Ağız ve diş sağlığı için en önemli kriter doğru diş fırçası seçimidir. Herkes için uygun olan ağız ve diş sağlığı ürünleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle etkili temizlik işlemi için kişiye uygun olan ürün alternatiflerinin değerlendirilmesi gerekir. Sizler için doğru olan ürünü tercih ettiğinizde dişlerinizde gözle görülür şekilde iyileşmeleri fark edebilirsiniz. Özellikle diş teli kullanımında ağız bakımının ekstra önemi mevcuttur. Diş tellerinin zarar görmemesi ve mevcut dişlerin sağlıklı kalması için doğru diş fırçası ve diş macunu seçiminin yapılması oldukça önemlidir. Doğru diş fırçası seçimleri yetişkin, genç, çocuk için büyük önem taşır. Dişlerinize ne kadar sağlıklı ve doğru ürünler ile bakarsanız, meydana gelebilecek problemleri uzun vadede engellemiş olursunuz. Ağız hijyeninin belirli bir rutin çerçevesinde düzenli olarak sağlanması, olası hastalıkların önlenmesine de yardımcı olur. Doğru diş fırçası seçimi yaparken en önemli kriterler arasında fırçanın üzerinde yer alan kılların sertlik seviyesi, kılların genel şekilleri, kalitesi ve kullanım rahatlığı göz önünde tutulmalıdır.

Diş Fırçası Seçimi Nasıl Olmalı? Kriterleri Nelerdir?

Doğru diş fırçası seçimi nasıl olmalı? sorusunun cevabı ağız hijyenine dikkat eden kişilerin en çok araştırdığı konular arasında yer alır. Satışa sunulan binlerce diş fırçası bulunsa da sizler için en uygun ve sağlıklı olanını tercih etmeniz diş sağlığınız için önemlidir. Diş fırçası seçimi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken kriterler şu şekildedir;

  • Elektrikli ve manuel olarak kullanıma sunulan iki farklı diş fırçası çeşidi mevcuttur. Bu seçenekler arasından kullanım kolaylığını göz önüne alarak seçiminizi yapabilirsiniz. Elektrikli fırçaların, manuel fırçalardan en önemli farkı; fırçalama aşamasında tüm hareketleri kendisi yapmasıdır. Pratik ve kolay kullanımları sebebiyle sıklıkla tercih edilir. Manuel fırçalarda ise tüm fırçalama hareketleri sizin yönlendirmeniz ile yapılır ve istediğiniz bölgeyi fırçalamanıza imkan sunar.
  • Diş fırçası seçiminde ön planda olan bir diğer husus ise diş fırçasının sertlik durumudur. Üç farklı modelleri bulunan diş fırçası kılları yumuşak, orta sert ve sert olarak kategorize edilir.
  • Kılların şekli dişlerin zarar görmemesi için belirli periyod dahilinde hazırlanır. Dişlerin bütünü olan diş etlerinin zedelenmemesi için yuvarlak uçlara sahip diş fırçaları tavsiye edilir.
  • Diş fırçalarının uçlarının ölçüleri, diş fırçası tercih ederken dikkat edilmesi gereken önemli kriterdir. Seçenekleri detaylı olarak incelediğinizde büyük ve küçük fırçalara sahip olduklarını görebilirsiniz.
  • Her birinin farklı görevi ve amacı bulunan diş fırçası ölçülerinde küçük boyutlu olanlar, dişlerdeki ulaşılması zor alanlara kolaylıkla erişmenize destek olur. Büyük olanlarda ise; küçük fırçaların tam tersine geniş alanları fırçalamanızda size katkı sağlar. Diş fırçası kıl ölçülerinin hangisi sizler için uygunsa ölçüleri dikkate alarak seçiminizi yapabilirsiniz.
  • Rahat ve konforlu kullanım için satın alınacak diş fırçasının sap bölümünün incelenmesinde yarar vardır. Dişlerin en az 2 dakika boyunca diş fırçaladığınız varsayıldığında satın aldığınız modelin kullanım bakımından rahat olması önemlidir.
  • Diş fırçalarının sap bölümünün ergonomik yapısı kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. İnce saplı ya da kalın gövdeli olan modeller kişilerin tercihine göre tercih edilir.
  • Diş fırçaları kullanıma bağlı olarak zamanla yıpranır ve kıl şekilleri değişir. Değişen ve eskiyen kıllar zamanla verimsiz hale gelerek istediğiniz etki alamamanıza neden olur. Diş fırçalarından yüksek verim almak için 3 ayda bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Dilerseniz çoklu diş fırçası paketlerini tercih ederek ekonomik olarak da avantajı yakalayabilirsiniz.

Kriterleri göz önünde bulundurarak sizler için en doğru seçimi yapabilirsiniz.

Doğru Diş Fırçası Seçimi için Kıl Sertliği Nasıl Olmalı?

Diş fırçası seçimi için altın kural kılların sertliğidir. Her diş fırçası herkes için doğru olmayabilir. Bu sebeple fırça sertliğinin sizler için doğru olup olmadığının bilinmesi gerekir. Üç farklı sertlik derecesine sahip olan fırçalarda seçim yaparken aşağıdaki kriterlerin göze alınmasında yarar vardır.

  • Yumuşak diş fırçaları, diş eti problemleri yaşayan insanların tercih ettiği modeldir. Hassas diş yapısına sahipseniz seçiminizi yumuşak diş fırçasından yana kullanabilirsiniz.
  • Orta sertliğe sahip olan diş fırçaları, hem yumuşak hem de sert yapıda olmalarından dolayı çoğu kişiye hitap eder. İstediğiniz alanlara ulaşmada kolaylık sağlar.
  • Sert yapıda olan diş fırçaları günlük kullanım için önerilmeyen bir model olsa da çeşitli durumlarda işlevsel haline gelir. Dişlerinizde yer alan zorlu lekeleriniz ve takma diş kullanılması gereken durumlarda detaylı hijyenin sağlanabilmesi için ihtiyaç duyulur.

Doğru diş fırçası seçiminin yanında günlük olarak tavsiye edilen fırçalama programına uyum sağlamanız ve diş macunu seçiminiz, sağlıklı dişlere sahip olmanız açısından oldukça önemlidir. Doğru diş fırçası seçimi yaptığınızdan emin olduktan sonra diş macunu tercihlerinizi de değiştirerek sizler için en uygun olanını seçebilir ve dişlerinizin tertemiz görünmesini sağlayabilirsiniz.

Diş Fırçası Temizliği ve Saklama Koşulları Nelerdir?

Diş fırçanızın, dişlerinizi detaylı olarak temizleyebilmesi için iyi durumda kalması önemlidir. Ara sıra diş fırçalarınızı da temizlemeniz uzun süreli kullanım için yararlıdır. Üzerinde yer alan mikropların fırçadan uzaklaştırılması ve ağız yolu ile mikropların alınmasını engeller. Fırçalama işleminden sonra su ile detaylı olarak yıkamanız ya da gargara yapmanız mikropların uzaklaştırılması açısından tavsiye edilir.

Diş fırçalarının uygun koşullarda saklanması gerekir. Tuvaletin hemen yakınına konumlanmış olması bakterilerin diş fırçası üzerinde üremesine neden olur. Ayrıca bakterilerin oluşması sanılanın aksine oldukça kolaydır. Sıcaklık, nem ve benzeri problemler bakterilerin hızla çoğalması için temel sebeptir. Diş fırçalarını hava alabileceği, dik bir noktada konumlandırmak bakteri ve mikropların oluşmasını engeller. Sizler de fırçalarınızı sağlıklı koşullarda izole ederek sağlığınızın korunmasını sağlayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
omicron belirtileri nelerdir teknosa
Devamını Oku

Omicron Belirtileri Nelerdir?

Son zamanlarda Covid-19 vakaları, tüm dünyada tekrardan artışa geçmeye başladı. Birçok ülkede uzmanlar, Covid-19’da 7. bir dalga yaşandığını…
hava makinesi ne fayda saglar teknosa
Devamını Oku

Hava Temizleyici Ne Fayda Sağlar?

Gün geçtikçe kalabalıklaşan şehir hayatı sağlığımızı ciddi anlamda tehdit etmeye başlıyor. Sayısı sürekli artan araçlardan çıkan egzoz dumanı,…
kislik bebek araba nasil olmali teknosa
Devamını Oku

Kışlık Bebek Arabası Nasıl Olmalı?

Kardan karla karışık yağmura, düşük sıcaklıklara ve rüzgarlara kadar bir dizi sürprizi ile kış mevsimi kapımızda görünüyor. Bebekli…
filtre kahve nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Gündelik hayatımızda en fazla tüketilen kahve türleri arasında filtre kahve yer alıyor. Lezzeti ve farklı faydalarından ötürü filtre…