Teknoloji dünyası büyük bir hızla gelişirken bazı markalar hem bu konuda önderlik yapıyor hem de tüm teknoloji meraklılarının gözlerinin üzerinde olmasını sağlıyor. Apple, ilk dokunmatik telefonun bulunmasından en iyi performansı gösteren bilgisayarlarına kadar ürettiği tüm cihazlarda herkesin hayranlığını kazanmaya devam ediyor. 1970’li yıllarda kurulan ve bugün değeri 2 trilyon doların üzerine çıkan şirketin kurucuları ve tarihçesi en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Apple Kim Tarafından ve Nasıl Kuruldu?

Bugüne yön veren teknoloji şirketleriyle ilgili en çok duyduğumuz hikaye, bu şirketlerin Amerika Birleşik Devletleri’nde bir garajda birkaç meraklı genç tarafından kurulduğu oluyor. Apple da bu hikayeyi yaratan şirketler arasında yer alıyor.

Apple, 1 Nisan 1976 yılında Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından, Jobs’un evinin garajında mütevazı başlangıç yapan bir şirket olarak kuruluyor. Jobs ve Wozniak bilinen iki kurucusu olsa da üçüncü bir kurucusu daha bulunuyor. Steve Jobs, arkadaşları olan Ronald Wayne’i üçüncü kurucu ortak olması için ikna ediyor. Çünkü kendisinin Wozniak ile karşı karşıya gelmesi durumunda arabulucu olmasını istiyor. Bunun için şirketin %10 hissesini veriyor. Ancak Wayne 12 gün sonra bu ortaklıktan vazgeçiyor ve 40 yıl sonra değeri 70 milyar doların üzerinde olacak olan hisselerini 500 dolara geri satıyor.

Apple İsmi Nereden Geliyor?

Steve Jobs’un biyografisine göre, Apple ismi Jobs tarafından elma çiftliğinden döndükten sonra tasarlanıyor. O günlerde zaman zaman Oregon’daki meyve bahçelerinde çalışıyor. Şirket ismini düşünürken Apple ismi ortaya atıldıktan sonra ikisi de başka bir isim düşünemez hale geliyor. İsmi kulağa eğlenceli ve neşeli geliyor.

Aynı zamanda A ile başlayan bir şirketin herhangi bir listede ilk sıralarda yer alacağı için de bu isimde karar kılındığı söylentiler arasında yer alıyor.

apple sirketinin tarihcesi teknosa

Apple Logosu Nasıl Bulunuyor?

Apple şirket isminin arkasındaki anlam konusunda bir başka teori daha bulunuyor. Bir elma ağaçtan düşerek kafasına çarptığında yer çekimini bulan Newton’dan da esinlenildiği düşünülüyor. Orijinal Apple logosunun Newton’un bir ağacın altında otururken halinin yer aldığı oldukça karmaşık bir illüstrasyon olması da bu gerçeği destekliyor.

Daha sonra şirket, çok daha basit bir logo olan Apple logosu için bir elma tasarımında karar kılıyor ve bu elmadan bir ısırık alıyor. Bu logonun arkasında yine bir anlam arayan teorisyenler, Enigma kod kırıcısı Alan Turing’e bir selam gönderme olduğunu öne sürüyor. Bilgisayar bilimcisi Alan Turing, siyanürlü elma yiyerek intihar ettiği için bu logoya böyle bir anlam yükleniyor. Ancak logoyu yaratan tasarımcı Rob Janoff’a göre bu bağlantı harika bir şehir efsanesinden başka bir şey ifade etmiyor.

Elma logosunun arkasındaki fikrin tamamen bilgiyi temsil etmesi olarak görülüyor.

İlk Apple Bilgisayarı

Jobs ve Wozniak, 1975 yılında bir bilgisayar hobisi grubuna birlikte katılıyor. Burada ilk kez MITS’in kendin yap yaklaşımından ilham alınan Altair mikroişlemcisi ile tanışıyor. Bundan yola çıkan Wozniak, daktilo benzeri bir klavye ve normal bir televizyona ekran olarak bağlanabilme özelliğine sahip ilk bilgisayarı üretiyor. Daha sonra bu bilgisayara Apple I adını veriyor. Bugünkü modern bilgisayarın ilk örneği olarak görülüyor. Ancak o dönemde Wozniak, amacının dünyayı değiştirmek ya da dünyanın gitmesi gereken yönü göstermek olmadığını sadece az kaynakla ne kadar çok şey başarabildiğini göstermek olduğunu açıklıyor.

Wozniak bu bilgisayarı elle üretip parça maliyetinin biraz üzerinde satmak istese de Jobs’un daha büyük fikirleri bulunuyordu. Jobs, Byte Shop ile 50 bilgisayar tedariği için bir anlaşma yapıyor ve her biri için 500 dolar gibi bir ücrete satıyor. O dönemde üretim maliyeti konusunda çok fazla sıkıntılar yaşasalar da Jobs’un girişimciliği ile bu aşılıyor ve Apple I, Nisan 1976’dan Eylül 1977’ye kadar 200 adet üretilip satılıyor. Bu adetler gelişmekte olan bir şirket için zafer olarak sayılıyor.

Apple II Piyasaya Sürülüyor

İlk Apple bilgisayarın başarısından sonra ikili, tıpkı ilki gibi bilgisayar dünyasında çığır açacak yeni Apple bilgisayar için çalışmalara başlıyor. O dönemin en üst seviyesi olan 64K belleğe sahip, 280 x 192 yüksek çözünürlüklü 16 ton renkli grafik ekrana sahip Apple II geliştiriliyor.

Ancak bu özellikler Apple II’nin 1300 dolarlık yüksek maliyetini haklı çıkarmak için yeterli görünmüyordu. Bilgisayarı bu fiyata satabilmek için geçerli bir neden bulmaları gerekiyordu. Bunun için mükemmel nedeni birkaç ay sonrasında bulabiliyorlar ve bilgisayardaki ilk uygulama olan “Visicalc”ı ortaya çıkarıyorlar. Bir elektronik tablo ve hesaplama yazılımı olan bu uygulama renkli grafik ekranla birleştiğinde bilgisayar endüstrisinde bir devrim yaşanıyor ve Apple, dönemin pazar liderlerini geride bırakıyordu.

1980 yılına gelindiğinde pazarda IBM ve Microsoft rekabeti bulunuyordu. Apple, kurumsal bilgi işlem pazarında bu şirketlerle rekabet edebilmek için Apple III bilgisayarlarını piyasaya sürüyordu. Ancak Apple III, bir tasarım hatası nedeniyle başarılı olamıyor ve IBM’e yeniliyor. Bu bilgisayarlarda Jobs, gürültüyü azaltmak için fan ve havalandırma olmaması konusunda ısrarlı olunca bilgisayarın aşırı şekilde ısınmasına neden oluyor ve bilgisayarlar istendiği gibi çalışmıyor.

Yaşanan bu başarısızlık ve Apple içerisindeki çatışmalar nedeniyle Jobs, daha düşük maliyetli Macintosh ekibinin başına geçiriliyor.

Macintosh

Apple Macintosh, bugüne kadar yapılan en kullanıcı dostu bilgisayar olarak biliniyor. Aynı zamanda mouse’a sahip ilk kişisel bilgisayar olarak geçiyor.

Bilgisayarda kullanılan grafik donanım çok pahalı olmasına rağmen Apple, Macintosh’u ev kullanıcılarının ulaşabileceği bir fiyata satmak istiyordu. Ancak Macintosh, IBM’in egemenliğini kıramadığı için Jobs ile Apple CEO’su arasında sürtüşmeler yaşanıyordu. Bu sürtüşmelerin sonucunda 1985 yılında Steve Jobs, Apple’dan kovuluyor ve Apple için sonraki yıllar hiç beklendiği gibi gitmiyor.

1985 yılından 1997 yılına kadar geçen sürede alınan yanlış kararlar ve yapılan yanlış yatırımlar nedeniyle sürekli zarar eden bir şirket haline dönüşen Apple, 1997 yılında Steve Jobs’u tekrar şirketin başına getirerek kötü gidişatı bitiriyor.

Jobs’un geri dönüşüyle birlikte Macintosh’un yeni sürümleri ve tasarımları geliştiriliyor, genişleyen ürün yelpazesi düşürülüyor ve satın alınan bazı şirketlerle birlikte Apple kısa süre hisse fiyatlarını on katından fazla artırmayı başarıyor. Özellikle 2000li yılların başından itibaren geliştirdiği teknolojilerle birlikte piyasaya yön veren Apple, bugün gelinen noktada hala bu özelliğini korumaya devam ediyor.

Bu yazımızda Apple şirketinin tarihçesi hakkında bilgiler verdik.

Siz de en iyi Apple bilgisayar ve tabletleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

3 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Laptop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Devamını Oku

Laptop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Teknolojinin hızla ilerlemesiyle beraber pek çok insan günlük hayatlarında bilgisayarları sık sık kullanmaya başlıyor. İş, eğlence, eğitim, eğlence…