Tablet almaya karar verdiğinizde bakmanız gereken bir çok farklı seçenek olacak. Alternatifler arasından en iyi tableti seçmek için bir dizi özelliği de değerlendirmeniz gerekecek. Bir tablet almadan önce, sahip olduğu özellikleri bilebilmek; seçim aşamasında işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Peki tablet alırken nelere dikkat etmelisiniz? Tablet alırken dikkat etmeniz gereken 6 özellik nedir? Kendiniz için en uygun tablet seçimi yapmanızı sağlayacak 6 pratik ipucu, yazımızda…

Kendiniz İçin En İyi Tablet Nasıl Seçilir: Tablet Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Özellik

Tablet alırken dikkat etmeniz gereken özellikleri listelemeden önce; “en iyi tablet” konusunu biraz açıklamakta fayda var. En iyi tablet, aslında özellikleri en fazla olan değil, sizin kullanımınıza en uyan ve ihtiyacınızı karşılayan tablettir, diyebiliriz. Çünkü herkesin tablet kullanırken kullanım şekilleri ve tabletten beklentileri farklıdır. Örneğin tabletinizi sadece çocuğunuzun internet üzerinden okuluna devam etmesi için ya da internette gezinmesi için satın alacak olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda çok fazla özellik barındıran bir tablet almanıza gerek olmayabilir. Ya da profesyonel olarak tüm işlerinizi tabletten yapıyorsanız ve bu sebeple bir tablet satın alacaksanız; durum biraz farklı olabilir. Örneğin açılması zor dosyaları da tabletiniz üzerinde kullanıyorsanız ve cihazı kullanım süreniz çok uzun ise; o zaman özellikleri biraz daha fazla olan bir tablet tercih edebilirsiniz.

İşte size kendinize en çok uyan ve “en iyi tablet” seçiminizi kolaylaştıracak 6  ipucu:

tablet alirken dikkat etmeniz gereken ozellikler teknosa

1- İşletim Sistemi

Tablet alırken karşınıza çıkacak seçim alternatiflerin ilki işletim sistemi olmaktadır. Bir tablette kullanılabilecek işletim sistemleri: Android, iOS ve Windows’tur. Bu üç işletim sisteminin de kendisine göre avantaj ve dezavantajları elbette ki mevcut. KIsaca özetleyelim:

  • iOS işletim sistemi sadece tablet kullanımına özel uyarlamalar oluşturmuş durumdadır. Bu nedenle de sadece tabletlere özel uygulamaları tam uyumlu şekilde çalıştırabiliyorsunuz.
  • Android işletim sistemine sahip tabletler ise, tabletinize indireceğiniz uygulamalarından büyük bir kısmının ücretsiz olması ile öne çıkıyor. Ayrıca, eğer Android işletim sistemini tabletinizde kullanırsanız; sürekli gelen güncellemeler ile daha cihazınızı daha güncel tutabiliyorsunuz. Bu nedenle eğer Android işletim sistemine sahip bir cihaz alacaksanız; cihazınızın güncelleme alabilen bir tablet olduğuna mutlaka dikkat edin.
  • Windows işletim sistemine sahip tabletler ise zaten Windows yüklü masaüstü bilgisayar kullanan kullanıcıların tablette de aynı arayüz ile, daha önce bildiği bir ekran üzerinden çalışmasını sağlıyor.

2- Ekran Boyutu

Tablet almadan önce göz önünde bulundurmanız ve dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ekran boyutu. Eğer mevcutta bir tabletiniz varsa, ancak yeni bir tablet almayı düşünüyorsanız; kullandığınız tabletin ekran boyutunun sizin için iyi olup olmadığı konusunda bir fikre sahipsinizdir. Bu nedenle yeni tabletinizi alırken eski deneyimlerinizden faydalanılarak doğru karar verebilirsiniz. Ancak ilk defa tablet alıyorsanız ekran boyutuna karar vermek biraz zor olabilir. Çünkü daha önce ekran boyutunun size göre küçük ya da büyük olmasının ne gibi sıkıntılar yaratacağı hususunda bir fikir sahibi olmayabilirsiniz.

Çok küçük tablet ekranları uzun süre çalışmalarda gözünüzü fazlaca yorabiliyor. Bu nedenle eğer tabletinizde uzun süre çalışacaksanız mümkün olduğunca 10 inç ve üzeri tabletleri seçmeye çalışın. Eğer, tabletinizi çok fazla kullanmıyor ancak fazlaca seyahat ediyorsanız; tabletinizin portatif olması sizin için daha önemli olabilir. Seyahat sırasında çantanıza kolay girmesi, fazla ağırlığa sahip olmaması, boyutunun küçük olması işinizi kolaylaştırabilir. Eğer satın alacağınız tabletin, taşınabilirlik özelliğinin olmasını istiyorsanız; daha küçük tabletleri tercih edebilirsiniz. Fakat bugün cep telefonlarının ekranlarının dahi 7 inç’e yaklaştığını unutmayın.

Ekran boyutu ile birlikte elbette ki, tasarım olarak cihazınız özellikleri de önemli. Tasarım konusunda hafifliği ve inceliğini de mutlaka değerlendirin. Biraz önce bahsettiğimiz gibi eğer daha hafif ve daha ince bir tablet düşünüyorsanız; tabletinizin ağırlığının 600 gramı geçmemesi sizin için iyi olacaktır.

3- Ekran Teknolojisi

Tablet alırken dikkat etmeniz gereken özelliklerden biri de ekran teknolojisinin ne olduğu konusu. Şu an güncel tabletlerde en fazla kullanılan ekran türleri: LED, LCD ve AMOLED ekranlardır. Bu ekranların birbirinden farkını kısaca açıklayalım:

AMOLED ekranlar LCD ve LED ekrana göre biraz daha parlak görüntü verir. LCD mi yoksa LED mi konusunda ise seçim yapmak biraz daha zordur. Çoğunlukla LED ekran tercih edilmekle birlikte, bazı LCD ekranlardaki yeni teknolojiler sayesinde iyi bir görüntü alabilmektesiniz. Bu nedenle LED ekrana göre LCD ekranı tercih edecekseniz; bu ekranın hangi yeni teknolojilere ve özelliklere sahip olduğunu göz önünde bulundurarak tercih yapabilirsiniz.

tablet alirken teknosa

4- Hafızası

Tablet alırken hafıza da değerlendirmeniz gereken önemli bir özellik. Genelde 16 GB hafızadan başlayan tablet seçenekleri, 512 GB’a kadar dahi yükselebiliyor. Eğer tabletinize çok fazla uygulama indirmeyecekseniz seçiminizi buna göre yönlendirmelisiniz. Örneğin çektiğiniz videoları ya da boyutu büyük dosyaları fazlaca tabletinizde barındırmayacaksanız; hafıza olarak daha küçük tablet alternatiflerini seçebilirsiniz. Ancak tabletinize çok fazla miktarda uygulama indirecekseniz; daha büyük hafızaya sahip bir tablet almanız faydanıza olacaktır.

Önemli olan bir diğer özellik ise; tabletinizin hafıza kartı girişinin olup olmadığı konusudur. Eğer hafıza kartı girişi olan tabletler seçerseniz; cihazınız küçük hafızaya sahip olsa da hafıza kartları ile arttırabilirsiniz.

5- Pil Ömrü

Tabletinizin şarjının ne kadar gideceği de bir diğer önemli konu. Çünkü şarjı çabucak biten bir tablet alırsanız, sürekli kablo ile kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Eğer tabletinizi fişe bağlayamayacağınız noktalarda ve uzun süre açık olacak şekilde kullanmak istiyorsanız; pil ömrü uzun olan tablet alternatiflerinden seçmeniz gerekir.

Pil ömürleri genel olarak mAh cinsinden ifade edilmektedir. Size fikir vermesi açısından bir örnek ile belirtelim: 10 inçlik bir tablet için 7000 mAh kapasitesinde bir pil, 20 saate kadar cihazınızı çalıştırabilecektir.

6- İşlemci Ram

Tablet alırken bakmanız gereken köşebaşlarından bir tanesi de tablet işlemcisinin kalitesi ve RAM kapasitesidir. Tabletinizin işlemcisi ve RAM kapasitesi, tabletinizle çalışırken takılmaması ve performanslı çalışması için en önemli kriterlerdir. Bu sebeple, mümkün olduğunca 4 GB ve üstü RAM’lere sahip tabletleri tercih etmeye çalışın. Ancak tabletinizde oyun ya da açılması zor dosyalar kullanmayacaksanız 2 GB RAM’li tabletler de işinizi görebilir.

İşlemci konusunda hangisini tercih etmeniz gerektiği de yine kullanım amacınız ile doğrudan ilgili. Örneğin tabletinizi sadece evde kullanacaksanız; 4 çekirdekli bir işlemci sizin için yeterli olabilir. Ancak işiniz için kullanacaksınız ve daha profesyonel bir cihaz istiyorsanız; A11 işlemcilere sahip tabletleri tercih edebilirsiniz.

Bonus Bilgi:

Yukarıda anlattığımız özellikler tablet almadan önce karar verirken ana köşebaşlarını oluşturuyor. Bu anlattıklarımıza ek olarak, tabletlerde onlarca farklı özellik de bulunuyor. Çözünürlüğünün ne olacağı, fiyatına göre performansı, garantisinin süresi, markasının bilinirliği ve kalitesi, HDMI girişi olup olmadığı gibi konuları da tablet almadan önce araştırabilirsiniz.

Karar verirken “en iyi tablet”in hangisi olacağının tamamen size bağlı olduğunu da unutmayın.  Tabletinizi hangi sıklıkta ve ne amaçla kullanacağınızı sorgulayın. Performanslı mı yoksa sadece ufak işlerinizi görecek bir cihaz mı aradığınıza karar verin. Fiyat olarak hangi aralıkta bir tablet istediğiniz gibi konuları netleştirin. Ardından ihtiyaçlarınızı belirleyin. Tüm bunlar doğrultusunda kendiniz için en doğru tableti seçebilirsiniz.

Farklı tabletler arasında inceleme yapmak ve size en uygun tablete karar vermek için tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
internet paylasimi teknosa
Devamını Oku

İnternet Nasıl Paylaşılır?

İnternet, hayatımızın vazgeçilmez parçalarının başında geliyor. Sahip olduğumuz teknolojik cihazların neredeyse tamamı internet bağlantısıyla çalışıyor ve gittiğimiz her…
akilli telefon ekran turleri teknosa
Devamını Oku

Akıllı Telefon Ekran Türleri Neler?

Farklı markalar farklı ekran türleri ile telefonlarını piyasaya sürüyor. Peki akıllı telefon ekran türleri hangileri?  Hangi ekran türü…
xiaomi cep telefonlarini yakindan taniyin teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Cep Telefonlarını Yakından Tanıyın

Teknolojik cihazlar günümüzde çok hızlı gelişiyor. Bu gelişmelerin en büyüğü cep telefonlarında yaşanıyor. Hiç bir zaman yanımızdan ayırmadığımız…