Teknolojinin gelişmesiyle artık kullandığımız çoğu cihaz akıllı sistem altyapısına geçmeye başlıyor. Bu sistemlerin geliştirilmesinde daha çok enerjinin verimli kullanılması esas alınıyor. Sürdürülebilir bir gelecek için yapılan çalışmalarda daha az enerji kullanarak hem çevre kirliliğinin önüne geçilmeye çalışılıyor hem de daha verimli enerji kullanımı ile bütçenize katkı sağlıyor. İlk başlarda kullandığımız eşyalarda bu teknoloji uygulanmaya başlıyor. Ardından birbiri ardına gelen açıklamalarda birçok eşya akıllı sisteme geçmiş bulunuyor. Bu geliştirmeler sayesinde ev ve iş yaşantımızda birçok işimizi daha kolay yapabilir hale geliyoruz. En çok enerji tükettiğimiz aydınlatma sistemlerinde de artık akıllı sistem teknolojiyi kullanabiliyoruz. Bu yazımızda akıllı aydınlatma ile enerji tasarrufu yapabilir mi anlatmaya çalışacağız.

Akıllı Aydınlatma Nedir?

Basitçe tanımlamak gerekirse, akıllı aydınlatma, cep telefonu ya da tabletinizdeki bir uygulamayı kullanarak hem lambaları açıp kapatabildiğiniz hem de parlaklığını ayarlayabildiğiniz teknoloji sistemi diyebiliyoruz. Bununla birlikte ampullerin rengini de değiştirebileceğiniz akıllı aydınlatma sistemleri bulunuyor.

Akıllı aydınlatma sisteminde sadece kendiniz manuel olarak ayarlama yapmıyorsunuz. Güneşin doğuşu ve batışına göre ya da kendi belirleyeceğiniz saatlere göre ampullerin açılıp kapanmasını sağlayabiliyorsunuz.

akilli ampul teknosa

Akıllı Aydınlatmanın Faydaları Nelerdir?

Akıllı aydınlatma sisteminin en büyük faydaları arasında kullanım kolaylığı ve rahatlık sağlaması bulunuyor. Özellikle soğuk kış gecelerinde odalardan birinin lambasını kapatmayı unuttuğumuzda yatağımızdan çıkmak oldukça zor geliyor. Akıllı aydınlatma sistemi sayesinde yatağınızdan kalkmadan sadece telefonunuzu ya da tabletinizi kullanarak evin herhangi bir odasının ışığını kapatabiliyorsunuz. Ayrıca akıllı ev asistanı kullanıyorsanız bunu söyleyerek de yapma imkanınız bulunuyor. Bunun yanı sıra tatilde evden uzaktaysanız ancak güvenlik için evde biri varmış izlenimi yaratmak adına ışıkları uzaktan açıp daha sonra kapatabiliyorsunuz.

Akıllı aydınlatmanın sağladığı faydalardan biri de evdeki ışıkları anahtarsız kullanma olanağına sahip olmanız oluyor. Bu özellik sayesinde ampulleri istediğiniz seviyeye kadar açıp kapatabiliyorsunuz. Bunun için sabit bir ışık şiddetini kullanmak zorunda kalmıyorsunuz. Geleneksel anahtarlı ampuller sadece açık ya da kapalı olarak ışık veriyor. Ancak akıllı aydınlatma ile sabit değil istediğiniz kadar parlaklık verme imkanınız bulunuyor.

Odanın içinde farklı noktalarda birden fazla ampul bulunuyorsa herbiri için ayrı bir seviye belirleyebiliyorsunuz. Çünkü bütün ampuller birbirinden bağımsız olarak çalışıyor. Böylece aynı oda içerisinde farklı ambiyanslar yaratabiliyorsunuz.

Akıllı ampuller geleneksel ampuller kadar ısı üretmiyor. Bu nedenle daha az enerji kullanıyorlar. Bunun yanı sıra geleneksel ampullerden ortalama 25 kat daha uzun ömürlü oluyor. Bu sayede sık sık ampul değiştirmek zorunda kalmıyorsunuz.

Ortam ışığı, uyku düzeninde en önemli faktörler arasında yer alıyor. Akıllı ampullerinizin parlaklığını günün saatiyle eşleştirebilme özgürlüğünüz bulunuyor. Bu özelliği kullanarak biyolojik saatinizin güne hazırlanması için yavaş yavaş uyanmasını sağlayabiliyorsunuz.

Akıllı Aydınlatma Nasıl Çalışır?

Akıllı sistem teknolojisinde cihazlar bir otomasyon sisteme bağlı olarak çalışıyor. Bu sistem içerisine evdeki tüm cihazlar dahil edilebiliyor. Bu cihazların hepsini istediğiniz gibi yönetebilme imkanı buluyorsunuz.

Akıllı ampuller, akıllı telefonunuza bağlanmak ve ampulü bir uygulama üzerinden kontrol etmek için kablosuz teknolojileri kullanarak çalışıyor. Piyasada geliştirilen tüm akıllı cihazlarla aynı çalışma prensibine sahip oluyor.

Bazı akıllı ampuller, doğrudan telefonunuzla eşleştirmek için Bluetooth teknolojisi kullanıyor. Bu sistem noktadan noktaya bağlantı olduğundan, evde olmadığınızda ışıklarınızı kontrol edemiyorsunuz. Bazıları ise Bluetooth’dan biraz daha hızlı olan ve aynı anda birkaç akıllı cihazı kontrol edebilmenizi sağlayan Zigbee ya da diğer adıyla Z-Wave kablosuz bağlantı protokollerini uyguluyor. Bu yöntem Bluetooth teknolojisinden daha hızlı olsa da yine evin belli bir mesafe yakınında olmadığınızda kullanılamıyor.

Ancak evin dışından da kullanabilmek istiyorsanız köprü de denilen bir hub kullanabiliyorsunuz. Böylece aynı Wi-Fi ağına bağlı olmadığınızda, verdiğiniz komutları akıllı telefonunuzdan buluta ve oradan da akıllı ampule iletiliyor. Böylece o gün dışarı da bile olsanız evde kapatmayı unuttuğunuz bir ampul olduğunda uygulamayı açıp olduğunuz yerden kapatabiliyorsunuz.

Akıllı Aydınlatma Nasıl Enerji Tasarrufu Sağlıyor?

Geleneksel ampullerde kullanılan enerji verimli olmuyor. Ampule gelen elektriğin çok küçük bir miktarı ışığı dönüşüyor, geri kalan büyük kısım ise ısıya dönüşüyor. Bu nedenle kullanılan elektriğin çok küçük kısmı aydınlatma sağlıyor.

Geleneksel ampullerin kullanım ömrü akıllı ampullere göre oldukça düşük kalıyor. Akıllı ampuller ortalama 20 bin saatlik bir aydınlatma sunuyor. Ayrıca LED ampul kullandığınızda elektrik ısı enerjisinde kullanılmıyor ve doğrudan aydınlatma sağlıyor. Böylece daha verimli bir aydınlatma sunuyor.

Akıllı aydınlatma, evinizin aydınlatmasının kontrolünü size veriyor. Işıkları uzaktan kapatma imkanına sahip olduğunuz için boşa harcanan elektriği çok büyük ölçüde engellemiş oluyorsunuz. Ayrıca yılın belli zamanlarına göre aydınlatma programı oluşturabiliyor ve ışıkları sadece ihtiyacınız olduğunda kullanıyorsunuz. Bütün bunlar göz önüne alındığında günlük enerji kullanımında ciddi azalmalar yaşanıyor.

Yukarıda akıllı aydınlatma ile enerji tasarrufu yapabilir mi anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi aydınlatma ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
en iyi turk kahvesi nasil yapilmali teknosa
Devamını Oku

En İyi Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk kahvesi, Osmanlı döneminden bu yana kültürümüzün en önemli değerlerinin başında geliyor. Tadı, kokusu ve sunumu farklı ve…
Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli teknosa
Devamını Oku

Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sağlıklı yaşam konusunda tüm uzmanların ortak görüşü düzenli olarak mutlaka spor yapılması gerektiği oluyor. Ancak bilinçsiz bir şekilde…