Kendilerine has öyküsel anlatı içeren, hatta meta anlatıya sahip örnekleri de bulunan, dijital dünyada oyuncuların sosyalleşmesine temel oluşturan ve kimi örnekleriyle bir sanat formu olarak değerlendirilen bilgisayar oyunları, giderek daha fazla insana ulaşıyor. Ancak Steam gibi dijital oyun dağıtım platformlarında her gün onlarca oyunun yayınlanması, hangi oyunların en iyi bilgisayar oyunları olduğu konusunda kafa karışıklığı yaşamanıza neden olabilir. Eğer son yıllarda oyun dünyasında büyük yankı uyandıran ve hem oyunculardan hem de oyun yayınlarından yüksek puanlar alan ünlü bilgisayar oyunları hangileri, merak ediyorsanız gelin, sizin için hazırladığımız yazıya başlayalım. Karşınızda, son 20 yıla damga vuran, başka oyunlara da ilham veren ve mutlaka oynamanız gereken, yüksek puanlı en iyi bilgisayar oyunları!

Half-Life 2 (2004)

VR modunun çıkmasıyla en popüler PC oyunları arasına adını yeniden yazdıran ve oyun dünyasını derinden etkilemesi nedeniyle bilgisayar oyunlarının “Half-Life 2’den önce, Half-Life 2’den sonra” şeklinde ayrılmasına neden olan Half-Life 2’yi mutlaka deneyimlemelisiniz. Beraberinde getirdiği inovasyon ve etkileyici hikâye anlatımıyla büyük ses getiren Half-Life 2, Steam’in de arkasındaki isim olan Valve’ın şüphesiz en başarılı markası konumunda. Half-Life 2: Episode Two’dan sonra Valve sessizliğe gömülmüş olsa da Half-Life: Alyx, muhtemel bir Episode Three ya da Half-Life 3’ün yolunu yapıyor olabilir. Beklemedeyiz.

Grand Theft Auto: San Andreas (2004)

2000’li yıllarda bilgisayara indirilecek oyunlar listesinin başlarında yer alan Grand Theft Auto: San Andreas, her ne kadar bugünün anlayışıyla yaşını belli eden oyun mekaniklerine ve grafiklere sahip olsa da hâlâ keyifle oynayabileceğiniz oyunlar arasındadır. Grand Theft Auto III’ün üç boyutlu dünyaya kapı açmasının çok değil üç yıl sonrasında çıkagelen ve içinde gizlilik unsurlarından rol yapma elementlerine dek birçok oyun mekaniğinin/dinamiğinin yer aldığı GTA: San Andreas, GTA serisi takipçilerinin pek çoğu tarafından Rockstar Games’in yaptığı en iyi GTA oyunu olarak görülüyor.

Gears of War (2006)

Şu sıralar en büyük gelir kalemi Fortnite olan Epic Games’in 2000’lerin ikinci yarısına damga vuran oyunu Gears of War, kendi çapında bir tür oluşturduğu için ünlü bilgisayar oyunları arasına adını yazdırmıştır. Marcus Fenix adlı ikonik askeri yönettiğimiz yapım, dönemine göre bambaşka bir oyun deneyimi yaşatırken taktiksel yaklaşımlarla sütre gerisinden savaşma gibi mekanikleri oyun dünyasına kazandırdı. Sonraları Microsoft’un Xbox oyun konsoluna özel hâle gelen ancak Gears of War 4’le yeniden PC platformuna dönen serinin ilk oyununu mutlaka oynamalısınız.

Bioshock (2007)

Bilgisayarda oynanabilecek güzel oyunlar söz konusu olduğunda, derinlikli hikâyesinin yanı sıra; Art Deco, Art Nouveau, Postmodernizm gibi sanat akımları ve temaları içselleştirmesiyle oyun dünyasında fark yaratan Bioshock’tan söz etmemek olmaz. Oyun dünyasının dâhi çocuklarından Ken Levine yazarlığı ve yönetmenliğinde hazırlanan Bioshock, FPS (First Person Shooter/Birinci Şahıs Atıcı) türünde bir oyun olsa da anlatısı ve bu anlatıyı ele alış stiliyle kendine ayrı bir kulvar açmıştır. Daha sonraları bir seriye dönüşen Bioshock’un ilk oyununu, sakin bir zamanda oynamanızı hiç tereddüt etmeden öneririz.

Call of Duty 4: Modern Warfare (2007)

İkinci Dünya Savaşı temalı FPS oyunlarının hayli bol olduğu 2000’li yılların başlarında, arkasındaki isimlerin başarısı nedeniyle büyük sükse yapan Call of Duty serisi, dördüncü oyunuyla rotayı modern zamanlara kaydırmıştı. Infinity Ward’un, seriye kazandırdığı PC için en iyi oyunlar içinde bulunan Call of Duty 4: Modern Warfare, zaman içinde efsaneleşen Yüzbaşı John Price gibi karakterleri barındırıyor. Başından sonuna kadar aksiyon dolu, size sıklıkla adrenalin patlaması yaşatacak, kusursuza çok yakın bir FPS arayışındaysanız, vakit kaybetmeden bu oyunu tecrübe etmelisiniz.

Grand Theft Auto IV (2008)

Hayatımızda ilk defa kurgusal Liberty City’yi ziyaret etmiyorduk; hayatımızda ilk defa bir çevrim içi bir oyun oynamıyorduk fakat Grand Theft Auto IV’ün Liberty City’si ve sunduğu çevrim içi oyun olanakları öylesine iyiydi ki eğlenceli PC oyunları listesinin zirvesine yerleşmişti. Artık çevrim içi özellikleri resmî olarak çalışmıyorsa da yapımın son derece başarılı hikâye modu ve yönetimimizdeki Niko Bellic’in maceraları hâlen keyifle deneyimlenebiliyor. Eğer bu oyuna şimdiye dek yolunuz düşmediyse ne yapın edin ve biraz kasvetli, epey gerçekçi Liberty City’ye adım atın.

Batman: Arkham Asylum (2009)

Oyun konsolları ve arcade cihazları için sayısız Batman oyunu çıkmış olsa da Rocksteady Studios’un Batman külliyatını özümseyerek hazırladığı Batman: Arkham Asylum, gelmiş geçmiş en başarılı Batman oyunu olarak kabul ediliyor. Sürprizli hikâye akışı, zaten bir dedektif olan Batman’in dedektiflik yanının etkileyici biçimde ele alınışı ve işlenişi, ikonik kötü karakterlerin yapımda bulunma şekilleri, oyunu, benzersiz kılmıştır. NVIDIA adlı grafik işlemci ve teknoloji şirketinin o yıllarda popüler olan PhysX fizik motorunun entegre edildiği Batman: Arkham Asylum bu sayede daha etkileyici hâle gelmişti.

Portal 2 (2011)

PC de oynanabilecek oyunlar listesinin ilk sıralarına rahatlıkla dâhil edebileceğimiz ve Valve’ın efsanevi Orange Box oyun paketiyle gelen Portal’ın devam oyunu Portal 2, ilk oyunun ölçeğini inanılmaz boyutta genişleten, beyin yakan bulmacalar ve sizi kahkaha krizine sokacak anlarla dolu bir yapımdır. İlk oyunun sürprizli sonundan sonra sizleri sıra dışı ve alabildiğine eğlenceli bir ortama davet eden Portal 2, çok oyunculu moduyla arkadaşlarınızla birlikte de deneyimleyebileceğiniz bir maceraya dönüşüyor. Mizah ağırlıklı oyunlar ilginizi çekiyorsa, kendi türünü yaratan bu oyunu kesinlikle oynamalısınız.

The Elder Scrolls V: Skyrim (2011)

1994 yılından bu yana devam eden ve son tek kişilik oyunuyla muazzam bir popülerliğe ulaşan The Elder Scrolls serisinin şüphesiz en sevilen üyesi Skyrim, sizi “Ejderdoğan” olmaya davet ediyor. 2011 yılında çıkış yaptığında milyonları peşinden sürükleyen, takip eden yıllarda farklı platformlarda da boy gösteren oyunun mod desteği o kadar fazla ki zaten kendi başına 100+ saat süren oyunu, mod ve ekstra kullanıcı içerikleriyle birkaç 100 saat daha oynayabilirsiniz. Ayrıca oyunu bitirdikten sonra soluğu, Jeremy Soule’un hazırladığı orijinal oyun müziklerinde alabilirsiniz.

Journey (2012)

Dilin, oyun tutkunları için bir bariyer olmadığını kanıtlayan, basit oyun mekanikleriyle de harikulade bir oyun yapılabileceğini gösteren, dahası, konuşmayan bir karakterle oyuncunun doğrudan bağ kurabilmesini sağlayan Journey, orijinal platformu PlayStation 3’e, 2012 yılında çıkmıştı. Neyse ki PC oyuncularının hasreti, 2020 yılında sona erdi ve Journey, en iyi bilgisayar oyunları arasına da adını yazdırdı. Göz alabildiğine çöllerle kaplı bir ortamda, harabelerin ortasında gizemli bir dünyanın keşfine ve Grammy ödüllü müzikler eşliğinde kendi içsel yolculuğunuza çıkmaya hazırsanız, Journey, sizleri kendi dünyasına bekliyor.

The Last of Us (2013)

Orijinal platformu PlayStation 3’te yayımlandığında, tüm oyuncuları kendine hayran bırakan, 2020’li yıllarda bir klişe hâline gelen post apokaliptik ortam ve zombi istilası temasını, kendi cephesinden son derece başarılı şekilde anlatan The Last of Us, kısa süre önce PC’ye de çıktı. Joel ve Ellie’nin neler yaşayarak hayatta kalmaya çalıştıklarını ilk elden deneyimlemek istiyor, post apokaliptik dünya konseptine özgün bir bakış açısı kazandıran The Last of Us’ı oynamanızı öneriyoruz. Bu oyunu oynadıktan sonra, ortalama aksiyon macera oyunlarına çok farklı bir gözle bakabilirsiniz.

Grand Theft Auto V (2013)

PC platformunu 2015 yılında ziyaret etmiş olsa da çıktığı günden bu yana popülerliğinden bir şey yitirmeyen Grand Theft Auto V, en iyi PC oyunları listesine girmeyi başarıyor. Üç boyutlu oyun dünyasına geçiş yapan modern GTA serisinde ilk defa üç ayrı kontrol edilebilir karakterle oyuncuların karşısına çıkan, sürekli yeni içeriklerle beslenen “Online” bölümü bulunan, tek kişilik senaryo bölümü için hazırlanan görsel ve mekanik bazlı modlarla canlılığını yitirmeyen Grand Theft Auto V, serinin alametifarikası olan muhteşem radyo kanallarına da sahip.

Dark Souls II (2014)

Oyuncunun elinden tutan yüzlerce oyunun aksine oyuncuya zorlu anlar yaşatmak için âdeta ant içmiş gibi duran FromSoftware oyunu Dark Souls II, oyun dünyasının bir başka dâhi ismi Hidetaka Miyazaki’nin yaratıcı zihninin bir parçasıydı. Aksiyon rol yapma tarzına bambaşka mekanikler ekleyen ilk oyunun da üstüne çıkan yapım, özellikle “zor” oyunlardan hoşlananların favorilerinden biri. Hikâyesini çok açık etmese ve çevresel hikâye anlatımını ön planda tutsa da oldukça derin bir öyküsü de bulunan Dark Souls II’yi sabır ve zihinsel dayanıklılık sahibiyseniz mutlaka oynamalısınız.

Fallout 4 (2015)

Kökeni, 1980’li yıllarda yayımlanan Wasteland oyununa kadar uzanan ancak kendi adıyla 1997 yılında oyuncularla buluşan Fallout’un dördüncü oyunu, 2010’lu yıllara damga vurmuştu. Geniş bir açık dünyada geçen ve post apokaliptik Boston kentinin derinliklerine yolculuk yapacağınız Fallout 4, yer yer ters köşe yapan hikâye örgüsü, yapmakla bitmeyen yan görevleri, yerleşim yeri inşa etme mekanikleri ve kapsamlı mod desteğiyle hâlâ oynayıp keyif alabileceğiniz ünlü bilgisayar oyunları arasındadır.

Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu (2016)

Zaman içinde türdeşi olduğu Tomb Raider serisini bile kendine benzeten Uncharted serisinin, Nathan Drake’li son oyunu Uncharted 4: A Thief’s End, keşif hissini sonuna kadar yaşayabileceğiniz, Türkçe seslendirme özelliğiyle gelen, harikulade bir aksiyon macera oyunudur. A Thief’s End, Drake’in hikâyesinin sonlandığı son oyun olması nedeniyle kendinden önce gelen oyunları da oynamanızı öneriyoruz. Orijinal platformu PlayStation 4 olan yapımın, Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu kapsamında geçtiğimiz yıl PC’yi ziyaret ettiğini ekleyelim.

Bilgisayarda oynanabilecek güzel oyunlar listesine eklediğimiz oyunların yanı sıra son yıllara damgasını vuran; Persona 5, God of War, Red Dead Redemption 2, Sekiro: Shadows Die Twice, Resident Evil 2 Remake, Hades, Elden Ring ve Resident Evil 4 Remake gibi oyunları da mutlaka oynamanızı tavsiye ediyoruz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
xbox game pass nedir teknosa
Devamını Oku

Xbox Game Pass Nedir?

Xbox Game Pass, Microsoft’un Windows 10, Windows 11, Xbox Series X, Series S ve One konsollarında; ayrıca Xbox…
gta 5 daha iyi oynamak icin neler yapilmali teknosa
Devamını Oku

GTA 5 Daha İyi Oynamak İçin

GTA 5, dünyada tüm zamanların en popüler oyunlarından biri olarak yer alıyor. Oyun yüksek performanslı grafiklere sahip olduğu…
gaming oda aksesuarlari teknosa
Devamını Oku

Gaming Oda Aksesuarları

İçinde bulunduğumuz çağda bilgisayarda oyun oynamak artık bir meslek haline geliyor. Özellikle oyun dünyasına özel geliştirilen teknolojik cihazlar…