Microsoft, 5 Ekim tarihinden itibaren Windows 11’i bir önceki sürümü olan Windows 10 kullanıcılarına ücretsiz bir yükseltme olarak sunmaya başladı ve bu tarihten itibaren güncelleme sunulan kullanıcılara bildirimler göndermeye devam ediyor. Windows 11, geliştirdiği tasarımı ve özellikleriyle bambaşka bir işletim sistemi deneyimi yaşatmayı hedefliyor. Göze hoş gelen tasarımları, kolay ve yüksek performanslı kullanımı ile önceki sürümlerinden daha büyük bir değişim yaratıyor. Windows kullanıcılarının bundan önceki sürümlerdeki en büyük şikayetlerinin başında yüksek boyutlu güncellemeleri geliyordu. Microsoft, Windows 11 ile birlikte güncellemelerin artık %40 oranında daha küçük olacağını belirtiyor ve bu sürümün şimdiye kadarki en güvenilir sürüm olduğunun sözünü veriyor. Tasarım olarak daha modern bir yüze kavuşan Windows, dokunmatik cihazlar için de optimize edilerek bu alandaki açığını kapatmayı başarıyor. Yeni sürümle birlikte tüm alanlarda daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmayı amaçlıyor. Bu yazımızda Windows 11 yeni neler içeriyor anlatmaya çalışacağız.

Windows 11 Yeni Tasarımı

Windows 11 ne zaman çıkacak diye uzun süredir herkes merak ediyordu. Bu soru yanıtını yakın zamanda buldu. Microsoft, Windows 11’in yeni tasarımını Fluent Design olarak adlandırıyor. Kullanıcıların Windows 11’i açtığında ilk fark edecekleri değişim “Başlat” menüsünün ekranın ortasına taşınması oluyor. Sabitlenmiş uygulamalar da Başlat düğmesinin yanında sıralanmaya devam ediyor. Başlat menüsüne tıkladığınızda Android’in uygulama menüsüne çok benzeyen kompakt bir dörtgen menü açılıyor. Burada daha önce sabitlediğiniz uygulamalar düzenli bir şekilde listeleniyor. Eğer bunların dışında bir uygulamaya gidecekseniz kutunun hemen üzerinde göze çarpan arama çubuğuna uygulamanın adını yazarak hızlı bir şekilde ulaşabiliyorsunuz.

Ayrıca bulut teknolojisini kullanan Windows Widget’ları da bu sürümde geri dönüyor. Widget’lar yapay zeka destekli olarak kullandığınız uygulamalara ve günün saatlerine göre değişkenlik gösterecek şekilde dinamik bir yapıda sunuluyor. Dokunmatik ekranlarda widget’ları görebilmek için ekranı sağa kaydırmanız yeterli oluyor. Hava durumu, Bing haritaları, haberler ve çok daha fazla bilgi içerisinden istediğiniz seçimleri kolayca yapabiliyorsunuz. Windows 11’de bulunan widget’lar daha önce olduğu gibi masaüstünde sürekli durmuyor. Görev çubuğundaki Başlat menüsünün hemen yanında widget düğmesi bulunuyor. Böylece ihtiyacınız olduğu zaman ona kolayca ulaşabiliyorsunuz.

Tasarım anlamında bir diğer değişiklik de kutucuklarda yaşanıyor. Daha önce keskin köşelere sahip olan kutucular yuvarlatılarak daha modern bir görünüme kavuşturuluyor. Daha büyük ve renkli simgelerle göze hoş gelen menüler oluşuyor.

Windows 11 Denetleyicisi

Windows 11 ile bilgisayar sağlığınız da denetim altına alınıyor. Bilgisayarın parlaklığının azaltılması ve pil güç tasarruf modunun kullanılması gibi pek çok konuda iyileştirilmiş önerilerde bulunabiliyor.

Diğer bir özellik ise, geliştirilmiş çoklu monitör desteği konusunda oluyor. Eğer bilgisayarınızı zaman zaman harici monitör ile kullanıyorsanız, aynı monitöre tekrar bağlandığınızda Windows 11 bu monitörü tanıyor ve o monitördeki pencerelerin önceki konumlarını hatırlıyor. Böylece tekrar aynı monitöre bağlandığınızda masaüstü düzeninize kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

Windows 11 güncelleme hakkında artık güncellemelerin tahmini yüklenme süreleri de iletiliyor. Daha önceki versiyonlarda Windows güncellemesi geldiğinde ne kadar sürede yükleneceği bilinmediğinden kullanıcılar defalarca ertelemek zorunda kalıyordu. Artık yeni güncellemelerin tahmini yükleme süreleri de olduğu için bilgisayarınızdaki çalışmalarınıza göre güncellemeleri yapıp yapmayacağınıza daha rahat karar verebiliyorsunuz.

Windows 11’de Yeni Oyun Oynama Deneyimi

Ağır ve kullanımı sinirleri bozan Windows 10 Xbox uygulamasının yerini, Game Pass uygulaması alıyor. Bu özellik ile oyunlar Windows 11’in en büyük odak noktası haline geliyor. Çok geniş türde oyunları indirip hemen oynamaya başlayabiliyorsunuz.

HDR uyumlu cihazlarda da desteklenecek olan oyun oynama deneyimi, iyileştirilmiş aydınlatma ve mükemmel kontrast ayarı ile birlikte sunuluyor. Böylece Windows 11’de oyun oynama deneyimi bambaşka bir boyuta taşınıyor.

Windows 11’de sunulan Direct Storage özelliği oyun yükleme sürelerini de önemli ölçüde kısaltıyor. Oynamak istediğiniz oyunu yüklerken oyun verilerini işlemciye aktarmak yerine direkt grafik kartına iletiyor. Böylece oyun çok hızlı bir şekilde yükleniyor ve hemen oynamaya başlayabiliyorsunuz.

Windows 11 Dokunmatik Ekran Özellikleri

Tablet modu, Windows’un uzun süredir en zayıf kaldığı noktaların başında geliyordu. Windows 11’in yeni tablet özellikleri, en başta Microsoft’un Surface ürünleri ile daha uyumlu olacak şekilde geliştiriliyor. Marka bu geliştirmeyle daha fazla ürün satışını hedefliyor.

Windows 11, daha büyük dokunma bölgeleri oluşturuyor ve daha basit, daha yuvarlak menüler sunuyor. Böylece dokunmatik ekranda daha akıcı hareket edip daha kolay gezinme imkanı sağlıyor.

Windows 11 Snap Assist, Yeni Düzenler ve Gruplar

Microsoft Windows 11’in dikkate değer yeni özelliklerinden biri de masaüstünüzdeki açık uygulamaları düzenleme ve gruplama imkanı sunan Snap Assist özelliği oluyor.

Windows 10’da açık olan birden fazla uygulamayı aynı anda görebilmek için onları küçültüp masaüstünde belli bir düzene kendimiz sokmaya çalışıyorduk. Windows 11’de uygulamaları ekran üzerine gruplar haline yerleştirebiliyoruz. Pencerenin sağ üst köşesinde bulunan simge olarak küçültme işaretinin üzerine geldiğinizde farklı düzen seçenekleri görünüyor. Bunlar arasından kendimiz için en uygun olanı seçtiğimizde ekran düzenini hemen değiştirebiliyoruz. İki uygulamayı aynı anda kullanmak istiyorsak ekranı ikiye bölebiliyoruz ya da üç uygulama kullanıyorsak birini ekranın yarısına yerleştirirken diğer ikisini kalan yarısına yerleştirebiliyoruz. Bunu seçtikten sonra Windows açık olan uygulamalardan oluşan bir menü sunuyor ve bizim ekranı düzenlememize izin veriyor. Ayrıca Windows 11 bu oluşturduğumuz düzeni daha sonra da hatırlıyor. Tüm uygulamaları küçülttükten sonra tekrar açmak istediğimizde hepsinin grup olarak açılmasıyla ilgili seçenek sunuyor. Bu şekilde aynı düzende grubu tekrar açıp çalışmamıza kaldığımız yerden devam edebiliyoruz.

Yukarıda Windows 11 yeni neler içeriyor anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Pandemi Sonrası E-Ticaretin Durumu
Devamını Oku

Pandemi Sonrası E-Ticaretin Durumu

Pandemi, dünya çapında çok sayıda işletme ve firmanın zorlu bir sürece girmesine neden oldu. Karantina döneminde müşteriler evden…
hepimiz kodlanmis bir robot olabilir miyiz teknosa
Devamını Oku

Hepimiz Kodlanmış Bir Robot Olabilir miyiz?

Eskiden bilim kurgu hikayelerinde gördüğümüz insana benzeyen robotlar, hepimize imkansız geliyordu. Mekanik cihazların insan gibi hareket edemeyeceğini, yürüyemeyeceğini…
starlink uydusu teknosa
Devamını Oku

Starlink Uyduları Ne İşe Yarar?

Starlink, milyarder Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX tarafından işletilen ve 36 ülkeye internet erişim kapsamı sağlayan bir uydu…