Son zamanlarda Covid-19 vakaları, tüm dünyada tekrardan artışa geçmeye başladı. Birçok ülkede uzmanlar, Covid-19’da 7. bir dalga yaşandığını ifade ediyor. Özellikle Omicron varyantının yeni alt soylarının, önceki soylarına kıyasla daha çok yayıldığı ve etkili olduğu bildiriliyor. Omicron varyantı da diğer varyantlar gibi, birçok alt soydan oluşuyor. Bunların; B.1.1.529, BA.1, BA.1.1, BA.2, BA.3, BA.4 ve BA.5 soyları şeklinde olduğu biliniyor. Omicron’un son aylardaki en yaygın alt soyları ise BA.4 ve BA.5 olarak ifade ediliyor.
Omicron varyantı, Delta varyantı da dahil olmak üzere Covid 19’a neden olan virüsün önceki varyantlarından daha kolay yayılıyor. Omicron varyantının bulaştığı her kişinin virüsü hızla başkalarına bulaştırdığı biliniyor. Omicron varyantı ile enfekte olan kişiler, önceki varyantlara benzer semptomlar gösterebiliyor. Semptomların varlığı ve şiddeti; Covid-19 aşılama durumuna, diğer sağlık koşullarının varlığına, yaşa ve önceki enfeksiyon öyküsüne bağlı olarak etkilenebiliyor.
Omicron Varyantının Belirtileri
Omicron BA.5 dahil tüm Omicron alt soyları benzer Covid-19 semptomlarına neden oluyor.
- Burun Akıntısı
- Öksürük
- Boğaz Ağrısı
- Ateş
- Baş Ağrısı
- Kas Ağrısı
- Halsizlik
Omicron varyantı genellikle önceki varyantlara kıyasla daha az ciddi seyirli hastalığa neden oluyor. Omicron varyantı, aşılanmış veya daha önce Covid-19 enfeksiyonunu kapmış kişilerde ciddi hastalığa yol açmıyor. Ön veriler; Omicron’un daha hafif hastalık seyri gösterdiğini ancak bazı kişilerin ciddi bir ek hastalığı sahip olmasının bu varyantın etkisini arttırabileceğini gösteriyor. Omicron enfeksiyonu olan kişilerin yalnızca küçük bir yüzdesinin hastaneye yatırılması gerekse bile toplu haldeki çok sayıda vakanın sağlık sistemini kilitleyebileceği öngörülüyor. BA.5’in ne kadar bulaşıcı olduğu göz önüne alındığında, herkesin aşı olması ve yüze iyi oturan bir maske kullanması dahil olmak üzere diğer tüm önlemleri alması önemli görünüyor.
Tekrarlayan Covid-19 Enfeksiyonu Komplikasyonlara Neden Oluyor
Yeni araştırmalar, asemptomatik enfeksiyonlar dahil olmak üzere tekrarlanan tüm Covid-19 enfeksiyonlarının komplikasyon riskini arttırdığını ortaya koyuyor. Bu komplikasyonlar şunları içeriyor:
- Felç
- Kalp Krizi
- Diyabet
- Sindirim ve Böbrek Bozuklukları
- Demans Dahil Uzun Süreli Bilişsel Bozukluk
Her tekrarlayan Covid-19 enfeksiyonu, enfeksiyondan sonra haftalar veya aylar sürebilen uzun süreli veya devam eden Covid-19 semptomlarının oluşması riskini de beraberinde getiriyor. Covid-19’un herhangi bir varyantı ile enfekte olan çoğu insan, tipik olarak birkaç hafta boyunca bazı semptomlar yaşıyor. Uzun süreli Covid-19 semptomları bulunan kişiler, ilk kez enfekte olduktan sonra dört veya daha fazla hafta boyunca sağlık sorunları yaşayabiliyor.
Omicron (BA.5) Bağışıklık Tanımıyor
Omicron ve alt soyu BA.5, Covid-19’un baskın türü olmayı sürdürüyor. Diğer varyantlardan ve alt soylardan daha kolay yayılıyor. Bunun nedeni; geçmişteki Covid-19 varyantlarından ve aşılardan etkilenmemesinden yani bağışıklıktan kaçabilmesi oluyor. Bu durum; kişiler Delta veya Omicron BA.1 ile enfekte olmuş olsalar bile Omicron BA.5 kapabilecekleri anlamına geliyor. Önceki bağışıklıklar Omicron’un yeni alt soyundan korumuyor.
Uzmanlar, Omicron BA.5’e karşı korunmak için aşağıdakileri öneriyor:
- Covid-19 aşıları hakkında güncel bilgiler alındığından emin olunmalı. Aşı olmanın ciddi hastalıklara karşı korumaya yardımcı olduğuna dair oldukça fazla kanıt bulunuyor. 50 yaş üstü; tek doz aşı olanların, iki doz aşı olanlara kıyasla dört kat daha fazla ölüm riski bulunuyor. Özellikle 50 yaşın üzerinde olan ve bağışıklığı zayıf olan kişiler için aşı yaptırmak fazlasıyla önemli oluyor.
- Sosyal mesafeyi korumaya dikkat etmek hala önemli görünüyor. Kalabalık ve kapalı alanlarda, maske kullanmaya devam etmek gerekiyor. Özellikle şiddetli hastalık geliştirme riski yüksek olan kişiler için bu önlemleri almak önemli oluyor.
Acil Yardım Almanın Gerektiği Durumlar
- Nefes Almada Zorluk
- Göğüste Kalıcı Ağrı veya Baskı
- Uyanamama veya Uyanık Kalamama
- Cilt Tonuna Bağlı Olarak Soluk, Gri veya Mavi Renkli; Cilt, Dudaklar veya Tırnaklar
- Yüksek Ateş
Hızlı Antijen Testleri Bulundurulmalı
Özellikle Covid-19’lu biri ile temasa maruz kalındıysa ve semptomlar varsa, evde yapılan testler enfeksiyon olunup olunmadığı konusunda iyi bir fikir verebiliyor. Bu testler güvenilir olmasına karşın her zaman doğru sonuç vermeyebiliyor. Hızlı antijen testleri olarak da bilinen evde yapılan Covid-19 testleri, hızlı sonuç sağladıkları için faydalı oluyor. Testler reçetesiz şekilde eczanelerden ya da çeşitli noktalardan satın alınabiliyor.
Covid-19 semptomları varsa ve yapılan hızlı test negatifse, hala Covid-19 mevcut olabiliyor. Bu nedenle sağlıklı kişilerden uzak durmak gerekiyor. Covid-19 semptomları varsa ve test pozitifse, bu pozitif sonuca güvenilebilir. Bu sonucu doğrulamak için PCR testi talep edilebiliyor. Bu doğrultuda kişilerin, en az beş gün kendilerini izole etmeleri gerekiyor.
Aşı Olmak Hala Çok Önemli
Mevcut Covid-19 aşıları, insanları Covid-19’dan korumak ve yeni varyantların ortaya çıkma olasılığını azaltmak için en iyi halk sağlığı önlemi olmaya devam ediyor. Bu, aşılar birincil ve ikincil dozlar başta olmak üzere ek dozları da içeriyor. Mevcut aşılar, Omicron varyantı ile oluşan enfeksiyon nedeniyle ağır hastalıklara, hastaneye yatışlara ve ölümlere karşı koruma sağlıyor. Covid-19 aşılarını olan kişilerin, aşılanmamış ve Covid-19 kapmış olan kişilere kıyasla ciddi hastalık geliştirme olasılığı daha düşük oluyor. Yeni dalganın gelmesi ve vakalardaki hızlı artışla beraber Sağlık Bakanlığı, hatırlatma dozları için randevuları tekrar açmış bulunuyor. Özellikle 50 yaş üzeri, bağışıklığı zayıf ve kronik hastalığı bulunan kişilerin hatırlatma dozlarını mutlaka yaptırmaları gerekiyor.
Yukarıda Omicron belirtileri neler olduğunu detaylı olarak anlatmaya çalıştık.
Siz de farklı sağlık ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.