Bilgisayarlar artık günümüzün her anında yanımızda bizlerle oluyor. İş, eğlence, eğitim vb. birçok alanda ihtiyaç duyduğumuz bilgisayarların olmazsa olmaz donanımlarından biri de mouse’lar olarak yer alıyor. Peki, bilgisayarlar için mouse seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli?

Mouse, bilgisayar kullanırken hızınızı oldukça etkiliyor. Kullandığınız mouse, eğer amaca uygunsa işlevselliği ile hızınızı oldukça arttırıyor. Ancak yapılan işle ilgili uygun bir mouse kullanmıyorsanız, bu durum bazen eziyete dönüşebiliyor. Bu yazımızda bilgisayarların ayrılmaz parçası mouse’lar hakkında detaylara ve seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine değineceğiz.

Mouse seçimi için hangisi daha uygun?

Mouse seçiminde dikkat edilmesi gereken çok sayıda başlık bulunuyor. Çok derinlere inildiğinde teknik detaylarla boğuşmanız muhtemel görünüyor. Bu yüzden sizler için çok teknik detaylarla girmeden ve kafanızı karıştırmadan inceleyebileceğiniz bir rehber hazırlamak istedik.

Mouse Türleri Neler?

Piyasada fazlasıyla mouse türü olduğunu gözlemliyoruz. Donanım türü olarak kendi arasında; kablolu, kablosuz, optik, toplu, mekanik, lazer, dokunmatik, eğilip bükülebilen gibi birçok türe ayrılıyor. Ancak sizin öncelikli olarak mouse’unuzu ne amaçla kullanacağınızı belirlemeniz ve ona göre bir seçim yapmanız gerekiyor.

mouse secimi yaparken nelere dikkat edilmeli teknosa 2

DPI Değerine Dikkat Etmeniz Gerekiyor

DPI aslında bir çözünürlük birimi ifadesi ve ingilizce karşılığı “Dot Per Inch” olarak geçiyor. Açılımına bakarak da anlaşılacağı üzere bu değer bizlere inç başına düşen nokta değerini ifade ediyor. Daha açık bir ifadeyle bizlere mouse’un duyarlılığını ve hassasiyetini belirtiyor. Bir mouse’un DPI değeri ne kadar yüksekse, o mouse noktaları o kadar daha iyi okuyor ve çok daha hassas bir kullanıcı deneyimi yaşatıyor. Kullandığınız ekrana bağlı olarak değişkenlik gösterse de, DPI değeri yüksek bir mouse’u hafiften oynatsanız bile ekranda oldukça fazla yol aldığını görebiliyorsunuz. Bu yüzden mouse seçimi hakkında ihtiyaçlara göre değerlendirme yaparken DPI değeri bizim için önemli oluyor.

Eğer sadece Microsoft Office tarzı programlar kullanıyorsanız veya internet üzerinden basit işlemler yapıyorsanız mouse’un DPI değeri sizler için pek de önemli olmayabiliyor. Bu yüzden DPI değeri yüksek olmayan bir mouse tercihi yapabilirsiniz. Bu tür basit işlemler için DPI değerinin 800-1000 DPI civarında olması sizin için yeterli olabiliyor.

Bazı durumlarda ise yüksek DPI değerine sahip bir mouse tercih etmeniz gerekebiliyor. Eğer bir grafik tasarımcıysanız ve çizim işleriyle uğraşıyorsanız, yüksek DPI’a sahip mouse tercih etmeniz neredeyse mecburi oluyor diyebiliriz. Özellikle Adobe programları, AutoDesk, Blender gibi üç boyutlu tasarım programlarının kullanımında yüksek DPI tercih etmek gerekiyor. Bu işlerden herhangi birisi ile ilgileniyorsanız, ekran çözünürlüğünüze bağlı olarak 4000-5000 DPI değerine sahip bir mouse tercihi sizin için ideal olabiliyor. Aynı zamanda benzeri bir şekilde yüksek çözünürlüklü oyunlar için de yüksek DPI değerine sahip mouse’lar tercih edilmesi gerekiyor.

Fonksiyon Tuşları:

Mouse seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise mouse üzerinde yer alan fonksiyon tuşları. Bazı mouse’ların üzerinde birden fazla olacak şekilde kalabalık tuşlar görebilirsiniz. Bu tuşlar özellikle oyuncular veya grafik tasarımcıların kısa yollar atayabileceği fonksiyon tuşları oluyor. Eğer fazla detaylı olmayan işlerle uğraşan bir bilgisayar kullanıcısı iseniz bu tuşlar sizi rahatsız edebiliyor. Ancak siz mouse’unuzda fazladan özellikler  olsun diyorsanız çok tuşlu olanlardan da seçebilirsiniz.

Mouse Seçiminde Toplu, Optik, Lazer Tercihi

Öncelikli olarak “toplu mouse” üretiminin günümüzde çok azaldığını söyleyebiliriz. Çünkü toplu mouse’ların kullanımı biraz daha zor ve sıklıkla temizlenmesi gerekiyor. Temizliği de oldukça zahmetli olabiliyor. Adından da anlaşılacağı üzere toplu mouse’larda mouse’un altında dönen bir top bulunuyor. El hareketlerinizi bu top yardımı ile anlıyor. Optik mouse‘lar hareketleri anlamak için LED ışığı kullanıyor. Lazer mouse‘lar ise isminde de anlaşılacağı üzere hareketleri yaydığı lazer ile algılıyor. Hassasiyet açısından lazer mouse’lar biraz daha iyi görünüyor.

Kablolu Mouse mu? Yoksa Kablosuz Mouse mu?

Her iki mouse tipinin de kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Kablolu mouse’lar direkt olarak bilgisayardan güç kullandıkları için pile ihtiyaç duymuyorlar. Ancak uzun kabloları nedeniyle masa üzerinde kalabalık yaratabiliyorlar. Kablosuz mouse’larda ise ise bu görüntü kirliliği bulunmuyor. Ancak sürekli olarak pil yenilemesi yapmanız gerekiyor. Performans konusuna gelindiğinde kablolu mouse’ların kablosuzlara nazaran biraz daha hızlı tepki verdikleri gözlemlenmiş.

Mouse Elinizle Uyumlu Bir Tasarıma Sahip Olmalı

Piyasada oldukça fazla modelde ve markada mouse bulunuyor. Eğer mouse seçiminizi elinizle uyumlu olmayan bir cihazdan yana kullanırsanız uzun vadede bazı rahatsızlıklar ve hatta sağlık sorunları ile karşılaşabiliyorsunuz. Bu yüzden sizin el yapınıza en uygun ergonomik yapıda olan ürünleri tercih etmeniz büyük önem taşıyor.

En iyi mouse’ları incelemek için burayı tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin