Hayatı kolaylaştıran teknolojik ürünler, günün her anında, her alanda insanların işlerini hafifleten büyük yardımcılardır. Özellikle ev işlerinde destek olan bu yardımcı makineler, kullanım açısından da kolay ve pratik teknolojik aletlerdir. Evlerde kullanılan birçok teknolojik aletin yanı sıra beyaz eşyalar, tartışmasız olarak evlerin olmazsa olmazı, çamaşır makineleri ise beyaz eşyalar arasında en çok tercih edilenidir. Günümüzde çamaşır makinelerinin üstlendiği görev, eski zamanlarda çok zaman ayırmak gereken, zorlu bir ev işiyken, bugün tek tuşla ve kısa sürede tamamlanan bir işlem olarak önümüze çıkıyor. Çamaşır makineleri iş yükünü hafifletirken, çeşitli özellikte programıyla farklı yıkama seçenekleri de sunuyor. Bu yazıda çamaşır makinelerinin, özel yıkama seçeneklerinden biri olan ön yıkama programını tüm detaylarıyla inceleyecek, ön yıkama nasıl yapılır, ön yıkama ne işe yarar, ön yıkamanın püf noktaları nelerdir gibi başlıklar altında merak ettiklerinizi bulacaksınız.

Ön Yıkama Nedir?

Çamaşır makineleri, bugün neredeyse her evde bulunan bir beyaz eşya ürünüdür. Günümüz yaşam şartlarında, elde çamaşır yıkamanın mümkün olmaması, tüketicilerin beyaz eşya alırken ilk tercih olarak çamaşır makinesine yönelmesine neden olur. Bu ihtiyaç ve talep doğrultusunda çamaşır makinesi üreticileri, her geçen gün çamaşır makinelerinin çeşitliliğini arttırır. Farklı renklerde, farklı boyutlarda, farklı hacimlerde ve farklı özelliklerde yüzlerce çamaşır makinesi modeli vitrinlerde karşınıza çıkar. Tabi bu çeşitliliği, çamaşır makinelerinin son teknolojiyi takip ederek geliştirdiği program özelliklerinde de görmek şaşırtıcı olmayacaktır. Bu program özelliklerinden biri olan ön yıkama, doğru şekilde kullanıldığında işlerinizi oldukça kolaylaştıracak bir yıkama programı özelliğidir. Çamaşırlarınızı yıkarken, belirlediğiniz yıkama programıyla beraber ön yıkama seçeneğini de kullanırsanız, çamaşırlarınıza ana yıkama programından önce, kısa bir yıkama programı uygulanır. Ön yıkama adı verilen bu programda, yüksek ısı kullanarak daha yoğun bir yıkama yöntemi kullanılır ve böylece ekstra hijyenik bir yıkama elde edilmiş olunur.

Ön Yıkama Ne İşe Yarar?

Günlük çamaşır diye adlandırılan, fazla giyilmemiş ve yoğun bir kir bulundurmayan çamaşırları, standart çamaşır makinesi programlarıyla temizlemek mümkündür. Fakat bazı durumlarda çamaşır makinesi programları, istenen temizliği tek seferde sağlayamayabilir. Örneğin; tozlu veya yağlı bir ortamda çalışırken giyilmiş kıyafetlerin temizliği oldukça zordur. Kumaşların içine işleyen yağla birlikte, ipliklerle bütünleşen tozu temizlemek için, tek yıkama programı genellikle yeterli değildir. Spor yaparken giyilen kıyafetler de böyledir. Her ne kadar yağ kadar zor bir leke gibi görünmese de, ter kokusu ve ter lekesi zorlu bir temizlik süreci ister. Okula giden öğrencilerin ise en büyük problemi kalem mürekkebi lekesidir. Evde okula giden bir aile üyesi varsa, kalem lekeleriyle başınız dertte demektir. Her zaman temiz ve özenli olması istenen okul formalarını, kalem lekelerinden tek bir yıkama programıyla arındırmak hiç de kolay değildir. İşte bu noktada çamaşır makinenizin ön yıkama programı, bu zorlu lekeleri çıkarmak için ihtiyacınız olan programdır. Çamaşırlarınızı, seçtiğiniz ana yıkama programından önce, yüksek ısıda yıkayarak leke ve kötü kokulardan arındırır. Ön yıkamalı çamaşır makinesi, yaptığı ön yıkama sırasında yüksek bir sıcaklıkta su kullanarak lekelerin kolay çıkmasını sağlar.

Ön yıkamanın bir başka özelliği ise, makinede çok miktarda çamaşır yıkanması gerektiğinde sunduğu avantajdır. Çamaşır makinelerinin belirli kilogram kapasiteleri bulunur. Bazı durumlarda belirlenen kilogram ölçütünü aşmayan çamaşırlar, hacimsel olarak çamaşır kazanını tam olarak doldurabilir. Çamaşır kazanına giren çamaşır miktarı arttıkça veya kazandaki alan tamamen dolduğunda, makinenin içerisindeki hareket alanı da kısıtlanmış olur. Bu kısıtlı alanda çamaşırların tam anlamıyla temizlenebilmesi, bazen mümkün olmayabilir. Bu şekilde fazla miktarda çamaşır yıkamanız gerektiğinde, ön yıkama programını seçerek, çamaşırlarınızın tam anlamıyla temizlendiğinden emin olabilirsiniz. Ön yıkamada iyice ıslanarak yumuşayan çamaşırlarınız, daha uzun sürecek ikinci ana yıkama programı ile tam hijyenik olarak temizlenecektir.

Ön Yıkama Nasıl Yapılır?

Çamaşır makinesi modelleri ve program ekranları her geçen gün yeni programlar eklenerek zenginleşiyor. Artık neredeyse her kumaş tipine, her giyim kategorisine uygun yıkama programı bulmak mümkün. İşin içerisine buharlı yıkamalar, ilave su ekleme özellikleri ve zaman ayarlamaları gibi seçenekler girdikçe, çamaşır makinesi ekranları göz korkutuyor olabilir. Ancak tüm bu programların kullanımı oldukça basittir. Her makinede farklı şekilde görülebilen bu program özelliklerini, çamaşır makinenizin kullanım kılavuzunda kolayca bulabilir, kısa sürede nasıl kullanılacağını öğrenebilirsiniz. Bu özelliklerden biri olan ön yıkama çamaşır makinesi program ekranı üzerinden, kolayca seçebileceğiniz bir yıkama özelliğidir. Ön yıkama programını kullanırken izlenecek adımlar şöyledir:

  1. Çamaşırlarınızı renk kategorisine ayırarak çamaşır makinenizin kazanına yükleyin.
  2. Çamaşır makinenizin deterjan çekmecesinde, ana yıkama, yumuşatıcı ve ön yıkama haznelerini belirtilen miktarda deterjanla doldurun.
  3. Yıkayacağınız çamaşır türüne uygun ana yıkama programını seçin.
  4. Çamaşır makinenizin program ekranından ön yıkama seçeneğini seçin.
  5. Çamaşır makinenizin kapağını kapatın ve başlatma tuşuna basın.

Bu basit adımlarla gerçekleştirdiğiniz yıkama programında, çamaşırlarınız ilk etapta ön yıkamadan geçecek, ardından ana yıkama yapılmaya başlayacaktır.

Ön Yıkama Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ön yıkama çamaşır makinesi kullanırken basit bir şekilde kullanılabilen bir uygulama olsa da, kullanım aşamasında bazı püf noktalarını bilmek gerekir. Örneğin; yıkayacağınız her çamaşır türü, ön yıkama programı için uygun olmayabilir. Ön yıkama programı, yüksek ısı ile yıkama yaptığı için, renkli çamaşırlarda solma yapma riski vardır. Yine bir başka risk de yıkamak istediğiniz çamaşırın kumaş türüdür. Narin kumaşlar, çekmeye müsait yünlü çamaşırlar ön yıkama programında zarar görebilirler. Bu nedenle çamaşır makineleri yıkama programlarını oluştururken, bazı ana yıkama türlerine ön yıkama seçeneğini eklememiştir. Örnek vermek gerekirse; çamaşır makinenize yüklediğiniz çamaşır türünü “narin çamaşırlar” olarak belirlendiğinizde, ön yıkama seçeneği aktif görünmeyecektir. Çamaşırlarınızı yıkarken, çamaşırlarınızın kumaş ve özelliklerini doğru belirlemeniz ve programı bu özelliklere seçmeniz bu yüzden önemlidir. Doğru program seçilerek yapılan yıkamalarda, çamaşırların zarar görme riski azalır ve giysilerinizin daha uzun süre kullanım avantajı sağlanmış olur.

Bir diğer bilinmesi gereken nokta ise; ön yıkama programı yapılırken deterjan kullanımının nasıl yapılacağıdır. Ön yıkama adımları sıralamasında adı geçen, çamaşır makinelerinde bulunan deterjan çekmecesi 3 gözden oluşmaktadır. Bu gözlerden biri ana yıkama deterjan haznesi, diğeri yumuşatıcı haznesi ve sonuncusu da ön yıkama deterjan haznesidir. Her üç bölümün içerisinde de, kullanılması gereken deterjan miktarını gösteren işaretlemeler bulunur. Yıkama yaparken kullanacağınız haznedeki deterjan, işaretlenen noktanın üzerine çıkmamalıdır. Gereğinden fazla miktarda kullanacağınız deterjan çamaşır makinenizde köpürme yaparak sızdırmalar yapabilir. Aynı zamanda belirlenen ölçüden fazla kullanılan deterjan, durulama aşamasında yeterince temizlenmeyerek çamaşırlarınızın üzerinde tortu veya leke şeklinde kalabilir.

Ön yıkama için ayrılan bölüm, genellikle ana yıkama bölümünden daha küçük oranlarda tasarlanmıştır. Ön yıkama haznesinin içerisine eklenecek deterjan da, ana yıkamaya göre daha az olmalıdır. Çamaşır makinelerinin bazılarında, ana yıkama haznesinde sıvı deterjan kullanımına uygun olarak tasarlanmış kapaklar bulunur. Bu kapak sayesinde hazneye doldurduğunuz sıvı deterjanın akıp gitmesi engellenir. Bu bazı çamaşır makinelerinde takılıp çıkarılabilen ufak bir kap olarak da bulunabilir. Ön yıkama programları için ise, çamaşır makinesi üreticileri yalnız toz deterjan kullanması gerektiğini belirtiyor. Bu sebeple, çamaşır makinelerinin ön yıkama deterjan haznesinde, bu aparatlar bulunmaz.

Ön Yıkama Kaç Dakika Sürer?

Çamaşır makinelerinin yıkama prensipleri genellikle aynı sıralamayla işler. Makine yıkama programına, öncelikle su alma ile başlar. Ardından yıkama moduna geçer ve deterjanı alarak çamaşır programının en uzun süren bölümüne geçer. Deterjanla yıkamanın ardından yumuşatıcı ile yıkamaya geçilir. Sonraki adımda durulama ve ardından çamaşırları belirlenen devirde sıkma işlemi gerçekleşir. Ön yıkamalı yıkamada ise, tüm bu işlemlerden önce yapılan yüksek ısılı bir yıkama adımı vardır. Ön yıkama adımında, yumuşatıcı alma, durulama ve sıkma işlemleri bulunmaz. Su alma ve yıkama tamamlandıktan sonra, ana yıkama programına geçilir. Ön yıkama süresi, çamaşır makinesi modeline göre değişmekle beraber, yaklaşık olarak 15 dakika ile 30 dakika arasında değişir. Bu süre çamaşır makinenize yüklediğiniz çamaşır miktarına göre değişiklik gösterebilir. Çamaşır makinesi kazanında bulunan çamaşır miktarının artmasıyla, makine su alma adımındayken tüm çamaşırların ıslanabilme süresi de artacaktır. Aynı şekilde artan çamaşır miktarı, yıkama aşamasında eşit temizlenme düzeyini yakalayabilmek için, program süresinin uzamasına neden olacaktır. Ortalama bir miktarda, ortalama kirlilik düzeyinde bir ön yıkamalı çamaşır programının süresi, yaklaşık olarak 2 saat ile 3 saat arasında değişkenlik gösterebilir. Yıkanacak çamaşırın kumaşı, kirlilik düzeyi ve çamaşırın miktarına göre bu süre artabilir veya azalabilir.

Ön yıkamalı çamaşır programının tüm detaylarının ardından, çamaşır yıkama sürecini tamamlamak adına, kurutma aşamasının ne kadar sürebileceğini de incelemekte fayda var. Günümüz şartlarında çamaşır kurutmak, maalesef bir hayli zahmetli bir işlem. Hem kurutma alanı sorunları, hem oluşturduğu toz, hem de özellikle kış aylarında kurumanın çok uzun sürmesi, yıkamanın ardından çamaşırları kullanabilmek için uzun bir bekleyiş gerektirebiliyor. İşte bu noktada devreye kurutma makinesi modelleri giriyor. Çamaşır kurutma makineleri, yıkama sonrası hızlı kurutma imkanı sağlayarak çamaşırlarınızın kuruması için uzun süre beklemeden, kısa sürede kullanmanızı sağlıyor. Geriye; ön yıkamalı programla yıkanmış tertemiz çamaşırlarınızı, kurutma makinesinden kısa sürede, hem de hemen giyilebilir kurulukta almak kalıyor. Siz de ön yıkamalı seçenekleriyle, leke ve kirlerden kolayca kurtulmayı sağlayan çamaşır makinesi modelleri ve çamaşırların kurumasını günlerce beklemeden, hemen kullanma imkanı sağlayan çamaşır kurutma makinelerini inceleyebilir, ihtiyacınıza uygun modellerle hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Tablet-ile-Odevinizi-Nasil-Yapabilirsiniz-teknosa
Devamını Oku

Tabletten Ödev Yapma

Mobil cihazlar hayatımıza kısa bir süre öncesinde girmiş olsa da, son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler çok hızlı bir…