Günlük hayatımızda bilgisayar kullanımımız gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Hem iş hem de eğlenceli aktiviteler anlamında bilgisayarlar, teknolojinin gelişmesiyle daha fazla olanaklar sunuyor. Bunun sonucunda da her gün uzun saatlerimizi bilgisayar başında geçirmek durumunda kalıyoruz. Bilgisayarların içerisinde bulunan donanım parçaları çalışmaya başladığında ufak miktarda ısı üretmeye de başlıyor. Parçaların gösterdiği performansa ve çalışma süresine göre bu ısı miktarı artıyor. Belli bir seviyeye geldiğinde ise bilgisayarın içerisindeki sıcaklık, parçaların çalışmasını engelleyecek noktaya ulaşıyor. Önce bilgisayarın performansında ciddi anlamda azalma başlıyor. Çalışırken ya da oyun oynarken donanımlar kasılmaya ve donmalara neden oluyor. Sıcaklık artmaya devam ettiğinde ise bir daha kullanılamaz hale gelmesini önlemek için bilgisayar aniden kapanmaya başlıyor. Bu tarz olumsuz durumları önlemek için bilgisayarların içerisinde soğutucu fan sistemi yerleştiriliyor. Bilgisayarı çalıştırdığımızda bu fan da çalışmaya başlıyor. Bu yazımızda bilgisayar soğutucu ne işe yarar anlatacağız.

Soğutucu Fan Nedir?

En basit anlatımı ile soğutucu fan, bilgisayarınızın içerisinde bulunan soğuk havanın tüm alana yayılmasını sağlayan cihazlara verilen isim olarak tanımlanabiliyor. Bu fan sayesinde bilgisayarınızın havalandırma ızgaralarından giren hava, tüm bilgisayarın içerisine yayılıyor ve en ücra köşede bile olan parçaların soğumasına yardımcı oluyor.

Bilgisayar Soğutucu Fan Ne İşe Yarar?

Neredeyse tüm elektronik donanım parçaları ısıya karşı duyarlı malzemelerden üretiliyor. Belli bir sıcaklık seviyesinin üzerine çıkıldığında performansında düşmeler yaşanıyor. Bu sıcaklık daha da artarsa sonrasında kullanılamaz hale gelebiliyor.

Bu nedenle bilgisayarınızın düzgün ve yüksek performansta çalışması içerisindeki sıcaklığa doğrudan bağlı olarak değişiyor. Bu noktada kafamızda oluşan soğutucu fan ne işe yarar, sorunun cevabını rahatlıkla verebiliyoruz. Çünkü soğutucu fan çalışmaya başladığında bilgisayarın içerisindeki sıcaklık seviyesi hızla düşmeye başlıyor. Sıcaklık düşmeye başlayınca donanım parçaları eski performansına tekrar çıkmaya başlıyor ve böylece bilgisayarın tüm sistemsel özelliklerinden en iyi şekilde faydalanabiliyoruz.

bilgisayar sogutucu teknosa

Dizüstü Bilgisayar Soğutucu İşe Yarar mı?

Bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle artık masaüstü bilgisayarlara bağımlı kalmıyoruz. Geliştirilen özellikleriyle dizüstü bilgisayarlarımızda normal bilgisayarda yapabildiğimiz her şeyi yapabiliyoruz. Bu gelişme sayesinde hareket özgürlüğümüz kısıtlanmadan işimizi ve eğlencemizi her yere götürebiliyoruz.

Laptopların içerisinde bulunan donanım parçalarının en üst seviyeye çıkarılması beraberinde bazı performans sorunlarını da getirebiliyor. Çünkü laptop bilgisayarların hem kendi hem de içerisindeki parçaların boyutları normalden daha küçük üretiliyor. Bu küçük ve gelişmiş parçalar en üst düzeyde performans üretiyor. Sağladığı bu yüksek performans normal bir bilgisayardan daha fazla ısınmasına neden oluyor. Bu ısıdan kaynaklı oluşan sıcaklık, bir süre sonra performansı düşürüyor.

Ayrıca dizüstü bilgisayarlarda fan, alt kısımda bulunuyor. Bilgisayarı dizimizin üzerinde ya da masaya koyarak kullandığımız için fan sıcak havayı dışarı atıp soğuk havayı içeri kolay alamıyor.

Laptop bilgisayarlarda bunlardan kaynaklı daha güçlü bir soğutucu fan sistemi bulunması gerekiyor. Eğer laptop ile yoğun bir şekilde çalışıyorsanız çoğu zaman içerisindeki dahili fanın yeterli gelmediğini anlıyorsunuz. Fan tüm gücüyle çalıştığı halde bilgisayarınızın altının ısındığını ve yaptığınız işlemlerin yavaşladığını görüyorsunuz.

Burada laptop soğutucu işe yarar mı, sorusu genellikle aklımıza geliyor. Laptop soğutucular dizüstü bilgisayarınızın altına yerleştirdiğiniz bir fan sistemi olarak yer alıyor. Bu sistemin sağladığı en büyük fayda dizüstü bilgisayarınızın yerden daha yüksekte durmasını sağlıyor. Böylece laptopın altında bir hava sirkülasyonu sağlanıyor. Havalandırma ızgaraları ve fan da burada olduğu için dizüstü bilgisayarınız daha az ısınıyor. Ayrıca soğutucu tabakanın üzerinde harici bir fan sistemi daha bulunuyor. Bu fanlar da çalıştığı için dizüstü bilgisayarınızı ekstra soğutmaya başlıyor.

Sonuç olarak laptop bilgisayarınızdaki ısınma sorununu laptop altına fan yerleştirdiğinizde kolayca çözebiliyorsunuz.

Dizüstü Bilgisayar Soğutucu Ne İşe Yarar?

Dizüstü bilgisayarınızın altına yerleştireceğiniz soğutucu bilgisayarınızın içerisindeki sıcaklığı 15 dereceye kadar düşürdüğü düşünüldüğünde sağladığı faydalar saymakla bitmiyor.

Bu faydaların ilki, dizüstü bilgisayarınız hep soğuk kaldığı için ana kartın üzerinde oluşacak baskıyı azaltıyor ve arızalanmasını önlüyor. Bu da bilgisayarınızın kullanım ömrünü ciddi manada uzatıyor.

Eğer laptop bilgisayarınızı koltuğa oturup dizinizin üzerinde kullanmayı seviyorsanız ya da bazen yorgunluğunuzu atarken yatağınızda kullanmayı seviyorsanız dizüstü bilgisayar soğutucunun önemli faydalarını görebiliyorsunuz. Yumuşak zeminde durmadığı ve altından ısı alışverişini daha rahat yaptığı için bilgisayar kullanırken verimli sonuçlar alıyorsunuz.

Dizüstü bilgisayarların aşırı ısınmasından kaynaklı yaşanan en yaygın sorunların başında harddiskin yanması geliyor. Laptop soğutucu kullandığınız için yanmasını önlemiş oluyorsunuz.

Laptoplar ısındığında programlar daha yavaş çalışmaya başlıyor ve bilgisayar hızı önemli oranda düşüyor. Soğutucu sayesinde dizüstü bilgisayarınızın hızını da artımış oluyorsunuz.

Eğer dizüstü bilgisayarınızdan oyun oynamayı seviyorsanız laptopınız sık sık aşırı ısınma problemi yaşıyor. Yüksek grafikli ve hızlı oyunlarda bilgisayar donanımları tam kapasite çalıştığı için hemen sıcaklığı artırıyor. Dizüstü bilgisayar soğutucu kullandığınızda artık oyunları hiç donmadan rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra ekran yenileme hızında da artış yaşıyorsunuz. Bunu en iyi aksiyon ya da yarış oyunları gibi hızlı oyunlar oynarken fark ediyorsunuz.

Bilgisayar Soğutucu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Laptop soğutucuların standart modelleri 15 inç boyutlarındaki laptoplara göre üretiliyor. Bundan daha küçük boyutta bir laptopa sahipseniz çok sorun yaşamıyorsunuz ancak 17 inç gibi daha büyük boyutlarda bir laptopınız varsa soğutucu işe yaramayabiliyor. Bu nedenle dizüstü bilgisayar soğutucu alırken hangi boyutta bilgisayarlar için uyumlu olduğunu kontrol etmeniz gerekiyor. Bilgisayar soğutucunun üzerinde bulunan fanlar laptopın havalandırma ızgaralarına denk geliyorsa soğutucunun etkisini daha fazla görüyorsunuz.

Laptop soğutucularda fan dönme hızı da dikkat edilmesi gereken özellikler arasında yer alıyor. 1000 RPM hızın altında kalan laptop soğutucuların pek bir faydası bulunmuyor. Ayrıca son dönemde piyasaya çıkan laptop soğutucuların dönme hızı kontrol edilebilir oluyor. Yani ortak çalışma masalarında sessiz bir ortamda çalışmanız gerekiyorsa soğutucunun dönme hızını düşürebiliyorsunuz. Böylece çok sessiz bir şekilde çalışıyor. Ama bu ortamların sıcaklığı yüksekse uzun süreli çalışmanıza engel olabiliyor. Bu tip durumlarda sıcaklık dengesini iyi ayarlamanız gerekiyor.

Bazı dizüstü bilgisayar soğutucular güç kaynağı olarak USB ile laptopı kullanıyor. Laptopınızdan aldığı gücü yine laptopınızı soğutmak için kullanıyor. Bu durumun iki sakıncası bulunuyor. Birincisi dizüstü bilgisayarınızda USB port sayısı azsa başka bir şey bağlayamıyorsunuz. İkincisi de laptopınızın pil ömrünü olumsuz olarak etkiliyor. Şarja takamayacağınız durumlarda bu ürünler oldukça kullanışsız oluyor. Şarjınızın daha kısa sürede bitmesine neden oluyor. Bazı modellerinde laptop harici fan için de ekstra efor sarfettiği için ısındığı görülüyor. Dizüstü bilgisayarınızın ömrünü kısaltmamak için USB güç kaynaklı olmayan, direkt olarak adaptöre bağlı dizüstü soğutucuları tercih edebiliyorsunuz.

Bazı dizüstü bilgisayar soğutucular çalışırkan çok fazla ses çıkarıyor. Bu ses bir süre sonra baş ağrısı yapıyor. Bu nedenle laptop soğutucu fan almak istiyorsanız önce bulduğunuz ürünlerin yorumlarını kontrol etmeniz tavsiye ediliyor. Yapılan yorumlarda özellikle ses konusunun olup olmadığını özel olarak aratırsanız sonrasında başınız ağrımıyor.

Laptop Soğutucunun İşe Yaramadığı Oluyor mu?

Bütün laptop soğutucu markalar, ürünleri benzer kalitede üretmiyor. Bazen aldığımız laptop soğutucuların yeterli gelmediği, laptopı hiç soğutumadığı görülüyor. Sırf fiyatı diğerlerinden daha düşük olduğu için laptop seçiminde bulunamıyoruz. Çünkü hepsinin sahip olduğu özellikler ve yapıldığı malzeme birbirinden farklı oluyor.

Bu nedenle laptop soğutucu almaya karar verdiğinizde öncelikle fiyat performans özelliklerini karşılaştırmamız gerekiyor.

Yukarıda bilgisayar soğutucu ne işe yarar anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi notebook soğutucuları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
yazilimcilar icin macbook onerileri teknosa
Devamını Oku

Yazılımcılar için Macbook Önerileri

Genellikle uzaktan çalışan bir yazılımcıysanız, yazılım için en iyi dizüstü bilgisayarları en az bir kez araştırmış olmalısınız. Küresel…
google deprem uyari sistemi teknosa
Devamını Oku

Google Deprem Uyarı Sistemi Nedir?

Dünyada teknolojinin her geçen gün daha da fazla ilerlemesiyle birlikte yeni sistemler geliştirildi. Bazı sistemler, insan hayatını kolaylaştırmaya…
Xiaomi Akıllı Gozluk Teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Akıllı Gözlük Geliyor

Dünyadaki teknoloji devleri son dönemde giyilebilir teknolojik cihazlar geliştirmeye daha fazla ağırlık veriyor. Akıllı saatlerden sonra akıllı gözlükler…
10 en iyi radyo markasi teknosa
Devamını Oku

En İyi 10 Radyo Markası

Dijital çağın gerisinde kalarak tarihin tozlu sayfalarına gömülen radyo ve radyo dinleme kültürü, bazıları için hala büyük bir…