Oyun sektörü tüm dünyada çok geniş kitlelere ulaştı. Ticaret ve piyasa açısından ciddi bir endüstri haline geldi. Bilgisayarlar, konsollar, aksesuarlar, itemler, menüler gibi birçok alandaki ürün oyun severlere özel üretilmeye başladı. Bu piyasadaki en temel ürün ise oyun bilgisayarları oldu. Gaming notebook olarak da bilinen bu cihazlar, birbirilerinden farklı özellikleri ile oyun oynayan kullanıcılar tarafından çok fazla tercih ediliyor.

Hangi Gaming Notebook Daha Çok Tercih Ediliyor?

Bir dönemin inanılmaz icadı olarak dikkat çeken bilgisayarlar artık sıradan bir teknolojik cihaz. Hemen hemen her yerde bulunan, hayatlarınızı kolaylaştıran bilgisayarlar masaüstü ve dizüstü olmak üzere ikiye ayrılır. İkisinin de taraftarı oldukça fazla. Yıllardır süregelen rekabette geçmişte masaüstü bilgisayarlar daha güçlü oldukları için öndeyken şu anda her geçen gün teknolojinin gelişmesiyle birlikte masaüstü bilgisayarların performanslarını aratmayan dizüstü modeller, çokça tercih edilmeye başladı.

Dışardan bakıldığı zaman en iyisini seçmek pek mümkün gözükmese de ikisinin de oldukça farklı avantajları bulunuyor. Maliyet ve geliştirilebilirlik bakımından masaüstü bilgisayarlar tercih edilebilir, taşınabilme avantajıyla adeta devrim yaratan, kullanıcıda ciddi bir kullanım kolaylığı ve konfor sağlayan dizüstü modeller ön plana çıkabilir.

Oyun Bilgisayarları Önem Kazandı

Geçmişte temel ayrım masaüstü ve dizüstü olarak iki seçenekteydi. Fakat şimdi teknolojinin her geçen gün gelişiyor olması, sanal dünyanın öneminin artması ve grafik değerleriyle gerçekçiliğin ön plana çıkmasıyla birlikte oyun bilgisayarları üretilmeye başladı. Oyun bilgisayarları da hem masaüstü hem de dizüstü olarak birçok farklı modeliyle piyasada.

Oyun Bilgisayarı Nedir?

Oyun ya da bir başka tabirle oyuncu bilgisayarları; adı üstünde tamamen oyun severlere yöneliktir. Oyunları mümkün olduğunca sorunsuz ve profesyonel seviyede oynamak isteyen kitleler için üretilmiş makinelerdir. Normal bilgisayarlara göre oyun oynanırken daha büyük enerji ve işlev gerektirdiği için oyun bilgisayarlarının teknolojisinin de daha donanımlı ve üst düzey olması gerekir. Bu da daha iyi bir deneyim adına hız ve bilgisayar ısısı konusunda daha gelişmiş; ekran çözünürlüğü bakımından daha işlevli bilgisayarlar anlamına gelir.

gaming notebook ozellikler teknosa

Satın Almadan Önce Çok Dikkat Edilmeli

Onlarca seçenek arasında en sağlıklı tercihi yapmak aslında tamamen kullanıcının zevklerine bağlıdır. Oynamak istediği oyunlar, varsayılan kalitede mi yoksa en yüksek kalitede mi oynamak istediği, bütçesi ve son olarak da dış tasarımı gibi unsurlar belirleyici olacaktır. Bu öğeler de sistemin özelliklerini yansıtacaktır.

Yeni bir bilgisayar almadan evvel araştırma açısından nereden başlayacağınızı bilemeyebilirsiniz. Özellikle masaüstü bilgisayarlar gibi sonradan geliştirilebilir olmadığı için satın alırken çok dikkat etmeniz gereken unsurlar bulunmaktadır. Örneğin; pil ömrü, form durumu, ekran ve tüm parçaların birbirine uyumu gibi özellikler önemlidir. Bu doğrultuda da aslında tam olarak ne istediğinizi bilmeniz gerekiyor. Alacağımız bilgisayarın özelliklerinin beklentilerinizi karşılayabilecek olması en temel önceliğiniz olmalı. Genel olarak oyun bilgisayarlarının en önemli parçaları ekran kartı, işlemci ve bellektir. Bu parçaların kalitesi ve potansiyeli kadar birbirleriyle olan uyumu ve sahip oldukları donanımların yeni nesil oyunlar ile sanal dünyaya uygun olup olmaması da dikkat etmeniz gereken en temel hususlardan biridir.

Gaming Notebook Özellikleri Nedir?

1- İşlemci (CPU)

İşlemci, bilgisayarın beyni olarak bilinir. Cihazdaki diğer bileşenlere sinyal gönderir ve diğer yazılımlar aracılığıyla gönderilen talepleri işleme alır. Hız konusunda çok büyük etkisi vardır. Oynayacağınız oyundaki çerçeve hızından tutun, işlem yanıtı ve hatta pil ömrüne kadar birçok alanda işlemci rol alır. İyi bir işlemcinin yüksek saat hızı ve çoklu çekirdek sayısı bulunur.

2- Grafik İşlemci (GPU)

Ekranınızdaki görüntüyü oluşturan pikselleri yaratır. İyi bir oyun deneyimi için 1440P ya da 4K grafik desteklenmelidir. Kaliteli bir grafik işlemcinin; ekran yenileme hızı ve çözünürlük oranının yüksek seviyede olması gerekir.

3- RAM

Daha fazla işlemin aynı anda çalışmasını sağlar. İşlemcinin işlenen veriyi hızla geri çağırması durumunda o veriyi geçici olarak saklama görevi vardır. İyi bir ‘Gaming Notebook’da 16 ya da 32 GB’lık RAM kullanılmalıdır. 8 GB da kısa vadede iş görebilir fakat konfor açısından kullanıcıya birtakım olumsuzluklar da yaşatabilir.

4- Depolama

SSD olarak adlandırılan Solid State Sürücüler, oyunda etkisi olan çoğu alanda HDD’ler gibi daha eski mekanik sürücülerin performansından daha iyi bir hizmet verir. SSD’lerin bir diğer büyük artısı da yüksek rastgele okuma ve yazma hızlarıdır. Yani, sürücünün farklı alanlarında saklanan verilere HDD’lere oranla çok daha hızlı biçimde ulaşabilirler. Harici depolamalar da ek alan sağlarlar.

gaming notebook oyun dizüstü bilgisayar teknosa

5- Bağlantı seçenekleri

Bir dizüstü bilgisayarın seçeneklerini artırmak için daha fazla bağlantı noktasına ihtiyaç vardır. Örneğin HDMI ile harici monitör bağlayıp keyfinize göre daha büyük ekran deneyimi yaşayabilirsiniz. Ya da USB ve ses çıkışları için farklı bağlantı noktaları olursa hızlı transfer ile çeşit çeşit kulaklıklara uygun girişlere erişebilirsiniz. Daha hızlı bir internet için Ethernet girişi de olmazsa olmazdır. SD girişi de depolamayı çok daha basit bir hâle getirir. Özetle fazla bağlantı noktası hayat kolaylaştırır, konforu artırır. Daha küçük bir görünüme sahip olmayı tercih eden dizüstü oyun bilgisayarlarında bu kadar seçenek bulamayabilirsiniz.

6- Ekran

İyi ve kaliteli bir ekran oyun maceranıza ciddi katkılar sağlar. Ekran denince akla gelen ilk şey ebatı olsa da boyu yerine dikkat etmeniz gereken birçok özellik bulunur. Kusursuz bir deneyim istiyorsanız ekranınızın 4K çözünürlüğü desteklemesi çok önemlidir. Kesintisiz ve daha hızlı aksiyonlar için ekranın yenileme hızı da çok belirleyicidir. Bu doğrultuda iyi bir ekranda en az 120 Hz’lik teknoloji bulunmalıdır. 13-15-17 inçlik ekranların incelikleri de oyun keyfinizi artıracak faktörler arasındadır. Son olarak ekranda dikkat etmeniz gereken husus OLED olup olmadığıdır. Yapay bir arka ışık yerine kendi piksellerini oluşturarak ışık yayan OLED sizlere keyifli bir deneyim sunacaktır.

7- Soğutucu fan

Dizüstü bilgisayarların en büyük sorunlarından birisi çok çabuk ısınmalarıydı. Özellikle ilk çıkan dizüstü oyun bilgisayarları yüksek güç ve efor gerektirdiği için bu problem ciddi olumsuzluklar yaratıyordu. Fakat gelişen teknolojiyle hemen hemen bu sorun da çözüme kavuştu. Piyasadaki kaliteli Gaming Notebook’lar ince tasarıma sahip olsa dahi iyi bir soğutma sistemine sahip olabiliyor. Hatırlanacağı üzere eskiden soğutucu fanların etkisini artırmak için daha kalın ve hantal dizüstü bilgisayarlar üretilirdi.

8- Tasarım

Oyun piyasası endüstrileştikçe Gaming Notebook’lar da çeşit çeşit üretilmeye başladı. Her şekilde, her boyutta ya da her renkte notebook bulabilirsiniz. Bu konuda portföy oldukça geniş. Dizüstü bilgisayarların tasarımında en önemli unsur ağırlıktır. En büyük özellik olan taşınabilirliği ne kadar konforlu şekilde sağlayabildiği belirleyici etken olabilir. Bununla birlikte tabii ki estetik açıdan da güzel olmalıdır. Kullanıcı kontrollü aydınlatma, metal ve parlak bir yüzeye sahip olması dizüstü bilgisayarı daha şık bir hale getirir. Ekrandaki koruyucu çerçeveler de ufak detay olarak görülse de aslında estetik değerler açısından büyük bir fark yaratır.

Siz de en iyi oyun bilgisayarlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz

0 Shares:
You May Also Like
jbl kulaklik onerileri teknosa
Devamını Oku

JBL Kulaklık Önerileri

Çalışırken, spor yaparken ya da günün herhangi bir anında kendimizi dış ortamdan soyutlamak istediğimizde sıklıkla başvurduğumuz cihazlarımızdan biri…

FPS Nedir? Ne İşe Yarar ?

FPS (Frame Per Second), oyun ve video performansını ölçen en önemli kriterlerden biridir. Görüntünün saniyede kaç kare gösterildiğini…