Sağlıklı bir zihin, sağlıklı bir beden ve kaliteli vakit geçirebilmek için yeterli ve verimli bir şekilde uyumak oldukça önemli olabiliyor. Uyku düzeniniz hafızanızın zayıflamamasına hatta zekanıza bile etki edebiliyor. Tabii ki her zaman sadece uyumak yeterli kalmayabiliyor. Uykunuzu olabildiğince verimli bir şekilde geçirmeniz ve gün içerisinde sekiz saat uyumanız oldukça önemli olabiliyor. Vücudunuzun dinlenmesi, kendini yenilemesi ve ertesi güne güzelce hazırlanması için yaklaşık sekiz saat yeterli olabiliyor fakat uykunun kalitesine gelince her zaman işler istediğimiz gibi gitmeyebiliyor. Bazı uyku problemleri yaşamak, gün içerisinde fazla çay kahve tüketmek gibi çeşitli etmenler uykunuzun kalitesini etkileyebilir. Bu sayede sekiz saat uyusanız bile yeterli verimi almayabilirsiniz. Bu yüzden en az uykunuz kadar gün içerisinde bedeninizi buna hazırlamanız da etkili olabiliyor. Bu yazımızda akıllı saat ile uyku takibi nasıl yapılır anlatmaya çalışacağız.

Akıllı Saat ile Uyku Takibi

Uykunuzdan yeterli verimi alıp almadığınızı nasıl anlayacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ya da yeterli süre uyumanıza rağmen yorgun bir şekilde kalkıyor olabilirsiniz. Gelişen teknoloji sayesinde kendi kendinize uyku takibinizi yapmanız mümkün hale geldi. Hatta bunu bir saat aracılığı ile yapabilirsiniz. Uyku takibi özelliğine sahip olan saatler sayesinde nasıl uyuduğunuzu, uyku esnasında kalp hızınızı, neler yaptığınızı ve bunun gibi durumları takip edebilmeniz mümkün. Hatta bazı saatler sizi uykuya bile hazırlıyorlar.

Binbir Çeşit Akıllı Saatler

Akıllı saat kullanmak istiyorsanız ama telefonunuzun markası yüzünden alamayacağınızı düşünüyorsanız üzülmenize hiç gerek yok. Piyasadaki çeşitlilik o kadar fazla ki neredeyse her telefonun özelliklerine uyan bir akıllı saat de bulmak mümkün olabiliyor.

Uyku Zamanı

Bahsettiğimiz gibi bu akıllı saatlerden sadece uyku takibi yapmıyor aynı zamanda uykuya hazırlık da yapabiliyorsunuz. Hatta alarm özellikleri sayesinde ne zaman uyanacağınızı da ayarlayabiliyorsunuz. Eğer kullanmak istemezseniz de bu özelliklerini devre dışı bırakmanız mümkün. Saatlerinizde uyku takibi modunu açmanızla uyuduğunuzun saatleri takip edebiliyor. Fakat bütün gün değil sadece belli bir aralığı ölçmek isterseniz de saatinizi istediğiniz saat aralığına ayarlayarak sadece o zaman diliminde ölçüm yapmasını da sağlayabilirsiniz.

akilli saat uyku teknosa

Akıllı Saatler Uyku Analizini Nasıl Yapıyorlar?

Eğer akıllı saatlerin uyku analizinizi nasıl yaptıklarını merak ediyorsanız cevabı çok basit. Bileğinize taktığınız için akıllı saatler gün içerisinde kalp atış hızınızı ölçebiliyor ve bu sayede uykuya daldığınız zamanı, uyandığınızın zamanı otomatik olarak algılayabiliyor. Hatta ne zaman uyuyup uyandığınızı değil, uykunuzun hangi evresinde olduğunuzu da algılayabiliyorlar. Uyku evrelerinden kastımız ise REM ve hafif uyku evreleri. Hafif uyku evresinde kalbimiz normal hızına daha yakınken REM evresinde derin uykuya daldığımız için oldukça yavaşlıyor. REM evresi uykumuzun verimli olması için asıl önemli olan kısım. Bu evreyi yeterince geçirip dinlenemezsek uykumuzdan aldığımız verim de düşebiliyor. Akıllı saatlerin işinize yarayabilecek özelliklerinden birisi de bu. REM evrelerinizi ve bu evrelerde ne kadar süre geçirdiğinizi ölçerek uykunuzun analizini sizlere sunuyor.

Akıllı Saatlerin Uyku Ölçümü Yapabilmeleri İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Akıllı saatler sayesinde uyku evrelerinizi, ne kadar zaman geçirdiğinizi, kalp atış hızınızı, ne kadar süre uyuduğunuzu ve bunlar gibi birçok bilgiyi analiz etmeniz mümkün. Fakat akıllı saatlerinizin uyku ölçümlerini yapabilmesi için dikkat etmeniz gereken belli başlı meseleler var. Bunlardan birisi akıllı saatlerinizin uyumadan önce yeterli şarj seviyesinde olması. Gece boyu ölçüm yapabilmek ve bunları kaydetmek için akıllı saatlerinizin çalışır konumda olması gerekiyor. Güç harcadıkları için ise sizler uyumadan önce akıllı saatlerinizi şarj etmiş olmanız gerekebilir. Bunun dışında akıllı saatlerinizin solunum ölçümü yapabilmesi için teninize değmeleri gerekebilir. Yatmadan önce de dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi bu. Bunlar dışında akıllı saatlerinizin ölçüm yapabilmesi için bu özelliklerinin açık olması gerekmekte. Özelliği istediğiniz zaman kapatabilmeniz de mümkün. Ama akıllı saatlerinizin ölçüm yapmasını istediğiniz zaman dilimlerinde buna izin vermiş olmanız gerekebilir.

Akıllı Şarj Uyarısı

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi akıllı saatlerinizin uykunuzu analiz edebilmesi için gece boyunca güce ve dolu şarjlara ihtiyaçları olabiliyor. Fakat uykuluyken ya da günün yorgunluğu üzerinizdeyken bazen akıllı saatlerinizi şarj etmeyi unutarak uyumanız mümkün. Ama merak etmeyin. Çünkü akıllı saatlerin buna da bir çözümü var. Akıllı şarj uyarısı. Bu uyarı sayesinde akıllı saatleriniz, uyku öncesi sizleri uykuya hazırladığı gibi şarj etmenizi de hatırlatabiliyorlar. Bu özelliği aktifleştirmeniz sayesinde sizler uyumadan önce akıllı saatleriniz gereken şarj seviyesinde değillerse sizlere bir uyarı göndererek şarj etmenizi hatırlatıyorlar. Bu sayede hem şarj etmeyi unutmamış oluyorsunuz hem de sabahına hayal kırıklığıyla uyanma ihtimalinizi azaltabiliyorsunuz.

İyi Uykular

Uyku hayatımızda bu kadar önemli rol oynuyorken, uykunuza dair oluşabilecek en ufak bir sorun hayat kalitenizi düşürebiliyor. Bahsetmiş olduğumuz akıllı saatler sayesinde belli birkaç saatlik, günlük hatta haftalık uyku analizlerinizi görebiliyorsunuz. Bu sayede uyku düzeninizde bir sorun var mı, varsa nerelerde ya da neler görebiliyorsunuz. Sadece problem olması durumunda değil var olan uyku düzeninizi daha da iyi hale getirmek ve daha verimli uykular uyumak için de akıllı saatlerinizin uyku takibi özelliklerini kullanabilirsiniz. Hatta ve hatta sadece daha kolay uykuya dalmak için bile işinize yarayabilen bu özelliklerini istediğiniz zaman açıp istediğiniz zaman devre dışı bırakabilirsiniz.

Siz de en iyi akıllı saatleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
izoelektronikler nedir teknosa
Devamını Oku

İzoelektronik Nedir?

İzoelektronik, aynı elektronik yapıya ve aynı sayıda elektrona sahip iki atom, iyon veya molekülü ifade eden bir terim…
hangi bebek telsizini almaliyim teknosa
Devamını Oku

Hangi Bebek Telsizi Almalıyım?

Bebeğinizin uyku saatinde ne yaparsanız yapın onu yakından takip etmeniz gerekir. Bu nedenle kaliteli bir bebek monitörü almak…
nothing phone 1 teknosa
Devamını Oku

Nothing Phone 1 Nedir?

Eski OnePlus kurucu ortağı Carl Pei tarafından yaratılan teknoloji şirketi Nothing, kuruluşundan bu yana yalnızca bir çift kulaklık…
bilgisayar- asil sifirlanir teknosa
Devamını Oku

Bilgisayar Nasıl Sıfırlanır?

Son dönemde bilgisayar kullanımını günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olarak kabul ediyoruz. Çalıştığımız işlerden günlük hayatımızdaki ihtiyaçlarımıza kadar…
bebek telsizi tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Bebek Telsizi Alırken Bunlara Dikkat!

Bir bebek telsizi satın almayı düşünüyorsanız ancak bebek telsizleri dünyasında yeniyseniz elinizin altında kaç tane seçeneğin olduğunu görünce…