Teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza oldukça farklı araçlar ve alternatifler girdi. Bunlardan biri de scooterlar. Son yıllarda dünya çapında yaygınlaşan bir araç olan elektrikli scooterlar ülkemizde de oldukça yoğun şekilde kullanılıyor. Toplu taşıma kullanmaktan kaçınmak ya da araba park etme derdinden kurtulmak isteyen sürücüler artık elektrikli scooterlara yönelmeye başladı. “E-scooter” ismiyle hayatımıza bir anda dahil oldular. Kısa mesafe yolculukları için oldukça ekonomik olan bu araçlar her yaştan insanın dikkatini çekmiş durumda. Artık hemen hemen her cadde üzerinde park halinde bulunan elektrikli scooterlarla belirli bir ücretle istediğiniz mesafeye gidebiliyorsunuz. Bunun yanında bireysel olarak da satın alarak edinebileceğiniz elektrikli scooterlar bulunmakta. Peki, elektrikli scooter nedir ve elektrikli scooter nasıl kullanılır? Elektrikli scooter kiralayabileceğiniz markalar hangileri? Tüm bu soruların cevabı derlediğimiz yazımızda.

Elektrikli Scooter Nedir?

Küresel ısınmanın gezegenimize verdiği negatif etkiyle birlikte birçok ülkede insanlar zararlı gazlarla çalışmayan ve daha çevre dostu araçlara yöneldi. Uzun yıllardır bisiklet kullanım oranının yüksek olmasıyla ün salan Amsterdam sokakları bile artık elektrikli scootlerlarla dolu. Şarj dolum tekniği ile çalışan elektrikli scooterlar çevre için oldukça zararsız.

Özellikle kalabalık şehirlerde insanlar trafikten bir nebze de olsa kaçmak için daha çok küçük araç kullanıyorlar. Fakat motosiklet gibi araçlar bazı durumlarda tehlikeli olabiliyor. Kullanım açısından daha güvenli ve ekonomik olan elektrikli scooterlar bu konuda akla ilk gelen araçlardan biri. Hem İstanbul gibi metropol şehirlerde hem de Türkiye’nin en küçük kasabasında bile kolayca bulup kullanabileceğiniz bu elektrikli scooterlar saatte ortalama 30 km gidebiliyor. Kalabalık şehirlerde kullanımdan sonra bırakılan bir elektrikli scooter birkaç dakika içinde bir başkası tarafından kullanılmak üzere kiralanıyor. Bu talep de birkaç yıl içinde birçok girişimcinin ve firmanın dikkatini çekti. Şu an caddelerde ve sokaklarda farklı markalarda elektrikli scooter görmeniz mümkün.

Özellikle şehirlerin sahil şeritlerinde, parklarda ve sakin ve trafiksiz yollarda daha sık gördüğümüz bu araçlar günlük hayatımızı da kolaylaştırıyor. Yaya halinde yetişmeniz gereken bir yere bu araçlardan birini kullanarak kısa sürede gitmeniz zamandan tasarruf etmenizi sağlıyor.

Elektrikli Scooter Nasıl Kullanılır?

Sanılanın aksine oldukça kolay bir kullanma yöntemi bulunan bu araçları kiralama yöntemi ile kullanabilirsiniz. Çoğunlukla akıllı telefonunuza yükleyeceğiniz bir uygulama ile ödemenizi dijital ortamda kolay şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ülkemizde bulunan hemen hemen bütün elektrikli scooterlar için aynı adımları takip etmeniz gerek. Edindiğiniz uygulama üzerinden park halindeki elektrikli scooterı QR kod yardımı ile aktif hale getirmeniz yeterli. Her markanın kendi belirlediği ücrete bağlı olarak aracın kullanım sonrası ödemesini gerçekleştirerek yine park haline getirip bir konuma bırakmanız gerekiyor. Bu kadar rahat yolculuk etmeyi deneyimleyen kullanıcıların bazısı bireysel scooter edinmeyi düşünüyor. Bu sıralar bireysel scooter edinme oranı ise gün geçtikçe artıyor. Fakat ilk önce kiralama yöntemi hakkında bilgi edinelim.

Elektrikli Scooter Nasıl Kiralanır?

Elektrikli scooterları kiralamak için akıllı telefonunuzla gerçekleştireceğiniz birkaç adımla oldukça kolay şekilde kiralama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Elektrikli scooter modellere göre değişiklik gösterse de çoğu markada yapmanız gerekenler hemen hemen aynı. İlk olarak kullanacağınız elektrikli scooterın Android ya da AppStore’da bulunan uygulamasını ücretsiz olarak indirmeniz gerek. Daha sonra harita üzerinden size yakın olan cihazı belirleyebilirsiniz. Tabii bunu yapmak için ‘Konum’ özelliğinizi aktif hale getirmelisiniz. Kullandığınız modellere göre ekranda bulunan şifreyi ya da QR kodu okutarak, cihazı kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Cihazı hareket ettirmek için ilk olarak onu ileri doğru ittirmeniz ve direksiyonda bulunan gaz ve fren düğmelerini kullanmanız gerek. Kullanımı bitirmek için uygun bir yere park etmeniz, kilitlemeniz, uygulamadan fotoğrafını çekmeniz ve yolculuğu bitirmenizle kullanımız son bulacak. Peki, Türkiye’deki kiralanabilir Elektrikli Scooterlar neler?

Türkiye’de Kiralanabilir Elektrikli Scooterlar

Martı

Belki de ülkemizde elektrikli scooter dendiğinde aklımıza ilk gelen marka Martı oluyor. Bunun asıl sebebi hayatımıza ilk giren marka olması. Çok da uzak bir tarih olmayan 2019’da piyasada yer alan Martı, o tarihten beri giderek büyüdü. Ülkemizde popüler olmasıyla birlikte teknik ekibi de gelişti. Üstelik Martı, İstanbul’da üretilen yerli bir ürün.  Kullanabilmeniz için iOS ve Android platformlarında ücretsiz olarak mobil uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Bu adımdan sonra uygulama size yakın olan scooterı bildirerek onu bulmanızı sağlıyor. Daha sonra QR kod ile kilitli olan Martı’yı ekranınıza gelen 4 haneli kod ile aktif hale getirebiliyorsunuz. Bu adımdan sonra tamamen sizin kullanımız için hazır duruma gelmiş oluyor. Martı yolculuğa başlandığında sabit bir ücret alıyor, kullandığınız her bir dakika için de ekstra ücretlendiriliyor. Belirlediğiniz miktar kadar gitmekte özgürsünüz.

HOP!

Hop, Ankara’da hizmete başlayan elektrikli scoooter firması. Fakat şu an artık İstanbul’da da faaliyetlerine başladı. Scooterı kullanmak için Android ya da AppStore marketleri üzerinden ilgili uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Harita üzerinde listelenen HOP’lardan size yakın olan birini seçerek yolculuğunuza başlayabilirsiniz. Diğer uygulamalarda olduğu gibi scooterın üzerinde bulunan QR kodu okutarak kullanıyorsunuz. Uygulama ekranındaki haritada bölgeler belirtilmiş ve kullanıcılar bölge dışına geçici olarak çıkabilir ama bölge dışında scooterı kilitleyemezler. HOP! scooterlarının da sabit açılış ücreti var. Her bir dakika için ilave ödeme yapılıyor.

Fenix

Aslında Fenix, Palm’ı 5 milyon dolar karşılığında satın alarak İstanbul ve Mersin’de kullanıma açtı. Fenix scooterda hem yolculuk hem de teslimat seçenekleri bulunuyor. Türkiye’nin yanında Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Suudi Arabistan’da scooter hizmeti ve Dubai’de scooterlar ile online market teslimatı yapıyor. Spirit, Bumble Bee ve Fire Ball olacak şekilde üç rengi bulunuyor. İnternet sitesinde scooterlarımız diğerlerine benzemiyor diyerek iddialarını ortaya koyuyorlar. Fenix kullanıcılarına aylık ve haftalık olacak şekilde kişisel scooter edinme imkânı da sağlıyor. Ayrıca sürücüler 16 yaşından büyük olmalıdır uyarısı da internet sitelerinde bulunmakta.

BinBin

BinBin’i kullanabilmek için App Store ve Google Play Store’dan BinBin uygulamasını indirin. Uygulamada bulunan haritayı kullanarak size en yakın olanı bulabilirsiniz. Araçta bulunan QR kodunu telefonunuzun kamerası yardımıyla okutarak BinBin’in kilidini açıp kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. BinBin ile tek sürüşte 35 km yol gidebilirsiniz. Binbin’i İstanbul Havalimanı ve üniversite kampüsleri içinde kullanabilirsiniz. BinBin’in açılış ücreti diğerlerine göre biraz daha uygun. Daha sonrasında dakika başı ücret alınıyor.

Dost

2019 yıında hayatımıza giren Dost elektrikli scooter, ücretlendirme olarak diğerleri gibi sabit açılış ücreti ve dakika başına ücretlendirme ile çalışıyor. Dost elektrikli scooterı kullanmak için uygulama ile üye olmanız ve sonrasında uygulama içinde yer alan haritadan size en yakın olan scooterı bulmanız gerekiyor.

ETKU

İstanbul, Kadıköy’ün belli mahallelerinde kullanıma açık olan ETKU, rakiplerine göre daha kısıtlı bir alanda hizmet veriyor. Elektrikli scooter hizmetinin yanında elektrikli bisiklet kiralama seçeneği de sunuyor. ETKU içinde yine için iOS ve Android platformlarında ücretsiz olarak mobil uygulamasını indirmeniz gerekiyor. QR kod okutulduktan sonra scooterı kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer yakınınızda bir ETKU scooter yoksa vale sistemi ile bulunduğunuz yere kadar bir ETKU scooter geliyor. Bu da onu rakiplerinden ayıran önemli bir özellik. 

Bizero

Bisiklet ve elektrikli scooter kiralama platformu olan Bizero, rakiplerinin aksine kullanıcılarına aylık ve haftalık olmak üzere kiralama hizmeti sunuyor. Bizero’yu kullanabilmeniz için ilk olarak üye olmanız ve sisteme giriş yapmanız gerek. Daha sonra kart bilgilerini sisteme girip kullanmaya başlayabilirsiniz. Fakat elektrikli bisiklet kiralama sisteminin aksine elektrikli scooterlar için sadece adrese teslim seçeneği mevcut. Fiyatları ise aylık ve haftalık olmak üzere ikiye ayrılıyor.

elektrikli scooter nedir teknosa

Elektrikli Scooter Kullanmak İçin Ehliyet Gerekli Mi?

Bilindiği gibi ülkemizde şu an elektrikli scooter kullanmak için herhangi bir ehliyet sahibi olmanıza gerek yok. Yaşanan bazı kazalar sebebiyle yeni bir scooter yönetmeliği taslağı hazırlanıyor. Bu yönetmelik hem yayaları hem de elektrikli scooter kullanan kişileri koruyacak nitelikte. Düzenlemeye göre, elektrikli scooter kullanım ve kiralama yaşı 18’den 16’ya düşürülecek. 16-18 yaş arasındaki bireylerin elektrikli scooter kullanmak için M veya A1 sınıfı ehliyete sahip olması gerekecek. Bunun yanında düzenlemeye göre iki kişi scooterı kullanamayacak ve çanta harici eşya taşınamayacak. Ülkemizde elektrikli bisiklet kullanıcılarının kask takması zorunlu. Elektrikli scooter kullanılırken kask kullanımı gibi sürücüyü ve yayayı koruyacak emniyet kıyafetleri de kullanımı mecbur tutulacak. Araçlar rastgele yerlere ve kaldırımlara bırakılamayacak. Uygun park alanları belirlenecek. Scooterların azami hız sınırı 18 km/s olacak. 50 km/s seviyesinin üstünde hız kısıtlaması olan noktalarda elektrikli scooter kullanılamayacak. Bunun yanında bir elektrikli scooterı asla iki kişi aynı anda kullanamayacak.

Elektrikli scooter kiralama seçeneğinin yanında kişisel olarak sahip olabileceğiniz elektrikli scooter modelleri de bulunmakta. Bu araçları satın almak isterseniz bilmeniz gerekenler ise yazımızın devamında.

Bireysel Elektrikli Scooter Nedir?

Yazımızda da belirttiğimiz gibi sokaklarda karşılaşıp akıllı telefonlarda bulunan uygulamalıyla kiralayabileceğiniz bazı alternatif elektrikli scooter seçenekleri bulunmakta. Fakat şahsi olarak da elektrikli scooter alabilmeniz mümkün. Bunun en iyi yanı ise aracın tamamen size ait olması.

Bireysel bir elektrikli scooter edinmeden önce düşünmeniz ve kendinizce cevaplamanız gereken birkaç soru var. Yaşadığınız yerin uygunluk durumu oldukça önemli bir faktör.

Scooterı kullanmak, yaşadığınız yer için elverişliyse mantıklı bir karar olabilir. Örneğin; sabah işe gidip akşam işten dönmek, sahilde bir tur atmak, acil bir yere yetişmeniz durumunda trafiğe girmeden gereken yere ulaşmak için ya da hızlı market alışverişinize kolayca gidip gelmek için oldukça kullanışlı olabilir.  Satın almadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç konu var. Özellikle pil durumu, ağırlık, taşıma kapasitesi ve motor gücü gibi terimler hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Elektrikli Scooter Satın Almadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Şarj

Elektrikli scooter nasıl kullanılır anlatırken şarj konusu ilk sıradaki yerini alıyor. Kişiye ait olan bu araçların şarj edilmesi gibi sorumluluklar tamamen size ait. Bunun yanında şarj süresi de oldukça önemli bir detay. Piyasada olan modellere baktığımızda değişiklik gösterse de şarj süreleri 3 saat ile 5 saat arasında değişkenlik gösterebiliyor. Bazı elektrikli scooter modellerinde şarj ünitesi çıkarılabilir oluyor. Bu da tüm scooterı şarj etme zahmeti olmadan sadece bir parça ile ilgilenmeniz demek. Bununla birlikte yanınıza yedek bir batarya alabilirsiniz. Bu da yolda kalma riskinizi ortadan kaldırabilir.

Ağırlık

Elektrikli scooter nasıl kullanılır konusunda ağırlık da bir diğer mesele oluyor. Eğer bir elektrikli scooter almak istiyorsanız belki de en önemli detay onu rahat taşıyıp taşıyamayacağınız. Eğer günlük işlerinizi halletmek için bir scooter almak istiyorsanız gün içinde rahat hareket edebileceğiniz ve sizi zorlamayacak bir model seçmelisiniz. Bazı modellerde motor ve pil arka tarafta konumlandırılmışken bazılarında ise bu içerikler tabana eşit şekilde konumlandırılmış oluyor. Bu da size aracı kullanırken daha dengeli bir sürüş sağlıyor. Bazı scooterların katlanabilir olması bütün bu yardımcı özelliklerin yanında kullanıcı için bir artı daha sunuyor.

Taşıma Kapasitesi

Bazı elektrikli scooter modelleri 100 kg’a kadar taşıma kapasitesine sahip. Eğer bu ağırlığın üstünde kullanım sağlanırsa belirtilen modellerde performans düşüşü görülebiliyor. Buna bağlı olarak satın almak istediğiniz elektrikli scooterın taşıma kapasitesine dikkat etmelisiniz.

Fren

Şehir içinde belki de en önemli ve dikkat edilmesi gereken özellik ise elektrikli scooterınızın fren kapasitesi. Ne yazık ki ülkemizde bu tür araçlara özel yol olmadığı için sürüş esnasında oldukça dikkatli olunması gerekiyor. Bir anda önünüze çıkabilecek bir yaya ya da bir hayvan, kaza yaşanmasına sebep olabilir. Bu durumda fren tutuşu iyi olan bir scooter tercih etmeniz o anı en az hasarlı şekilde atlatmanıza yardım edecektir. Elektrikli scooter nasıl kullanılır başlığında frenin güvenilir olması sağlığınızı direkt etkileyen en önemli faktör oluyor.

Şasi yüksekliği

Çok fazla dikkat edilmese de şasi yüksekliği şehrinizdeki yolları düşündüğünüzde incelemeniz gereken bir durum. Çok eğimli ve çukurlu yollarda e-scooter kullanmak zor olabilir. Burada ise şasi yüksekliği devreye giriyor.

Tırmanma kapasitesi

Ülkemizin hemen hemen her yerinde eğimli yollar ve bayırlar bulunmakta. Gün içinde bize ulaşım açısından yardım eden bu elektrikli scooterlar bu tür yollarda da bizi yarı yolda bırakmamalı. Seçim yaparken gücüne de dikkat edin.

Bireysel Elektrikli Scooterınızı Nereden Satın Alabilirsiniz?

Yukarıda mümkün olduğunca elektrikli scooter nasıl kullanılır anlatmaya çalıştık. Günümüzde elektronik alışverişin oldukça yaygın olduğu bu dönemde, internet üzerinden elektrikli scooter temin etmeniz çok kolay. Elektrikli scooterınızı alacağınız internet sitesinin mutlaka güvenilir olması gerekiyor. Güvenilir sitelerden alışveriş yaptığınızda ürünün garanti süreci içerisinde bozulması halinde çok daha rahat hareket edebiliyorsunuz. Diğer taraftan gene güvenilir sitelerden alışveriş yaptığınızda kargolamadan kaynaklanan sıkıntıları yaşamıyorsunuz. Ve en önemlisi de ürünün size ulaşacağından emin oluyorsunuz. Birçok güvenilir olmayan site, o ürünü ya size hiç göndermiyor ya da maddi değeri daha düşük başka bir ürün gönderiyor.

Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için Türkiye’nin en büyük teknoloji perakendecilerinden Teknosa’yı tercih edebilirsiniz. En iyi scooterları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
en iyi turk kahvesi nasil yapilmali teknosa
Devamını Oku

En İyi Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk kahvesi, Osmanlı döneminden bu yana kültürümüzün en önemli değerlerinin başında geliyor. Tadı, kokusu ve sunumu farklı ve…
camasir kurutma teknosa
Devamını Oku

Çamaşır Kurutma Dert Olmaktan Çıkıyor

Hepimiz çamaşırlarımızı yıkadıktan sonra temiz havada, rüzgarda uçuşarak kurumasını istiyoruz. Ancak değişen dünyamız ne bunun için yeterli bir…
sevgililer gunu surprizleri teknosa
Devamını Oku

Sevgililer Günü Sürprizleri

Çiftlerin birbirine hediyeler aldığı ya da başka şekillerle sevgisini gösterdiği bir gün olan Sevgililer Günü, her ne kadar…
Kapsüllü Kahve Makinesi Tavsiyeleri
Devamını Oku

Kapsüllü Kahve Makinesi Tavsiyeleri

Kolay kullanıma sahip kapsül kahve makinesi çeşitleri farklı özellikleri sayesinde evlerde sıklıkla tercih edilen elektrikli ürünler arasında yer…