Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için bahçe, rahatlatıcı bir kaçış noktası anlamına geliyor. Gün içerisinde bahçede vakit geçirmek stres atmamıza ve keyifle vakit geçirmemize yardımcı oluyor. Bahçeye uzaktan bakınca çok güzel ve keyifli gözükse de aslında; sürdürülebilir, bakımlı bir bahçe için yapılması gereken birçok iş bulunuyor. Bahçe bakımı yapmak, bir hobi olmasının yanı sıra aynı zamanda çok efor isteyen bir iş. Bu sebeple bu bakımları doğru bir şekilde gerçekleştirmediğinizde bahçe için verilen emek boşa gidiyor. Bahçe bakımının doğru yapılmadığı durumlarda, bahçenin kullanım ömrü 1 yıla hatta bazen daha kısa bir süreye kadar düşebiliyor. Bahçenin bir diğer iyi yanı ise patili dostlarımız ile burada geçirebileceğimiz keyifli vakitler.

Keyifli vakit geçirebilmeniz için bahçe bakımı ile ilgili püf noktaları ise şöyle:

Bahçe Bakımı Deyince

Şehir hayatının çok katlı evlerinden sıkılıp bahçeli bir eve taşınmaya karar verdiğinizde veya bahçeli bir yazlık aldığınızda araştırmanız gereken ilk şeylerden biri bahçenizin bakımının nasıl yapılacağı konusu. Bu noktada bir peyzaj şirketi ile çalışmayı tercih edebilir veya bunu aynı zamanda bir hobi olarak görüp kendiniz de bahçe işleri ile ilgilenebilirsiniz. İlk önce yapılması gereken ise, bahçe bakımında dikkat edilmesi gereken önemli noktaları bilmek ve bahçe bakımını deyince nelerin yapılacağı. Bahçe bakımı için püf noktalara geçmeden önce maddeler halinde bahçe bakımı deyince işin içine nelerin girdiğine bir göz atalım.  Düzenli olarak yapılması gereken bahçe bakım faaliyetlerini maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Doğru saatlerde doğru miktarda sulama
  • Çimlerin biçilmesi ve bakımı
  • Bitki dikim-sökümü
  • Bitkilerin ve çim alanın gübrelenmesi
  • Bitkilerin ve çim alanın ilaçlanması
  • Çiçek bakımı

Genel olarak bu maddelerin yılın dört mevsiminde, mevcut mevsim şartları göz önünde tutularak düzenli olarak uygulanması bahçenizin sürdürülebilirliği açısından önem taşır.

Bahçe Bakımı İçin Gereken Temel Malzemeler

Bahçenizin bakımını kendiniz yapmaya karar verdiyseniz eğer bu noktada kafanızda bir sürü soru işareti bulunabilir. Nereden başlamanız gerektiği, nelere ihtiyacınız olduğu vb. sorular akla gelebilir. Bu noktada size önerimiz ilk olarak temel olarak gereken ürünleri temin etmeniz ve daha sonra bahçe bakımına başlamanız çünkü eksik malzemelerden kaynaklı bazen bahçe işleriniz kesintiye uğrayabilir veya sizin daha fazla efor sarf etmenize yol açabilir bu sebeple sizin için gereken temel malzemeleri listeledik.

  • Çim biçme makinesi
  • Sulama kabı
  • El arabası
  • Tırmık
  • Saksı
  • Budama makası
  • Böcek ilaçları
  • Ağaç vitaminleri
  • Bahçe eldiveni

En temel olarak bahçe bakımınıza başlamadan önce bu bahçe malzemeleri sizin zaman ve enerji tasarrufu sağlamanıza yardımcı olacaktır. Ek olarak bahçede vakit geçirirken eski ayakkabılarınızdan birini tercih etmenizi öneririz.

bahce bakim icin puf noktalari teknosa

Çim Bakımı

Parlak ve sağlıklı çimler, bahçesini güzelleştirmek isteyen kişilerin önem verdiği bir nokta olarak karşımıza çıksa da çim bakımının belli başlı püf noktaları bulunuyor. Bunları uygulamak ise bahçenizin sağlıklı ve gür çıkan çimlere kavuşmasında büyük avantaj sağlıyor. Sağlıklı çimler için yapılması gerekenler ise şu şekilde.

1-Doğru Sulama

Bahçenizin yaz mevsimi süresince sağlıklı çimler ile dolmasını istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk nokta doğru sulama. Özellikle çimlerinizi yeni ektiyseniz gün içerisinde 1-2 defa sulama mutlaka yapmalısınız. Çim sulama ise mevsim şartları göz önünde bulundurarak yapılmalıdır. Çimlerinizi iyi gözlemlerseniz suya ihtiyaç duyduklarında mavi-gri arası bir renk aldıklarını ayrıca solmaya başladıklarını görebilirsiniz. Unutulmaması gereken çimlerin suyu seven bitkiler olduğudur. Özellikle yaz mevsiminde her gün bahçe çimlerinizi sulamalısınız. Çim sulamanın bir diğer püf noktası ise zamanlamadır. Çimlerinizi sulayacağınız zaman dilimi sağlıklı çimler açısından çok önem taşır. Çimlerinizi öğle güneşinin altında sulamaktan mutlaka kaçınmalısınız çünkü öğlen çim sulamak, sulanan çimlerde oluşan su kabarcıkların güneşin etkisiyle çimleri yakmasına sebep olur ek olarak sabah veya akşam sulanan çimlerde buharlaşma daha az olacağı için çim kökleri daha verimli sulanmış olur.

2-Çimleri Biçmek

Bahçenizin çimleri tıpkı planladığınız gibi çıktı, doğru sulamayı yaptığınız için de renkleri canlı ve gür, işte şimdi sıra çimlerinizi biçmeye geldi, bahçeniz için doğru çim biçme makinesi ise tamamen sizin tercihinize bağlı. Özellikle yeni ekilen çimleri ilk kez biçmeden önce bir silindir yardımı ile çimlerinizin çıkarken kabarttığı toprağın üstünden geçmelisiniz. Bu uygulamayı yapmazsanız çimlerinizi biçerken köklerinin koptuğunu görebilirsiniz. Silindir işleminden sonra ise yaklaşık 2 gün çimleri dinlendirip daha sonra biçme işlemine geçmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken bir nokta ise çimleri biçmeye başlamadan önce kuru olduklarından emin olmak. Çimler 7-8 cm boya ulaştıklarında biçilmeye uygun bir hale gelirler 5 cm ise çimler için en ideal uzunluktur. Çimlerinizi biçerken makinenizin yönü de önem taşıyor, makinenin yönünü sürekli değiştirmeliyiz ki çim kökleri sürekli aynı yöne doğru ezilmesin.

3-Gübre Zamanı

Çimler bol sulandığından ve düzenli olarak kesildiklerinden dolayı barındırdıkları organik maddeleri de hızla kaybederler. Bu organik maddelerin yerine mutlaka geri konması gerekir yoksa çimlerimizin bir süre sonra sarardığını görebiliriz. Çimlerimizin daha uzun ömürlü ve sağlıklı olması adına yılda birkaç kez doğru şekilde gübreleyip onlara besin takviyesi sağlamalıyız. Çim gübreleme için en doğru zaman ise ilkbahar, yaz sezonu başları ve sonbahar ayları olarak karşımıza çıkıyor. Suni gübre kullanmayı düşünüyorsanız kullandığınız miktara mutlaka dikkat etmelisiniz kullanılması gereken miktardan fazla suni gübre kullandığınızda çim köklerinizin yanması muhtemel.

4-Havalandırma

Çimler büyümek için oksijene ihtiyaç duyarlar ama genellikle çimlerin altındaki toprak bu şartları sağlamaya uygun olmaz ve bunun sonucu olarak çimlerinizde bodur büyüme denilen olay gerçekleşir. Çimler doğru şekilde uzayamaz ve ilerleyen dönemde bölgesel sararmalar gözlemlenebilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için toprağı havalandırmalısınız. Çimlerinizde belli alanlara delikler açıp bu delikleri kum ile doldurmanız alanın oksijen almasını sağlayacaktır ek olarak tırmıklama işlemi ile ölü kökleri temizlemeniz de çimlerinizin daha rahat oksijen almasına yardımcı olacaktır.

Daha Canlı Ağaçlar İçin Ağaç Budama

Bahçemizdeki ağaçlar bizim için çok değerli. Sıcak bir yaz günü bahçemizdeki ağaçların gölgesinde kitap okuduğumuz anlar veya dostlarımızla güzel bir masa kurup keyifle geçirdiğimiz vakitlerde ağaçlarımız hep arka planda yanımızda. Bu güzelliklerinin yanı sıra özellikle bahar aylarında bahçemizdeki ağaçlar bakıma ihtiyaç duyuyorlar. Budama ise burada çok büyük önem taşıyor. İster meyve ağacı ister dekoratif amaçlı olsun ağaçlarımızın budamaya ihtiyacı var. Budama ile meyve ağaçlarından daha iyi verim elde edilirken dekoratif ağaçlarımız ise daha sağlıklı ve güzel gözüküyor. Ağacınızı budamadan önce ağacınızın türünü ve ona uygun budama zamanını bilmelisiniz çünkü bu doğru budama zamanı ağacınızın türe göre değişir. Özellikle meyve ağaçları için budama çok önemlidir çünkü fazla verim nedeni ile dallar kırılabilir veya sık dallanma sonucunda ağacın iç kısımları güneş ışığını verimli bir şekilde alamaz bu ise ağacın ürün verimini düşürür. Dekoratif ağaçlarımızda da uzun süre budama yapılmadığında güneş ışığını yetersiz almaktan kaynaklanan problemler gerçekleşebilir. Meyve ağaçları için budama yaşamsal bir öneme sahip ve üç tür budama vardır.

1-Şekil Budaması

Şekil budaması, genellikle genç ağaçlara ilerleyen yıllarda ürünün daha kaliteli olması için yapılıyor. Ağacın bulunduğu bölgenin mevsim şartları göz önünde bulundurulmalı. Nemli ve kapalı yerlerde ortası daha açık şekiller tercih edilirken kurak ve güneşli yerlerde ise ağacı ortasının kapalı kalması daha avantajlı oluyor.

2-Mahsul Budaması

Meyve ağacı ürün vermeye başladıktan sonra yapılan budamadır. Bu budamayı yapmadan önce ağacın genel şekli göz önünde bulundurulmalı, çıkartılacak kalın dallar tespit edilmelidir. Budamayı yaparken ilk öncelik hastalıklı, kuru ve yaralanmış dallar ve buralardan çıkan diğer ek dallara verilmeli bu dallar ağaçtan uzaklaştırılmalıdır.

3- Gençleştirme Budaması

Meyve ağaçları yaşlandıkça verimlerinde bir miktar düşüş meydana gelebilir. Bu düşüşün önüne geçmek içinse bazı durumlarda gençleşme budaması yapılır. Gençleştirme budaması yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta ağacın türüdür örneğin erik, kayısı ve şeftali gibi ağaçlar kalın dallarına yapılan gençleştirme budamasına karşılık kuruyabilirler bu sebeple bu türlerde kalın dallardan ziyade ince dal budaması gerçekleştirilmelidir.

Bahçe Aydınlatması

Bahçenizin aydınlatmasını seçerken mutlaka göz önünde bulundurmanız gereken güvenlik, görsellik ve enerji tasarrufu gibi üç kriter bulunuyor. Doğru aydınlatma ise tamamen kişisel tercihlere bağlı olarak değişiyor. Örneğin loş ışık ortamını seviyorsanız aydınlatma sisteminizi buna göre seçmelisiniz ancak bize göre en önem taşıyan nokta mutlaka enerji tasarrufuna dikkat edilmesi. Bahçenizin aydınlatmasını seçerken LED ürünlere de mutlaka göz atmalısınız, merdiven basamaklarında ve bahçe zemininde LED kullanımı çok hoş ve modern bir görünüm elde etmenizi sağlıyor. Ufak bir tavsiye, bahçe aydınlatmasını kendiniz yapmak isterseniz bunun için internette birçok dekoratif ve fazlasıyla yaratıcı fikir bulunuyor ufak bir araştırma yapmanızı öneririz.

Bahçe Mobilyası Seçerken Dikkat Edilecekler

Bahçe mobilyalarımız, maruz kaldıkları güneş ışığı, yağmur ve kar gibi yıpratıcı dış etkenlerden kaynaklı olarak diğer mobilyalarımıza göre daha dayanıklı olmalıdır. Bahçe mobilyanızı seçerken dış görünüşü ve tasarımından önce dikkat etmeniz gereken nokta mobilyanızın malzemesi olmalı. Mobilya malzemenizi özellikle nemli hava koşullarına uygun ve paslanmayan malzemeden seçmeniz sizin avantajınıza olacaktır. Bu noktada alüminyum malzemeden yapılan mobilyalar diğer malzemelere göre daha uzun süreli bir kullanım sağlaması açısından daha tercih edilebilir. Mobilyanızın malzemesine karar verdikten sonra sıra size uygun tasarımı seçmeye geliyor. Bu konuda ise klasik, modern, bohem tarzlarında birçok model piyasada mevcut bulunuyor. Bunlardan birine karar verdikten sonra bahçe mobilyanızı alabilirsiniz.

Yukarıda sizlere bahçe bakımı için ipuçları yer verdik.

Sizler de bahçe bakımınızda gerekli ekipmanları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
oled tv nedir size ne fayda saglar teknosa
Devamını Oku

OLED TV Nedir? Size Ne Fayda Sağlar?

OLED TV’ler hayatımızdaki yerini giderek arttırıyor. Bir televizyon almaya karar verdiğinizde karşınıza çok sayıda marka çıkıyor. Her markanın…
bebekle sohbahar yuruyusu teknosa
Devamını Oku

Bebekle Sonbahar Yürüyüşleri

Sonbahar dendiğinde genellikle herkesin aklına kurumaya başlamış olan yapraklar geliyor. Sonbaharın yılın en büyülü zamanlarından biri olduğuna şüphe…
koruyucu aile nedir teknosa
Devamını Oku

Koruyucu Aile Nedir?

Türkiye’de, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından koruyucu aile hizmeti konuşulmaya başlandı. İnsanların büyük bir kısmı, depremden önce koruyucu aile…