Tansiyon, kan basıncı anlamına gelmekte olup; gereğinden yüksek veya düşük olduğu takdirde kişinin yaşamını derinden etkileyebiliyor. Yüksek tansiyonun düşük tansiyona oranla daha büyük sorunlar oluşturduğu söylenebilir. Her iki durumda da bireyin doktorların tavsiyesi doğrultusunda aldığı önlemlere uyuyor oluşu, onu birtakım sorunlarla karşılaşmaktan uzakta tutar. Bu anlamda, tansiyonunda herhangi bir sorun yaşamak istemeyen kişiler de doktorların tavsiyesi dışına çıkmazlar.

Hipertansiyon veya düşük tansiyon yaşayan kişilerin bilmesi gerekenler neler? Tansiyon nasıl düzene sokulur?

Hipertansiyon

Türkiye’de hemen her 3 hastada görülen hipertansiyon, zamanında gereken önlemlerin alınmamasından kaynaklı önemli hastalıklara ve organlara hasara sebebiyet verebilir. Mevsim geçişleri, beslenme alışkanlıkları, kullanılan ilaçlar ve psikolojik durumlar gibi nedenlerle tetiklenebilen hipertansiyon, yaşam tarzına yönelik değişikliklerle veya ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilir. Hipertansiyon olduğuna dair vücuttan çeşitli sinyaller alınabilir. Bu gibi durumlarda, vakit kaybedilmeksizin doktora başvurulması ve acilen hastalığa yönelik tedavi sürecine başlanması yerinde olur. Hipertansiyona yönelik vücudun vermiş olduğu bazı sinyaller şu şekilde sıralanabilir:

  • Enseden başlayan baş ağrısı
  • Burun kanaması
  • Nefes darlığı

Bununla birlikte bazı durumlarda hipertansiyona yönelik hiçbir belirti vücutta bulunmaz ve kişi günlük yaşamına normal bir şekilde devam eder. Kişi, kendisinde hipertansiyon olmasına rağmen günlük yaşamını etkileyen anormal bir hadise olmadığından durumun farkına varmaz. Hastalık kontrol alınmadığı takdirde; bilhassa kalp, göz ve böbrek gibi organlar durumdan negatif etkilenir.

Hipertansiyon Daha Çok Kimlerde Görülür?

Hipertansiyon, çoğunlukla saptanabilen bir nedenden bağımsız olarak teşhis edilir. Ancak ender biçimde “sekonder hipertansiyon” olarak adlandırılan altta yatan başka bir sebebe bağlı olarak kan basıncı yükselmesi görülür. Erkeklerde görülme olasılığı kadınlara göre daha yüksektir. Genetik faktörler de hipertansiyon yönünden önem teşkil eder.

Hipertansiyondan Nasıl Korunulur?

Hipertansiyondan korunmak veya hastalığı kontrol altına almak yaşam tarzında gidilen değişikliklerle mümkündür. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve stres kontrolü gibi etmenler tansiyonun yükselişini önler. Bazı hastalarda ise doktor kontrolünde yürütülen ilaç tedavisiyle kan basıncı kontrol altında tutulabilir. Hipertansiyona karşı alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tuzu azaltmak

Aşırı tuz tüketimi, tansiyon hastalığını tetikleyen en baştaki unsurlardandır. Günlük tuz tüketimi belli bir sınırın altında olmalıdır ve bu 2 gram altıdır. Tuz sağlıklı kişilerde de tansiyon hastalığı oluşması açısından risk oluştururken; ilaçlarını düzenli kullanan hastalarda da kan basınç düzeyinin normale çekilmesini önler. Hipertansiyon türündeki rahatsızlıkların önüne geçmek için tuz kaynaklı besinlerin tüketiminde özenli davranılması gerekir.

  • Kilo vermek ve spor yapmak

Aşırı kilolu olan insanların çoğunda hipertansiyona rastlamak mümkündür. Fazla kilonun basınç üzerindeki olumsuz etkisi aşikardır. Bu nedenle, ideal kiloda olunması mühimdir. Ayrıca kilo kadar önemli bir diğer husus, yeterince spor yapmak veya hareket etmektir.

  • Stres

Günlük hayatın koşuşturmacası içinde çeşitli nedenlerle oluşan stres, tansiyonu olumsuz yönde etkileyen faktörlerdendir. Bu nedenle, stresten uzak durmak hipertansiyondan koruyucu bir önlem olarak karşımıza çıkar.

  • Şekeri azaltmak

Şeker hastalarında da hipertansiyon görülme olasılığı yüksektir. İki hastalığın bir arada görülebildiği durumlar da mevcuttur. Bu sebeple, şeker tüketiminin azaltılması; olmazsa olmazlardandır.

  • Alkol tüketimi

Alkol kullananlarda, tansiyon hastalığı görülme riski yüksektir. İlaçlarını düzenli kullanmakta olan hastaların kullandıkları alkol miktarını azaltarak kan basıncını dengede tutmaları gerekir.

Düşük Tansiyon

Hipertansiyon kadar büyük sorunların baş göstermediği düşük tansiyon, ciddi problemleri beraberinde getirmiyorsa çok fazla korkulacak şey yok demektir. Birdenbire olmayan ve kritik oranda azalmayan tansiyon düşüklüklerinde çok fazla telaşa kapılacak bir durum yoktur. Ancak yine de bu duruma dair şüpheleri olan kişiler varsa bunların da bir an evvel doktora başvurmalarında fayda vardır.

tansiyon nasil duzen sokulur teknosa

Düşük Tansiyondan Nasıl Korunulur?

Düşük tansiyondan korunmanın bazı önlemleri bulunur ve bu önlemlere yeterince uyanların tansiyon düşüklüğü riski yaşamaları da düşer. Söz konusu önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tuz alımını biraz arttırmak,
  • Daha çok su tüketmek,
  • Alkol miktarını azaltmaktır.

Ayrıca düşük tansiyon sahibi olan kişiler;

  • Sık ve az yemelidir.
  • Uzun süre aç kalmamalıdır.
  • Uykularını iyi almalıdırlar.
  • Uzun süre ayakta kalmamalıdırlar.
  • Ani bedensel hareketlerden kaçınmalıdır. Kademeli ve yavaş hareket edilmesi onlar için daha yerindedir.

Doktora gidilip belli tetkiklerden sonra düşük tansiyon riski taşıdığı anlaşılan kişilerin;

  • Sıcak küvette, saunada, hamamda, buhar banyosunda veya aşırı sıcak ortamlarda kalmaması önerilir.
  • Güneşlenirken dikkatli olmaları da gerekir.

Düşük tansiyon riski taşıdığını düşünen kişilerin doktora gidilmeksizin reçeteli bazı ilaçları kullanması kesinlikle önerilen bir durum değildir. Düşük tansiyonlu kişiler, yüksek tansiyonlu kişilere oranla daha uzun bir yaşam şansına sahiptir. Ancak elbette ki; düşük tansiyona sahip kişilerin de hareketlerinde dikkatli olmaları önemlidir. Yani ani hareketlerden kaçınarak kademeli bir şekilde hareket etmeleri gerekir.

Yatarken veya otururken hızlı hareket etmek, onlar açısından risk taşıyabilir. Bu tip hızlı hareketler, baş dönmesi ve baygınlık gibi sonuçlar doğurabilir. Beyne yeteri kadar kan gitmediği için zaman zaman şuur kaybı bile görülebilir. Hafif sirayet ettiği takdirde, göz kararması ve baş dönmesi görülebilir. Nispeten baş etmenin daha kolay olarak değerlendirilebileceği bir rahatsızlık türüdür. Düşük tansiyonlu olanların bunu kafaya takmamaları ve sorunu büyütmemeleri gerekir. Aynı zamanda yapmış oldukları eylemlerde de hızlı hareketten kaçınıp daha kontrollü hareket etmelerinde fayda vardır.

Yukarıda tansiyon nasıl düzene sokulur detaylı olarak bilgi sahibi olduk.

Siz de en iyi tansiyon aletlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
asi karti nasil alinir teknosa
Devamını Oku

Aşı Kartı Nasıl Alınır?

2019 yılının sonları ve 2020 yılının başı ile birlikte tüm dünyada büyük bir krize neden olan Covid-19 pandemisi,…