“Drone”ları son yıllarda daha fazla kullanmaya ve gökyüzünde çok daha sık görmeye başladık. Birçok kişi için drone kullanımı farklı alanlarda, birçok fayda sağlıyor. Sıklıkla ticari ve hobi amaçlı kullanılıyor. Fotoğrafçılar ve kameramanlar için dronelar, çarpıcı görüntüler ve fotoğraflar yakalamaya olanak tanıyor. İster hobi amacıyla ilgileniyor olun ister iş modelinize dahil etmek isteyin; bir drone satın almadan önce bilinmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. İşte drone almadan önce bilmeniz gerekenler…

1- Araştırma ve Eğitim

Drone almadan önce ihtiyaca göre değerlendirebilmek için öncelikle drone modelleri hakkında bilgi toplamak avantaj sağlıyor. Birçok alıcı, işlevleri ve yetenekleri hakkında bilgi eksikliği nedeniyle yanlış ve yüksek paralar harcayabiliyor. Drone satın almak birçok bütçeye göre oldukça maliyetli. Bu nedenle önce kişinin kendisini eğitmesi ve modeller üzerinde analiz yaptıktan sonra doğru cihazı seçmesi en mantıklı yöntem olabilir. Böylelikle dronedan beklenilen özellikler belirlenerek bütçe daha dikkatli bir şekilde planlanmış olur. Drone haricinde bazı ek aksesuarlara ihtiyaç duyulacaksa, bunlar da bütçe listesine mutlaka dahil edilmeli. Bunun dışında kullanımıyla ilgili faydalı bilgiler sağlayabilecek çeşitli eğitimlere de internet üzerinden kolayca ulaşılabilir.

2- Bütçe

Drone seçerken en önemli faktörlerden biri planlanan bütçe. Daha üst düzey modelleri tercih edebilir veya yeni başlayan biri olarak temel düzeyde bir model seçebilirsiniz. Ancak uygun fiyatlı modellerde uçurma zorluğu yaşanabildiğini de unutmamak gerekir. Daha yüksek fiyatlı seçeneklerde gelişmiş sensör üniteleri ve güçlü pervaneler sayesinde etkileyici sonuçlar kaydedilebiliyor. Drone almadan önce farklı seçenekleri karşılaştırmak ve indirimleri yakalamak faydalı olabilir. Düşük bütçeli bir yatırım, sınırlı özelliklere ve az pil ömrüne sahip bir drone sunarken; biraz daha pahalı seçenekler her uçuşta şaşırtıcı sonuçlar vermeye hizmet edebiliyor.

3- Drone Türleri

Satın alınacak drone türüne karar verirken türlerin sahip olduğu özellikleri bilmek gerekiyor.

  • RTF: Uçuşa hazır dronelar olarak biliniyor. Bu dronelar neredeyse kutudan uçmaya hazır şekilde çıkıyor. Sadece kullanmadan önce pervaneleri takmak ve pilleri şarj etmek gerekiyor. Yeni başlayanlar için en kolay tür oluyor.
  • BNF: Bağla ve uç dronelar olarak biliniyor. Bu dronelar verici olmadan geliyor. Bu nedenle uygun bir vericiyi ayrıca satın almak gerekiyor.
  • ARF: Neredeyse uçmaya hazır dronelar olarak biliniyor. Bu dronelar kitlerden oluşuyor. Yüksek seviyede kişileştirme yapabilmeyi sunan bu dronelar kullanıcıların kendi dronenunu inşa etmesini sağlıyor. Bunun için birçok ek satın alma yapmak gerekiyor. Olumlu tarafı, kullanıcının kendi özel uçuş ihtiyaçlarına göre özelleştirebilmesi oluyor.
  • PNP: Tak ve çalıştır dronelar olarak biliniyor. Bu dronelar verici veya alıcı olmadan geliyor. Bu nedenle kullanıcılar yalnızca droneun kendisi için ödeme yapıyor. Bu modelle uçuşa hazır modele kıyasla daha uzun bir menzil elde ediliyor.

4- Uçuş Süresi

Drone fotoğrafçılık amacıyla kullanılacaksa, güçlü pil ömrüne sahip olan bir ürünü tercih etmek önemli. Bazı dronelar şarj edilebilir sabit pillerle gelirken; bazıları yedek piller ve değiştirme seçenekleriyle kullanıcılara sunuluyor. Droneların çoğunun tam şarj olması yaklaşık 45 ile 90 dakika arası sürüyor. Tam şarjlı halde minimum uçuş süresi ise 10 ile 12 dakika arasında. Çeşitli akrobatik hareketler yapılırsa bu durum güçte daha hızlı bir düşüşe neden oluyor ve uçuş süresi de bu doğrultuda azalıyor. Pil boyutu, yük taşıma kapasitesi ve diğer birçok faktör dronenun uçuş süresini etkileyebiliyor.

drone almadan once bilmeniz gereken teknosa

5- Kamera

Birçok cihaz, havada farklı açılardan sahneler çekebilmek için bir kamera ünitesini üzerinde taşıyabilecek şekilde tasarlanıyor. Bazı dronelar önceden monte edilmiş kamera üniteleri ile beraber satılırken bazıları ayrı satılabiliyor. İster kameralı bir drone, ister ekstra bir aksiyon kamerası alın; kameranın görüntü kalitesini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kamerasında bulunacak şu özellikler kaliteli görüntüler kaydetmeyi sağlıyor:

  • 1080 veya 4k
  • Ham/DNG formatı
  • 24 fps, 30 fps veya 60 fps
  • Optik yakınlaştırma
  • Mekanik deklanşör
  • Çift operatör kontrolü

Görüntü kalitesini önemli ölçüde artıracak bu ek özelliklerin birçoğunun bütçeye de katkı sağlayacağını unutmamak gerekiyor. Drone kamerasında bulunan bu özellikler, kullanıcısının ekstra bir kamera almaya ihtiyaç duymamasını sağlıyor. Ayrıca GPS özellikli dronelar, kullanıcıların aktif konum bilgileriyle fotoğraf veya video çekmesine yardımcı oluyor.

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da drone kararlılığı oluyor. Fotoğraf veya video çekimi için kullanılacak bir drone satın alırken göz önünde bulundurmak gereken en önemli faktörlerden biri de stabilite oluyor. Drone sabit bir pozisyonda duramadığında net görüntüler yakalanamıyor.

6- Kontrol Paneli

Her droneda bir kontrol paneli bulunuyor ve bu panel tüm sistemin beyni gibi çalışıyor. kontrol paneli genellikle 2,4 GHz frekans aralığında çalışıyor. Bu frekans aralığı, ticari ve eğlence ile ilgili uygulamalar için kullanılan tüm drone tasarımları için standart oluyor. Farklı tasarımlarla erişilebilecek çok çeşitli seçenekler olduğundan, alıcıların sipariş vermeden önce droneların bu özelliklerini kontrol etmeleri öneriliyor. Bazı kontrol panelleri düğmelerden oluşurken bazıları kontrolleri yönetmek için LCD bir ekrana sahip oluyor.

7- Sensör

Daha düşük fiyatlı droneların genellikle sensörleri bulunmuyor ya da bu sensörler üzerlerinde küçük şekilde gömülü olabiliyor. Ancak da kaliteli dronelar çok sayıda gelişmiş sensör barındırıyor. Dronelarda kullanılan en popüler sensör türlerinden bazıları, GPS ve sıcaklık sensörleri oluyor. GPS özellikli dronelar, programlama sayesinde belirli konumlar üzerinden hareket edebiliyor. Cihazın boylam ve enlem değerlerini yalnızca önceden ayarlanmış bir yönde hareket edebilecek şekilde ayarlamak da mümkün oluyor. Bazı gelişmiş modellerde, kullanıcılar ana sayfa düğmesine bastığında, başlangıç konumuna geri dönebilme özelliğine sahip oluyor.

8- Kanunlar Hakkında Bilgi Edinmek

Her ülkenin belirli drone uçuş kuralları oluyor ve bu kurallara kesinlikle uyulması gerekiyor. Uçuş yükseklikleri, zamanlaması ve yerleri gibi birçok faktörü içeren bu kurallar hakkında bilgi sahibi olunması önemli. Hava kazalarını önlemek için de her şeyi iyi planlamak gerekli. Kural ihlalleri, büyük ölçekte hasara neden olabiliyor. Bu nedenle alıcıların bulundukları ülkenin kuralları ve yönergeleri hakkındaki güncel bilgileri takip etmeleri öneriliyor. Alıcısının izin belgesi alması ve uçuş kurallarına kesinlikle uyması da dikkat edilmesi gerekenler arasında.

9-Drone Uçurulacak Alan

Uçururken uçurulan alanda yer alan başka kişilerin gizlilik endişeleri olacağı unutulmamalı. Drone uçururken insan kalabalıklarından uzakta ve açık alanlarda bulunmak daha iyi bir seçenek olabilir. Gerekiyorsa drone uçurmadan önce bulunulan alandaki diğer insanlardan izin alınabilir.

  • Drone herhangi bir havaalanının beş mil (yaklaşık 8 km) yakınında uçurulamaz.
  • Drone 400 feetin (yaklaşık 120 metre) altında uçurulmalı.
  • Devlet tesisleri ve milli parklar üzerinde drone uçurulamaz.

10-Hava Koşulları

Drone almadan önce bulunulan bölgenin hava koşullarını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bol rüzgar olan bir yerde yaşanılıyorsa rüzgar esintileriyle başa çıkabilecek bir tane almak daha mantıklı oluyor. Birçok drone, yalnızca 30 km/saat rüzgâr hızına kadar çalışabiliyor.  Droneun düzgün çalışabilmesi için suya ve hava koşullarına dayanıklı olduğundan emin olmak gerekiyor. Uçuş için en iyi zaman; gökyüzünün açık olduğu ve esintinin çok az olduğu veya hiç olmadığı zamanlar oluyor.100

Sizin için en iyi dronelar hangileri, incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
google deprem uyari sistemi teknosa
Devamını Oku

Google Deprem Uyarı Sistemi Nedir?

Dünyada teknolojinin her geçen gün daha da fazla ilerlemesiyle birlikte yeni sistemler geliştirildi. Bazı sistemler, insan hayatını kolaylaştırmaya…
transistor nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Transistör Nedir?

Transistörü temel olarak, zayıf bir sinyali düşük dirençli elektrik devresinden yüksek dirençli devreye aktaran yarı iletken bir cihaz…
Kapsüllü Kahve Makinesi Tavsiyeleri
Devamını Oku

Kapsüllü Kahve Makinesi Tavsiyeleri

Kolay kullanıma sahip kapsül kahve makinesi çeşitleri farklı özellikleri sayesinde evlerde sıklıkla tercih edilen elektrikli ürünler arasında yer…
hdr nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

HDR Nedir? Ne İşe Yarar?

Teknolojik gelişmelerin en çok yaşandığı alanlardan biri de görüntü teknolojisi oluyor. İzlediğimiz görüntülerin daha etkileyici ve daha gerçekçi…