmek için kullanışlı yollar sunuyor. Bu fonksiyonlar, derin nefes alma hatırlatıcıları gibi temel özellikleri ve stres yönetimi puanını hesaplamak için çeşitli ölçümler kullanan daha gelişmiş seçenekleri kapsıyor.

Uykunuzun kalitesi ve miktarı hem sağlığınız hem de yaşam kaliteniz üzerinde büyük bir fark yaratabiliyor. Akıllı saat avantajları arasında uyku takibi gibi en gerekli özellikler de bulunuyor. Uyurken akıllı saat takmak; ne kadar uyuduğunuzu, uykunuzun ne kadar kesintiye uğradığını ve kaliteli bir uyku için ne kadar zaman harcadığınızı takip etmenize yardımcı olabiliyor.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
x-y-z kusagi nedir teknosa
Devamını Oku

X, Y ve Z Kuşağı Nedir?

Tipik özelliklerin atfedildiği farklı nesiller veya nüfus grupları için kuşak tanımları sıklıkla kullanılıyor. Sosyoloji, demografi ve istatistikte kohort…