Fırın yemeklerinin tadı bir başka ve unutulmaz lezzetleri ile pek çok kişinin beğenisini kazanır. Ayrıca fırında pişen yemekler, genellikle daha az yağlı olduğundan sağlıklı alternatifler de sunar. Fırında sağlıklı tarifler deneyerek hem sofralarınızı zenginleştirebilir hem de yüksek değerli beslenebilirsiniz. Basit bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu yemekler, lezzetleriyle de beğeninizi kazanacak. İşte yediden yetmişe herkesin damak zevkine hitap edecek sağlıklı ve lezzetli fırın yemeği tarifleri!

Fırında Sağlıklı Yemek Alternatifleri

Fırında hazırlayabileceğiniz yemek tarifleri, hem sofralarınızı zenginleştirir hem de besleyicidir. Sağlıklı ve hafif bu yemekleri, oldukça basit bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Damak tadınıza uygun farklı yiyecekleri bir araya getirerek sağlıklı yemekler pişirebilirsiniz.İşte size fırında sağlıklı yemek alternatifleri:

Fırında Karnabahar Kızartması

Karnabaharı sevmeyenlerin bile severek yiyeceği bu yemek, hem pratik hazırlanışı hem de zengin içeriği ile öne çıkar. Öncelikle yarım karnabaharı enine doğru kesip kaynar suda hafif yumuşayana kadar haşlamalısınız. Bir kasede 1 çay bardağı süt, 1 su bardağı un, 1 yumurta, yarım çay bardağı zeytinyağı, 2’şer çay kaşığı tuz ve toz kırmızı biber, 1 çay kaşığı karabiberi karıştırmalısınız. Karnabaharı bu karışıma batırıp yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizmelisiniz. Önceden ısıttığınız 200 derece fırında 30 dakika pişirmelisiniz. Çıtır bir kıvam elde etmek isterseniz, fırının yalnızca üst ayarını açıp 15 dakika pişirebilirsiniz.

Fırında Falafel

1,5 su bardağı haşlanmış nohutu, 1 yemek kaşığı zeytinyağını, 1 tatlı kaşığı tuzu, 1’er çay kaşığı kimyon ve karabiberi mutfak robotunda çekmelisiniz. Püre haline gelen nohutları geniş bir kaseye alarak içine yarım demet kıyılmış maydanoz, 1 çay bardağı galeta unu, 1 yumurta ve 2 diş rendelenmiş sarımsak eklemelisiniz. Hepsini güzelce yoğurup pürüzsüz bir kıvam elde etmelisiniz. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine, şekil verdiğiniz falafelleri dizmelisiniz. Önceden ısıttığınız 160 derece fırında, kontrollü bir şekilde 10-15 dakika pişirmelisiniz. Falafellerin büyüklüğüne göre pişme süresinin değişeceğini unutmamalısınız.

Fırında Yumurtalı Ispanak

Yumurta ve ıspanağın bir araya gelmesiyle oluşan eşsiz lezzeti bir de fırında denemelisiniz. Öncelikle 1 soğanı ve 1 diş sarımsağı küp küp doğramalısınız. Ispanağı da gelişi güzel bir şekilde kesmelisiniz. 1 yemek kaşığı tereyağını ısıtıp soğan ve sarımsakları tavaya eklemelisiniz. Soğanlar şeffaflaşınca ıspanakları eklemeli ve 2-3 dakika pişirdikten sonra ocaktan almalısınız. Ispanakların çok pişmemesine dikkat etmelisiniz. Ardından bu karışımın üzerine damak zevkinize göre tuz ve karabiber ekleyip karıştırmalısınız. Fırına koyacağınız kalıba ıspanaklı karışımı döktükten sonra üzerine yumurtaları dikkatlice kırmalısınız. Üzerine biraz rendelenmiş kaşar serpiştirip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-15 dakika pişirmelisiniz.

Fırında Mücver

Hem hafif hem sağlıklı hem de lezzetli fırında mücver tarifi, kabak sevmeyenlerin bile favorisi. Güzelce yıkadığınız kabakların uç kısımlarını alıp kabuklarını soymalı ve rendeli kabakların suyunu çıkarmalısınız. 5 dal taze soğanı, 10 dal maydanozu ve yarım demek dereotunu kıymalısınız. Kabakları ve yeşillikleri bir kasede birleştirip üzerine 2 yumurta ve 2 yemek kaşığı yumurta ekleyip karıştırmalısınız. 1 su bardağı elenmiş unu, 1 paket kabartma tozunu, 1 su bardağı yağsız lor peynirini, damak zevkinize göre tuzu, karabiberi ve kırmızı biberi de karışıma eklemelisiniz. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra muffin kalıpları ile mücverlere şekil verebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar 30 dakika pişirmelisiniz.

Beşamelli Fırın Makarna

Beşamel soslu fırın makarna, klasik makarna tariflerinden sıkıldığınızda hem lezzetli hem de sağlıklı bir alternatif olarak deneyebileceğiniz tariflerden. Fırında sağlıklı yemekler arasında en sevilenlerden biri olarak da öne çıkar. Önce derin bir tencereye 3 yemek kaşığı tereyağı ekleyip eritmeli ve 2 yemek kaşığı unu bu yağda kavurmalısınız. Yavaş yavaş 2 su bardağı süt ekleyip karıştırmalı ve kıvam almasını sağlamalısınız. Kıvam aldıktan sonra tuz ve karabiber ekleyip ocaktan almalısınız. 1 paket penne makarnayı tuz ve zeytinyağıyla haşlayıp süzmelisiniz. Haşlanmış makarnayı fırın kabına koyup hazırladığınız beşamel sosu üzerine gezdirmelisiniz. 180 derece fırında 5-6 dakika pişirdikten sonra çıkarıp üzerine kaşar rendelemelisiniz. Peynirler eriyene kadar pişirdikten sonra fırından alabilirsiniz.

Fırında Pırasa Dilimleri

Börek sevenler için hafif ve sağlıklı bir tarif olarak pırasa dilimleri öne çıkar. Yufka kullanmadan pırasa ile börek yapmak isteyenler için alternatif bir tariftir. Öncelikle yarım çay bardağı ince bulgurun üzerine kaynar su ekleyip ıslanması için beklemelisiniz. Tencereye 1 çay bardağı yağ ekledikten sonra 1 rendelenmiş havucu, doğradığınız 4 pırasanın beyaz kısımlarını ve 1 sivri biberi kavurmalısınız. Karışım soğuduktan sonra üzerine 1 yumurta kırmalısınız. Karışımın içine ıslattığınız bulguru, 3 tepeleme yemek kaşığı unu, 1 tatlı kaşığı kabartma tozunu ve 250 gr peyniri ekleyip karıştırmalısınız. Bu malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dökmelisiniz. İsterseniz üzerine susam serperek fırına vermelisiniz. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirmelisiniz.

Fırında Brokoli Gratin

Zengin bir K vitamini, A vitamini, C vitamini, kalsiyum, çinko ve fosfor kaynağı olan brokoli ile fırında lezzetli gratin yapabilirsiniz. Brokoliyi bu şekilde severek tüketeceğinizden emin olabilirsiniz. 1 küçük brokoliyi, 1 küçük karnabaharı, 2 orta havucu ve 3 patatesi haşlamalı ve suyunu süzüp soğumasını beklemelisiniz. Bir yandan 3 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı tepeleme un, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiberi tencereye alıp katılaşana kadar pişirmeli ve kaynadıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp beşamel sosu hazırlamalısınız. Bu sosu tepsiye yaydığınız sebzelerin üzerine eşit bir şekilde dökmelisiniz. Üzerine kaşar peyniri rendeleyip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirmelisiniz.

Tüm bu sağlıklı fırın yemeği tariflerini hazırlamak için fırın, set üstü ocak modelleri ve ankastre setlerini kullanabilirsiniz. Farklı markalara ait ve çeşitli özelliklere sahip fırın ve ocaklar arasından ihtiyacınıza uygun olanı tercih edebilirsiniz. Ankastre fırın fiyatları arasından da bütçenize göre seçim yaparak anında satın alabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
tansiyon nasil duzene sokulur teknosa
Devamını Oku

Tansiyon Nasıl Düzene Sokulur?

Tansiyon, kan basıncı anlamına gelmekte olup; gereğinden yüksek veya düşük olduğu takdirde kişinin yaşamını derinden etkileyebiliyor. Yüksek tansiyonun…