Yaşadığımız toplumda şiddet olaylarının arttığı gözlemleniyor. Hatta küçük yaştaki çocukların bile ulaştıkları içerikler veya ailelerinden gördükleri yaklaşımlar sebebiyle şiddete olan eğilimleri gün geçtikçe artıyor. Kadına, erkeğe, hayvana ve her türlü canlıya uygulanan şiddetin türü veya sebebi ne olursa olsun asla kabul edilemez. Toplumda belki de bu noktada en fazla madur olanlar ise kadınlar. Kadına şiddet maalesef ki neredeyse her haber bülteninde karşımıza çıkmaya devam ediyor. Şiddet maduru kadınlar sayısı artmaya devam ediyor.

Şiddet Maduru Kadınlar için Neler Yapılıyor?

Kadına şiddet vakaları farklı yaş gruplarında, farklı eğitim seviyelerinde neredeyse toplumun her kesiminde yaşanabiliyor. Bunu önlemek için farklı toplumsal kuruluşlar farklı önlemler alıyor. Örneğin mobil uygulamalar aracılığı ile kadınların tek tuş ile şiddet gördükleri anda bildirimde bulunmaları sağlanabiliyor. Böylece olay gerçekleşmeden ilgili güvenlik güçlerinin mobil uygulama aracılığı ile bildirilen konuma ulaşması sağlanabiliyor.

Ancak bunun gibi teknolojik çözümlere erişebilmek önemli. Kadınların bu tür uygulamaları kullanabilecekleri akıllı telefonlara sahip olması ilk ihtiyaç duyulan ve çözüme ulaşması gereken engel. Çünkü şehirde ya da kırsalda yaşayan ancak henüz herhangi bir akıllı telefona sahip olmayan kadınlar da mevcut. Bu sorunun çözümü için Teknosa, “Kadın için Teknoloji, Hepimiz için Dayanışma” projesini yürütüyor. Proje, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ve Sabancı Vakfı ile birlikte yürütülüyor.

“Kadın için Teknoloji, Hepimiz için Dayanışma” Projesi Nedir?

Kadın için Teknoloji, Hepimiz için Dayanışma” projesi kapsamında hedeflenen; şiddet maduru kadınların sesini duyurabilmek. Bunun için de onları gerekli olan teknoloji ile yani akıllı telefon ile buluşturabilmek…

Teknosa, şiddet gören kadınları ihtiyaç duydukları akıllı telefonlara ulaştırabilmek için, ikinci el telefonları topluyor. Bunların bakımlarını yapıyor. Hatta eğer aralarında tamiri mümkün olmayan cihazlar varsa bunların parçalarını yedek parça olarak kullanıyor ve diğer akıllı telefonların tamirinde kullanıyor. Sonrasında, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu aracılığı ile, yenilenen bu telefonların şiddet gören ihtiyaç sahibi olan kadınlara ulaşmasını sağlıyor.

Proje kapsamında ikinci el telefonlar, bağışlar aracılığı ile toplanıyor. Herkes bağışçı olabiliyor. Ellerinde kullanmadığı telefonu olan herkes, Teknosa mağazalarına giderek projeye bağışlayabiliyor. Hatta mağazaya gidemeyenler, Teknosa çağrı merkezini arayarak cihazların evlerinden alınmasını da talep edebiliyor. Teknosa Çağrı Merkezi numarası 0850 222 55 99. Kullanmadığınız ikinci el telefonunuzu ister mağazaya getirebilir; isterseniz bu numarayı arayarak evinizden teslim alınmasını da isteyebilirsiniz. Böylece siz de  “Kadın için Teknoloji, Hepimiz için Dayanışma” projesinin destekçisi olabilirsiniz.

15 soruda “Kadın için Teknoloji, Hepimiz için Dayanışma” Projesi:

1- “Kadın için Teknoloji, Hepimiz için Dayanışma” projesi nedir?

Şiddet gören kadınları ihtiyaç duydukları akıllı telefonlar ile buluşturmayı amaçlayan bir projedir. Projeyi, Teknosa, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ve Sabancı Vakfı ile birlikte yürütüyor. Bu kapsamda, bağışlar ile toplanan ikinci el telefonlar yenilerek ihtiyaç sahibi şiddet gören kadınlara ulaştırılıyor.

2- Kimler proje destekçisi olabilir?

Kullanmadığı ikinci el telefonu olan ve bunu projeye bağışlamak isteyen herkes destekçi olabilir.

3- Akıllı telefon bağışı nasıl yapılır?

Akıllı telefonlarınızı dilerseniz Teknosa mağazalarına gelerek projeye bağışlayabilirsiniz. Ya da Teknosa Çağrı Merkezi’nin 0850 222 55 99 numaralı telefonunu arayarak kullanmadığınız telefonunuzun evinizden alınarak projeye bağışlanmasını sağlayabilirsiniz.

4- Birden fazla akıllı telefon bağışı yapılabilir mi?

Kullanmadığınız bir veya birden fazla akıllı telefon proje için bağışlanabilir.

5- Bağışlanacak telefonda neye dikkat edilmeli?

Akıllı telefonunuz Teknosa mağazalarına getirilmeden ve projeye bağışlanmadan önce mutlaka içindeki tüm kişisel veriler silinmiş olmalıdır. Telefonunuzun içindeki tüm fotoğraflar, mesajlar ve notlar gibi her türlü veri tarafınızda sıfırlanmış, temizlenmiş ve tamamen silinmiş halde olmalıdır.

siddet maduru kadinlar kadin icin teknoloj -teknosa

6-  Teknosa mağazasına gitme imkanınız yoksa veya bulunduğunuz bölgede Teknosa mağazası bulunmuyorsa ne yapmalısınız?

Eğer bulunduğunuz il veya ilçede Teknosa mağazası yoksa veya Teknosa mağazasına gitme imkanınız bulunmuyorsa; Teknosa Çağrı Merkezi’nin 0850 222 55 99 numaralı telefonunu arayabilirsiniz. Bu numaradan proje destekçisi olarak, kullanmadığınız telefonunuzun evinizden alınarak bağışlanmasını sağlayabilirsiniz. Ancak kurye elemanına verirken telefonunuzda yer alan tüm kişisel verilerin silinmiş ve telefonun içindeki verilerin sıfırlanmış olması çok önemlidir.

7- Hangi akıllı telefonlar bağış için uygundur?

Projeye akıllı telefon bağışlamak isteyenler için en öncelikli ve önemli şart; bağışlanacak akıllı telefonun içindeki tüm kişisel verilerin temizlenmiş olmasıdır. Cihaz içindeki tüm verilerin silinmiş ve sıfırlanmış olması önemlidir. Bu şartı yerine getiren akıllı telefonlar, servis aşamasına yönlendirilir. Bağış için uygun olup olmadığı servis aracılığı ile tespit edilir. Eğer telefon tamiri mümkün olmayan bir telefon ise; yine cihaz proje kapsamında kullanılabilir. Bu tür cihazların içerisindeki parçalar yedek parça olarak alınır ve bağışlanan diğer akıllı telefonların tamirinde yani yine proje yararına kullanılır.

Ancak açılır durumda olmayan telefonlar bağış kapsamında değildir. Proje kapsamında bağışlanacak tüm telefonların açılır durumda olması şartı aranır.

8- Bağış kampanyasının sone erme tarihi nedir?

Kampanyanın ihtiyaç olduğu sürece sürdürülmesi planlanmaktadır.

9- Akıllı telefonların dağıtımını yapacak olan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, bu telefonları hangi şartlara uyan kadınlara, hangi kriterler doğrultusunda verecek?

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu şu kriterleri taşıyan kadınlara akıllı telefon dağıtımını gerçekleştirecektir:

  • Halihazırda herhangi bir sığınma evinde bulunan şiddet maduru kadınların,
  • Cinsiyet temelli veya ev içi şiddet gören; yaşamış olduğu ya da riskini taşıdığı bu şiddet durumu hakkında ilgili kurum ve kuruluşlara (Bu kurum ve kuruluşlar: Polis veya Jandarma, Aile Mahkemeleri veya Cumhuriyet Başsavcılığı, ŞÖNİM veya herhangi bir sağlık kuruluşu gibi kurumlar) herhangi bir ihbar veya şikayette bulunmuş kadınların talepleri değerlendirilir.

Bu değerlendirmenin ardından, bakımı tamamlanmış ve kullanıma hazır hale getirilmiş akıllı telefonlar; sözkonusu şiddet maduru olan bu kadınlara bedelsiz olarak teslim edilir.

10- Şiddet gören ve akıllı telefona ihtiyaç duyan kadınlar; proje kapsamında akıllı telefon sahibi olabilmek için ne yapmalılar?

Şiddet gören ve akıllı telefon ihtiyacı bulunan kadınlar proje kapsamında e-posta, whatsapp, posta / kargo ve acil yardım hattı aracılığı ile projeye başvurabilirler.

  • E posta aracılığı ile başvuru: Şikayet veya şiddet ihbar başvurunuzu taratıp, bedelsiz akıllı telefon talebinizi içeren dilekçenizi de buna ekleyerek tkdfkampanya@gmail.com mail adresine göndererek başvurabilirsiniz.
  • Whatsapp aracılığı ile başvuru: Şikayet veya şiddet ihbar başvurunuzun resmi ile bedelsiz akıllı telefon talebinizi içeren dilekçenizi 0549 417 26 05 numarasına göndererek başvuruda bulunabilirsiniz.
  • Acil Yardım Hattı aracılığı ile başvuru: Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’nın 0212 656 96 96 numarasını arayabilir ve bu numaradan yapılacak yönlendirmeler ile bedelsiz akıllı telefon talebi için başvuru yapabilirsiniz.
  • Posta / Kargo aracılığı ile başvuru: Şikayet veya şiddet ihbar başvurunuzu ve bedelsiz akıllı telefon talebinizi içeren dilekçenizi “Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Küçükesat Akay Cad. 15/2 06660 Çankaya Ankara” adresine posta / kargo ile göndererek başvuruda bulunabilirsiniz.

11- Başvuruda bulunan şiddet maduru kadınlara sözkonusu telefonlar nasıl ulaştırılacaktır?

Belirtilen yollar ile başvuru yapan ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından gerçekleştirilen değerlendirmeler sonucu uygun bulunan şiddet maduru kadınlara, almaya hak kazandıkları bedelsiz akıllı telefonlar kargo ile gönderilir.

12- “Kadın için Teknoloji, Hepimiz için Dayanışma” projesi kapsamında kaç adet akıllı telefon dağıtılacaktır?

Şiddet maduru kadınlara dağıtılacak bedelsiz akıllı telefon adedi, bağış yapılan akıllı telefon sayısı ile sınırlı olacaktır. Akıllı telefonların kimlere gönderileceğini ise TKDF (Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu) tarafından, yapılacak başvurular arasından, belirlenecektir.

13- Kuryeye verilmiş olan akıllı telefonların şiddet gören kadına verildiği yani doğru yere ulaştığı nasıl teyit ediliyor?

Bağış sırasında Bağışlama Taahhüdü imzalanmakta ve akıllı telefon bağışları böylece kayıt altına alınmaktadır. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, yukarıda belirtilen şartları sağlamış olan şiddet maduru kadınların başvurularını değerlendirdikten sonra; bakımı yapılan kullanıma hazır akıllı telefonları almaya hak kazanan ihtiyaç sahibi kadınlara ulaşma sürecini de takip edecektir.

Bedelsiz akıllı telefonların ulaştırıldığı kadınların kimlikleri, güvenlikleri sebebi ile üçüncü kişiler ile hiçbir şekilde paylaşılmayacaktır. TKDF, akıllı telefon ulaştırılan ve şiddet gören bu kadınlar ile ilgili bilgileri, anonim olarak kadınların güvenliklerini ve de kişisel verilerin gizliliği ilkesini asla ihlal etmeyecek şekilde paylaşabilecektir.

14- Yurtdışından bağış yapılabilir mi?

Bağış süreçleri sebebiyle, proje kapsamında, yalnızca Türkiye sınırları içinde akıllı telefon toplanmaktadır. Yurtdışından bağış yapılamamaktadır.

15- Şiddet gören kadınlara dağıtılacak akıllı telefonlar ile birlikte hat verilecek mi?

Proje kapsamında şiddet maduru kadınlara akıllı telefon dağıtımı gerçekleşecektir. Telefon ile birlikte kullanılacak herhangi bir hat dağıtımı yapılmayacaktır.

Siz de projeye katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Devamını Oku

İlk Kez Alacaklar İçin Robot Süpürge Markaları

Teknoloji dünyasındaki gelişmeler genellikle hayatımızı kolaylaştırmak için fırsatlar sunuyor. Yoğunlaşan günlük yaşantımızı teknolojik cihazlarla biraz daha rahat geçirebiliyoruz.…
gsf vifi nasil kullanilir teknosa
Devamını Oku

GSB WiFi Nedir Nasıl Kullanılır?

İnternet artık hayatımızın vazgeçilmez parçaları arasında yer alıyor. Özellikle gençler günlük yaşantılarının her anında internete bağlı olmak istiyor.…