Yaşam şeklimiz her dönem değişmeye devam ediyor. Bu gelişmenin ve beklentinin bir sonucu olarak para kazanabildiğimiz, artık dünyanın meslek olarak kabul ettiği farklı sektörler de oluşmaya başlıyor. Bu konuda içerik üreticiliği ve “Gamer” olarak adlandırılabilen oyunculuk kimse tarafından yadırganmıyor. Teknoloji ulaşılabilir oldukça bu sektördeki insan sayısı da artıyor. Oyuncular dünyasında rekabet her geçen gün artmaya devam ediyor. Çevrimiçi oyunlarda oyuncular birbirinin önüne geçmek için yarışmaya devam ediyor. Bu rekabette oyuncunun oyunu iyi oynamasının yanı sıra sahip olduğu ekipmanlar da önemli rol oynuyor. Bir oyuncu olmak istiyorsanız donanım olarak gelişmiş bir bilgisayara sahip olmanız gerekiyor. Çünkü oyunlar da gelişmeye devam ediyor ve genelde son teknolojiye yakın ürünler ortaya çıkarıyorlar. En iyi oyun deneyimini yaşayabilmek ve oyunları kusursuz bir şekilde oynayabilmek için bilgisayarınızın özellikleri her zaman son gelişmelere yakın olması gerekiyor. Oyunları sadece bilgisayarlarımızla oynamıyoruz. Bilgisayarımızın çevre ekipmanı da denilen bilgisayar aksesuarları, oyun performansımızı doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Oyun bilgisayarları özel olarak oyun sektöründeki gelişmeleri takip ediyor ve oyunları sorunsuz çalıştıracak şekilde yeni özellikler geliştiriliyor. Bu nedenle oyun bilgisayarı ile standart kullandığımız bilgisayarlar arasında ciddi bir performans farkı bulunuyor. Bu yazımızda gaming aksesuarlarının standart bilgisayar aksesuarlarından farkları neler anlatmaya çalışacağız.

Gaming Mouse ile Standart Mouse Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gaming aksesuarlarının standart bilgisayar aksesuarlarından farkları konusunda ilk başlığı mouse’lar alıyor. Oyun oynarken performansımızın anahtar oyuncularından biri mouse’umuz oluyor. Çünkü oyundaki hareketlerin hemen hemen tamamı mouse kontrolünde gerçekleşiyor. Verdiği tepkiler ve kullanım şekliyle gaming mouse’lar ile standart mouse’lar arasında ciddi farklılıklar bulunuyor.

Ayarlanabilen DPI

Gaming mouselar genel olarak yüksek ve aynı zamanda ayarlanabilen DPI / CPI özelliklerine sahip olarak üretiliyor. DPI, açılımı Dots Per Inch yani inç başına nokta olarak tanımlanıyor. Bunu bir birim olarak düşünebiliyorsunuz. Mouse’unuzu bir inç hareket ettirdiğinizde ekranda kaç nokta hareket ettiğini gösteriyor.

DPI oranı yüksek olan mouse’larda, sadece küçük bir hareket yaptığınızda mouse tüm ekranı baştan başa geçebiliyor.

Gaming mouse’larda DPI oranının sadece yüksek olması yetmiyor. Çünkü bazı oyunlarda mouse’umuzla küçük hareketler yaptığımızda ekranda hemen karşılığını görmemiz gerekiyor. Ancak Counter Strike gibi hareketli savaş oyunlarında bu özellik birçok dezavantajı getiriyor. Savaş oyunlarında yaratacağı en büyük sorun ise, nişan aldığınızda küçük bir hareketle ıskalamanız oluyor.

Bu nedenle ideal bir gaming mouse iki farklı DPI oranına sahip oluyor. Oynadığınız oyuna göre hassasiyeti kendimiz belirlememiz gerekiyor. Hatta birçok mouse, üzerinde bulunan buton ile iki DPI oranı arasında hızlıca geçiş yapabiliyor.

Makro Tuşların Ayarlanabilirliği

Gaming mouse’ları standart mouse’lardan ayıran en önemli özellikleri arasında ayarlanabilen makro tuşlara sahip olması oluyor. Oyuncular genellikle her bir oyun için ayrı bir profil oluşturuyor ve oyunda kullanımına göre mouse’un makro tuşlarına farklı görevler atayabiliyor.

Özellikle RTS ve RPG tarzı oyunlar oynayan oyuncular mouse üzerinde 10’dan fazla makro görev ataması yapabiliyor. Oyuncu mouse’unun özelliklerini belirlerken en çok oynadıkları oyuna göre özelliklerini belirlemeyi tercih ediyorlar.

Çoklu Tuş Tıklanabilme

Normal mouse’larda sağ ve sol tuşlara birden bastığınızda tek bir eylemi algılıyor ve ona cevap veriyor. Gaming mouse’larda iki tuşa aynı anda bastığınızda ikisini de algılıyor ve cevap veriyor. Özellikle RPG ve RTS tarzı oyunlarda kullandığımız ve çok fazla makro tuş ataması yaptığımız gaming mouse’umuz için gerekli özelliklerden biri oluyor.

Hızlı Yanıt Süreleri

Gaming mouse’ları standart mouse’lardan ayıran bir diğer özellik hızlı yanıt süreleri oluyor. Mouse’larda hızlı yanıt süreleri, siz mouse’u hareket ettirdiğinizde bu hareketin mouse tarafından algınlanması, bilgisayara iletilmesi ve bilgisayar tarafından işleme alınıp harekete geçirilmesi için geçen süre olarak tanımlanmıyor.

Kablolu gaming mouse kullanıyorsanız en iyi hızlı yanıt sürelerine sahip olmanız gerekiyor. Bu oran 1 ms ile 5 ms arasında değişiyor.

Konforlu Yapıları

Oyuncular gün içerisinde saatlerce aynı oyunu oynayabiliyor. Oyun oynarken aynı sürede mouse da kullanılıyor. Uzun süreli mouse kullanıları sonucunda elinizde ve bileğinide ağrı hissedebiliyorsunuz.

Standart mouse’larda bu konuda ürün çeşitliliği az da olsa bulunuyor. Ancak gaming mouse’lar tasarlanırken sizin el ergonominize uygun olarak tasarlanıyor. Aynı zamanda mouse’u tutuş şekline göre de ayrı model üreten gaming mouse üreticileri bulunuyor.

Görüntü

Oyuncu mouse’u üreticileri kullanım konusunda, mouse’un sadece konforlu olup olmadığına ya da elinize tam olarak oturup oturmadığına bakmıyor. Bunların yanı sıra dışarıdan da nasıl göründüğüyle ilgileniyor.

Işıklar ve farklı tasarımlarla göze hitap etmeye devam ediyorlar.

Standart mouse’lar için çok fazla farklı tasarım ürün üretilmiyor. En çok mouse’un standart görüntüsünü ufak dokunuşlarla değiştirmeye çalışıyorlar.

Dayanıklılık

Oyuncu aksesurları çok yoğun kullanılacağı bilinerek üretiliyor. Dayanıklılık testleri en uzun süre kullanılacak şekilde yapılıyor.

Gaming mouse’lar ile 30 milyondan fazla tıklama yapılabiliyor. Bu da bir mouse ile uzun süre güvenle oyun oynanabileceğini gösteriyor.

Gaming Mouse Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Gaming mouse alırken bazı özelliklerine dikkat etmeniz gerekiyor. Mouse’lar iki tip sensörle çalışıyor. Bir kısmında optik sensör kullanılırken diğer kısmında ise lazer sensör kullanılıyor. Bu iki tip mouse arasında çalışma zemini olarak fark bulunuyor. Lazer sensörlü mouse’lar kızılötesi ışınlar kullanarak çalışıyor. Bu nedenle pürüzsüz yüzeylerde çalışabiliyor. Optik sensörlü mouse’lar ise LED ışınlar kullanıyor ve bir mousepad üzerinde çalışabiliyor.

Gaming mouse’ların hemen hepsi ergonomik yapıya sahip olarak üretiliyor ancak bunun bir standartı bulunmuyor. Herkesin el yapısı farklı olduğu için ergonomik yapıya sahip olup olmadığını ancak deneyerek anlayabiliyorsunuz. Gaming mouse’u kullanırken tam olarak elinize oturmasına ve rahat kullanabildiğinize dikkat etmeniz gerekiyor.

Bunların yanı sıra aralıksız uzun saatler boyunca kullanacağınız için hafif olan ve bileğinizde ağrı yapmayacak olan modelleri tercih etmeniz oyun oynarken size oldukça fayda sağlıyor.

Gaming Klavye ile Standart Klavye Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gaming aksesuarlarının standart bilgisayar aksesuarlarından farkları son yıllarda oyuncu sayısında hızlı bir artış bulunuyor. Oyuncuların büyük çoğunluğu çevrimiçi ortamlarda bilgisayar oyunlarını oynadıkları için aralarındaki rekabet de sürekli olarak yükseliyor.

Bu nedenle bilgisayarın donanımından başlayarak ek olarak üretilen tüm aksesuarlarına kadar her şey özel olarak tasarlanıyor ve üretiliyor.

Anti Ghosting Tuşlar

Gaming klavyelerin sahip oldukları en önemli özelliklerin başında anti ghosting özelliklere sahip tuşlar geliyor. Standart klavyeler aynı anda 3 ya da 4 tuşa bastığınızda algılayabiliyor, daha fazla tuşa bastığınızda onları algılamıyor. Ancak gaming klavyelerin bundan çok daha fazlasına ihtiyacı bulunuyor. Anti ghosting özelliği sayesinde aynı anda 10’dan fazla tuşa bastığınızda bile klavye algılıyor ve eyleme geçiriyor.

Bu özellik Counter Strike ya da PUBG gibi hareketli ve hızlı oyunlarda işinize oldukça yarıyor. Çünkü bu tarz oyunlarda karakterin tüm hareketlerini klavye üzerinden yönlendiriyorsunuz. Bazen karakterinizle çapraz yönlü hareket halindeyken aynı zamanda sessiz yürümeye çalışıyor ve bu sırada sessizce silah değişikliği yapıyorsunuz. Bunun üzerine birkaç eylem daha eklendiğinde bazen 10’a yakın tuşa basmanız gerekebiliyor.

Gaming klavyelerin bu özelliği oyun deneyiminizi biraz daha yukarı çıkarırken diğer oyuncularla aranızdaki rekabette de sizi ileri taşıyor.

Hızlı Yanıt Süresi

Gaming klavyeleri standart klavyelerden ayıran özelliklerden biri de klavyenin yanıt verme süresi oluyor. Yani bu durum mouse’da da olduğu gibi, klavyede siz bir tuşa bastığınızda klavyenin onu hemen algılayıp bilgisayara iletmesi gerekiyor. Bilgisayar bu hareketi işleyip harekete geçiriyor.

Gaming klavyelerin hızlı yanıt verme süreleri özellikle aksiyon oyunlarında oldukça işe yarıyor.

Daha Uzun Süre Dayanıyor

Gaming aksesuarlar, genel anlamda yoğun kullanımlara karşı hazırlıklı olarak üretiliyor. Bu nedenle kullanım ömürleri standart klavyelerle karşılaştırıldığında daha fazla oluyor. Gaming klavyeler, en  az 40 ya da 50 milyon adet basma testinden geçtikten sonra üretiliyor. Özellikle mekanik klavyeler diğer modellere göre daha dayanıklı oluyor.

Görüntü

Gaming klavye üreticilerinin tasarım anlamında pek kullanıcı dostu oldukları söylenemiyor. Klavye tasarımları özellikle ilgi çekici olması için yapılıyor.

Bazı klavye modellerinde tamamen kullanmayı zorlaştıran ancak görüntü olarak şık duran tasarımlar da üretiliyordu. Ancak kullanıcılar tarafından rağbet görmediği için üretimine devam edilmiyor.

Klavyelerin üzerindeki ışıklandırma artık standart oluyor. Gaming klavyelerin tuşları arasından tek renk ya da klavyeyi üçe ayıran renklerde LED ışıklar bulunuyor. Bu da kullanıcılar tarafından göze hoş gelen görüntüler yaratıyor.

Gaming Aksesuarlarinin Farklari teknosa

Gaming Klavye Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Oyun deneyiminizi üst seviyeye çıkarmak istiyorsanız gaming klavye seçimi yaparken bazı konulara dikkat etmeniz gerekiyor.

Klavyeler, mekanik klavye ve membran klavye olarak iki farklı türde üretiliyor. Klavye seçimini mekanik klavyeden yana kullanmanız oyun oynarken oldukça avantaj sağlıyor. Çünkü mekanik klavyelerin tuş hassasiyeti diğerinden daha fazla oluyor. Tuşlara hızlı ve sert basmanızda bir problem yaşamıyorsunuz. Ayrıca daha dayanıklı olduğu için de uzun süre kullanabiliyorsunuz.

Gaming klavyeyi uzun saatler boyunca kullanacağınız için bir süre sonra bileklerinize rahatsızlık verebiliyor. Klavye başında konforlu zaman geçirmek için bilek desteği bulunan klavyeleri tercih edebiliyorsunuz. Böylece oyun oynarken aldığınız keyif bilek ağrınızla gölgelenmiyor.

Gaming Kulaklık ile Standart Kulaklık Arasındaki Farklar Nelerdir?

Standart müzik dinlediğimiz müzik kulaklığı ile gaming kulaklıklar kullanım amaçlarına ve sergiledikleri performansa göre farklılıklar içeriyor.

Gaming kulaklıkların fiyatları diğerlerine göre daha yüksek oluyor. Bu nedenle gaming kulaklık alırken tüm özelliklerinin iyice araştırılmış olması gerekiyor.

Gaming kulaklıkların en ufak sesleri bile iletmesi gerekiyor. Özellikle aksiyon oyunlarında oyuncular zaman zaman herkesi susturup dakikalarca ayak sesi dinleyebiliyor. Ayak sesinin geldiği yönü bile duyup oraya doğru hereket ediyor.

Aynı zamanda oyun oynarken tüm oyuncular arkadaşlarıyla kesintisiz ve net iletişim kurmak istiyor. Özellikle PUBG gibi ya da Counter Strike gibi takım halinde oynanan oyunlarda tüm ekibin birbiriyle iletişimde kalması gerekiyor. Aksi durumda oyunu kaybetme şansları yükseliyor. Bu nedenle gaming kulaklık tercihi yapmak diğer aksesuarlara göre biraz daha zorlu geçiyor.

Oyun oynamak için bilgisayarın başına oturduğunuzda zamanı unutuyor ve saatlerce aynı şekilde kalabiliyorsunuz. Oyun oynarken en çok kulak üstü kulaklık diye adlandırılan kulaklık çeşidini kullanıyoruz. Bu kulaklıklar dışarıdan gelen uyaranlara karşı sizi engelliyor ve sadece oyunun içerisindeki seslere odaklanabilmenizi sağlıyor. Kulaklıklar saatlerce kafamızda kalıyor ve oyundan sıkılana kadar başından kalkmayı düşünmüyor. Standart kulaklıklar bir süre sonra kafanızı sıkmaya ve kulaklarınızın acımasına neden oluyor. Ayrıca kullanırken kafanızda bir ağırlık hissettiriyor, sürekli olarak  terlemenize neden oluyor.

Gaming kulaklıklar öncelikle hafif ve terletmeyen bir yapıya sahip olması gerekiyor. Saatlerce süren kullanımdan sonra bile hala kulakta olduğu hissedilmeyen gaming kulaklıklar aynı zamanda gerçekçi seslere sahip oluyor. Stereo ses sistemine sahip olmasıyla oyun içerisindeki seslerin hangi yönden ve ne kadar uzaklıktan geldiğini de anlayabiliyoruz.

Gaming Monitör ile Standart Monitör Arasındaki Farklar Nelerdir?

Oyun performansını etkileyen en önemli etkenlerin başında bilgisayarın donanım özelliklerinden sonra monitör kalitesi geliyor. Gaming monitörlerin standart monitörlerden bazı önemli farklılıkları bulunuyor. Bu farklar oyuncunun oyun deneyimini artırmak ve monitörden tam anlamıyla memnun kalması amacıyla yapılıyor.

Daha Yüksek Yenileme Hızı ve Tepkime Süresi

Gaming monitörler sahip oldukları daha yüksek yenileme hızları ve tepkime süreleriyle standart monitörlerden ayrılıyor.

Her gün yeni oyuncular bu dünyaya adım atıyor ve oyuncular arasında rekabet gittikçe artıyor. Bu rekabette oyuncuları öne çıkaracak etkenlerden biri sahip oldukları bilgisayar donanımlarındaki ufak detaylar oluyor.

Monitör yenileme hızı, görüntülerin gerçek zamanlı olarak karşımıza çıkmasını sağlıyor. Gaming monitörlerin yenileme hızı genellikle standart monitörlere göre daha yüksek oluyor. Böylece çevrimiçi oynanan oyunlarda karşı taraftaki rakibin hareketlerini gerçek zamanlı olarak görüyoruz. Bu sayede vereceğimiz tepkiyle ilgili hiç zaman kaybetmemiş oluyoruz. Bu da bizi diğer oyuncularla rekabette ileri gitmemizi sağlıyor.

Gaming monitörler ile standart monitörler arasındaki bir diğer fark ise, yüksek tepkime süresi oluyor. Monitör yenileme hızı yükseldikçe tepkime süresinin de artması gerekiyor. Böylece ekranda yer alan görüntüler kusursuz netlikte oluyor. Aksi durumda ekranın bazı bölgelerinde ghostling de denilen çamurumsu görüntüler görmeye başlıyoruz.

Piyasada bulunan oyunların görüntü kalitesi teknolojik gelişmeye paralel olarak artmaya devam ediyor. Ancak oyunların kalitesi artarken bilgisayarların monitör kalitesi artmadığında görüntüler yavaş kalabiliyor ya da görüntü kalitesi yer yer bozulmaya başlayabiliyor.

Gaming monitörler ekran yenileme hızı ve tepkime süresi konularında standart monitörlerin çok daha üzerinde gidiyor. Standart monitörlerde şu anda en fazla 120 Hz yenileme hızı bulunurken gaming monitörlerin ortalama yenileme hızı 144 Hz seviyelerinde oluyor. En fazla 240 Hz seviyelerine kadar da çıkabiliyor.

Gaming Mousepad ile Standart Mousepad Arasındaki Farklar Nelerdir?

Oyuncuların performanslarını etkileyen bir başka aksesuar da mousepad’ler oluyor.

Gaming mousepad’ler mouse’un hareket etmesinden kaynaklı olarak oyunun akışını doğrudan etkileme özelliğine sahip bulunuyor. Eğer mousepad yeteri kadar iyi değilse oyundaki hareket alanımız da o kadar kısıtlanıyor ve günün sonunda başarız olarak adlandırabiliyoruz.

Ayrıca oyuncular saatlerce bilgisayarın başında kalırken mouse kullanımı da neredeyse aynı derece gerçekleşiyor. İyi bir tasarıma sahip olmayan mousepad’ler nedeniyle yorgunluk ve bilekte ağrı gibi sorunlarla baş başa kalabiliyoruz.

Mousepad’lerin mouse’a uygunluğu ve sensörlerinin algılama hızı kalitesini de belirliyor. Gaming mousepad’lerde kayganlık oynadığınız oyunun seyrini değiştirebilecek özelliğe sahip oluyor. Ancak aşırı da kaygan olmaması gerekiyor. Bunun yanı sıra bileğimizi rahatsız etmemesi için normalden biraz daha dolgulu mousepad’ler tercih etmek sağlığımız için de faydalı oluyor.

Gaming Aksesuarları Almalı mıyız?

Bu konuda bilinmesi gereken en önemli nokta; gaming aksesuarlar sizi birden bire dünyanın en iyi oyuncusu yapmıyor. Ya da iyi gaming aksesuarlarınız olduğu için profesyonel oyuncu olmuyorsunuz.

Gaming aksesuarları, oynadığınız oyunlarda diğer oyunculara göre biraz daha avantajlı olmanızı sağlayan özellikler sunuyor. Bu avantajı kullanıp kullanmamak sizin oyundaki yeteneğinize kalıyor.

Eğer profesyonel oyuncu olma yolunda istikrarlı bir şekilde ilerliyorsanız ve gaming aksesuarlarına ayıracak bir de bütçeniz bulunuyorsa iyi aksesuarları tercih etmeniz faydalı sonuçlar veriyor.

Yukarıda gaming aksesuarlarının standart bilgisayar aksesuarlarından farkları neler anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi gaming aksesuarlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
bilgisayar- asil sifirlanir teknosa
Devamını Oku

Bilgisayar Nasıl Sıfırlanır?

Son dönemde bilgisayar kullanımını günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olarak kabul ediyoruz. Çalıştığımız işlerden günlük hayatımızdaki ihtiyaçlarımıza kadar…
Otomatik saat nasıl çalışır?
Devamını Oku

Otomatik Saat Nedir? Nasıl Çalışır?

Otomatik saatler, koleksiyoncuların ve saat tutkunlarının en fazla tercih ettiği mekanizma türüne sahiptir. Güvenilir ve uzun ömürlü olmalarının…
starlink uydusu teknosa
Devamını Oku

Starlink Uyduları Ne İşe Yarar?

Starlink, milyarder Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX tarafından işletilen ve 36 ülkeye internet erişim kapsamı sağlayan bir uydu…