Havaların ısınması ve günlerin de uzamasıyla birlikte daha fazla dışarıda olmak istiyoruz. Kış aylarında çoğunlukla evde ya da kapalı ortamlarda olduğumuz için ilkbaharın gelişiyle birlikte dışarıda vakit geçirmeye hevesli oluyoruz. Baharın verdiği enerjiyle birlikte outdoor aktivite yapmak, geçirdiğimiz zamanı hem eğlenceli hem de sağlıklı kılıyor.

Outdoor aktivitelerin hayatımıza kattığı pek çok fayda bulunuyor. Bunların başında ise ruh halimizi iyleştirmesi geliyor. Kendimizi daha iyi hissediyor ve her şeye pozitif bakmaya başlıyoruz. Ayrıca outdoor aktivitelerde diğerlerine göre daha fazla kalori yakıyoruz. Çünkü çeşitli araziler ve hava koşullarında vücudumuza daha fazla hareket etme isteği geliyor.

Kış aylarında daha nadir güneş gördüğümüz için vücudumuzun D vitami depoları boşalma eğiliminde oluyor. İlkbaharın gelişiyle birlikte güneşten doğal D vitamini almaya başlama şansımız oluyor. Bu da kemiklerin incelmesini ya da kemik erimesini engelliyor. Outdoor aktivitelerde daha fazla yorulduğunuz için geceleri uykunuz da düzene giriyor.

Hangi Outdoor Aktiviteleri Yapabilirsiniz

Yürüyüş Yapın

Yürüyüş yapmak outdoor aktiviteler arasında yapabileceğiniz en kolayı olarak duruyor. Çünkü neredeyse hemen her yerde yürüyüş yapabiliyorsunuz. Ayrıca her yaşta yapabileceğiniz aktiviteler arasında yer alıyor. Doktorlar da herkes için her gün en az yarım saat yürüyüş yapmayı öneriyor. Tempoyu ve süresini kendinize göre belirlediğiniz için daha özgür hissediyorsunuz. Bunlara ek olarak yürüyüş yapmak enerjinizi artırıyor, stres ve kaygıdan uzaklaştırıyor.

Bisiklete Binin

İstanbul gibi kalabalık şehirlerde pek fazla imkan olamasa da işe bisikletle gidip gelme şansınız varsa hayatınızın günlük rutinine bunu dahil edebiliyorsunuz. Böyle bir imkanınız yoksa bile, düzenli olarak parklarda ve bisiklet yollarında bu aktiviteyi gerçekleştirebiliyorsunuz.

Açık havada bisiklete binmek, kilo vermenize, bacak kaslarınızı güçlendirmenize ve vücudunuzun denge ve koordinasyonunu sağlamanıza yardımcı oluyor.

outdoor aktivite teknosa

Kamp Yapın

Şehrin gürültüsünden ve karmaşasından kısa süreli de olsa kaçıp kendimizi daha çok doğaya bırakmak istiyoruz. Bunun için en uygun aktivitelerin başında kamp yapmak geliyor. Doğa içerisinde kamp yaptığımızda hem maceracı ruhumuzu tatmin ediyor hem de huzurlu anlar geçiriyoruz. Kamp yapmak istiyorsanız, gerekli olan malzemeleri yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Çadır ve uyku tulumu gibi temel kamp malzemelerinin yanı sıra doğada ihtiyacınız olacak diğer eşyaları da aldığınıza emin oluyorsunuz.

Yeni Deneyimlere Açık Olun

İlkbaharın gelmesiyle dışarıda çok daha fazla vakit geçirmek istiyoruz. Güneşli havalar içimizdeki enerjiyi yenilerken, kendimizi her türlü yeniliğe de açık hissediyoruz. Daha önce yapmadığımız yeni aktiviteler için de önemli bir fırsat sunuyor. Hiç yapmadığınız yeni aktiviteleri deneyerek hobilerinizi genişletme şansınız oluyor.

İlkbaharda outdoor aktivite yaparken havalardan kıyafetlerinize kadar dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.

Kıyafetinizi Doğru Seçin

İlkbaharda hava sıcaklıkları hızlı bir şekilde değişiyor. Güneşin tadını çıkardığınız saatlerde bir anda rüzgar esmeye hatta yağmur yağmaya başlıyor. Bu nedenle dışarıda bir aktivite yapacağınız zaman giydiğiniz kıyafetlere dikkat etmeniz gerekiyor. Bu havalarda yapacağınız en doğru kıyafet seçimi katmanlar halinde giyinmek oluyor. Güneş varken ince kıyafetler sorun yaratmazken hava döndüğünde üşütüp hasta olmanıza neden olabiliyor. Katmanlar halinde giyinmek havanın durumuna göre kendinizi korumanızı sağlıyor.

Ayrıca pamuklu kıyafetler tercih etmek de hatalı bir seçim olarak görünüyor. Çünkü pamuklu kıyafetler suyu içine çabuk çekiyor ve geç kuruyor. Kısa süreli bile yağmur yağsa fazla ıslanmış oluyorsunuz. Üzeriniz geç kuruyacağı için hem rahat edemiyorsunuz hem de hastalıklara davetiye çıkarıyorsunuz.

Temponuza Dikkat Edin

Çoğumuz kış aylarını daha az hareket ederek geçiriyoruz. Havaların soğuk olması ve dışarıya çok az çıkmamız nedeniyle vücudumuz hızlı hareketlere alışık olmuyor. İlkbahar gelip dışarıda aktivitelere başladığımızda ise bir anda aşırı zorlanabiliyor. Bu durum bazı sağlık problemlerine yol açabiliyor ya da sakatlanmamıza neden olabiliyor. Bu nedenle ilk başlarda yapacağımız aktivitelerin süresini uzun tutmamamız gerekiyor. Önce yarım saati geçmeyecek şekilde kolay aktivitelerle başlangıç planını yaptıktan sonra yavaş yavaş bu süreyi ve zorluk derecesini artırabiliyoruz.

Tüm Ekipmanları Yanınıza Aldığınızdan Emin Olun

Outdoor aktivitelerde her zaman yanınızda bir sırt çantası taşımanız oldukça faydalı oluyor. Çünkü aktivite boyunca dışarıda oluyorsunuz ve ne zaman neye ihtiyacınız olacağını bilemiyorsunuz. Yanınızda bulundurmanız gereken şeyler yapacağınız aktiviteye göre değişkenlik gösteriyor. Yedek kıyafetler, hava değişiminde giyebileceğiniz giysiler ve su, her aktivite için ortak ihtiyaçlarınız arasında sayılabiliyor. Eğer kamp yapacaksanız doğada ihtiyacınız olacak eşyaları da çantanızda bulundurmanız gerekiyor. Ancak sadece yürüyüş ya da koşu yapıyorsanız ağırlık yapmaması için fazla bir şey almanıza gerek kalmıyor.

Yaşınıza Uygun Aktivitelere Yönelin

Yüksek bir tepeye tırmanmak ve oradan güneşin batışını izlemeyi hepimiz çok seviyoruz. Ancak bunu yapmak küçük yaştaki çocuklar ve ileri yaştaki insanlar için pek elverişli olmayabiliyor. Bunun yanında eğer belli bir alışkanlığınız yoksa uzun süreli koşular ve ekstrem sporlar da ileri yaşlar için tehlikeli olabiliyor. Her ne kadar yaşam tarzına ve alışkanlıklara göre değişiyor olsa da, yaş ilerledikçe hareket performansında belli bir düşüş yaşanıyor. Bunun süresini ve ne kadar düşeceğini günlük yaşantınızda neler yaptığınıza göre siz belirleyebiliyorsunuz. Ancak eğlenceli aktivitelerden daha fazla keyif alabilmek için yaşınıza ve kendinize uygun olanları seçmeniz sağlığınızı korumanıza çok yardımcı oluyor.

Yukarıda outdoor aktivite yapacaklara tavsiyeler verdik.

Siz de en iyi outdoor spor ekipmanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
omicron belirtileri nelerdir teknosa
Devamını Oku

Omicron Belirtileri Nelerdir?

Son zamanlarda Covid-19 vakaları, tüm dünyada tekrardan artışa geçmeye başladı. Birçok ülkede uzmanlar, Covid-19’da 7. bir dalga yaşandığını…
kis isirigi nedir teknosa
Devamını Oku

Soğuk Isırığı Nedir?

Kış geldi, pek çok hastalık da kendini gösterdi. Bu mevsimde özellikle kendimize dikkat etmediğimiz zaman hastalıklara maruz kalabiliyoruz.…
duzenli spor yapmanin faydalari teknosa
Devamını Oku

Düzenli Spor Yapmanın Faydaları

Günlük hayatın koşturmacası ve şehirde yaşamanın stresiyle farkında olmadan yaşam kalitemiz oldukça düşüyor. Bu durum beraberinde mutsuz olmamızı…