Hemen hemen her gün tükettiğiniz kahveyi daha lezzetli içmek istemez misiniz? Herkes kendince bazı kahve demleme yöntemleri ile kahvesini demliyor. Bu yöntemlerin çoğu arkadaşlarımızdan ya da ailemizden öğrendiğimiz yöntemler ve bilgiler. Ancak kahve demlemenin ve de doğru kahveyi seçmenin bazı püf noktaları var. Bunlara dikkat ederek kahvenizi daha iyi demleyebilir; çok daha lezzetli kahveler içebilirsiniz. Daha iyi kahve içebilmek için  10 püf noktası, haberimizde…

Lezzetli Kahve İçmek İçin Pratik Öneriler:

1- Kendinize En Uyan Kahveyi Seçin

2- İyi Saklanmış Kahveleri Alın

Bir çok yeme içme ürününde olduğu gibi iyi kahvenin ne olduğu da kişiden kişiye değişiyor. Daha iyi kahve deneyimi yaşamadan önce aslında ilk olarak sizin için en iyi kahve hangisi bu sorunun cevabını bulmanız lazım. Bazılarımız çok daha sert, yoğun kahvelerden hoşlanırken; bazılarımız ise çok daha hafif ve ağızda acılık yaratmayan yumuşak içimli kahveleri sevebiliyor. Bu nedenle en iyi kahve hakkında kendinize bir yol çizerken; önce kendi damağınızın kahve içerken en mutlu nasıl hissettiğine karar vermemiz gerekiyor. 

Hangi sertlik ve yoğunlukta kahveleri daha çok sevdiğinize karar verdikten sonra sıra kahvenin kavrulma sonrası iyi muhafaza edilmiş bir noktadan alınması geliyor. Günümüzde büyük kahve markası çekirdekleri kavrulurken farklı teknolojiler kullanılıyor. Özellikle kahve çekirdeklerinin iyi şekilde kavrulmuş olması ve kokusunun kaçmayacak şekilde iyi paketlenerek korunmuş olması önemli. Örneğin, uzun süre önce kavrulmuş ve depoda bekletilmiş kahveler tadını kaybedebilir. Bu nedenle kahve çekirdeklerinizi seçerken iyi korunup korunmadığına ve paketlenme kalitesine dikkat edin. Paketi delinmiş ya da zarar görmüş kahveleri almayın.

daha iyi kahve teknosa

3- Kahvenizi Doğru Saklayın

Kahve çekirdeğini seçtikten ve doğru kavrulmuş kahveyi aldıktan sonra sıra kahvenizi doğru saklamaya geliyor. Kahvenin yoğun sıcaklık, ışık ve oksijenden uzak olması önemli. Bu nedenle çekirdek olarak aldığınız kahveleri mümkünse cam kavanozlar içerisinde ışık almayan bir noktada saklamalısınız. Günümüzde kahvenin buzdolabında saklanırsa daha uzun süre içilebileceği yönünde yanlış bir inanış var. İyi kahve içmek için bu hataya düşmeyin ve kahvenizi kesinlikle buzdolabında saklamayın.

4- Kahvenizi Çektikten Hemen Sonra Demleyin

Daha iyi kahve içmek için bir diğer önerimiz, kahve çekirdeğini eğer sizin için uygunsa evinizde çekmeniz olacaktır. Hatta mümkünse kahveyi çektikten hemen sonra tüketin. Çünkü kahve çekirdeğini içeceğiniz kahveye göre daha küçük hale getirerek çektiğinizde ve bekletmeye başladığınızda; kokusundan ve tadından kaybetmeye başlayacaktır. Bunu önlemek için evinize bir kahve öğütücü alıp; kahve çekirdeğini çekmeniz sonrası hemen kahvenizi demleyebilirsiniz. Daha ilk denemede dahi taze çekilmiş kahvenin kokusu farkını ortaya koyacaktır.

5- Kaliteli Kahve Alın

Lezzetli kahve içmenin bir diğer yolu da kaliteli kahveler arasından seçim yapmaktır. Bugün adı oldukça bilinen markalar bulunmakla birlikte; “merdiven altı” diye tabir edebileceğimiz ve diğer markalara göre çok daha ucuza kahve satan markalar da bulunuyor. Eğer almayı düşündüğünüz kahvenin fiyatı kilo olarak; iyi markalardakinden çok daha düşük ise şüpheyle yaklaşmanızda fayda var. 

6- Kahveyi Demlerken İyi Su Kullanın

İyi kahve demlemeyle ilgili bir başka ipucu ise; iyi bir su kullanmaktan geçer. Özellikle büyük şehirlerde musluk sularının kalitesi oldukça düşük. Çok fazla oda sıcaklığında beklemiş ya da kireç seviyesi yüksek musluk sularını kullanırsanız; kahvenizin tadı lezzetli olmayacaktır. Bu nedenle tavsiyemiz, mümkünse evinize içme suyu olarak satın aldığınız iyi sular ile kahvenizi demlemenizdir.

7- Doğru Kahve Filtresi Seçin

Kahvenin çok fazla çeşidi var. Çoğu kahve sever tarafından en fazla tüketilen çeşitlerinden biri ise filtre kahve. Eğer çok daha kaliteli bir filtre kahve içmek istiyorsanız; mutlaka kaliteli bir filtre kullanmalısınız. Kaliteli ve kalitesiz iki filtre ile aynı kahveyi demlediğinizde aradaki lezzet farkını siz de anlayacaksınız.

iyi kahve teknosa

8- Kaynamış Su İle Kahvenizi Demlemeyin

İyi kahve içmek için yapılan hatalardan bir tanesi de kahveyi kaynamış veya çok yüksek sıcaklıktaki su ile demlemektir. Isıttığımız su kaynamaya başlamışsa ve bu kaynayan suyu kahvenizin üzerine hemen dökerseniz doğru demlemeyi elde edememiş olursunuz.

Kahveyi demlemek için en iyi sıcaklık yaklaşık 93 derecedir. Eğer sıcaklık ölçebilecek bir termometreniz yoksa basit şekilde şu şekilde ilerleyebilirsiniz: Suyunuzu kaynattıktan sonra kısa bir süre bekleyin ve kaynamış suyun sıcaklığının biraz daha düşmesini sağlayın. Sonrasında ise kahvenizi biraz daha düşmüş sıcaklıktaki bu su ile demleyin.  Böylece en iyi kahve demlemesine ulaşmış olursunuz.

9- Kahveyi Demlediğiniz Aparatları Temiz Tutun

En iyi kahveyi içmek için bir diğer tavsiyemiz de; kahvelerinizi demlediğiniz cezve ya da kahve makinesi haznesi gibi alanları sık sık temizlemenizdir. Çünkü birkaç demleme sonrası aparatları temizlemeden tekrar kahve demlerseniz; kahvenizin lezzetinde iyi bir sonuç alamazsınız. Önceki demlemenizden kalan kahvenin ekşimiş tadı ve parçacıkları yeni kahvenizi kötü etkileyebilir.

10- Uzun Süre Bekletmeyin

Daha iyi kahveyi elde ettikten sonra içme zevkinizi arttıracak son önerimiz ise; kahvenizi uzun süre bekletmemeniz ve kısa sürede içemenizdir. Çünkü kahvenin ideal sıcaklığı azaldıkça tadında bozulma yaşanabilir. Kahvenizi içmeden önce birkaç saniye koklayıp; sonrasında damağınıza almanız halinde daha fazla tat alacaksınız. Çünkü önce kokusunu alarak tattığınız kahveler damakta daha yoğun hissediliyor ve kahve zevkinizi arttırıyor.

Tüm bu önerilerimizden sonra en iyi kahve lezzetine ulaşmanızı sağlayacak kahve makinelerine göz atmak için tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Ekmek Yapma Makinesi Nasıl Kullanılır?
Devamını Oku

Ekmek Yapma Makinesi Nasıl Kullanılır?

Ekmek makineleri oldukça basit çalışma prensibine sahiptir. Dolayısıyla tek yapmanız gereken malzemeleri doğru şekilde tartmak, ardından hazneye yerleştirmektir.…
Evde Sebze ve Meyve Kurutma Yöntemleri
Devamını Oku

Evde Sebze ve Meyve Kurutma Yöntemleri

Sebze ve meyve kurutma, gıdaların uzun süre saklanabilirliğini artırmak, lezzetli atıştırmalıklar elde etmek amacıyla kullanılan popüler yöntemlerden biridir.…
anneler gunu hediye tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Anneler Günü Hediye Tavsiyeleri

Annelerimiz için hediye seçmek hepimizin en çok zorlandığı şeylerden biri oluyor. Dünyada her şeyden daha çok değer verdiğimiz…