Uyandıktan sonraki birkaç saat, günün geri kalanının nasıl geçeceği hakkında fikir verebilir. Bu yüzden güne zinde başlamak, günün ilerleyen saatlerini daha verimli ve keyifli geçirmenin yollarından biri olabilir. Peki, güne zinde başlamak ne demek ve nasıl güne zinde başlanılabilir? İşte güne zinde başlamanıza yardımcı olacak ipuçları…

“Güne Zinde Başlamak” Ne Demek?

Güne zinde başlamak, kısaca psikolojik ve fiziksel olarak toparlanmış şekilde uyanmak, kendini enerjik hissetmek olarak tanımlanabilir. Kişi, önceki günün yorgunluğundan uzaklaşmış ve yeni güne motive olarak başlarsa, verimliliğinde ve üretkenliğinde olumlu artış yaşanabilir.

Elbette her zaman güne zinde başlamak mümkün olmayabiliyor. Gerek gündelik hayatın zorlukları gerekse ortaya çıkan beklenmedik sorunlar günün sonunda yatağa yorgun girip aynı şekilde uyanmaya sebep olabiliyor. Bu tip durumları azaltmak ve güne zinde başlamak mümkün. Peki nasıl?

Güne Zinde Başlama Yolları

1- Gece yemek yememek

Güne zinde başlamanın yolu önceki günü nasıl bitirdiğinizle bağlantılı olabilir. Yatmadan en az 2-3 saat önce yemek yemekten kaçınmak ve kafein içerikli ürünleri tüketmemek daha rahat uyumanıza yardımcı olabilir.

2- Düzenli Uyumak

Uyku ve uyanma sürelerinin düzenlenmesi güne zinde başlamayı kolaylaştırıcı bir yol olabilir. Uykunun alınmamış olması, yataktan kalkmayı erteleyebileceği için psikolojik olarak güne başlama isteğini düşürebilir. Kaliteli bir uyku vücudu dinç hissettirebileceği için güne zinde başlamayı kolaylaştırabilir.

3- Uyku Öncesi Ertesi Güne Hazırlanmak

Planlanmış bir gün, oluşabilecek endişeleri azaltabilir. Endişesiz bir kafayla uyanmak güne zinde başlamanızı sağlayabilir. Uyumadan önce ertesi gün giyeceğiniz giysileri belirlemek, yapacağınız işleri sıralamak, kahvaltıda ne yiyeceğinizi belirleyip malzemeleri kontrol etmek gibi planlar güne zinde başlamak için motivasyonu artırıcı eylemler olabilir.

4- Günü Telefonla Bitirmemek ve Güne Telefonla Başlamamak

Telefonla oyalanmak uyku kalitesini düşürebileceği gibi güne zinde başlamaya da engel olabilir. Özellikle sosyal medyada geçen zamanın farkına varılamaması uykuya geçişi geciktirebilir. Bu durum sabah yataktan çıkmaya engel olabilir. Yatarken telefonun dikkati dağıtmayacak bir yere koyulması, daha kaliteli gün başlangıcı yapmayı sağlayabilir.

5- Alarmı Ertelememek

Alarmı ertelemek herkesin yapmak istediği bir eylem sanki. Ancak bu, güne zinde başlamaya engel olabildiği gibi ertelenen sürede gerçekleşen uyku düzeyi, daha uyuşuk hissetmeye de neden olabiliyor.

6- Güne Su İçerek Başlamak

gune baslamak icin ipuclari teknosa

Su, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabilir. Sabah uyanıldığında su içerek gece yaşanılan su kaybı telafi edilebilir. Yatmadan önce yakına su koymak, suya ulaşmayı kolaylaştırabilir.

7- Zinde Hissettirebilecek Bir Kahvaltı Yapmak

Sağlıklı bir kahvaltıyı rutin haline getirmek de faydalı olabilir. Yoğun iş temposuna rağmen zinde bir kahvaltının sağlayacaklarını düşünerek planlamak güne zinde başlamak için yararlı olabilir. Elma ve muz gibi meyveleri tüketmek, tam tahıllı besinler ve yulaf yemek ya da çiğ badem ile kahvaltı hazırlamak hem kan şekerini düzenlemek hem de vitaminleri almak yönünden güne zinde başlamayı sağlayabilir.

8- Enerjik Hissettirecek Müzikle Güne Başlamak

Müzik ruhun gıdası ve güne ruhunuzu besleyerek başlamak dinç hissettirebilir. Sabah yataktan çıkartacak türden enerjik müzikler faydalı olabilir. Müziğin ritmik doğası hareket etmeyi kolaylaştırabilir. Sevilen müziklerin zihne dolması güne pozitif başlamayı hızlandırabilir.

9- Hafif Egzersizler Yapmak

Güne hafif egzersizlerle başlamak, uyandıktan sonra yaşanan uyuşukluğun azalmasını sağlayabilir. Yoğun iş yaşantısına sahip olanlar için sabah egzersizlerine zaman ayırmak zor bir aktivite, ancak yataktan kalkıp kol ve bacakları germek ya da açma kapama hareketleri yapmak bile iyi hissetmek için yeterli. Bu egzersizlerle kan dolaşımı hızlandırılabilir. Uykunun açılmasını sağlayacak bu hareketlere eşlik edecek enerjik müziklerle güne hazır olunabilir.

10- Meditasyon Yapmak

Stresli geçen bir günün ardından sabah meditasyon yapmak daha enerjik ve mutlu hissetmeye yardımcı olabilir. Meditasyon yapmak dikkati toplamayı kolaylaştırabilir, çözüm yeteneğini geliştirebilir, kalp atışının düzene girmesini sağlayabilir. Meditasyonun beden ve ruh sağlığına olumlu etkileri sayesinde güne zinde başlamak için etkili bir yöntem olabilir. Olumsuz düşüncelerden ve endişelerden meditasyon sayesinde kurtulmak mümkün olabilir. Bu sayede günün geri kalanında verimlilik artırılabilir.

11- Duş Almak

Güne ılık duş ile başlamak uykunun getirdiği uyuşukluk hissinin gitmesini sağlayabilir. Stres ve endişelerin duşta akıp gitmesini hissetmek ve güne temizlenmiş olarak başlamak günün geri kalanı için devam edebilme motivasyonunu sağlar.

12- Düzenli Bir Odada Uyanmak

Güne zinde başlamak için çevrenin düzenli olması da önemli bir etken olabilir. Dağınık bir masa, yere dökülmüş çamaşırlar ve havalandırılmamış bir odada uyumak olumsuz çağrışımlar ile yataktan kalkmayı zorlaştırabilir. Odada sağlanacak bir düzen, göze hoş gelecek renkler, psikolojik olarak iyi hissettirebilir. Ayrıca dağınık olmamak güne fazladan iş yükünden kurtaracağı için daha rahat hissetmeyi sağlayabilir.

13- Kahve İçmek

Damak zevkine göre kahve ya da çay içmek içindeki kafein sayesinde yararlı olabilir. Sağlığı olumsuz etkilemeyecek miktarda tüketilecek kahveyle fiziksel ve psikolojik olarak iyi hissedilebilir.

14- Günü Planlamak

Geçirilecek güne dair fikir yürütmek, olası sıkıntılara karşı alternatif planlar yapmak, günün stresini ve yükünü azaltmaya yardımcı olabilir. Günü planlarken olumsuzluklara ve belirsizliklere odaklanmak yerine nelerin yapılacağına göz atmak günün daha öngörülebilir olabilmesini sağlayacağı için rahatlatıcıdır.

15- Motivasyon Artırıcı ve Olumlu Düşüncelere Odaklanmak

Olumsuz düşüncelerle zihni doldurmak güne zinde başlamaya engel olabilir. Sabah ayna karşısında iyi hissettirecek birkaç cümle kurmak, motive edici videolar izlemek, gülümsemek olumsuzluklardan uzaklaşarak hayata daha iyi yönden bakmayı sağlayabilir. Özgüveni yerine getirecek eylemler üretkenliği ve motivasyonu olumlu yönde etkileyebilir. Sesli şekilde ifade edilen güzel sözler zihnin negatifliklerinden arınmasına yardımcı olabilir.

Yukarıda güne zinde başlamak için önerilerde bulunduk.

Siz de zinde bir yaşama yardımcınız olacak en iyi spor fitness ekipmanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kis isirigi nedir teknosa
Devamını Oku

Soğuk Isırığı Nedir?

Kış geldi, pek çok hastalık da kendini gösterdi. Bu mevsimde özellikle kendimize dikkat etmediğimiz zaman hastalıklara maruz kalabiliyoruz.…
disler nasil fircalanmali teknosa
Devamını Oku

Dişler Nasıl Fırçalanmalı?

Hem dişlerimizin hem de tüm bedenimizin sağlığını korumak için ağız ve diş sağlığımızı korumamız gerekiyor. Dişlerimizin üzerinde biriken…
radyoterapi teknosa
Devamını Oku

Radyoterapi Nedir?

Radyoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için yoğun enerji ışınlarının kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Rayoterapide çoğunlukla X ışınları kullanılıyor ancak…
isvec diyeti nedir ve nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

İsveç Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sosyal yaşamımızda çoğumuz dış görünüşümüzdeki bazı detayları beğenmez, kusurlu bulur veya değiştirmeye çalışırız. Kimimiz boy ölçüsünden memnun değilken,…
formda kalmak icin tavsiyeler teknosa
Devamını Oku

Formda Kalmak İçin Tavsiyeler

Özellikle havaların ısınmaya başlaması ve yaz aylarının gelmesiyle kilo verme ve vücudu forma sokma telaşına giriliyor. Giyilen kıyafetlerin…
yeni baslayan icin yoga teknosa
Devamını Oku

Yeni Başlayanlar İçin Yoga

Modern hayatın hızlı ve yoğun yaşamı hepimizin üzerinde çeşitli baskılara ve ruhsal ya da fiziksel sorunlar yaşamamıza neden…