Yeni bir yazıcı mı arıyorsunuz? Pek çok farklı model varken hangisinin ihtiyaçlarınıza uygun olduğunu bilmek zor olabiliyor. Satın aldığınıza pişman olmayacağınızdan emin olmak için mağazalara gitmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey bulunuyor.
Yazıcı Almadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?
1- Bütçe
Yazıcıların maliyeti değişir. Açıkçası, yeni cihazınıza ödeyebileceğinizden fazlasını harcamamalısınız. Ancak, bir yazıcı için bütçe oluşturma sorunu, ön maliyetinden daha derin oluyor. Ayrıca, yedek mürekkebin devam eden fiyatını da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. En ucuz yazıcıların en pahalı mürekkeplerle çalışması yaygın bir durum oluyor. Üreticiler paralarını böyle kazanıyor. Bu nedenle, satın almadan önce çevrimiçi olarak biraz araştırma yapın. Yedek kartuşların fiyatının, benzer bir fiyat noktasındaki diğer modellerle uyumlu olduğundan emin olun. Yazıcınız için daha uygun fiyatlı mürekkep kartuşlarını alıp alamayacağınızı ve mürekkep kartuşlarını yeniden doldurup dolduramayacağınızı da kontrol etmeye değer. Onaylanmamış mürekkep kartuşlarını kullanmanın garantinizi geçersiz kılabileceğini unutmayın.
2- Mürekkep Türü
Üç yaygın mürekkep kartuşu yapılandırması bulunuyor.
- İkili Mürekkep Kartuşu: Bir siyah kartuş ve bir hepsi bir arada renkli kartuş.
- Dörtlü Mürekkep Kartuşu: Bir siyah kartuş ve cam göbeği, macenta, sarı için üç ayrı kartuş. Bu renkler CMYK renk modelini oluşturuyor.
- Mürekkep Hazneleri: Yazıcı, kartuş kullanmak yerine mürekkebini büyük, yeniden doldurulabilir haznelerden çekiyor.
Üçü arasında mürekkep hokkaları, uzun vadede rahat bir şekilde en ekonomik olanı oluyor. Örneğin, bazı cihazlar tek bir dolumla 14.000 siyah beyaz sayfa veya 11.200 renkli sayfa yazdırabiliyor. Bu, iki yıllık yoğun kullanım için yeterli oluyor. Ayrıca lazer yazıcı satın alabilirsiniz. Bunlarda mürekkep yerine toner kullanılır. Lazer yazıcılar, mürekkep püskürtmeli muadillerine göre daha keskin kenarlar ve daha net görüntüler üretebilir. Hangi yapılandırmanın sizin için doğru olduğu, yazıcınızı nasıl kullanmayı planladığınıza bağlıdır. Az renkle çok sayıda metin belgesi yazdıracaksanız, iki kartuşlu bir yazıcı yeterli olabilir. Profesyonel kalitede renkli çıktılara ihtiyaç duyan kişiler bir lazer yazıcıyı tercih etmelidir ve normal kullanıcılar CMYK ve hokkalı yazıcılar arasında seçim yapabilir.
3- Baskı Kalitesi
Lazer yazıcılar en iyi kaliteyi sunsalar da satın almaları pahalı olur ve çalıştırma maliyetleri daha yüksek hale gelir. Ev kullanıcısıysanız, bir mürekkep püskürtmeli yazıcı yeterli olur. Ancak çıktı kalitesi, mürekkep püskürtmeli yazıcılar arasında önemli ölçüde farklılık gösterir. Baskı kafasının tasarımı, yazıcı sürücüsü ve mürekkebin kalitesi dahil olmak üzere birçok şey baskı kalitesini etkiler. Ancak, dikkat edilmesi gereken ana özellik, yazıcının DPI’sı (nokta/inç) olur. By, bir yazıcının kaynak görüntünün piksellerini ne kadar doğru bir şekilde çoğaltabileceğini gösterir. 600 x 600 DPI’dan 4.800 x 4.800 DPI’ya kadar farklı türde mürekkep püskürtmeli yazıcı bulabilirsiniz.
4- Baskı Hızı
Çok fazla baskı yapıyorsanız, özellikle onlarca sayfalık belgelerin baskısını alıyorsanız, baskı hızı satın alma kararınızda önemli bir faktör olabilir. Yazıcı hızı, sayfa/dakika (PPM) cinsinden ölçülür. Bir yazıcı, metin sayfaları ve görüntü sayfaları için farklı PPM hızlarına sahip olur. Ancak, mağazada bir kutuya baktığınızda, genellikle yalnızca bir PPM derecelendirmesi görürsünüz. Yazıcının bir dakikada kaç sayfa siyah metin üretebileceğini ifade eder. Yine, tüketici sınıfı mürekkep püskürtmeli yazıcıların PPM puanlarında büyük farklılıklar bulacaksınız. 5PPM’den 25PPM’ye kadar farklı sayılarla karşılaşabilirsiniz.
5- Kablosuz Bağlantı
Yeni bir yazıcı satın alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli şey de bağlanabilirliği oluyor. Hangi bağlantılara ihtiyacınız olduğunu anlamak için bu iki soruyu kendinize sorun:
- Nereden yazdıracaksınız?
- Hangi cihazlardan yazdıracaksınız?
Piyasadaki tüm yazıcılar kablolu bağlantı sunuyor. Bilgisayarınıza bir USB bağlantı noktası üzerinden bağlanabiliyor. Ancak bazı modellerde Wi-Fi bağlantısı ve Bluetooth bağlantısı da bulunuyor. Sayıları giderek artan, Google Cloud Print ve Apple AirPrint’i destekleyen makineler de bulabilirsiniz. Bluetooth, yerel mobil cihazlardan yazdırmak için harika olur. Wi-Fi ve bulut desteği ise evden uzaktayken belgeleri uzaktan yazdırmanıza olanak tanır.
6- Ek Özellikler
Yazıcılar yazdırmaktan daha fazlasını yapar. Hepsi bir arada aygıtlar aynı zamanda kopyalayabilir, tarayabilir ve hatta faks gönderebilir. Hepsi bir arada yazıcılar için biraz daha fazla ödemeyi bekleyebilirsiniz, ancak birçok kişi için ekstra özellikler, ek masrafa değer oluyor. Ayrıca, özel fotoğraf baskı modları ve web uygulamaları gibi üreticiye özgü ek özellikler de bulunur.
7- Kağıt Biçimi
Tüm yazıcılar normal boyutlu kağıtları kullanmaz. Benzer şekilde, birçok hepsi bir arada yazıcıdaki tarayıcı yatakları, yasal belgeler için çok küçük olur. Bazı üst düzey hepsi bir arada makinelerde, üst kısımda ayrı bir tarayıcı besleme tepsisi bulunur. Daha büyük belgeleri taramak veya birden çok kağıdı istiflemek ve hepsini tek bir PDF dosyasına taramak için kullanabilirsiniz.
8- Kompakt mı, Taşınabilir mi, Masaüstü mü?
Yazıcılar birçok farklı şekil ve boyutta gelir. Küçük bir alana sığan bir yazıcı arıyorsanız, artık pek çok kompakt sürüm mevcuttur. Elbette, tarayıcı ve fotokopi işlevinden fedakârlık etmeniz gerekebilir. Ancak bu, ara sıra kullananlar için iyi bir seçenek olur. Ölçeğin diğer ucunda, bazı cihazlar önemli ölçüde daha büyük olur. Normalde küçük ofislere yönelik üretilirler ve eviniz için gereksiz büyüklüğe sahip olabilirler. Burada unutulmaması gereken, teknolojinin harika görünmesi gerekliliği olur. Ortama uymayan bir şey almamaya gayret etmek gerekebilir.
Sizin İçin En İyi Yazıcı Hangisi?
Size uygun tek bir yazıcıyı adlandırmak için çok fazla değişken bulunuyor. Bunun yerine, tartıştığımız kriterlere göre düşündüğünüz modellerin artılarını ve eksilerini tartmanız gerekiyor. İhtiyaçlarınıza ve uzun vadeli bütçenize uygun olarak iyi bir modeli belirleyip rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Sizin için en iyi yazıcı modellerini incelemek için buraya tıklayın.