Akıllı saatler, bileğe takılmak üzere tasarlanmış taşınabilir bir cihaz olarak öne çıkıyor ve günümüzde sıklıkla kullanılıyor. Akıllı telefonlar gibi dokunmatik ekran ile kullanılan bu cihazlar; uygulamalar sunuyor ve genellikle kalp atış hızınızı ve diğer yaşamsal belirtilerinizi kaydediyor. Apple Watch ve Wear (eski adıyla Android Wear) modelleri, daha fazla tüketicinin bileklerine mini bir bilgisayar takmasını sağladı. Ek olarak, açık hava etkinlikleri için özel akıllı saatler genellikle bir maceracının alet çantasındaki diğer cihazları tamamlıyor.

Akıllı Saat ve Kısa Tarihi

Bazıları hesap makineleri ve birim dönüştürücüler gibi özelliklere sahip olan dijital saatler mevcutken teknoloji şirketleri yalnızca 2010’larda akıllı telefon benzeri yeteneklere sahip saatler piyasaya sürmeye başladı. Apple, Samsung, Sony ve diğer büyük markalar, tüketici pazarında akıllı saatler sunuyordu. Küçük bir girişim modern akıllı saati popüler hale getirdiği için övgüyü hak ediyor.

Silikon minyatürleştirmedeki ilerlemeler, bazı özel amaçlı akıllı saat türlerinin de kapısını açmayı sağladı. Bazı şirketler, daha sağlam ve kırsal keşif gezilerini desteklemek için sensörler ve izleyicilerle optimize edilmiş akıllı saatleri desteklemeye başladı. Bazı şirketler de aynı şekilde önemli derinliklerde uzun süre dayanabilen, tüplü dalış için optimize edilmiş akıllı saatleri piyasaya sürdü.

akilli saatler ne ise yarar fonksiyonlar neler teknosa

Akıllı Saatler Ne İşe Yarar?

İster günlük kullanım için (Apple Watch’ta olduğu gibi) ister belirli amaçlar için (bazı aktivite amaçlı akıllı saatlerde olduğu gibi) tasarlanmış olsun, çoğu akıllı saat bir dizi standart özelliği kullanıcılarına sunuyor:

  • Bildirimler: Akıllı telefonlar, kullanıcısını önemli olaylar veya etkinlikler hakkında uyarmak için bildirimleri görüntülemeyi sağlıyor. Bildirim türleri farklı oluyor. Bir akıllı telefona bağlı olan akıllı saat ise telefonun bildirimlerini bileğe yansıtabiliyor. Ancak bazı akıllı saatler, yalnızca giyilebilir cihazın sağlayabileceği bildirimleri görüntülüyor. Örneğin, daha yeni Apple Watch’larda bir düşme sensörü bulunuyor. Saat takılıyken düşerseniz sonraki hareketinizi algılıyor. Herhangi bir hareket algılamazsa, bir dizi artan bildirim gönderiyor. Bildirime yanıt vermediğinizde saat yaralandığınızı varsayıyor ve sizin adınıza yetkilileri uyarıyor.
  • Uygulamalar: Bir akıllı saat, telefonunuzdan gelen bildirimleri görüntülemenin ötesinde, yalnızca desteklediği uygulamalarla da iyi oluyor. Uygulama ekosistemleri değişiklik gösteriyor. Apple’ın veya Google‘ın ortamlarına bağlı oluyor. Yürüyüş veya dalış gibi özel bir amaca sahip akıllı saatler, genellikle başka türden uygulamalar ekleme fırsatı olmadan bu amaca ulaşmak için ihtiyaç duydukları uygulamaları destekliyor.
  • Medya Yönetimi: Akıllı telefonlarla eşleştirilmiş çoğu akıllı saat medya oynatmayı sizin için yönetebiliyor. Örneğin, Apple’ın AirPods‘unu kullanarak iPhone’da müzik dinlerken Apple Watch’ı ses seviyesini ve parçaları değiştirmek için kullanabilirsiniz.
  • Mesajları Sesli Olarak Yanıtlama: WatchOS veya Wear işletim sistemlerini çalıştıran modern akıllı saatler sesli dikteyi destekliyor. Böylelikle mesajlar akkılı saat ile sesli olarak yanıtlanabiliyor.
  • Kondisyon Takibi: Sıkı bir sporcuysanız, özel bir kondisyon bandı muhtemelen bir akıllı saatten daha iyi bir seçim olabilir. Yine de birçok akıllı saat, egzersizlerinizi takip etmenize yardımcı olacak bir kalp atış hızı monitörü ve bir pedometre içeriyor.
  • GPS: Çoğu akıllı saat, konumunuzu izlemek veya konuma özel uyarılar almayı sağlamak için bir GPS içeriyor.
  • İyi Pil Ömrü: Modern akıllı saatlerde normal kullanımda hala biraz enerji ile günü geçirmenizi sağlayan piller bulunuyor. Pil kullanımı değişiklik gösteriyor. Apple Watch, tek bir şarjla tipik olarak 18 saat normal kullanım sağlarken bazı akıllı saatler birkaç güne kadar sürebiliyor.

akilli saat turleri neler teknosa

Akıllı Saat Türleri

Genel olarak konuşulduğunda, akıllı saatler giyilebilir cihaz pazarında iki tür bulunduruyor. İlk olarak, Apple Watch ve Google tarafından desteklenen çoğu Wear cihazı gibi genel amaçlı bir akıllı saat, biçim ve işlevi birleştiriyor. Mekanik kol saatlerinin yerini alacak şekilde tasarlanıyor ve büyük ölçüde akıllı telefona bağımlı oluyor. Bunu, telefon için bilekte bulundurulan bir destek cihazı olarak düşünmek gerekiyor. Tüketici pazarında satıcıya özgü genel amaçlı akıllı saat sınıfları da görülüyor:

  • Apple Watch: Apple tarafından tasarlanıyor ve satılıyor.
  • Pixel Watch: Google tarafından tasarlanıp satılıyor. Android telefonlarla uyumlu oluyor ancak Apple cihazlarıyla henüz uyum sağlamıyor.
  • Wear Saatler: Google’ın Wear işletim sistemi kullanılarak birçok satıcı tarafından tasarlanıp satılıyor.
  • Tizen Saatler: Samsung tarafından popüler Galaxy akıllı saat serisi için tasarlanmış tescilli işletim sistemi olarak öne çıkıyor.

Diğer tür, özel kullanım durumlarına yönelik özel akıllı cihazları içeriyor. Bu cihazlar, telefona bağlı bir akıllı saat ile bağımsız bir fitness takip cihazı arasında bir işleyiş sunuyor. Genellikle bir fitness takip cihazından daha sağlam bir sürüm sunuyor. Bu özel akıllı cihazların örnekleri şunlardan oluşuyor:

  • Yürüyüş Saatleri: Bu akıllı saatleruzun süreli yürüyüşler için tasarlanıyor. Sağlam pil ömrü, GPS izleme ve navigasyon, temel hayati bilgiler, hava tahmini özelliklerine sahip oluyor. Genellikle darbelere, düşmelere, toza ve suya karşı koruma sağlamak üzere geliştirilmiş olan bu cihazlar dayanıklılık için tasarlanıyor. Örneğin Apple Watch Ultra, bu akıllı saat türünde öne çıkıyor.
  • Dalış Saatleri: Bir akıllı dalış saati kullanmak için birinci kademe regülatörünüzü bir Bluetooth vericiye bağlamanız gerekiyor. Bu akıllı saatler derinlik, kalan süre, sıcaklık ve diğer önemli göstergeleri kullanıcılara sunuyor. Apple Watch Ultra, dalış sürelerini hesaplamak, bir dizi farklı istatistik görüntülemek ve 40 metreye (130 fit) kadar derinlikleri işlemek için “Oceanic+ Dalış Bilgisayarı Uygulaması”nı kullanabiliyor.
  • Uçuş Saatleri: Bu akıllı cihazlar geniş bir kitleye hitap etmiyor ancak üretilen birkaç model bir jet-lag danışmanı gibi davranıyor. GPS ile çalışan hareketli harita, hava durumu raporları, uçuş kaydı, bir barometrik altimetre ve daha fazlasını kullanıcısına sunuyor.

Siz de en iyi akıllı saatleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En iyi klima önerileri
Devamını Oku

En İyi Klima Önerileri

Rahat bir ortamda yaşamak her şeydir. Dışarıda sıcaklık yükselmeye başladığında, özellikle yüksek nemli bir bölgede yaşıyorsanız, serin bir…
televizyona kamera takilir mi teknosa
Devamını Oku

Televizyona Kamera Takılır mı?

Dünyanın içinde bulunduğu durumdan dolayı iletişim kanallarımızda hızlı bir değişiklik yaşıyoruz. Artık toplumun birçok kesimi uzaktan çalışabiliyor, toplantı,…
akilli klima nedir teknosa
Devamını Oku

Akıllı Klima Nedir?

Artık yaz mevsimini sevenler için tadına doyulmaz havalar gelmeye başladı. Ama yaz sadece güneşiyle birlikte gelmedi tabii ki.…
teknoclub nedir ve avantajlari teknosa
Devamını Oku

Teknoclub Nedir?

Türkiye’de teknoloji perakendeciliği dendiğinde ilk akla gelen markaların başında Teknosa geliyor. Uzun yıllardır teknoloji meraklılarının uğrak noktası olan…