Akıllı telefonlar hayatımıza girdikten sonra sadece iletişim anlamında değil eğlence olarak da çok fazla kullanılıyor. Eğlence özellikleri çok fazla kullanıldığı için akıllı telefon üreticileri her yeni çıkardıkları modelde bunu dikkate alıyor ve özellikle oyun konusunda geliştirmeler sunuyor. Hatta sadece oyun oynamak için üretilen telefon modelleri bile piyasaya sürülüyor. Gün içerisinde boş zamanımız olduğunda ya da yolculuk esnasında akıllı telefonlarımızın eğlence özellikleri en büyük kurtarıcımız oluyor. Bu tür sıkıcı zamanların daha keyifli geçmesini sağlıyor. Günümüzde piyasada çok fazla akıllı telefon marka ve modeli bulunuyor. Normal amaçla telefon almak istediğimizde bile bunların arasından bir seçim yapmak hayli güç oluyor. Eğer oyun amacıyla bir telefon almak istiyorsak sahip olduğu özelliklere daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Oyun telefonları, daha çok kullanıcılarına kusursuz oyun deneyimi sunmak için çalışıyor. Hızlı ekran yenileme gücü, daha yüksek hızlı işlemcileri, büyük depolama alanlarıyla ihtiyacımız olan tüm özellikleri sunuyor. Bu yazımızda oyun için telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler neler anlatmaya çalışacağız.

İşlemci Hızı

Akıllı telefonların hızını belirleyen en önemli unsur, bilgisayarlarda olduğu gibi işlemci hızları oluyor. Yüksek bir işlemci gücüne sahip telefonlar uygulamaları daha hızlı açabiliyor, daha hızlı işlem yapıp ekran geçişlerini mükemmel hale getiriyor. Ayrıca birden fazla uygulamayı da rahatlıkla çalıştırmamızı sağlıyor.

Özellikle akıllı telefonumuzda muhteşem bir oyun deneyimi yaşamak istiyorsak işlemci hızı ilk dikkat etmemiz gereken özellikler arasında yer alıyor. Oyun oynarken telefonun kasılması ya da donması en can sıkıcı durumların başında geliyor. Böyle anlarda en sevdiğimiz oyundan ve hatta telefondan nefret etme noktasına gelebiliyoruz.

Bu tarz sorunlar yaşamamak için ve akıcı bir oyun deneyimi yaşamak için işlemci hızı yüksek olan telefonlar arasından bir seçim yapıyoruz.

Depolama Alanı

Özellikle mobil oyunlar söz konusu olduğunda birden fazla oyunu büyük bir keyifle oynayabilmek istiyoruz. Ayrıca mobil oyunlar bilgisayar oyunları gibi çok fazla yer kaplamıyor. Bu durum oyun üretici firmalar tarafından dikkat edilen konular arasında bulunuyor.

Ancak oyun teknolojisi mobil oyunlarda da hiç durmadan gelişmeye devam ediyor. Görüntü kalitesi, gelişmiş grafikleri ve oyun performansı her oyunda biraz daha artıyor. Bu gelişmeler oyunların boyutlarını mutlaka etkiliyor.

Akıllı telefonunuzda oyun oynamak istiyorsanız birkaç oyunu rahatlıkla yükleyebileceğiniz kadar büyük depolama alanına sahip olmanız gerekiyor. Buna ek olarak ilerleyen günlerde çıkacak yeni oyunlar için ya da sahip olduğunuz oyunların gelecek güncellemeleri için de yeteri kadar boş alanınızın olması önemli oluyor.

Aksi durumda telefonunuzun hafızası çok çabuk doluyor ve bu oyun performansınızı da olumsuz olarak etkiliyor. Çünkü depolama alanınızda ne kadar az boş yeriniz kalırsa telefonunuz da o kadar zorlanmaya başlıyor ve daha önce rahatlıkla oynayabildiğiniz oyunlarda bile arada donmalar yaşanabiliyor.

Oyun için telefon almaya karar verdiğinizde yüksek depolama alanına sahip telefonlar arasından seçim yapmanız önemli konular arasında bulunuyor. Bununla birlikte telefonda yükseltilebilir hafıza kartı bulunuyorsa bu büyük bir avantaj sunuyor.

oyun icin telefon alirken teknosa

Soğutma Gücü

Akıllı telefonunuzda yaptığınız tüm işlemler, işlemcinin çalışması sonucu gerçekleşiyor. İşlemci çalıştıkça belli bir miktarda sıcaklık ortaya çıkartıyor. Bir mobil işlemci en yüksek performansını telefonda oyun oynanırken gösteriyor. Oyunun takılmadan akıcı bir şekilde oynanabilmesi için sahip olduğu gücün tamamını kullanmaya çalışıyor.

İşlemcinin bu kadar yüksek performansta çalışması da telefonun ısınmasına neden oluyor. Eğer telefonun içerisinde yeteri kadar soğutma gücü bulunmuyorsa telefonda oluşan sıcaklık işlemcinin performansını olumsuz olarak etkilemeye başlıyor. Çünkü işlemci yüksek sıcaklıkta hasar görebiliyor. Tüm teknolojik cihazlar bu tarz hasarların oluşmasını engelleyebilmek için sıcaklık artışı belli bir noktaya geldiğinde güçlerini kısmaya başlıyor. Bu durum devam ettiğinde ise kendini kapatabiliyor.

Bu tarz durumlar özellikle oyun oynarken istenmeyen durumların başında geliyor. Oyun keyfinizin yarıda kesilmesi aldığınız keyfi tamamen yok eden bir duruma dönüşüyor.

Oyun oynamak için üretilen akıllı telefonların içerisinde gelişmiş bir soğutma mekanizması bulunuyor. Ancak bu soğutma mekanizmalarının hepsi eşit derecede iyi olmayabiliyor. Bunu anlayabilmenin en iyi yolu oyun ve soğutma performansı hakkındaki yorumları dikkatle incelemek oluyor.

Ekran Çözünürlüğü ve Yenileme Hızı

Mobil oyun teknolojisi sadece oynanabilirlik düzeyinde değil, görüntü ve grafik anlamında da büyük gelişmelere sahne oluyor. Her çıkan yeni oyunda görüntü kalitesi artırılırken gelişmiş grafik tasarımlarla oyuna gerçeklik kazandırılmaya çalışılıyor.

Telefonunuzda iyi bir oyun deneyimi yaşayabilmek için yüksek çözünürlüklü bir ekrana sahip olmanız gerekiyor. Bu sayede kendinizi oynadığınız oyunların içinde bulabiliyor, ekrandaki tüm detaylara hakim olup daha iyi oynayabiliyorsunuz.

Ekran çözünürlüğünün yanında oyun deneyimini etkileyen bir diğer etken, ekran yenileme hızı oluyor. Yüksek performans gerektiren ve hızlı oyunlarda genellikle ekran yenileme hızı hemen kendini gösteriyor. Yenileme hızı yüksek olan ekranlarda oyunun her saniyesini kusursuz olarak görebiliyor ve hiçbir detayını kaçırmıyorsunuz. Oyunun her anında net görüntülere sahip oluyorsunuz.

Aksi durumlarda ekran, oyunun hızına yetişemiyor ve bazen görüntüde bulanık alanlar oluşmaya başlıyor. Bu hem oyun deneyiminizi olumsuz etkilerken hem de ekrandaki bazı noktaları kaçırmanıza ve oyun performansınızın da düşmesine neden olabiliyor.

Ekran yenilemenin standart hızı genellikle 60 Hz gücünde oluyor. Bu hız, normal bir akıllı telefon kullanımı için ancak yeterli oluyor. Eğer oyun oynamak için bir akıllı telefona ihtiyacınız bulunuyorsa ekran yenileme hızı en az 90 Hz ya da 120 Hz olan telefonları tercih etmeniz gerekiyor.

Pil Gücü ve Şarj Hızı

Akıllı telefonlarda ne kadar fazla oyun oynarsanız o kadar fazla enerji tüketiyorsunuz. Telefonunuzun sahip olduğu hızlı işlemci, yüksek çözünürlük ve ekran yenileme hızı pili hızlı bir şekilde tüketiyor.

Bu nedenle, oyun keyfinizin yarım kalmaması için yüksek pil kapasitesine sahip telefonlara ihtiyacınız oluyor. Daha uzun süre oyun oynayabilmek için alacağınız akıllı telefonun pil kapasitesinin en az 4500 mAh olması gerekiyor. Bunun altındaki pil kapasitesinde oyun oynarken sürekli olarak telefonunuzu şarja takmak zorunda kalabiliyorsunuz.

Bazen yüksek pil kapasitesi yerine hızlı şarj ile bu açığı kapatmayı düşünebiliyoruz. Ancak çoğunlukla telefon şarja takılı olarak oyun oynamak o kadar keyif veren bir aktivite olmuyor. Bu nedenle alacağınız telefonun hızlı şarj özelliği yerine pil kapasitesine dikkat etmeniz oldukça faydalı oluyor.

Yukarıda oyun için telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler neler anlatmaya çalıştık.

Siz de oyun performansınızı yukarıya taşıyacak en iyi telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
dunyanin en zor oyunu hangisi teknosa
Devamını Oku

Dünyanın En Zor Oyunu Hangisi?

Hayatlarımızın vazgeçilmezi olan ve aslında insanlığın tarihi kadar eski olan oyunlar, işin içine bilgisayarların girmesinden beri geçirdiği evrim…
gecmisten gunumuze iphone modelleri teknosa
Devamını Oku

Geçmişten Günümüze iPhone Modelleri

iPhone, hayatımıza girdiği ilk günden beri peşinden milyonlarca kişiyi peşinden sürükleyen bir efsane haline geldi. Hikayesine bilgisayar üretimiyle…