Kilo vermenin en etkili yollarının başında kalori kısıtlı diyet ve düzenli egzersiz geliyor. Pilates, hafif egzersiz kategorisinde yer aldığı için genellikle kilo verme konusunda yardımcı olmadığı düşünülüyor. Ancak pilatesin temeli vücut ağırlığını kullanma ve direnç antrenmanlarına dayandığı için aslında kilo vermenin etkili yolları arasında yer alıyor. Özellikle formda kalmaya ve kilo vermeye çalışıyorsanız pilatesin temelini öğrenerek ondan nasıl faydalanabileceğinizi anlayabiliyorsunuz. Bu yazımızda pilates zayıflatır mı sorusuna cevaplar vermeye çalışacağız.

Pilates ile Kalori Yakma

Eğer genel olarak hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa, her gün sabit bir miktarda kalori yakıyorsunuz anlamına geliyor. Pilates gibi hafif egzersizler bile yapsanız, toplam harcadığınız kalori miktarını artırmış oluyorsunuz. Bu da az ama düzenli olarak kilo vermenizi sağlıyor.

Örneğin bir günde ortalama 1.200 kalori harcıyorsanız, günlük rutininize sadece 300 kalori yakacağınız bir egzersiz eklediğinizde toplam 1.500 kalori yakmaya başlıyorsunuz. Bunu düzenli bir şekilde yapmaya başladığınızda kilo kaybettiğinizi de görüyorsunuz. Pilatesi günlük rutinleriniz arasında almanız bu noktada önemli oluyor. Pilates zayıflatır mı sorusu da cevabını bulmuş oluyor.

Metabolizma Hızını Artırın

Pilatesin kilo kaybetmenizi sağlayan ikinci faydası, genel vücut kompozisyonunuzu etkilemesi oluyor. Kilo vermek isteyen birçok insanın asıl amaçlarının başında vücutlarının güzel bir şekle girmesi geliyor. Bu nedenle yapılan egzersizin önemi fazla oluyor.

Aynı kiloda ancak kas kütlenizin fazla olduğu ve dengeli dağıldığı bir durumda çoğunlukla kilonuzdan şikayet etmiyorsunuz. Burada önemli olan vücudunuzdaki yağ kütlesinin kas kütlesinden fazla olmamasına dikkat ediyorsunuz. Bunun için de kas ve yağ oranınızı değiştirmeniz gerekiyor. Bunu sağlamanın yolu da direnç antrenmanı yapmaktan geçiyor.

Direnç antrenmanı iki şekilde yapılabiliyor. Bunlardan ilki vücut ağırlığını kullanmak olurken ikincisi de gerçek ağırlık antrenmanları oluyor. Normalde bu iki antrenman tipi arasından bir seçim yapmanız gerekiyor. Pilatesi diğer egzersizlerden ayıran en önemli nokta ise, bu ikisini bir arada kullanıyor. Uygun pilates antrenmanında bir dizi vücut ağırlığı egzersizi bulunuyor. Ayrıca pilateste ağırlıklar yerine farklı gerginlikte lastik bantlar kullanılıyor. Böylece gücünüze ve yeteneğinize uygun olarak tasarlanmış farklı direnç seviyelerini kullanabiliyorsunuz.

Kas kütlenizi artırarak yağ oranınızı azalttığınızda vücut kompozisyonunuzu olumlu yönde değiştirmiş oluyorsunuz. Bu da bazal metabolizma hızınızı artırmaya başlıyor. Bu sayede ne kadar çok kas kütleniz artarsa dinlenme halinde bile o kadar fazla kalori yakmaya başlıyorsunuz.

2019 yılında yapılan bir araştırmada 8 hafta boyunca bir grup insana pilates egzersizleri yaptırılırken diğer bir gruba da aerobik egzersizleri yaptırılıyor. 8 haftanın sonunda yapılan ölçümlerde pilates yapan insanların kas kütlelerinde belirgin bir artış yaşandığı gözlemleniyor.

Pilates Yaparak Forma Girebilir misiniz?

Son günlerin popüler egzersiz tiplerinden biri de HIIT antrenmanları oluyor. Yoğun bir hareket kombinasyonuyla kalori yakmanızı hedefleyen bu egzersiz çeşidi de hem kilo vermenizi hem de kondisyon tutmanızı sağlıyor. Pilates yaptığınızda, HIIT antrenmanındaki gibi kan ter içinde seansınızı sonlandırmıyorsunuz. Ancak her seansta tüm vücudu çalıştıracak bir egzersiz yapmış oluyorsunuz. Pilates, core bölgesini hedef aldığı için, her antrenmanın sonunda tüm kaslarınızı kullanıyorsunuz. Her hareket vücudunuz üzerinde güç, esneklik ve zihinsel kontrol sağlıyor. Bu özellikleri sayesinde pilates ile kesinlikle forma girebiliyorsunuz.

Pilatesin bir başka avantajı da, vücudunuzu güçlendirmek ve rutin egzersizinizi tamamlamak için düşük etkili bir yöntem kullanmış oluyorsunuz. Bu da sakatlanma riskinizi önemli oranda azaltıyor. Duruşunuzu, esnekliğinizi ve hareket kabiliyetinizi geliştirdiği için farklı bir egzersiz yapmak istediğinizde vücudunuz onun için de hazır durumda oluyor. Bu sayede diğer sporları yaptığınızda daha hızlı bir şekilde etkisini görebiliyorsunuz.

pilates zayiflatir mi teknosa

Pilates Yaparak Göbek Yağlarınızdan Kurtulabiliyor musunuz?

Uzmanlar pilates yaparak vücudunuzdaki bölgesel yağlardan doğrudan kurtulamayacağınızı belirtiyor. Ancak pilates vücudunuzdaki kasları nasıl düzgün bir şekilde çalıştırabileceğinizi öğretiyor. Bu da kaslarınızın tamamını aktif hale getiriyor ve daha sıkı bir karna sahip olmanızı sağlıyor.

Ancak karın bölgenizdeki yağlardan kurtulmak için pilatesin yanında doğru beslenme tarzını da uygulamanız gerekiyor. Taze yiyecekler açısından zengin bir diyet uyguladığınızda göbek yağlarınızdan daha hızlı kurtulamanıza yardımcı oluyor.

Pilates Yaparak Ne Kadar Kilo Verebilirsiniz?

Kilo verme; uyku düzeni, yaşam tarzı ve yeme alışkanlıkları gibi birçok faktörü içeriyor. Bu nedenle pilates ile kendinizi ne kadar harika hissetseniz de her derde deva olmuyor. Bununla birlikte pilatesin vücudunuza sağladığı pek çok fayda bulunuyor.

Bunlardan ilki stresinizi azaltmak oluyor. Pilates yaparken aynı zamanda nefes çalışması da yapıyorsunuz. Kısa ve sığ nefes yerine derin diyafram nefesi alma alışkanlığı kazandırıyor. Kısa ve sığ nefes almak, kilo almanıza neden olan kortizol seviyenizin artmasına neden oluyor. Pilates yaparak daha iyi ve doğru nefes almayı öğrendiğinizde, kortizol seviyeniz ve buna bağlı olarak stresinizin azalıyor. Bu da kilo vermenize yardımcı olan önemli bir şey oluyor.

Hem zihinsel hem de fiziksel olarak kendinizi iyi hissetmek, vücudunuza da iyi bakmanızı teşvik ediyor. Bu nedenle pilates kesinlikle kilo verme hedefinin en önemli parçası oluyor.

Pilates Etkisi Nedir?

Pilates yapanların genel görüntüsünde yaşanan değişiklik genellikle pilates etkisi olarak adlandırılıyor. Pilates antrenmanlarında omuzlarınızı dik tutmaya, karnınızı içeri çekmeye ve boynunuzu da uzatmaya zorluyorsunuz. Düzenli olarak pilates yapmaya başladığınızda omurganızın uzadığını görüyorsunuz. Beliniz inceliyor ve göğsünüz şişiyor. Genel duruşunuz seans öncesine göre daha uzun görünmenizi ve daha iyi hissetmenizi sağlayan tam bir revizyondan geçiyor. Bu da düzenli olarak pilates yapmaya teşvik ediyor.

Yukarıda pilates zayıflatır mı sorusuna cevaplar vermeye çalıştık.

Siz de sağlıklı bir yaşam için en iyi pilates ve yoga ekipmanlarını birlikte incelemek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
disler nasil fircalanmali teknosa
Devamını Oku

Dişler Nasıl Fırçalanmalı?

Hem dişlerimizin hem de tüm bedenimizin sağlığını korumak için ağız ve diş sağlığımızı korumamız gerekiyor. Dişlerimizin üzerinde biriken…
su aritma hakkinda merak edilenler teknosa
Devamını Oku

Su Arıtma Hakkında Merak Edilenler

Düzenli olarak tükettiğimiz besinlerin yanında sağlıklı bir vücuda sahip olmak için bol miktarda su içmemiz gerekiyor. Tüm vücudumuzun…