iPhone, hayatımıza girdiği ilk günden beri peşinden milyonlarca kişiyi peşinden sürükleyen bir efsane haline geldi. Hikayesine bilgisayar üretimiyle başlayan Apple şirketinin, devrim niteliğinde tasarlamış olduğu ilk iPhone modelinin karşımıza çıkışının üzerinden uzun yıllar geçti. Günümüze başarıyla ulaşan ve her yıl yeni bir modelinin sunulduğu iPhone, sahip olduğu akıllı teknolojiyi dünyaya yaymaya devam ediyor. Dünyanın en çok tercih edilen bu mobil cihaz serisinde, geçmişten günümüze iPhone modelleri neler birlikte hatırlayalım.

Serüvenin Başlangıcı: iPhone 2G

2007 yılında duyurulan ve satışa sunulan bu cihaz, dünyanın ilk akıllı telefonu olarak adlandırılıyor. Aynı zamanda karşımıza çıkan ilk iPhone. İlk defa dokunmatik model ekran kullanan Apple, zamanına göre epey büyük olan 3.5 inç boyutunda bir ekran tasarlamıştı. Yalnızca orta tuş özelliği olan iPhone’un tamamı ekrandan oluşuyordu. Şüphesiz bu sayede iPhone 2G modelinin, Apple markası için devrim niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz. Şimdiki zamanla kıyaslandığında biraz az görünse de,  1.5 milyonunun üzerinde bir satış rakamına ulaşarak zamanının en çok satın alınan telefonu olmuştu.  iPhone 2G, ilk defa akıllı cep telefonu üreten bir şirket için oldukça büyük bir başarı elde etmiş görünüyor.

iPhone 3G – iPhone 3Gs

2008 yılında tanıtımı yapılan ve internet özelliklerini destekleyen 2. nesil iPhone 3G, sunulan ilk iPhone’dan farklı olarak, siyah ve beyaz renklerinde ve kasası yenilenmiş olarak üretilmeye başlandı. İşletim sistemi ile bataryası geliştrilen, 5 inç boyutuna yükseltilen ve 2 megapiksel kameraya sahip bu modelin, teknik ve tasarım anlamında çok büyük farklılıkları olmadığı için iPhone 2G modelinin biraz daha güncellenmiş versiyonu olduğunu söyleyebiliriz. Son olarak ülkemizde satışa sunulan ilk iPhone modeli olduğunu da unutmayalım.

‘’S’’ takısı ile çıkarılan ilk iPhone modeli, o dönem için yine önemli bir adım oldu. ‘’Speed’’ yani ‘’Hız’’ şeklinde açıklanan bu ‘’S’’ takısı, bariz bir şekilde bir önceki modeli olan iPhone 3G ile arasındaki hız farkını gösteriyordu.

iPhone 4 – iPhone 4S

Geçmişten günümüze iPhone modelleri neler birlikte bakarken karşımıza, 2010 yılında iPhone 4 çıkıyor. Markanın yaratıcısı Steve Jobs’un mükemmel sunumuyla tanıtılan iPhone 4, ilk kez kullanılan çelik kasası, güçlü cam ve retina ekran kavramıyla, birbirlerine oldukça çok benzeyen diğer iPhone modellerinin önüne geçerek, çok satanlar listesine adını yazdırmış oldu. Ailenin en sevilen tasarımlarının arasında yer alan iPhone 4’ün ön yüzüne eklenen kamera, görüntülü konuşmayı mümkün kılıyordu. Yine 3.5 inç ekran genişliğine sahip kamerası ile 5 MP boyutunda olan iPhone 4, çözünürlüğün üst seviyelere taşınmasıyla birlikte, ilk kez beyaz ekran teknolojisini bizlere sundu.

iPhone 4S olarak tanıtılan bu modelde ise anten yapısının değiştirildiğini ve görüntü işlemcisinin sağladığı grafik performansının 7 kat arttığını görüyoruz. 8 megapiksel sensöre sahip 5 lensli kamerası ise yüksek çözünürlükte fotoğraf çekme ve video kaydı alma imkanı sunuyordu. iPhone 4S, yaratıcısı olan Steve Jobs’ın hayattayken tanıttıdığı son akıllı telefon oldu.

iPhone 5 – iPhone 5S – iPhone 5C

2012 yılında sunulan iPhone 5, sahip olduğu 8 MP kamerasıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyordu. Yine bir ilke imza atılan bu model 4 inç ekran genişliğine sahipti ve 4G desteği sunuyordu. Kendinden önce çıkan modellere göre daha büyük, hafif ve ince olmasıyla satış rekoru kırdığını da belirtmeden geçmeyelim.

Tam 1 yıl sonra dünyaya sunulan iPhone 5S, parmak izi teknolojisine sahip ilk akıllı telefon ve iPhone modeli olmasıyla bir yeniliğe daha imza attı. iPhone 5S ve iPhone 5C, Apple’ın sürpriz yaparak bir etkinlikte iki cihaz duyurduğu ilk modeller oldu.

iPhone 6 – iPhone 6 Plus –  iPhone 6S – iPhone 6S Plus

2014 yılında sunulan iPhone 6, 4.7 inç  ve iPhone 6 Plus, 5.5 inç ekran genişliğiyle, bugüne kadar yapılmış en büyük tasarım değişikliği olarak kabul gördü. Yenilenen tasarımıyla karşımıza çıkan bu modelin en dikkat çekici özelliği inceliğiydi. 3 kat daha hızlı kablosuz ağ bağlantısı ve iyileştirilmiş batarya gücü önemli güncellemelerin başında geliyordu. Bu sırada ‘’3D Touch’’ yani ‘’3 Boyutlu Dokunuş’’ adı verilen yeni bir teknoloji daha kullanılmaya başlandı. Ekranın altında bulunan orta tuşa basış kuvvetinize göre titreşimle tepki verebilen ekran sayesinde tüm dikkatleri üzerine toplamayı başardı.

Tasarımları gayet başarılı olan iPhone 6 ailesi özellikle bu konuda fark yarattı. Büyük ekran tasarımıyla beraber daha ince ve daha yuvarlak hatlara sahip yeni bir model serisi gördük. Yapılan bir diğer önemli değişiklik ise yeni bir işlemci yardımıyla daha yüksek performans sergiliyor olmasıydı. Ayrıca fotoğrafları daha hızlı netleştirip, çekim yapabiliyordu.

iPhone 7 – iPhone 7 Plus

Apple şirketinin ‘’Gördüğümüz en gelişmiş iPhone’lar’’ olarak tanıttığı 7 ailesinin en küçük ekranlı modeli iPhone 7, 2016 yılında duyuruldu. Özellik tarafında iddialı yenilikler yapan Apple, bu model serisinde tasarım açısından küçük ayrıntı farklılıkları sundu. 30 dakika boyunca su sızıntılarına karşı dayanıklılık sağlıyordu. Saklama alanının yükseltilmesi, telefonunuzda daha çok fotoğraf, video, müzik ve kişisel verilerinizi barındırabileceğiniz anlamına geliyordu. Kamera özelliklerine bakılırsa, iPhone 7 ile çekilen görüntülerde kayma ve bozulmaların önemli ölçüde önüne geçiliyordu.

iPhone 8 – iPhone 8 Plus

2017 yılında çıkış yapan her iki modelde, 64 GB ve 256 GB hafıza seçeneği bulunuyordu. Kablosuz şarj özelliğiyle öne çıkan bu modellerin arka kapak tasarımının cam ile kaplı olması da göze hoş gelen görüntülerden biri oluyordu. Dünyanın en hızlı telefonu olarak gösterilen iPhone 7 serisinden iki kat daha fazla performans sunuyordu.

iPhone X

iPhone’un kuruluşunun 10. yılını temsil eden bu model 2017 yılında satışa sunulurken, alıştığımız orta tuşun bulunmaması daha büyük ekran görünümüne fırsat vermiş oldu. Neredeyse çerçevesiz bir tasarıma sahip olan iPhone X, gelişmiş derinlik algılamalı çift kamerası ve ‘’Face ID’’ adı verilen yüz tanıma sistemiyle epey ilgi topladı.

2018 yılında ise iPhone XR, iPhone XS ve iPhone XS Max olmak üzere üç farklı model daha piyasaya sunuldu. iPhone XR modeli ilk bakışta iPhone X ile aynı gözüküyor gibi olsa da daha büyük bir ekrana sahip. iPhone XR’ı diğer modellerden ayıran en önemli ayrıntı ise çok sayıda renk seçeneğinin bulunuyor olması.

iPhone 11

2019 yılında karşımıza çıkan iPhone 11 serisi 6.1 inçlik ekran genişliğiyle yüksek çözünürlük sağlarken 65 GB, 128 GB ve 256 GB olmak üzere üç farklı depolama seçeneği sunuyor. Güçlendirilen geniş açılı kamera, 4K çözünürlükte video ve ses kayıt desteği sağlıyor. Çift arka kamerası ile 4 metre derinlikte suya 30 dakika dayanabiliyor.

iPhone 11 ve iPhone 11 Pro’nun en cazip özelliği üç kameralı olmaları. Cihazın ön tarafında bulunan 12 Megapiksel çözünürlük, iPhone 11 serisinin tüm modellerinde aynı ön kamera olarak kullanılıyor.

iPhone 11 Pro Max, isminden de anlaşılabileceği üzere serinin en gelişmiş modeli olarak karşımıza çıkıyor. Arka kamera düzeneği aynı seyrederken, ana kamerası 12 Megapiksel çözünürlüğünde geniş açılı olan tek lens. Ultra geniş açılı mercek bu düzeneğe eşlik ediyor.

iPhone SE

iPhone X’ten önceki modellerle aynı tasarıma sahip olan iPhone SE, 4.7 inçlik bir ekrana sahip. Parmak izi okumalı fiziksel bir ana ekran tuşu bulurken, yeni nesil teknolojisiyle hız performansını artırıyor.

iPhone 12

Geçmişten günümüze iPhone modelleri neler incelerken artık sona geldik. 2020 yılında iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max modellerinden oluşan yeni seri karşımıza çıktı. iPhone 12’lerde alüminyum kasa, 12 Pro modellerinde ise paslanmaz çelik kasa tasarımı görüyoruz. Diğer modellerden daha ince tasarlanmış çerçeveler ve renk konusunda farklı seçenekler sunuluyor. iPhone 11’lere oranla 4 kat daha dayanıklı, kristallerle güçlendirilen cam ekranlar yer alıyor. iPhone 12 Pro’da 6.1 inç ekran kullanılırken, 12 Pro Max’te sınırlar aşılarak 6.7 inç ekran tercih ediliyor. Yeni modellerde bozulmaları azaltan optik yakınlaştırma bulunması, üst seviyede görüntü sabitlemesi yapılmasına olanak sağlıyor. Apple dünyasına iPhone 11’ler ile giren ‘’Gece Modu’’ artık çok daha iyi sonuçlar sunuyor. Derinlik açısı çıkarabilme gibi yeni özellik sayesinde, hem iç hem dış mekanlarda metre olarak ölçüm yapabiliyorsunuz.

Bir çok boyut ve renk seçeneğine sahip bu cihazlar, etkileyici görünümlerinin yanı sıra güçlü dayanıklılık formlarıyla akıllı telefonları olduklarından daha üst bir seviyeye taşıdı.

iPhone serüveni her sene yeni modellerle daha uzun yıllar sürecek gibi duruyor. Her yeni iPhone modelinde cep telefonu deneyimimizi daha üstlere çıkaran özelliklerle karşılaşacağız.

Geçmişten günümüze iPhone modelleri neler özetlemeye çalıştık.

Siz de bu mükemmel cep telefonunun son modellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
iphone 13 fiyat teknosa
Devamını Oku

iPhone 13 Fiyat Beklentileri

Apple’ın yaptığı lansman sonrası iPhone 13’lerin de fiyatı netleşmiş oldu. Artık iPhone 13 fiyatlarını merak etmekten ziyade, net…
Devamını Oku

Akıllı Telefon Hızlandırma Yöntemleri

Cep telefonlarının yavaşlamaya başlaması pek çok kullanıcıyı meşgul eden bir problem. Günlük mesajlaşma trafiğinden önemli bir dosyanın gönderimine,…
samsung watch 3 ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Samsung Watch 3 Özellikleri

Teknolojik gelişmeler sonucunda akıllı cihazlar her zaman yanımızda olması gereken en büyük yardımcılarımız olmuş durumda. Bu ihtiyaçtan dolayı…
cep telefonu guncelleme teknosa
Devamını Oku

Cep Telefonu Nasıl Güncellenir?

Cep telefonunuzdan en iyi şekilde faydalanabilmek ve tüm özelliklerini en verimli şekilde kullanabilmek için işletim sisteminin son versiyonunu…