Gün geçtikte daha fazla kişide gördüğümüz akıllı saatleri sağlığımıza daha fazla fayda sağlaması için kullanabiliriz. Çünkü akıllı saatler vücudunuzdaki birçok veriyi ölçebiliyor ve sağlığınız açısından tahmin yapabilmenizi sağlıyor. Böylece daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmenize yardımcı oluyor. Peki daha sağlıklı olmak için akıllı saat nasıl kullanılabilir? İpuçları, haberimizde…

Akıllı Saat Sağlığınız İçin Nasıl Kullanılabilir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte giyilebilir cihazlar sağlık alanında da etkisini arttırmaya başladı. Giyilebilir cihazlar dediğimizde; vücudumuzla temas halinde olan ve teknolojileri ile hayatımızı kolaylaştıran cihazların tümünden bahsedebiliriz. Akıllı saatler de aslında bu giyilebilir cihazlar arasındaki en çok kullanılan ve en çok bilinen ürünlerden biri.

Akıllı saatler, sensörleri sayesinde vücudunuzun belirtilerini ölçüyor, anlamlandırıyor ve tavsiyeler veriyor. Vücudumuzdaki her veri aslında sağlığımızın doğru yolda olup olmadığı yönünde bizler için bir ipucu niteliği taşıyor. Akıllı saatler ve sağlık bu açıdan birbirini tamamlıyor, destekliyor.

Elbette ki, akıllı saatin özellikleri markadan markaya hatta üründen ürüne farklılaşıyor. Genel olarak sağlık açısından akıllı saatin faydaları şöyle:

1- Kalp Atış Hızınızı Ölçebilirsiniz

Kalp atış hızı bizim için oldukça önemli. Sürekli yüksek seyreden kalp atış hızları başka bir hastalığın tetikleyicisi olabilir. Hatta mevcutta bilmediğiniz bir hastalığın belirtisi de sayılabilir. Bu noktada akıllı saatler kalp atış hızını ölçebiliyor. Halk arasında nabız olarak bilinen bu ölçüm sayesinde sağlığınızın geleceği için tahminde bulunabiliyorsunuz. Örneğin sürekli yüksek nabıza sahipseniz bir doktora görünme kararı alabiliyorsunuz. Bazı akıllı saatler sadece verilerinizi toplamakla kalmıyor size doğru şeyleri yapma konusunda tavsiyelerde de bulunuyor.

akilli saat saglik uygulamalari teknosa

2- Uyku Düzeninizi Takip Edebilirsiniz

Akıllı saatlerin sağlığınıza fayda verebileceği alanlardan biri de uyku düzeninizin takibini yapması. Günümüzde uyku bozukluğu, diğer birçok hastalığa adeta davetiye çıkarıyor. Bu nedenle uyku bozukluğu durumu ile karşı karşıya olup olmadığınızı bilmek hayatınız açısından çok önemli.

Akıllı saatler gün içerisinde sergilediğiniz hareketleri algılayarak sizin uykuda olup olmadığınızı da anlıyor. Çünkü uyku sırasında hareketleriniz çok azalıyor. Bazı akıllı saatler uyku takibi verilerinin doğruluğunu arttırmak için kalp atış hızı verilerini de analiz ediyor. Siz uyurken, uykunun hangi evresinde ne kadar süre geçirdiğinizi hesaplıyor. Aslında bu da size sağlık açısından önemli bir veri sunuyor. Çünkü uykunun belli evrelerinde belli süreler geçirmemişseniz kaliteli bir uykudan bahsedilemiyor.

Bazı akıllı saatler uyku kalitenizi olumsuz etkileyebilecek sıcaklık seviyesi ve ışık düzeyini de ölçüyor. Örneğin, çok yüksek sıcaklıklarda ya da ışıklı ortamlarda siz iyi uyuduğunuzu sanıyorsunuz; ancak sabah yorgun ve bitkin şekilde kaliteli uyku alamamış olarak uyanabiliyorsunuz. Gün içerisindeki aktivite seviyeniz bile uyku düzeninizi etkiliyor. Gün içerisinde yoğun spor yapan ya da hareket eden kişilerin uykuya daha rahat daldığı kanıtlanmış.

İşte akıllı saatler de sizin gün içerisindeki hareketlerinizi analiz ediyor. Uykuya rahat dalma konusunda o gün yeterli hareket yapıp yapmadığınızı ölçüyor. Akıllı saat kullanıcıları daha sonrasında cihaza kayıtlı bilgileri doktorlarıyla paylaşıp, tedavilerine yön verebiliyor.

3- Spor Yapmanız İçin Sizi Destekler

Hayatımızda sağlıklı olmanın ön koşullarından biri de düzenli spor yapabilmek. Akıllı saatler bu noktada spor yaparken birçok verinizi sizin için topluyor. Akıllı saat kullanma ile gün içerisinde aktif olma arasında da önemli bir ilişki var. Yapılan bir anket, akıllı saat sahiplerinin yüzde 57’sinin akıllı saat kullanımından sonra daha fazla egzersiz yapmaya başladığı gösteriyor.

Telefonunuza indireceğiniz farklı uygulamalar ile her yaştan kişiye hitap eden programlarla hızlı bir şekilde egzersiz yapmaya başlayabiliyorsunuz. Uygulama marketlerinde bu konuda indirebileceğiniz yüzlerce spor ve fitness uygulaması mevcut. Hatta çoğu uygulama akıllı saatiniz ile aldığı verileri işliyor, anlamlandırıyor ve size tavsiyeler veriyor. Yapmış olduğunuz egzersiz ve hareketlerin yoğunluğunu, günlük adım sayılarını, kalp atış hızını, yakılan kalorileri ve çok daha fazlasını izlemenize yardımcı oluyor.

Bir akıllı saat almanız sonrası kendinize “hergün mutlaka 10.000 üzeri adım atacağım” diyerek bir hedef belirleyebilirsiniz. Planladığınız spor aktivitelerini önceden telefona yükleyerek bu programın ne kadarını gerçekleştirdiğinizi ölçebilirsiniz. Önceden kendinize eğer bu gibi hedefler belirleyip, bir program oluşturur ve akıllı saatiniz ile bunun ne kadarını gerçekleştirdiğinizi ölçmeye başlarsanız; motivasyon olarak da daha istekli olursunuz.

4- Su İçmeyi Hatırlatıyor

Su içmek de sağlığınız için çok önemli. İhtiyacınız olandan daha az su almak sağlığınızı kötü etkileyebilir. Az su içmek kilo vermenize de olumsuz etki edebilir. Yoğun hayatlarımızda çoğu kişi gün içerisinde su içmeyi unutuyor. Akıllı saatinizi, size su içmeyi hatırlatması için de kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olan kadar suyu içmek sizi daha sağlıklı yapacaktır.

5- Yoga Yapabilirsiniz

Akıllı saatiniz sayesinde telefonunuza indireceğiniz bir yoga uygulaması ile yoga hakkında çok sayıda bilgi alabilirsiniz. Hatta yoga sırasında yaktığınız kaloriyi hesaplayabilirsiniz.

6- Diyetinize Destek Sağlayabilirsiniz

Akıllı saatlerin sağlığınıza fayda vereceği bir diğer alan ise diyetleriniz. Diyet sırasında öğün atlamamak ve belli saatlerde belli besinleri almayı size hatırlatması konusunda akıllı saatinizden destek alabilirsiniz. Telefonunuza kuracağınız ve akıllı saatiniz ile iletişimde olan bir uygulama ile bunu gerçekleştirmeniz mümkün. Ya da aylık olarak bir diyet programı oluşturabilir ve akıllı saatinizden bunu takip edebilirsiniz. Vücudunuza aldığınız besinlerin kalorilerini görebilirsiniz. Zaten günlük hareketlerinizi ölçen akıllı saatiniz o gün kaç kalori yaktığınızı da size söyleyecektir.

7- Her Gün İlaç Kullanıyorsanız Akıllı Saat Çok Faydalı

Çok ilaç kullanan biriyseniz akıllı saatiniz işinizi kolaylaştıracaktır. Hangi ilacı içip içmediğinizi hatırlamak; eğer sıralaması varsa hata yapmamak konusunda uyarıda bulunabilir ve size yardımcı olabilir.

Sık ilaç tedavisi gerektiren ve kronik rahatsızlıklarla yaşayan hastaların doktorun talimatlarına göre kullanım yönergelerine uymaları çok önemli. Hastalar çok sayıda ilaç kullanımı yaptıklarından sıralamayı unutabiliyor. Bundan dolayı akıllı saatler sıralama ve belirtilen kullanım miktarını unutan hastalara hatırlatma konusunda oldukça etkili oluyor. Bazen ilacı alacağı saati unutan biri, bazen de kaç adet alacağını unutabiliyor.

akilli saat saglik teknosa

8- El Yıkamanızın Süresini Söylüyor

Çoğumuz el yıkarken aceleyle kısa süreli yıkayıp suyun başından ayrılabiliyoruz. Oysa gerçek anlamda bakterilerin çoğundan kurtulabilmemiz için 20 saniye ve üstü iyi şekilde ellerimizi yıkamamız gerekli. El yıkama konusu Koronavirüs öncesi daha az önemsenirken; pandemi sonrası artık bu durum neredeyse hayati önem taşıyor. Ellerinizi doğru şekilde ve sürede yıkamazsanız mikrop kapma ve hatta Korona riski ile karşılaşma ihtimaliniz artıyor. İşte tam bu noktada bazı akıllı saatler ellerinizi yıkadığınız anı algılıyor ve 20 saniyeden önce bitirirseniz sizi uyarıyor.

9- Düştüğünüzü Algılıyor ve Acil Yardım Çağırabiliyor

Bazı akıllı saatler, örneğin dağda dolaşırken düştüğünüzü algılıyor ve acil yardım çağırabiliyor.

10- Adet Döngünüzü Takip Edebilirsiniz

Adet döngüsünün düzenli olup olmaması kadın sağlığı açısından oldukça önemli. Bazı telefonlara yüklü sağlık uygulamaları sayesinde akıllı saatiniz ile bunu izlemeniz mümkün. Adet döneminizin gecikip gecikmediği, en iyi yumurtlama döneminizin ne zaman olduğu gibi bilgileri akıllı saatiniz aracılığı ile takip edebilirsiniz.

11- Erken Teşhise Katkı Sağlıyor

Bir hastalığın erken teşhis edilmesi hem tedavi için oldukça önemli hem de gelişecek uzun bir tedavi süresinde harcanacak masrafın azalmasında etkili. Örneğin bazı akıllı saatler kandaki oksijen seviyesi ölçebiliyor. Bu verileri sürekli depoluyor. Depolanmış verileri doktorunuza gösterebiliyor ve altında başka bir hastalık olup olmadığına karar verebiliyorsunuz. Akıllı saat ile sağlık takibi gün geçtikçe daha fazla kullanılıyor.

Araştırmacıların, akıllı saatlerde yer alan dijital sağlık sensörleri aracılığıyla erken uyarı işaretlerini alarak atriyal fibrilasyon (AFib) gibi belirli kalp hastalıklarının tespit edildiğini belirtiyor. Örneğin kalbinizde çok anormal ve ani bir durum ile karşılaşırsa acil yardım çağırabiliyor. Bu durum gerçekten bazı zamanlarda hayat kurtarıcı olabiliyor. Başka bir araştırmacı grubu ise ileride soğuk algınlığı gibi diğer hastalıkları da erkenden tespit edebileceğini öne sürüyor. Hatta bazı akıllı saatler hastalık tespitine ek olarak, tanılama verileri ve elektrokardiyogram (EKG) işlevi aracılığıyla kalp işlevini ve diğer kalp sağlığı sorunlarını da izleyebiliyor. Kronik bir hastalığınız varsa bununla ilgili bir ön teşhis de yapabiliyor.

Gelecekte geliştirilecek akıllı saatlerin insan terini de analiz edebilmesi hedefleniyor Bu sayede elde ettiği ve ölçebildiği sağlık verileri ile size bilgi verebilmesi öngörülüyor. Ancak akıllı saatlerin halihazırda yaptığı ve gelecekte yapacağız tüm bu öngörülerin ve sağlık değerlendirmelerinin; doktorunuza gösterildikten sonra anlamlı olabileceğini de unutmayın.

En iyi akıllı saatler hangileri, incelemek için tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ketojenik diyet nedir teknosa
Devamını Oku

Ketojenik Diyet Nedir?

Yoğun iş temposu ve salgın hastalıklar nedeniyle sağlıklı beslenme konusunda oldukça fazla araştırma yapmaya başlıyoruz. Beslenmenin sağlık durumumuzla…
iyi dis fircalama nasil olmali teknosa
Devamını Oku

İyi Diş Fırçalama Nasıl Olmalı?

Tüm bedenimizin sağlıklı olması, ağız ve dişlerimizin sağlıklı olmasına bağlı oluyor. Dişlerimiz üzerinde kalan yemek artıkları ve bakteriler…
Beyin Sisi Nedir?
Devamını Oku

Beyin Sisi Nedir?

Beyin sisi, günümüzde pek çok kişinin yaşadığı yaygın bir sorundur. Yoğun iş temposu, sürekli bilgi bombardımanı ve stresli…