Sıcaklık düştüğünde, ekstra ısıya ihtiyacınız oluyor. Ancak, evinizin termostatını yükseltmek enerji faturanızı önemli ölçüde artırabilir. Bir alan ısıtıcısı kullanmak, herhangi bir alana hızlı bir şekilde sıcaklık katmanın ekonomik ve kullanışlı bir yolu olabilir. Çeşitli boyut ve tarzlarda olan ısıtıcılar, soğuk kış aylarında kullanım maliyetlerini dengelemeye yardımcı olabilecek ek ısı sunuyor. Bir elektrikli ısıtıcı satın alma söz konusu olduğunda, “Bu ısıtıcı alanımı yeterince ısıtacak mı?” gibi temel sorular sorulur. Peki bir ısıtıcı hangi özelliklere sahip olmalı? İşte ısıtıcı alırken dikkat etmeniz gereken özellikler:

Isıtıcı Özellikleri Neler Olmalı?

  • Isıtma Kapasitesi
  • Isıtıcı Tipi
  • Enerji Verimliliği
  • Güvenlik Özellikleri
  • Gürültü Seviyesi

1- Isıtma Kapasitesi

Bir alan ısıtıcısı ararken dikkate alınması gereken en önemli şeylerden biri, ısıtmanız gereken alan miktarı oluyor. Herhangi bir metrekarelik alan için gereken birincil ısı miktarını watt cinsinden hesaplayın. İnternette bulunan alan ısısı hesaplayıcıları, alanınıza göre gerekecek ısıtma gücünü hesaplamanıza yardımcı olabilir.

2- Isıtıcı Tipi

Dikkate alınması gereken bir sonraki şey, ne tür bir ısıtıcıya ihtiyacınız olduğu oluyor. Çok sayıda ısıtıcı stili olsa da her elektrikli ısıtıcıda temel olarak üç ısıtma teknolojisi bulunuyor. Bunlar; konveksiyonlu, kızılötesi ve fanlı olarak ayrılıyor.

  • Konveksiyonlu Isıtıcılar: Bunlar, bir dizi ısıtma elemanı tipinden birini kullanarak sessizce tüm odayı ısıtmanın yanı sıra tüm oda ısınana kadar havayı dolaştırmak için doğal konveksiyon sağlıyor. Buna yağlı radyatörler, panel ısıtıcılar ve bazı kızılötesi ısıtıcılar dahil oluyor.
  • Radyant ya da Kızılötesi Isıtıcılar: Bunlar, hava yerine insanları ve nesneleri hızlı bir şekilde ısıtıyor. Böylece ısı anında, hızlı bir şekilde hissediliyor. Soğuk bir noktası olabilecek geniş odalarda, bir masanın altında, kış aylarında kapalı sundurmalarda veya güneşlenme odalarında bu ısıtıcı tipi iyi çalışıyor.
  • Fanlı Isıtıcılar: Bu ısıtıcılar, dahili bir elektrikli ısıtma elemanına (mikatermik, seramik, serpantin vb.) ve ısıtılmış havayı bir odaya dağıtan bir üfleyici fana sahip oluyor. Fan biraz ses çıkarıyor ancak genellikle konuşmayı veya uykuyu rahatsız edecek kadar yüksek sesli olmuyor.

Spesifik ihtiyaçlarınıza uygun ısıtıcı tipini seçmek, etkili performans ve istenen sonucu sağlamanın en iyi yolu oluyor. Az ısıtılan odalarınız için daha kalıcı bir çözüm arıyorsanız duvar ısıtıcısını düşünebilirsiniz. Bazı modeller basitçe braketlerle duvara asılır ya da bazıları gibi duvara girintili olarak monte edilir. Bunlar genellikle banyolarda ve bonus odalar gibi az ısıtılan odalarda, hatta garajlarda ve atölyelerde kullanılır. Tipik olarak evinizin kablo tesisatına bağlanmış güçlü ve etkili ısıtma seçenekleri olarak öne çıkar.

hangi isitici teknosa

3- Enerji Verimliliği

Enerji tasarrufu sadece dünya dostu olmakla kalmaz, aynı zamanda ısıtma maliyetlerinin daha düşük tutulmasına da yardımcı olur. Portatif elektrikli ısıtıcılar şu anda portatif AC sistemlerinde bulunan EER derecelendirmeleri gibi standart bir verimlilik düzeyine sahip olmasa da ısıtıcı çalıştırma maliyetlerini hesaplamak kolay olur. Günlük maliyeti bulmak için ısıtıcıyı günde kaç saat kullanmayı planladığınızı belirleyin.

Elektrik faturalarınızın birdenbire artmasını önlemek için ayak ısıtıcıları ve büyük duvar ısıtıcıları dışında çoğu alan ısıtıcısının birincil değil, ek ısı sağlamak üzere tasarlandığını unutmayın. Ortamınıza ve alanınızın büyüklüğüne uygun bir model seçmek ve daha düşük amper çeken bir ısıtıcı düşünmek isteyeceksiniz.

Ekstra özellikler, enerji verimliliği söz konusu olduğunda büyük bir fark yaratabilir. Bunlar, güç kullanımını en aza indirmeye yardımcı olan ve ekonomik çalışmaya katkıda bulunan özel enerji tasarrufu modları, ayarlanabilir termostatlar, düşük watt/amper ve programlanabilir zamanlayıcıları içerir.

4- Güvenlik Özellikleri

Alan ısıtıcılarının güvenli bir şekilde yerleştirilmesi ve çalıştırılması çok önemli oluyor. Bu nedenle güç kablosunun yerleştirilmesi ve sınırsız hava akışı ile ilgili güvenlik yönergelerine dikkat ederek kullanım kılavuzunu okumak önemli olabilir. Çoğu üretici, yangın riskini önemli ölçüde azaltmak için elektrikli ısıtıcılarını, aşırı ısı seviyelerinin algılanması (aşırı ısınma koruması) veya ısıtıcının devrilmesi durumunda ısıtıcıyı otomatik olarak kapatan dahili anahtarlarla donatır. Dokunulduğunda soğuk yüzeyler ve OSHA uyumlu ızgaralar, bazı modellerde geçerli olan diğer güvenlik özellikleri olarak öne çıkar.

5- Gürültü Seviyesi

Çoğu elektrikli cihaz gibi, birçok portatif ısıtıcı da çalışma sırasında bir miktar ses çıkarır. Yatak odanız veya ofisiniz gibi sessiz ortamlarda sessiz çalışma için ayak ısıtıcısı veya bağımsız konveksiyonlu ısıtıcı gibi fan zorlaması olmayan birimleri düşünün. Radyant alan ısıtıcıları, yatak odaları ve ofisler için sessiz alan ısıtıcıları kadar iyi çalışır.

Hangi Isıtıcı Alınmalı?

Bir alan ısıtıcısı satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar, ısıtmak istediğiniz alanın boyutu ve işi en iyi şekilde yapacak ısıtıcı tipi oluyor. Bu ısıtma tipleri; fanlı ısıtma, konveksiyon, kızılötesi, radyant ve mikatermik ısıtma türlerini içerebilir. Diğer hususlar arasında enerji verimliliği, güvenlik ve rahatlık özellikleri yer alıyor.

Bir ısıtıcı satın almadan önce, ısıtıcıyı nerede kullanacağınızı ve evinizdeki soğuk noktalar için hangi çeşidin en iyi olduğunu düşünün. Bir alanı çok hızlı bir şekilde ısıtmak istiyorsanız, radyant ısıtıcılar en iyi seçim olabilir. Öte yandan, evinizdeki tüm odaları ısıtmak istiyorsanız, konveksiyonlu ısıtıcı daha iyi bir seçim olur. Günlük kullanıma ve kötüye kullanıma dayanabilecek bir ısıtıcı arıyorsanız, kombine ısıtıcılar iyi bir seçenek olur. Odalarınızın büyüklüğüne ve beklenen kullanım sıklığına bağlı olarak ihtiyaçlarınıza en uygun seçeneği seçin. Markaya ve ısı çıkışına bağlı olarak, modellerin maliyeti değişir.

Dikkate alınması gereken önemli bir husus da, istediğiniz ısı miktarı. Çoğu ısıtıcı saatte 600 ile 1.500 watt güç kullanıyor. Watt değeri ne kadar büyük olursa, o kadar fazla ısı üretiliyor ve o kadar fazla güç kullanılıyor. Odanızın metrekaresini belirleyin, ardından alanınızı verimli ve güvenli bir şekilde ısıtabileceğinden emin olmak için ısıtıcının teknik özelliklerine bakın.

Sizin için en iyi ısıtıcı modellerini incelemek için tıklayın

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
hoverboard nedir nasil kullanilir teknosa
Devamını Oku

Hoverboard Nedir? Nasıl Kullanılır?

Teknoloji geliştikçe hepimiz bilim kurgu filmlerinde kullanılan cihazların hayatımıza girmesini bekliyoruz. Büyük küçük herkesin en çok sevdiği filmlerin…
Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Elektrik üretimi güneş veya rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan ya da fosil, doğalgaz veya kömür gibi kaynaklar kullanılarak yapılır.…
ekmek yapma makinesi ile tarifler teknosa
Devamını Oku

Ekmek Yapma Makinesi ile Tarifler

Evde geçirdiğimiz zamanlarda kendimiz için sağlıklı yiyecekler yapma fikri son dönemde gittikçe yaygınlaşıyor. Bu konuda geliştirilen küçük ev…
maymun ve insan arasinda 5 ilginc ozellik teknosa
Devamını Oku

Maymun ve İnsan Arasındaki 5 İlginç Benzerlik

Yıllardır toplumlardaki bitmeyen tartışmaların ilk sıralarında maymunlar ve insanlar arasında görülen şaşırtıcı benzerlikler yer alıyor. Yapılan genetik araştırmalarda…