En çok zorlandığımız alışverişlerin başında bebeğimiz ve çocuğumuz için yaptığımız alışverişler geliyor. Onlar için en iyisini istediğimizden alacağımız şeyleri ince eleyip sık dokuyoruz. Ürünlerin yapıldığı malzemelerden kullanım kolaylığına kadar tüm özelliklerine bakıp öyle karar veriyoruz. Bebek oto koltuğu seçerken de aynı şekilde birçok şeye dikkat etmemiz gerekiyor. Konu güvenlikle ilgili olduğunda daha fazla hassas oluyoruz. Oto koltuğu konusunda güvenlik ve kullanım konularında birçok özellik karşımıza çıkıyor. Bunların ne anlama geldiğini de bildiğimizde daha doğru koltuğu seçebiliyoruz. Yasalara göre, çocuğunuz 36 kg ağırlığın veya 150 cm uzunluğun altında ise oto koltuğu kullanma zorunluluğunuz bulunuyor. Bebek oto koltuğu seçerken dikkat etmeniz gereken bazı temel kriterler bulunuyor. Bu kriterlere göre alacağınız ürünün özelliklerini belirledikten sonra karar vermeniz çok daha kolay oluyor.
Hangi Oto Koltuğu Grubunu Almalısınız?
Bebek oto koltukları yaş ve kiloya göre gruplara ayrılıyor. Belli yaş ve kilodaki çocukların standartlarına uygun olarak üretildiği için seçiminizi buna göre yapabiliyorsunuz. Temelde Grup 0, Grup 0+, Grup 1, Grup 2 ve Grup 3 olarak beş farklı oto koltuğu grubu bulunuyor.
Bebeğiniz 10 kg ağırlığa ve 9 aylık olana kadar Grup 0, 13 kg ağırlığa ve 15 aylık olana kadar da Grup 0+ oto koltuğunu seçebiliyorsunuz. Ağırlığı 9 ile 18 kg arasında ve 9 aylık ile 4 yaş arasında ise Grup 1, 15 ile 22 kg arası ve 4 – 6 yaş aralığında Grup 2, 22 – 36 kg arasında ve 6 ile 12 yaş aralığında da Grup 3 olarak geçiyor.
Bebek oto koltukları bu gruplarda sabit olarak satışa sunulmuyor. Genişletilmiş oto koltuk gruplarından alarak daha uzun süreli kullanım sahibi olabiliyorsunuz. Örneğin Grup 0 + 1 aldığınızda bebeğiniz 4 yaşına gelene kadar kullanabiliyorsunuz. Grup 1 + 2 + 3 oto koltuklarından aldığınızda bebğiniz 9 aylıktan 11 ya da 12 yaşına kadar kullanma imkanınız oluyor.
Üretim Standartlarına Dikkat Etmelisiniz
Her ülke ya da bölge, insanların kullandığı ürünler için üretim standartları belirliyor ve bu standartlara uygun olarak üretilmesini sağlıyor. Bu standartlar insan ve toplum sağlığı için en uygun olan şartlar düşünülerek hazırlanıyor. Teknolojinin gelişmesiyle bu şartlar zamanla değişebiliyor. Ancak günümüzde bebek oto koltuğu almak için “ECE R 44” ve “I-Size” üretim standartlarından biriyle üretilmiş olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
ECE R 44 Standartları Nedir?
Ece R 44 standartları, Avrupa Birliği güvenlik standartları arasında yer alıyor. Bu standartlarda yapılan üretim temel güvenlik şartlarına uyum sağlandığını gösteriyor. En sondaki yer alan “4” bunun son versiyon olduğunu belirten işaret oluyor.
I-Size Standartları Nedir?
Avrupa Birliği standartlarında 2013 yılında yeni bir oto koltuğu güvenlik düzenlemesi yapılarak UN R 129 güvenlik şartları olarak belirtiliyor. Bu kapsamda “I-size”, 4 yaşına kadar olan bebeklerin oto koltukları için geçerli olan standartları gösteriyor.
I-size güvenlik düzenlemesi bebeklerin baş ve boyun bölgelerinde gelişmiş bir koruma sağlıyor. Bu koltuklarda en az 15 aylık olana ya da 105 cm boyuna ulaşana kadar bebeklerin seyahat yönünün tersi olacak şekilde bağlanmasını zorunlu kılıyor.
Oto Bebek Koltuğu Hangi Yöne Bakmalı?
Yapılan çalışmalar bebeğin seyahat yönünün tersine bakacak şekilde oturmasının en güvenli yöntem olduğunu gösteriyor. Ancak burada bebeğin kilosu, yaşı ve bebek oto koltuğunun güvenlik standartı daha belirleyici rol oynuyor.
Eğer bebek oto koltuğu Grup 0 ve Grup 0+ ise seyahat yönünün tersine bağlanması gerekiyor. Ancak I-size güvenlik standartlarına uygun üretilen bebek oto koltuğu ise 105 cm uzunluğuna gelene kadar ters olarak bağlanıyor.
Bu iki oto koltuk dışında kalan tüm bebek koltukları seyahat yönünde bağlanıyor.
Güvenlik Kemerinin Kaç Noktalı Olması Gerekiyor?
Bebek oto koltuğunda kullanılan emniyet kemerlerinin nokta sayısı oto koltuğu gruplarına göre değişkenlik gösteriyor. Grup 0, Grup 0+ ve Grup 1’de bulunan bebek oto koltukları için 5 noktalı emniyet kemeri kullanılıyor. Geriye kalan Grup 2 ve Grup 3 bebek oto koltuklarında ise 3 noktalı emniyet kemeri yeterli oluyor.
Ancak birçok ebeveynin kullandığı genişletilmiş oto koltuğu grubunda biraz daha farklı bir yol izlenebiliyor. Örneğin bebek oto koltuğu en geniş grup olan Grup 0+, 1, 2, 3 kategorisinde bulunuyorsa emniyet kemeri noktaları ikiye ayrılıyor. Grup 0+ ve Grup 1 süresi boyunca 5 noktalı emniyet kemerinin kullanılması gerekiyor. Sonrasında ise 3 noktalı emniyet kemerine dönüştürülüyor. Diğer geniş gruplu bebek oto koltukları da aynı mantıkla kullanılabiliyor.
Bebek Oto Koltuğu Arabaya Nasıl Bağlanmalı?
Bebek oto koltuklarını arabanıza 4 farklı şekilde bağlayabiliyorsunuz.
Isofix ile Bağlama
Bebek oto koltuğunu arabaya bağlamanın en güvenilir ve en kolay yöntemi Isofix olarak geçiyor. Isofix bağlantısında, oto koltuğun arka tarafında iki adet Isofix çubuğu bulunuyor. Bu çubuklar Isofix kancalarına yerleştiriliyor. Bağlantılar kancaya doğru bir şekilde yerleştirildiğinde bebek oto koltuğu sabitlenmiş oluyor. Burada size yardımcı olabilmesi için renkli göstergeler bulunuyor. Kırmızı olan renk göstergesi yeşil olduğunda Isofix bağlantısının doğru bir şekilde yapıldığını gösteriyor. Böylece Isofix bağlantısının yanlış yapılmasına imkan bulunmuyor. Bu da en güvenilir bağlantı yöntemi olarak Isofix’i öne çıkarıyor.
Güvenilir bir yöntem olduğu için 2006 yılından sonra üretilen arabaların büyük çoğunluğunda Isofix yer alıyor. 2013 yılında ise Isofix otomobillerde zorunlu hale getiriliyor. Yani 2013 ve sonrasında üretilmiş bir arabanız varsa Isofix bağlantı noktasını kontrol edebiliyorsunuz.
Top Tether ile Bağlama
Bebek oto koltuğunu tepesindeki kanca ile arabaya sabitleyen Top Tether bağlantısı, oto koltuğun arabanız hareket halindeyken dönmesini engelleyen etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor.
Emniyet Kemeri ile Bağlama
Bu yöntemde bebek oto koltuğu, arabanızdaki emniyet kemeri yardımıyla sabitleniyor. Bağlarken biraz zaman kaybediyorsunuz ancak yöntem olarak en kolayı oluyor. Güvenlik açısından etkili bir yöntem olsa da, yapılan araştırmalarda ebeveynlerin büyük çoğunluğunun yanlış uyguladığı görülüyor. Bu nedenle bebek oto koltuğunu emniyet kemeri ile bağlamak istiyorsanız, bebeğinizin güvenliği için doğru bağlama şeklini öğrenmeniz gerekiyor.
Baza ile Bağlama
Bu yöntemde öncelikle baza aracın arka koltuğuna bağlanıyor. Ardından bebek oto koltuğu bu bazanın üzerine oturtuluyor. Bazaya oto koltuğunu bağlarken emniyet kemerini de kullanabiliyorsunuz, Isofix’i de.
Bunların Dışında Bebek Oto Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?
Bebek oto koltuğu alırken temel olarak dikkat edilmesi gereken özelliklerin dışında aklınıza takılan başka sorular da olabiliyor. Bu sorulardan biri oto koltuğun ağırlığı oluyor.
Bebek oto koltuğunun ağırlığı güvenlik konusunda çok önemli bir fark yaratmıyor. Eğer oto koltuğu sık sık çıkarmak zorunda değilseniz ağır modeller arasından da seçim yapabiliyorsunuz. Ancak birden fazla arabada kullanacaksanız ve arada çıkarıp takmanız gerekiyorsa biraz daha hafif modeller daha faydalı oluyor. Bir diğer merak edilen konu da bebeğin yatış pozisyonu oluyor. Bebek oto koltuğunun temel olarak 3 yatış pozisyonuna sahip olması yeterli oluyor. Dik oturma, dinlenme ve uyku pozisyonları olarak ayrılan bu pozisyonlar bazı oto koltuk modellerinde 5 ya da 6 tane olabiliyor.
Yukarıda bebek oto koltuğu seçerken dikkat etmeniz gerekenleri anlatmaya çalıştık.
Siz de oto koltuklarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.