Modern hayatın içerisinde zaman en önemli şeylerin başında yer alıyor. Günlük birçok işimizde zaman kazanacağımız yöntemleri uyguluyor ve teknolojik cihazları kullanıyoruz. Bu ihtiyaçtan dolayı artık çamaşır kurutma makineleri de ev eşyalarının ayrılmaz parçaları arasında bulunuyor. Normal kurutmadan hem daha hızlı hem de birçok açıdan fayda sağlıyor. Ancak bütün çamaşırlarımızı kurutma makinesinde kurutamıyoruz. Çok yüksek ısı derecesinde kurutma işlemi yapıldığı için her kumaş cinsi bunu kaldıramayabiliyor. Bu da kıyafetlerimizin yapısında bozulmalara ve bir daha kullanılamamasına neden oluyor. Bu tarz ürünleri kurutma makinesine attığımızda, genellikle ilk ya da ikinci kurutmada bir bozulma görmeyebiliyoruz. Ancak yapısındaki bozulma yavaş yavaş gerçekleştiği için kısa bir süre sonra kullanılamaz hale geldiğini görüyoruz. Kurutma makinesini doğru bir şekilde kullandığımızda hem kıyafetlerimiz daha uzun ömürlü oluyor hem de teknolojiyi daha verimli kullanmış oluyoruz. Bu yazımızda kurutma makinesine neler atılmaz anlatmaya çalışacağız.

Spor Ayakkabı

Spor ayakkabılarımızı kirlendikten sonra çamaşır makinesinde yıkayarak tertemiz olmasını sağlıyoruz. Normal elimizle temizlemeden daha iyi sonuç verdiği için bunu kullanmak bizim için avatajlı oluyor. Ancak ister kanvas ister deri ya da başka bir kumaştan yapılmış olsun, spor ayakkabılarınızı kurutma makinesinde kurutmak tahmin edeceğiniz kadar iyi sonuçlar vermiyor.

Bazen ilk kez attığınızda ayakkabınızın hiçbir şey olmadan çıktığını görebiliyorsunuz. Ancak bu durumda bile kolayca fark edemeyeceğiniz şey, ayakkabınızı bir arada tutan yapıştırıcının zarar görmeye başladığı oluyor. Çünkü yapıştırıcılar yüksek ısıda erimeye ve yapısında değişiklikler yaşanmaya başlıyor. Kurutucuların verdiği ısı da onları eritmeye yetecek kadar yüksek seviyeye çıkıyor. Bu da spor ayakkabılarınızın ayrılmasına neden olabiliyor.

Bunun yanı sıra ayakkabının kumaşına bağlı olarak şekil bozulmaları ya da küçülmesi gibi durumlar da yaşanabiliyor. Bu nedenle spor ayakkabılarınızı uzun süre kullanmak istiyorsanız, yıkadıktan sonra açık havada kurutmanız gerekiyor. Bunun için bir gün açık havada kalması yeterli oluyor.

İç Çamaşırı

Tüm iç çamaşırlarının yapısında rahat kullanım sağlamak ve kolay esnemesi için sentetik ürünler ve elastik kullanılıyor. İç çamaşırlarının kullanımı konusunda bilinmesi gereken en temel şey, yüksek ısının esnek ürünlere iyi gelmediği konusu oluyor.

Eğer iç çamaşırlarınızın uzun ömürlü ve orijinal şeklini korumasını istiyorsanız, asla kurutma makinesine atmamanız gerekiyor. Aksi durumda şeklinde bozulmalar ve daha önemli esnekliğinde kayıplar yaşanmaya başlıyor.

Bu nedenle iç çamaşırlarınızı mümkünse, fileli ve fermuarlı çamaşır çantaları kullanarak yıkamanız ve ardından hava ile kurutmanız gerekiyor. Bu sayede çamaşırlarınızı çok daha uzun süreli kullanmış oluyorsunuz.

kurutma makinesine neler atilmaz teknosa

Sırt Çantaları ve Yeniden Kullanılabilir Alışveriş Çantaları

Sırt çantaları ve alışveriş çantaları en sık temizlememiz gereken eşyalarımız arasında yer alıyor. Sırt çantamızı dışarıda bir yerlere koyduğumuzda ya da alışveriş çantamıza koyduğumuz yiyeceklerin temas etmesi sonucu çok çabuk kirleniyor. Bu nedenle düzenli olarak yıkamamız gerekiyor. Yıkarken çantanın kumaşına en uygun programı seçtiğimiz için herhangi bir zarar görmeden çıkartabiliyoruz. Ancak sonrasında onları kurutma makinesi attığımızda kumaşın cinsine göre ya küçülmüş olarak ya da parçalanmış olarak alabiliyoruz.

Bu tarz sorunlar yaşamamak için çantalarınızı yıkadıktan sonra açık havada kurutmanız gerekiyor. Alışveriş çantalarını kuruturken, kırışıklıkları önlemek ve şeklini korumak için elinizle düzeltip düz bir zemine koymanız yeterli oluyor. Sırt çantalarını kuruturken şeklinin bozulmaması için içerisine pamuklu bezler ya da kuru ve temiz havlular dolduruyorsunuz. Böylece çantanızı eskisi gibi kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

Kauçuk Sırtlı ve Kaydırmaz Paspaslar

Özellikle banyoda çok kullanılan banyo paspaslarının bir süre sonra kauçuk desteğinin sertleştiğini ve ufalanıp soyulmaya başladığını fark ediyorsunuz. Bunun sebeplerinin başında hem çamaşır makinesinde yıkanması ve ardından da kurutma makinesine atılması geliyor. Bu ürünleri çamaşır makinesinde yıkamak, doğru sıcaklık seçildiği sürece iyi sonuçlar veriyor. Ancak kurutma makinesinin yüksek ısısı, kauçuk ve diğer kaymaz kaplama türlerinin yapısını bozmaya başlıyor.

Bu ürünleri kurutucudan ilk aldığınızda herhangi bir değişiklik görümüyorsunuz. İkinci kurutmada da aynı şeyi yaşama olasılığınız bulunuyor. Ancak kurutma makinesinde kurutmaya devam ettiğinizde bir süre sonra kaymaz altlık kaydırmaya başlıyor ve kauçuklar yavaş yavaş ufalanıyor.

Mayo

Mayo, bikini gibi yüzme kıyafetleri, yüzdüğünüz yere bağlı olarak üzerinde klor ve tuz tutuyor. Bunları gidermek için de her kullanımdan sonra yıkanması gerekiyor. Yıkadıktan sonra daha çabuk kuruması için bazen kurutma makinesine atabiliyoruz. Ancak bu ürünlerin de sentetik ve elastik maddelerden yapıldığını unutmuyoruz. Yapılarında bozulmaların olmaması ve diğer deniz tatillerimizde de kullanabilmek için yıkadıktan sonra açık havada kurutmamız daha faydalı sonuçlar veriyor.

Gerçek ve Suni Deri

Deri kıyafetlerimizin bakım etiketlerinde genellikle sadece yıkanabilir olduğu yazıyor. Ancak kurutma makinesiyle ilgili bir açıklama bulunmuyor. Bir çamaşır kurutma makinesinin yüksek ısısı, hem sahte hem de gerçek derinin çatlamasına ve bozulmasına neden oluyor. Derinin bu yüksek ısıya nasıl tepki vereceği cinsine göre değişkenlik gösterebiliyor. Bazıları kırışabiliyor, bazıları da şekilsizleşebiliyor.

Bu nedenle deri kıyafetlerinizi yıkadıktan sonra, kurutma makinesi ya da doğrudan güneş ışığının altında kurutmuyoruz. Kuru bir alana asarak, havalanarak kurumasını sağlıyoruz.

Kazak

Bir kazak ister elle isterse de makine ile örülsün, özellikle yünden ya da başka doğal ürünlerden yapılmışsa hassas olarak geçiyor. Bu da onları çamaşır kurutma makinesine karşı daha hassas yapıyor. Bu tarz kıyafetlerinizi çamaşır kurutma makinesinde kuruttuğunuzda üzerinde eski ve yıpranmış gibi görünmesine neden olan tüylenmeyi görüyorsunuz.

Yukarıda kurutma makinesine neler atılmaz anlatmaya çalıştık.

Siz de hayatınızı kolaylaştıracak en iyi kurutma makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En iyi bebek arabası tavsiyeleri
Devamını Oku

En İyi Bebek Arabası Tavsiyeleri

Bebeğiniz için yaptığınız tüm alışverişlerin en iyisi olmasını isterken bütçenize de uygun seçeneklere göz atıyor olabilirsiniz. Birçok farklı…
bebekle sohbahar yuruyusu teknosa
Devamını Oku

Bebekle Sonbahar Yürüyüşleri

Sonbahar dendiğinde genellikle herkesin aklına kurumaya başlamış olan yapraklar geliyor. Sonbaharın yılın en büyülü zamanlarından biri olduğuna şüphe…
Perlatör Nedir? Nasıl Kullanılır?
Devamını Oku

Perlatör Nedir? Nasıl Kullanılır?

Su tasarrufu, sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda oldukça önemlidir. Son yıllarda azalan yağışlar ve özellikle yaz aylarında başlayan su…
ceyiz seti icerisinde neler olmali teknosa
Devamını Oku

Çeyiz Seti İçerisinde Neler Olmalı?

Eski zamanlardan günümüze kalan geleneklerden biri de evlenirken gelinin çeyiz getirmesi oluyor. Bu eski gelenek, kadının evine yapacağı…