Hamilelik, her ebeveynin hayatının en heyecanlı ve mutlu bekleyiş içerisinde olduğu bir dönem olarak biliniyor. Embriyo anne karnına düştüğü andan itibaren hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oluyor. Uzmanların da yapmış olduğu araştırmalara göre doğumdan önce anne bebek ilişkisi bebeğin doğumdan sonraki yaşantısını da derinden etkiliyor. Bu nedenle gebeliğinde gergin ve stresli bir hayat temposu olan anne adaylarının bebekleri çok daha huzursuz ve aksi karakterde oluyor. Peki, bebek daha doğmadan nasıl ilişki kurulmalı? Gebelikte bebeğin gelişimi için nelere dikkat etmeli?
Bilindiği üzere anne rahmi bebeğin ilk evi. Vücudun tüm uzuvları meydana gelince bebek sadece hareket provası değil, duygu provası da yapıyor. Bebeğin annesiyle olan iletişim kanalları arasında hormonlar, plasenta, kordon, annenin sesi ve annenin kalp atışı yer alıyor. Bebek bu bağlar ile doğru yerde olduğunu düşünerek huzurlu oluyor.
Plasenta bebeğin eşi olarak biliniyor. Tüm besin kaynağı ve bebeğin ihtiyacı olan vitamin, protein ve mineraller plasenta yoluyla kendisine iletiliyor. Bebeğin annesi ile olan beslenme bağında da, duygusal bağında da plasentanın rolü oldukça büyük. Doğal olarak annenin stresini de bebeğe iletiyor ve bu durumda bebeğin huzurunu kaçırabiliyor.
Bebek Doğduğunda Annesini Nasıl Tanır?
Bebek doğmadan önce 37 derecelik amniyon sıvısı içerisinde yaşıyor. Bu sıvının içerisinde bazı aromalar bulunuyor ve bu aromalardan bir tanesi de anne göğsünde olan sütün tadı olarak biliniyor. Bebek doğduktan sonra direk annenin göğsünü bulabiliyor. İşte, bu refleksi de amniyon sıvısında yer alan koku sayesinde gerçekleştiriyor. Bebek doğduğu bilinci olmamış bir şekilde doğmuyor. Annenin göğsünü, kalp atışını ve kokusunu çok iyi tanıyor.
Peki, bebeğin gelişimi açısından doğumdan önce ne yapmak gerekiyor?
- Anne karnı iyice şiştiğinde bebeği severek, okşayarak ilgilenen ve ona şarkılar söyleyen ebeveynler doğum sonrasında bebeğe daha kolay adapte oluyor.
- Henüz anne karnındaki bebek çok meraklı oluyor. Dokunuşlara ve seslere hemen tepki vererek tekmeler atmaya başlıyor. Bu da bebeğin mutlu olduğunu gösteriyor.
- Bebek 24. hafta sonrasında aşırı yüksek bir sese maruz kaldığında, bir kavga hissettiğinde korkuyor.
- Anne sakin sakin yürüyüşe çıkarsa bebek hemen uykuya dalar.
- Annenin severek dinlediği müzikleri bebeğe de dinletmesi ona huzur verir.
Anne ile Bebek Arasındaki Duygusal İlişkinin Gelişmesinin Yararları
Anne ile bebek arasında duygusal ilişkinin gelişmesinin yararları oldukça fazladır. En basit örnek ile ifade edersek bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimine çok fazla katkı sağlıyor. Ayrıca bebeğin ileriki yaşlarını da olumlu etkiliyor. Bu nedenle bebek ile sıklıkla iletişime geçmek gerekiyor. Bu yararları şöyle gösterebiliriz;
- İlerleyen yaşlarında başkaları ile sağlıklı iletişime geçer.
- Zor durumlarla daha kolay başa çıkmayı öğrenir.
- Dil gelişimi desteklenir.
- Kendine ve ailesine karşı güveni artar.
- Problem çözme yetisi gelişir.
- Daha iyimser bir karaktere sahip olur.
Anne Karnındaki Bebek Duyguları Hisseder mi?
Anne karnındaki bebeğin kalbi atmaya başladığı andan itibaren tüm duyguları hissetmeye başlıyor. Zihinsel algı henüz oluşmadığı için duyguları doğrudan hissediyorlar. Annenin bütün iyi ve kötü duygu hissini alıyor. Örneğin anne üzgünse bebekte huysuz oluyor, anne mutluysa bebeğin de keyfi yerinde oluyor. Bunun yanı sıra anne ve baba bebeği istiyor mu, anne ile baba ilişkisi ne düzeyde, ev ortamı huzurlu mu, anne sürekli yorgun mu gibi durumların farkına varabiliyor.
Anne babası tarafından istenmeyen ve kendini sürekli huzursuz hisseden bebeklerin erken doğduğu veya düşük doğum ile sonuçlandığı uzmanlar tarafından tespit edilmiş bir durumdur. Bu nedenle gebelik süresince bebeğe ne kadar değerli olduğunu hissettirmelisiniz. Gösterdiğiniz sevgi ve ilginin karşılığını doğum sonrasında görebilirsiniz.
Anne Karnındaki Ortam Bebeğin Zihinsel Gelişimini Etkiler mi?
Anne karnındaki ortam bebeğin zihinsel gelişimini çok yakından etkiliyor. Uzmanların görüşüne göre strese girmek, ağır diyetler yapmak ve toksinler bebeğin zeka düzeyinde etkili oluyor. Öyle ki pek çok uzman hekim gen aktarımından çok anne karnındaki ortamın zeka seviyesini daha yakından etkilediğini düşünüyor. Doğacak bebeğin zeka seviyesini daha ileri taşımak isteyen anne ve baba adayları bebeklerine sağlıklı beslenme, stressiz yaşantı ve ilaçsız bir ortam hazırlamalı.
Örneğin eğilerek bebekle konuşmak, ona güzel müzikler dinletmek hatta renkli fenerleri anne karnına tutmak bebeğin gelişimine katkı sağlıyor.
Babanın Doğmamış Bebek Üzerindeki Etkileri
Doğmamış bebek üzerindeki babanın etkisi oldukça yüksek. Elbette annenin bebeğe sağladığı katkılar kadar fazla olmasa da yararı da yok sayılamaz. Bebeğin gözünde babanın sesini duymak eğlenceli olsa da anne sesi bebeğe daha çok huzur verir. Babanın doğmamış bebek üzerindeki etkileri şöyle gösterilebilir;
- Stresi azaltır.
- Doğum sonrası bebek babaya karşı yabancılık çekmez.
- Bir süre sonra babasının sesine alışarak ona tekmeler atarak karşılık verir.
- Doğumdan sonra baba kucağında da kendini huzurlu hissetmesine yardımcı olur.
Bebeğin daha sağlıklı bir şekilde doğuma hazırlanması için tek taraflı değil çift taraflı ilgi göstermek gerekiyor. Bu nedenle bebeğiniz anne karnına düştükten sonra ilginizi ve sevginizi üstünden eksik etmemelisiniz.
Bebeğin Kişiliği Anne Karnında mı Gelişir?
Uzman hekimlerin yapmış olduğu araştırmalara göre bebeğin kişiliği anne karnında gelişiyor. Öyle ki anne karnında uygun şartları bulamayan bebekler ölüm korkusu yaşıyor. Gebelik istenen bir durumsa bebek kendini daha iyi hissediyor. Fakat istenmeyen bir gebelikse annenin korkularından ve stresinden bebek de olumsuz etkileniyor. Doğum sonrasında daha korkak ve panik atak bir karaktere bürünebiliyor.
Bu durumu annenin kaçıncı çocuğa hamile olduğu da etkiliyor. Örneğin ilk bebeklerde anneler daha gergin olurken ikinci bebeklerde sahip olunan deneyim anneyi de bebeği de rahatlatıyor. Doğum sonrasında da anne kendini yeterli hissediyor ve bebek de hırçınlığını bir kenara bırakarak sakin bir karakter oluşturuyor.
Doğum Öncesinde Çevrenin Bir Etkisi Bulunuyor mu?
Anne ve babanın çevresinde bulunan kişilerin etkisi hem anne adayının hem de bebeğin üstünde büyüktür. Anne adayı fiziksel, ruhsal ve psikolojik olarak çevresinden destek görüyorsa bu durumu bebeğine de yansıtıyor. Fakat anne adayı fiziksel ve ruhsal olarak kendini kötü hissediyorsa bebek de daha korkulu bir süreç yaşıyor.
Anne adayı ne kadar sağlıklı bir gebelik geçirirse doğumdan sonra bunun faydasını görüyor. Bu nedenle bebeğin hem doğumdan sonra hem de büyüme çağında iyi bir karaktere bürünmesi için 9 ay boyunca her konuda dikkatli olmak gerekiyor. Beslenme konusunda da çok titiz olmak gerekiyor. Araştırmalara göre annenin gebelik süresince yemeyi sevdiği gıdaları bebek doğumdan sonra severek tüketiyor.
Hekimin tavsiye ettiği şekilde hamilelikte diyet uygulamak gerekiyor. Hem et ağırlıklı hem sebze ağırlıklı beslenmek çok daha faydalı oluyor. Sizler de bebeğinizin ilerleyen yaşlarında daha olumlu karaktere sahip olmasını, zeka düzeyinin ve ruhsal sağlığının iyi düzeyde olmasını istiyorsanız gebelik süresine çok dikkat etmelisiniz.
Yukarıda doğum öncesi anne bebek ilişkisi nasıl olmalı anlatmaya çalıştık.
Siz de en iyi anne bebek ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.