Televizyon almak isteyenler, LCD TV ve plazma TV arasındaki farkları araştırır. Hangisinin daha iyi olduğu konusunda bilgi sahibi olmak isterler. Genellikle birbirine sıkça karıştırılan LCD TV ve plazma TV aslında birbirinden farklıdır. Dolayısıyla televizyon seçimi yaparken bu noktaya dikkat etmek gerekir. LCD TV ile plazma TV arasındaki farkı anlamak için öncelikle bu ikisinin ne olduğu öğrenmek önemlidir. LCD TV ve plazma TV hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazının devamında yer alan bilgilere göz atabilirsiniz.

LCD Nedir?

En basit şekliyle tanımlamak gerekirse, LCD TV’ler sıvı kristal ekrandan yapılan görüntüyü yansıtma işlevine sahip araçtır. Bu sıvı kristal ekran özelliği, sıvının ışığı geçirmesini sağlar ve bunların önüne eklenen filtreler görüntüleri oluşturarak ekrana yansıtır. LCD ekranlar görüş açısını sınırlandırır ve bu ekranlara dikey açıdan bakmak gerekir. Aşağıdan ya da yukarıdan bir LCD TV’ye baktığınızda, renkler tam tersine döner ve görüntü kaybolur.

Plazma Nedir?

Plazma ekranlar, genellikle tüplü ekranların çalışma yapısı ile benzerlik gösterir. Ancak plazma TV’lerde bulunan bir detay, görüntülerin daha kaliteli olmasını sağlar. Yassı hafif bir yüzeye milyonlarca cam kabarcığı matrisler ve kaplama yapılır. Sonrasında ise fosforla kaplanır ve yüksek kaliteli görüntüler oluşturur. Karanlık sahneleri izlemek açısından plazma TV’ler çok daha avantajlıdır.

LCD TV ile Plazma TV Arasındaki Farklar

LCD TV’ler ve plazma TV’ler sıkça birbirine karıştırılsa da bu televizyonlar arasında farklılıklar vardır. Kontrast, parlaklık, enerji tüketimi ve renk derinliği açısından bu iki televizyon çeşidi değişiklik gösterir. Plazma ve LCD TV farkı şu şekildedir:

  • LCD TV’lerde bulunan en düşük kontrast değeri 500 cd/m2’dir. Plazma ekranlar ise çok daha rahat bir şekilde yüksek kontrast değerlerine ulaşabilir. En küçük kontrast değeri 100000:1 civarıdır. Dolayısıyla plazma TV’lerden LCD TV’lere göre daha parlak görüntüler almak mümkündür, çünkü kontrast değerinin yüksek olması parlaklığın da yüksek olması anlamına gelir.
  • LCD TV’ler daha az enerji tüketir, dolayısıyla maliyet açısından daha avantajlıdır. Ancak performans açısından plazma TV’lere göre daha düşüktür. Plazma TV’ler daha yüksek görüntü kalitesine ve performansa sahip olduğu için daha fazla elektrik tüketebilir. Eğer daha az enerji tüketen bir televizyon arıyorsanız, LCD TV’leri tercih edebilirsiniz.
  • LCD TV’lerin içinde gri renkler bulunur, bu nedenle renk daha soluktur. Dolayısıyla görüntüler, renkten taviz verilerek yansıtılır. Ancak çoğu kullanıcı için bu bir problem oluşturmaz. Plazma TV’lerde ise daha geniş bir renk yelpazesi vardır. Bu yüzden maksimum görüntü kalitesi ve deneyimi sunarlar.

LCD TV Avantajları

LCD TV’lerin pek çok artısı ve eksisi vardır. Bunları değerlendirerek seçim yaparsanız, kendinize en uygun televizyonu bulabilirsiniz. LCD TV’lerin avantajları aşağıdaki gibidir:

  • LCD TV’ler, renkleri daha canlı ve parlak gösterir.
  • Yüksek ışıklı ortamlarda LCD TV’ler, eski tip plazma TV’lere göre daha az yansıma yapar.
  • 40” ve daha küçük LCD TV’ler, plazma TV’lere göre daha iyi performans gösterir. Bu yüzden 42”ten daha küçük plazma TV üretilmez.

LCD TV’lerin dezavantajları ise şunlardır:

  • Düşük kontrast oranına sahiptirler.
  • 100 Hz yenileme süresinden düşük modellerde, hareketli görüntülerde netlik bozulabilir.
  • Dar izleme açısına sahiptirler.

Plazma TV Avantajları

Plazma TV’ler pek çok artıya sahiptir ve bunlar sayesinde pek çok kullanıcı tarafından tercih edilir. Son teknoloji kullanılarak üretilen plazma TV’lerin avantajları şunlardır:

  • Geniş izleme açısı sunduğu için yandan bile üstün netlikle izleme imkanı sunar.
  • 120.000 saatlik kullanım ömrü sayesinde kesintisiz ve uzun ömürlü kullanım imkanı verir.
  • Yüksek kontrast oranına sahip olduğundan renklerin oluşumu açısından netlik sağlar ve görüntülerin daha detaylı olması için idealdir.
  • Gerçeğiyle birebir renkler oluşturarak daha doğal bir izleme deneyimi sağlar.
  • Full HD seçeneğe sahip olduğu için televizyona çok yakından baktığınızda bile mükemmel görüntü oluşturur.
  • Tepki süresi ile LCD TV’lere göre 2000 kata kadar daha hızlı görüntü oluşturabilir. Bu sayede hareketli görüntülerde bozulma, kayma, bulanıklaşma ya da gecikme yapmaz.

Televizyon almak istiyor, ancak karar veremiyorsanız, TV seçimi rehberine göz atarak kendiniz için ideal modeli bulabilirsiniz. Televizyon alırken dikkat etmeniz gereken detayları öğrenerek kullanım alanınıza uygun TV’yi kolayca tercih edebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
tablet kullananlar icin-10 tablet aksesuari teknosa
Devamını Oku

Tablet Kullananlar İçin 10 Aksesuar

Tabletler, günümüzde hem bilgisayar hem de telefonların yaptığı birçok işlevi yerine getiren, küçük akıllı cihazlardır. Mini cep bilgisayar…
En iyi hassas mutfak terazi tavsiyeleri
Devamını Oku

En İyi Hassas Mutfak Terazisi Tavsiyeleri

Mutfak terazisi, mutfakta malzemelerin doğru ölçülmesi için kullanılan bir cihazdır. Genellikle elektronik veya mekanik olarak çalışır, farklı birimlerde…
TV Stick Nedir? Nasıl Çalışır?
Devamını Oku

TV Stick Nedir? Nasıl Çalışır?

Geleneksel televizyon izleme alışkanlıkları, dijital dönüşümün hızlı ilerlemesi ve teknolojik yeniliklerin hayatımıza hızla girmesiyle kökten değişmiştir. Bu değişimin…
devre kesici nedir teknosa
Devamını Oku

Devre Kesici Nedir?

Elektronik cihazların bu kadar fazla olduğu günümüz dünyasının en önemli güvenlik mekanizmalarının başında devre kesiciler geliyor. Evimizde ya…