Google, Android 12 güncellemesiyle kullanıcılarına birçok alanda yenilik sunar. Özelleştirme seçenekleri, Android 12’nin öne çıkan yenilikleri arasında bulunur. Cihazınızdaki uygulama simgelerini artık seçtiğiniz arka plana göre düzenleyebilir, daha bütün bir görünüm elde edebilirsiniz. Bununla beraber güvenlik, gizlilik, oyun deneyimi ve güç düğmesi gibi noktalarda da yenilikler sunan güncelleme, Android kullanıcılarına yeni bir dünyanın kapılarını aralar.

Android 12 Özellikleri Neler?

Android 12, uzun yıllardan beri gelen en büyük değişiklikleri içeren güncellemelerden biri. Kişiselleştirmeye ve gizliliğe odaklanan bir dönüşüm sunan güncelleme, kullanıcılarına birçok yenilik sunar. Ayrıca Android 12, modern akıllı telefonlara yeni özellikler kazandırarak kullanıcılara farklı işlevler sağar. Android 12 güncellemesi, Material You isimli yeni tasarım diliyle sıfırdan tasarlanır. Örneğin, artık yeni güncellemeyle beraber renk paletiniz kullandığınız duvar kağıdına göre şekillenir. Bununla beraber yeni güncelleme sadece bir görünümden ibaret değil, ayrıca gizlilik konusunda da birçok adım atar. Geliştirilen özelliklerin detaylarına yazının devamında ulaşabilirsiniz.

Kişiselleştirme Seçenekleri

Google; Android 12 özellikleri ile kullanıcılarına yeni dünyaların kapılarını aralar. Yeni kişiselleştirme seçenekleri, telefonunuzun arayüzünü tamamen istediğiniz gibi değiştirmenize olanak tanır. Örneğin, telefonunuzun belirlediği renklerden hoşlanmadıysanız artık bunları kolay bir şekilde değiştirebilirsiniz. Ayarlar bölümünden “Duvar Kağıdı” ve “Kişiselleştirme” alanına girerek diğer renkler arasından tercihte bulunabilir ve istediğiniz tasarımı elde edebilirsiniz.

Android 12 yenilikleri arasında arayüzün tamamen ovalleştirilmesi yer alır. Örneğin, üst çubuğu kaydırdığınızda karşınıza çıkan bütün bölümler artık oval olarak konumlanır. Benzer şekilde bütün uygulamaların simgeleri ya da cihazınızın ses ayarları; kısacası aklınıza gelebilecek her bölüm oval olacak şekilde tasarlanır. Bunların yanı sıra, artık ana sayfaya uzun süre bastığınızda karşınıza duvar kağıtları ve stil bölümü çıkmakta. Buradan, duvar kağıdınızı kolaylıkla değiştirebilir, telefonunuzun istediğiniz renklerden oluşmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca seçtiğiniz renklere göre bütün uygulamalarınızın logoları da yeni baştan tasarlanır. Böylece cihazınızda tutarlı bir görünüm elde edebilirsiniz.

Google, yeni Android 12 güncellemesiyle beraber geçmiş yıllarda kullandığı canlı renklerden uzaklaşmayı tercih eder. Renkleri daha yumuşak ve şeffaf tonlarla değiştirerek gözü yormayan bir kullanım sunar. Bununla beraber Android 12 güncellemesiyle beraber duvar kağıdınızı değiştirdiğinizde otomatik olarak ekrandaki renkler de değişir. Bu değişim sayesinde her seferinde temanızın renklerini yeni baştan ayarlama gereksinimi ortadan kalkar. Örneğin, uygulama simgeleri de yeni duvar kağıdıyla beraber otomatik olarak değiştiği için cihazınızın arayüzünde bütün bir görünüm elde edebilirsiniz.

Android 12 yenilikleri sadece renk değişiklikleriyle de sınırlı değil. Telefonunuzdaki widgetları da artık daha kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. Widget seçiciden kısayollar oluşturabilir, ihtiyaç duyduğunuz araçları seçebilir ve telefonunuzu daha işlevsel hale getirebilirsiniz. Yeni güncellemeyle birçok farklı yeni widget da eklendi. Örneğin, Conversations – Konuşmalar isimli bir widget, herhangi biriyle gerçekleştirdiğiniz en son iletişimleri görmenize olanak tanır.

Geliştirilmiş Bildirimler

Android 12 yenilikleri arasında bildirimler bölümü de yer alır. Android 12 güncellemesiyle beraber bildirimler artık daha akıllı hale gelir. Yeni bir tasarımla beraber gelen bildirimler, uygulamayı açsanız bile ekrandaki bildirimlerin kaybolmasının da önüne geçer. Örneğin, WhatsApp’tan bir mesaj geldiğinde uygulamaya girdiğinizde normal şartlarda o mesajın bildirimi ekranda kaybolur. Yeni güncelleme, bu bildirimin kaybolmasının önüne geçerek gelen mesajı rahatlıkla okumanıza imkân tanır.

Oyuncular için Yenilikler

Android 12 özellikleri oyuncular için de birçok yenilik sunar. Game Dashboard ismi verilen özellik, bazı oyunlar için optimizasyon olanağı sağlar. Bir oyuna girdiğinizde ekranın üst bölümünde YouTube canlı yayını, kare hızı sayacı ya da ekran kaydı için kısayollar gibi fonksiyonların bulunduğu bir simge görürsünüz. Bu simge, oyunda olsanız bile bazı işlevlere pratik bir şekilde ulaşmanızı mümkün hale getirir.

Kullanıcı Odaklı Geliştirmeler

Android 12 yenilikleri arasında kullanım sırasında günlük hayatınızı iyileştirebilecek bazı özellikler de yer alır. Resim içinde resim özelliği geliştirildiği için artık birden fazla uygulamayı aynı anda açabilirsiniz. Ekranın köşesine aldığınız diğer resim, yumuşak kenarlara sahip olduğu için daha rahat bir kullanım elde etmenize imkân tanır. Geçmişteki keskin kenarları yeni güncellemeyle ovalleştiren Google, kullanıcılara daha rahat bir kullanım şekli sunar. Ayrıca yeni güncelleme, telefonu tek elle daha rahat bir şekilde kullanmanızı sağlar.

Yeni Güç Menüsü

Android 12 güncellemesinde güç tuşu farklı bir işlev kazanır. Normalde güç tuşuna bastığınızda telefonu açıp kapatabilirsiniz. Bununla beraber yeni güncelleme, güç tuşunun fonksiyonlarını genişletir. Android 12 ile beraber güç tuşu kısayol haline gelir. Güç tuşuna bastığınızda farklı fonksiyonları devreye sokabilir, pratik bir kullanım elde edebilirsiniz. Örneğin, güç tuşuna uzun süre bastığınızda Google Asistan’ı açabilir ya da acil durum menüsüne erişebilirsiniz. Güç tuşuna iki kere bastığınızda ise kamera uygulamasını açabilir ya da farklı bir uygulama belirleyerek kendi özel kısayolunuzu belirleyebilirsiniz.

Gelişmiş Arama Çubuğu Güncellemesi

Android 12 güncellemesinde, iOS cihazlarda bulunan arama özelliği gelir. Her ne kadar Android 12 renk ve tasarıma önem vermiş gibi gözükse de kullanıcı odaklı geliştirmeleriyle de günlük hayata pratiklik katar. Bu arama bölümünde önceden yaptığınız gibi telefonunuzda yer alan uygulamaları arayabilirsiniz. Ek olarak kişileri, belirli ayarları ya da kısayolları da bu alandan arayabilirsiniz. Böylece telefonunuzun içinde olan herhangi bir dosyaya daha kolay bir şekilde ulaşabilir, cihazınızı daha fonksiyonel bir şekilde kullanabilirsiniz.

Tek El Modu

Android 12 güncellemesinde telefonunuzu tek elle kullanmak artık daha kolay. Tek el modunu “Sistemler”e girip “Hareketler”e tıkladıktan sonra “Tek El Modu” bölümünden ayarlayabilirsiniz. Ardından ekranın en altını aşağı doğru çekerek bu özelliği herhangi bir düzenleme yapmadan anında aktifleştirebilirsiniz. Bunu yaptığınız zaman içerik ekranın orta kısmına doğru çekilir ve yazı yazarken klavye bölümü ekranın soluna veya sağına doğru kaydırılır. Böylece telefonunuzu tek elde daha kolay kullanabilir, iki elinizi kullanacak vaktiniz olmadığında bu özellikten yararlanabilirsiniz. Ekranı büyük olan telefonlarda bu özellik oldukça kullanışlıdır.

İzin İyileştirmeleri

Android 12 güncellemesiyle beraber uygulamalarınıza verebileceğiniz izinleri daha detaylı bir şekilde düzenleyebilirsiniz. Örneğin, konum, mikrofon ya da kamera odaklı izinleri kontrol paneli üzerinden kolaylıkla düzenleyebilirsiniz. Bu düzenlemeleri 24 saatle sınırlı kalacak şekilde yapabilir ya da dilerseniz tam zamanlı hale getirebilirsiniz. Ek olarak Android 12 güncellemesiyle uygulamaların hangi verileri topladığını görüntüleyebilirsiniz. Beğenmediğiniz bir durum olduğunda da erişimleri kapatabilirsiniz. Vücut sensörleri, çağrı kayıtları, kişiler, dosyalar/medya ya da fiziksel aktivite; kısacası uygulamaların hangi verileri topladığını inceleyerek kolaylıkla düzenleyebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
cep telefonu uyku kacirir mi teknosa
Devamını Oku

Telefon Uyku Kaçırır mı?

Gelişen teknolojinin kaçınılmaz bir sonucu olarak cep telefonlarımızı bir an olsun yanımızdan ayırmıyoruz. Akıllı telefonların sadece sahip olduğu…
ekrana dokunmadan nasil fotograf cekimi yapilir teknosa
Devamını Oku

Ekrana Dokunmadan Nasıl Fotoğraf Çekilir?

Akıllı telefonlarımızla yapmayı en çok sevdiğimiz şeylerin başında fotoğraf çekmek geliyor. Gittiğimiz, gezdiğimiz yerlerde ya da sevdiklerimizle bir…
katlanabilir telefon ozellikleri neler
Devamını Oku

Katlanabilir Telefon Özellikleri Neler?

Teknoloji her yıl muhteşem bir hızla gelişmeye devam ediyor. Daha önce bilim kurgu filmlerinde görebildiğimiz ürünler artık hayatlarımızın…
su gecirmez telefonlar hakkinda bilmeniz gerekenler teknosa
Devamını Oku

Su Geçirmez Telefonlar Hakkında Bilgiler

Günlük hayatımızın vazgeçilmez cihazları arasında ilk sırada akıllı telefonlar yer alıyor. Her yeni modelde gelişen özellikleriyle de tüm…