Evimizde eğlence olarak en çok başvurduğumuz teknolojik cihazların başında televizyonlarımız geliyor. Her ne kadar mobil cihazlarımızı hiçbir zaman yanımızdan ayırmasak da ekran kalitesi ve büyüklüğü bizi televizyonlar kadar tatmin etmiyor. Ayrıca televizyonlar teknolojik açıdan sürekli olarak gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmenin bir sonucu olarak sistemleri daha zor anlaşılır hale geliyor olsa da tek bir cihazla birçok şeyi yapabilir hale geliyoruz. Artık televizyonumuzda oyunlar oynayabiliyor, internete girebiliyor ve dijital platformlardan istediğimiz içerikleri izleyebiliyoruz. Bu kadar fazla seçeneğe sahip olsak da yine de televizyon kanallarını arada izlemekten vazgeçemiyoruz. Televizyonlarda en fazla yaptığımız şeylerden biri de kanal aramak ya da değiştirmek oluyor. Bu yazımızda televizyon kanalları nasıl ayarlanır anlatacağız.

Televizyonda Kanal Arama Nasıl Yapılıyor?

Yeni bir televizyon aldığımızda ilk olarak kanalları ayarlamaya başlıyoruz. Her televizyon markasının kendi sistemlerine göre kanal arama yöntemi değişiklik gösterebiliyor. Ancak bu değişiklikler ufak tefek isim değişiklikleri oluyor. Temelinde kanal arama mantığı aynı olarak kalıyor.

Televizyonda kanal arama işleminde genel işleyiş kumanda üzerindeki menü tuşu üzerinden ilerliyor. Kumandadan “Menü” tuşuna bastığınızda karşınıza çıkan seçenekler arasında “Kanal” ile ilgili bir sekme bulunuyor. Buraya giriş yaptığınızda ise “Kanal Arama” sekmesini buluyorsunuz.

Kanal arama bölümünden televizyon kanallarını ayarlayabiliyorsunuz. Genelde bütün televizyon markalarında hem otomatik hem de manuel kanal ayarlama imkanı yer alıyor. Ayrıca bazı uydu televizyonlarda bu alanda frekans ekleme gibi özellikler de bulunuyor. Ancak bu özellik tamamen televizyonun markasına ve modeline göre değişkenlik gösteriyor.

Televizyonda Otomatik Kanal Araması Nasıl Yapılıyor?

Televizyon kanalları nasıl ayarlanır konusunda en kolayı otomatik kanal araması oluyor. Televizyonda kanalları ayarlarken alışmış olduğunuz bir düzeniniz varsa manuel olarak kendiniz de ayarlayabiliyorsunuz. Ancak televizyon kanallarının çoğaldığı günümüzde bu işlem oldukça zaman alıyor. Her bir kanal için ayrı bir numara belirliyor ve oraya kaydediyorsunuz.

Eğer televizyonunuzda uydu sistemi kullanıyorsanız ve kanalları ayarlamak için fazla zaman harcamak istemiyorsanız otomatik kanal araması yapıp ayarlamanın avantajlarından yararlanabiliyorsunuz.

Bunun için öncelikle televizyon kumandasından menü tuşuna basarak televizyonun menüsünü açıyorsunuz. Açılan listede kanal bölümüne geliyorsunuz ve kanal arama sekmesine giriş yapıyorsunuz. Bu sekmede otomatik arama ya da otomatik ayarlama bölümü yer alıyor. Bu seçeneği seçtikten sonra yine kumandadan onayladığınızda otomatik arama gerçekleşmeye başlıyor.

Otomatik kanal ayarlama sisteminde tüm kanallar uydu frekans sisteminden alınıyor ve sıralı bir şekilde televizyonunuza kaydediliyor. İzlemek istediğiniz kanalın nerde olduğunu bulabilmek için yine kumandanızı kullanıyorsunuz. Kumandanızdan kanal listesini açarak izlemek istediğiniz kanalı seçebiliyorsunuz. Kanal listesi genellikle menü tuşunun içinde yer alabiliyor. Bazı televizyon kumandalarında ise tek tuşla listeyi açabiliyorsunuz.

televizyon kanallari ayarlama teknosa

Turksat 4A Otomatik Kanal Araması Nasıl Yapılıyor?

Kendinden uydu sistemine sahip olmayan bazı televizyonlarda otomatik arama sistemi farklı olabiliyor. Eğer kumandanızdan menü bölümüne giriş yaptığınızda kanal ile ilgili bir bölüm gelmiyorsa farklı bir yolla otomatik ayarlamanızı yapabiliyorsunuz.

Bazı uydu televizyonların menü tuşuna giriş yaptığınızda karşınıza uydu ayarlarının ve uydu listesinin yer aldığı seçenekler geliyor. Karşınızda böyle bir liste bulunuyorsa otomatik kanal ayarlaması yapmak için öncelikle uydu listesini seçiyorsunuz. Açılan ekranda uydu anteninin ulaşabildiği tüm uyduların listesini görüyorsunuz. Burada bağlanabileceğiniz çok fazla seçenek bulunuyor. Ancak biz Turksat uydusunda yer alan yerli ve yabancı kanalları izleyeceğimiz için diğer uyduları seçmiyoruz.

Bu nedenle uydu listesi içerisinden Turksat 3A ya da Turksat 4A uydusunun yer aldığı seçenek ile ilerliyoruz. Televizyon kumandasının yön tuşlarıyla Turksat uydusunun bilgileri üzerine geldikten sonra OK tuşu ile bu uyduyu seçiyoruz. Seçim yaptığımızda ekranda herhangi bir değişiklik olmuyor. Sadece uydunun yanında bir işaret yer alıyor.

Burada genellikle ekranın altında yapmak istediğiniz işlemlere göre seçenekler yer alıyor. Bu seçeneklerin her biri için ayrı bir renk bulunuyor. Kanal arama için gösterilen rengi kumanda üzerinden bularak giriş yapıyorsunuz.

Kanal aramasına giriş yaptığınızda ekranda bir pencere açılıyor. Bu pencerede yapacağınız aramanın ayarlarını kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Kanallar uydu üzerinden alındığı için sadece televizyon kanallarına değil radyo istasyonlarına da ulaşabiliyorsunuz. Turksat üzerinden yayın yapan tüm radyo kanallarını televizyonunuz üzerinden dinleme imkanına sahip olabiliyorsunuz.

Yapacağınız ayarlamalardan biri televizyon ve radyo kanallarının tamamını ayarlamak isteyip istemediğiniz oluyor. İsterseniz sadece televizyon kanallarını seçebiliyorsunuz ya da her ikisini birden ayarlayabiliyorsunuz.

Tüm ayarlamalarınızı yaptıktan sonra ekranı onaylayarak arama işlemini başlatıyorsunuz. İşlem başladığınızda televizyon ekranınızda bulunan ve ayarlanan kanalları teker teker görüyorsunuz.

Tüm arama tamamlandığında televizyonunuzu kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Televizyonda Silinen Kanalları Tekrar Nasıl Ayarlayabiliyoruz?

Bazen televizyon kanalları arasında dolaşıp ayarlarla oynarken ya da yeni bir kanal eklemeye çalışırken yanlışlıkla mevcut kanalları silebiliyoruz. Nadiren de olsa bazen televizyon kanalları kendisi silinebiliyor.

Böyle bir durumda çok fazla ayarlarla oynamadan hemen kanal araması ya da güncelleme işlemi yapmamız gerekiyor. Silinen kanalı geri yüklemeye çalışırken anten ve uydu ayarları ile oynadığınızda tüm kanalları kaybedebiliyorsunuz.

Silinen kanalları geri getirmek için otomatik kanal ayarlama işlemini sanki ilk kez yapıyormuş gibi en başından sonuna kadar uygulayabiliyorsunuz. Bu işlem uzun sürdüğü için birden fazla kanal silindiyse ya da silinen kanalın hangisi olduğunu bilmediğinizde kullanmak faydalı oluyor.

Ancak sadece bir ya da iki kanal silindiyse ve hangi kanal olduğunu biliyorsanız televizyonun kanal arama menüsüne girdikten sonra otomatik arama seçeneği yerine manuel ya da elle arama seçeneği ile ilerlerseniz direkt silinen kanalı yükleyebiliyorsunuz. Bu şekilde fazla zaman kaybetmemiş oluyorsunuz.

Yukarıda televizyon kanalları nasıl ayarlanır anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi televizyon modellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Perlatör Nedir? Nasıl Kullanılır?
Devamını Oku

Perlatör Nedir? Nasıl Kullanılır?

Su tasarrufu, sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda oldukça önemlidir. Son yıllarda azalan yağışlar ve özellikle yaz aylarında başlayan su…
Devamını Oku

Pikap Nasıl Kullanılır?

Gelişen dijital teknoloji hayatımızın birçok noktasını etkiliyor. Günlük yaşantımızdan tükettiğimiz şeylere kadar birçok şey değişiyor. Bu konuda yaşanan…
beyaz esyalar nasil temizlenir teknosa
Devamını Oku

Beyaz Eşya Nasıl Temizlenir?

Beyaz eşyalar günlük hayatımızın vazgeçilmez cihazları arasında yer alıyor. Yemek pişirmek, temizlik yapmak ya da eğlenceli vakit geçirme…
koruyucu aile nedir teknosa
Devamını Oku

Koruyucu Aile Nedir?

Türkiye’de, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından koruyucu aile hizmeti konuşulmaya başlandı. İnsanların büyük bir kısmı, depremden önce koruyucu aile…
daha iyi fotograf nasil cekilir teknosa
Devamını Oku

Daha İyi Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Deneyimsiz fotoğrafçılar için iyi fotoğraf çekmek basit gibi görünüyor. Sadece fotoğraf makinesini çekmek istediğiniz yöne doğru tutmak ve…