Teknoloji dünyasındaki yeni gelişmeler, günümüzde en çok merak edilen ve hemen herkes tarafından takip edilen bir konu. Özellikle bu, cep telefonlarıyla ilgili olduğunda, yapılacak yenilikler daha çok dikkat çekiyor. Kullanıcılar, yeni gelen teknolojik özellikli telefonlara sahip olabilmek için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Cep telefonu üreticileri de, gerek heyecan uyandırıcı güncellemeler sunarak, gerekse farklı tasarım ve donanımlarla yeni modeller üreterek, tüketicilerin bu ilgisine cevap veriyor.

Teknolojik yenilikler konusunda öncü bir marka olan Apple ise bu pazara ciddi anlamda yön veriyor. Apple, her yıl eylül ayında bir etkinlik düzenleyerek, yeni ürünlerini teknoloji dünyasına ve kullanıcılara tanıtıyor. Gerçek bir teknoloji şöleni olan bu etkinliklere; Apple wonderlust, yani Türkçe çevirisiyle “Apple merak tutkusu” adı veriliyor. İşte bu yıl eylül ayında da, Apple kullanıcılarının merak tutkusu, iPhone 15 modelinin piyasa sürülmesiyle karşılık bulmuş oldu. 12 Eylül tarihinde tanıtımı yapılan iPhone 15, cep telefonu kullanıcıları tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Peki bu yeni iPhone modelinin, bir önceki model olan iPhone 14 ten farkları nedir? iPhone 14 ile 15 arasındaki farklılıklar, şüphesiz iPhone tutkunlarının en merak ettiği konulardan biri. İşte bu yazıda Apple’ın birçok alanda getirdiği yenilik ve bu yeniliklerin detaylarını öğrenecek, iPhone 14 ve 15 farkı hakkında kafanızda oluşan tüm sorularınızın cevaplarını alacaksınız.

iPhone 15 İle iPhone 14 Arasındaki Farklar Neler?

Apple’ın yeni modelleri, akıllı telefon piyasasında her zaman bir merak konusu olmuştur. Her yıl eylül ayında yapılan tanıtım lansmanı öncesinde, teknoloji sayfaları yenilikler hakkında tahminler yapar. Apple üreticileri ise, tanıtım gününe kadar yeni ürünlerinin hem görsellerini, hem özelliklerini sır gibi saklar. iPhone 15’in tanıtımı yapılmadan önce de birçok tahmin yapılmıştı. iPhone 14 vs 15 başlıkları altında gelecek yeni modelle ilgili beklentiler, bir önceki model olan iPhone 14 ile kıyaslanmıştı. Bu tahminlerden bazıları gerçeğe yaklaşmış olsa da, Apple her zaman olduğu gibi sürpriz özelliklerle kullanıcıları şaşırttı. Peki birçok kullanım alanında kendini gösteren, iPhone 14 ile 15 arasındaki farklar gerçekte nelerdir? Yeni farklılıkları ve özellikleri, sırasıyla inceleyelim…

Renkler ve Kapasite Özellikleri

Yeni bir cep telefonu alırken, yeni renk seçeneklerinin olup olmadığı ilk bakılan özelliklerden biridir. Bir önceki seride kullanılmayan yeni renk seçenekleri, kullanıcıya her zaman cazip gelen bir yenilik olmuştur. iPhone 14 ile iPhone 15 arasındaki fark da, ilk bakışta renk çeşitliliği noktasında kendini gösteriyor. iPhone 14; mor, mavi, sarı, gece yarısı, yıldız ışığı ve product red renkleri ile 6 farklı seçenek sunuyor. Apple, daha pastel tonlarda ürettiği iPhone 15’te ise; pembe, yeşil, sarı, mavi ve siyah renk seçenekleri ile kullanıcılara yeni bir görsel deneyim sağlıyor. Renk çeşitliliğinde iPhone 15 ile farklılaşmaya giden Apple, kapasite özellikleri olarak her iki telefon modelinde de aynı seçenekleri sunuyor. iPhone 14 ve iPhone 15 modelleri; 128 GB, 256 GB ve 512 GB kapasitede üç farklı depolama alanıyla üretiliyor.

Boyut, Ağırlık ve Tasarım Özellikleri

iPhone 14 ile iPhone 15 arasındaki ne gibi tasarım farklılıkları olacağı da büyük bir merak konusuydu. Birçok farklı tahmin yapılsa da, iPhone 14 ve iPhone 15 arasındaki en görünür fark; ekran üzerindeki çentik görünümünün yerine gelen, Dynamic Island tasarımı. Çerçeve kısmında ise çok büyük bir fark olmamakla birlikte, alüminyum çerçevenin daha kavisli kenarlara sahip olduğunu görebilirsiniz. iPhone 14 ve iPhone 15 farkı denebilecek bir diğer özellik ise, mat dokulu olarak tasarlanan arka panellerdir. Bu yeni tasarım hem görünüm farklılığı, hem de verdiği yeni tutuş hissiyle göze çarpıyor.

Boyut ve ağırlık ölçülerine bakıldığında, çok büyük değişimler olmasa da, ufak farklılıklar mevcut denilebilir. Bu farklılıkları aşağıdaki liste ile karşılaştırabilirsiniz;

iPhone 14 iPhone 15

Uzunluk Uzunluk

146,7 mm 47,6 mm

Genişlik Genişlik

71,5 mm 71,6 mm

Derinlik Derinlik

7,80 mm 7,80 mm

Ağırlık Ağırlık

172 gram 171 gram

Dynamic Island

iPhone 14 ile iPhone 15 arasındaki farklılıklardan biri olan Dynamic Island özelliği; iPhone ön ekranında dikdörtgen şeklinde bulunuyor. Bu alan uyarıları ve canlı etkinlikleri kolayca görmenizi sağlıyor. Bu yeni özellik sayesinde, telefonunuzda herhangi bir şeyle ilgilenirken gelen bildirimleri kaçırmadan takip etme imkanına sahip oluyorsunuz. Geniş ve küçük ekran olarak görüntüleyebileceğiniz Dynamic Island bölümünden; dinlemek istediğiniz müziği kontrol edebilmek, gelen aramanın kime ait olduğunu görmek veya uçuş durumuna bakmak gibi birçok kontrolü gerçekleştirebiliyorsunuz.

Renkle İşlenmiş Cam Arka Yüzey

Kasası %75 geri dönüştürülmüş alüminyumdan üretilen, renkle işlenmiş cam arka yüzey, iPhone 14 ve iPhone 15 farkı olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. İnce yapıda metalik iyonlar sayesinde camın işlenmesini sağlayan bu özellik, her renk seçeneği için farklı bir formülle üretiliyor. iPhone 15 serisindeki mat görünümlü pastel renklerin elde edilmesi, bu süreklerden geçen renkle işlenme sayesinde elde ediliyor. Bu yöntemle üretilen iPhone 15 modelleri, görünüm açısından gözlere hitap ederken, renkle işlenen cama uygulanan çift iyon değişimi sayesinde üst düzey dayanıklılık sağlıyor.

A16 Bionic Çip

Apple tarafından tasarlanan bir çip serisi olan bionic çipler, telefondan alınacak performans, enerji verimliliği ve yapay zeka özellikleri gibi birçok alanı yönetiyor. iPhone 14’te A15 olarak kullanılan bu bionic çip, iPhone 15’te A16 bionic çip olarak, geliştirilmiş teknolojisiyle kullanıcılara sunuluyor. A16 bionic çip özelliğiyle birçok gelişmiş özelliğine güç veren Apple, yüksek performanslı oyunları oynayabilme imkanı veriyor. Artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanımını ve görselleri profesyonel olarak düzenleyen uygulamaları destekleyerek, yüksek verim almayı sağlıyor. A16 bionic çip ve A15 bionic çip arasında yapılan testler, A16 çipin A15 çipten %28 daha yüksek grafik performansı sergilediğini gösteriyor. Bu çipler aynı zamanda sağladığı yüksek performansı, uzun pil ömrü ile birleştirmek üzere tasarlanmıştır. Şimdiye kadar tasarlanmış en iyi bionic çip olan A16 daha az ısı üretimi sağlayarak pil ömrünü uzatıyor ve kullanıcıya uzun kullanım imkanı veriyor.

48 MP Ana Kamera

Apple’ın iPhone 14 ve iPhone 15 modellerinde kullandığı çift kamera sistemi, megapiksel farklılıklarıyla karşımıza çıkıyor. iPhone 14 te 12 MP olan ana kamera, iPhone 15 modelinde ise 48 MP çözünürlükte çekim imkanı sağlıyor. Bu da dört kat daha fazla çözünürlük demek oluyor. iPhone 14 ve iPhone 15 arasındaki farklılıklardan en belirgini olan çözünürlük farkı, kullanıcılara tüm detayları yakalayabilen görüntüler veriyor. Aynı zamanda elde edilen bu kaliteli ve detaylı görüntülerden, 48 MP yüksek çözünürlük sayesinde büyük boyutlu baskılar da alabilirsiniz. Yüksek çözünürlüklü iPhone 15 kamerasıyla yaptığınız video çekimleri de, size üst seviyede görüntü kalitesi sunacaktır. Ana kamera özelliklerinde gözlerden kaçmayan bir diğer iPhone 14 ve 15 farkı ise optik zoom seçenekleridir. iPhone 14 modelinde; 0.5x ve 1x olan optik zoom özelliği, iPhone 15’te 0.5x, 1x ve 2x olmak üzere 3 kademeli olarak bulunuyor. iPhone 15 te bulunan yeni 2x zoom özelliği ile, mükemmel kalitede yakın çekimler yapabilir ve kusursuz kareyi kolayca yakalayabilirsiniz.

Yeni Nesil Portreler

Portre modunda yapılan çekimler, kullanıcılara profesyonel fotoğraf çekimi hissi veren, çok sevilen bir çekim modu olarak kullanılıyor. Objeleri odak noktasına alarak görüntü elde eden portre çekimi, yeni iPhone 15 modelinde gelişmiş ve yenilenmiş özelliklerle kullanıma sunuluyor. iPhone 14 ile iPhone 15 arasındaki fark olan yeni portre çekim özelliği sayesinde; telefonunuz objeleri otomatik olarak fark edip portre moduna geçiyor. iPhone 15 ile beraber daha zengin renklerle görüntü elde edebileceğiniz portre modunda, odağı fotoğrafı çektikten sonra da değiştirebiliyorsunuz. Üstelik odağı değiştirmek ufak bir dokunuş kadar kolay. Fotoğrafı çektikten sonra, odağa almak istediğiniz objeye tıklıyorsunuz, portre çekimi yapmak istediğiniz odak ve derinlik ayarları anında değişiyor. Portre modunun bir diğer yeni özelliği olan Photonic Engine ise; yüksek çözünürlük ve en iyi kalitede pikselleri birleştirerek portre çekimlerini güçlendiren bir yenilik. iPhone 15, bu özelliği sayesinde yüksek kaliteli portre çekimleri sunarken, aynı zamanda depolama alanı ve dosya boyutunu da ideal seviyede tutarak, kolay paylaşım yapabilme avantajı da sağlıyor.

USB-C Şarj Desteği

iPhone 14 ile iPhone 15 arasındaki farklar içinde en çok dikkat çeken yenilik, şarj kablosundaki değişiklik oldu. Apple, iPhone 14 e kadar olan tüm iPhone modellerinde lightning kablo kullanıyordu. Bu da kullanıcıların ipad, telefon ve diğer elektronik cihazlarının her biri için, ayrı şarj kabloları taşımak zorunda kalmasına sebep oluyordu. Macbook, Airpods ve iPad cihazlar uzun zamandır USB-C kablo ile şarj edilse de iPhone cihazlar için Lightning kablo değişimi yapılmıyordu. Apple her ne kadar bu değişimi yapmak istemese de, Avrupa Bİrliği’nin 2024 yılına kadar süre koyduğu, evrensel uyumluluk gerektiren bir yasa çıkarmasıyla birlikte, şarj bağlantılarını USB-C kablo ile değiştirmek durumunda kaldı. Bu kararın iPhone kullanıcılar için büyük bir farklılık olduğu aşikar. Bu değişimle birlikte iPhone 15 kullanıcıları, herhangi bir markaya ait şarj kablosu ile telefonlarını şarj edebilecekler. Bunun yanında Apple’ın 20 W gücünde ürettiği USB-C güç adaptörleri, turbo şarj sloganıyla tanıtıma çıktı. Apple’ın MagSafe adını verdiği bu şarj aygıtı, yaklaşık olarak 30 dakika içinde %50 şarj edebilme özelliğine sahip. Bu haliyle hızlı şarj etme imkanı ve her cihaza uyum sağlayan şarj kablosu, kullanıcılar için önemli bir tercih nedeni oluyor.

iPhone modelleri, kullanım kolaylığına odaklanarak yaptığı yeniliklerle, piyasanın gözdesi olmaya devam ediyor. Birbirinden farklı renk, kapasite ve donanım özellikleriyle, her kullanıcının ihtiyacını karşılayacak cihazı, Apple ürünlerinde bulmak mümkün. Siz de şimdi, tüm bu ileri özelliklere sahip iPhone 14 ve iPhone 15 modellerini inceleyerek, size hitap eden Apple cihazını belirleyin ve iPhone’un o büyülü dünyasında uzun bir keşfe çıkın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
google gorsel arama rehberi teknosa
Devamını Oku

Google Görsel Arama Rehberi

İnternet dünyasının ana arama merkezi olarak herkes Google kullanıyor. Google arama motorunu sadece kelime araması olarak kullanmıyoruz. Aynı…
freedos bilgisayar nedir teknosa
Devamını Oku

Freedos Bilgisayar Nedir?

Özellikle son dönemde bilgisayar almaya karar verdiğimizde modellere göz atarken karşımıza Freedos terimi oldukça fazla çıkıyor. Freedos kelimesiyle…