Kış aylarından çıkıp havaların yavaş yavaş ısınmaya başlamasıyla her yeri bir bahar heyecanı kaplıyor. Tüm doğada kendini gösteren bu değişime bizler de evlerimizde ayak uyduruyoruz. Güneş kendini göstermeye iyice başladığında ilk aklımıza gelen şey bahar temizliği oluyor.

Bahar temizliğinin aslında birkaç amacı oluyor. Öncelikle yaşam alanlarımızı ilkbahar ve yaz aylarına hazırlıyoruz. Havaların ısındığı ilkbahar ve yaz aylarında evimizi sürekli havalandırdığımız için kış aylarına göre daha fazla tozlanıp kirleniyor. Bu nedenle baharın gelişiyle detaylı bir temizlik yaparak daha fazla kirlenmesinin önüne geçmiş oluyoruz. Bahar temizliğinin bir diğer amacı da fazla eşyalarımızdan kurtulmak oluyor. Evin her tarafında detaylı bir temizlik yaptığımız için yıl içerisinde bir yerlerde unuttuğumuz ya da kullanmadığımız eşyaları bulup onlardan kurtulabiliyoruz.

Bahar temizliğinin ne zaman yapılması gerektiği de sürekli olarak merak konusu oluyor. Bu konuda net bir tarih bulunmasa da, artık kışlık kıyafetlerin giyilmeyip yazlık kıyafetlerin ortaya çıktığı günler bahar temizliği için de ideal günler oluyor. Bu sayede kışlıkları kaldırıp yazlıklarımızı da çıkarmış oluyoruz.

Bahar temizliği sırasında yapılması gereken birçok iş bulunuyor. Detaylı temizlik yapılması çoğu insanın gözünü korkutsa da, planlı olarak gittiğinizde ve ne yapacağınızı bilerek hareket ettiğinizde o kadar da zor olmadığını görüyorsunuz.

İhtiyaçlarınızı Belirleyip Liste Yapın

Bahar temizliğine başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey, temizlenmesi gereken eşyaları ve alanları belirlemek oluyor. Bu konuda bir bahar temizliği listesi hazırlayarak size yol göstermesini sağlayabiliyorsunuz.

Eğer klima gibi bakım yapılması gereken eşyalarınız varsa bakım zamanının gelip gelmediğini kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca halılarınızın da en son ne zaman yıkandığını düşünmeniz gerekiyor. Eğer halı yıkamak için yeterli bir alanınız bulunmuyorsa bu konuda profesyonel destek alabiliyorsunuz. Bakım yapılacak cihazlarınızla ilgili de yetkili teknik servisle görüşüp yardımcı olmalarını isteyebiliyorsunuz.

Evinizde tadilat yapılması gereken bir yer ya da değiştirmek istediğiniz bir şey varsa bahar temizliği bunun için doğru zaman oluyor. Bu dönemde yapılacak tadilatlarda eviniz batsa da temizliğe başlayacağınız için sizi rahatsız etmiyor.

Bahar temizliği listesinde temizlik yapılacak alanları yazdıktan sonra temizlik için ihtiyaçlarınızı da listeye eklemeniz gerekiyor. Eğer temizlik malzemesi eksiğiniz varsa onları da başlamadan önce tamamlama fırsatı buluyorsunuz. Aksi halde temizliğiniz yarıda kalabiliyor.

Bahar Temizliğinde Yaşam Alanlarının Temizliği

Evde olduğumuz zamanın büyük çoğunluğunu odalarımızda geçiriyoruz. Dinlenirken, uyurken ya da çalışırken çoğunlukla odamızda oluyoruz. Bazen de evdeki çoğu zamanımızı salonumuzda geçirebiliyoruz. Çalışma odamız, salon ya da yatak odamızın temiz ve düzenli olması bize ayrı bir motivasyon kaynağı oluyor.

Yaşam alanınızın dekorasyonu ve tarzı nasıl olursa olsun düzenli olması temizliği de oldukça kolaylaştırıyor. Bu nedenle bahar temizliğine başlamadan önce dağınıklık yapan eşyalar varsa onları bir yerde toparlıyoruz. Ayrıca halı, paspas ya da örtüleri kaldırıyoruz ve öncesinde balkondan veya camdan silkeliyoruz. Ufak tefek süs eşyaları varsa onları da bir yere kaldırıyoruz. Böylece yaşam alanımız dip köşe temizlik için hazır hale gelmiş oluyor.

Bahar Temizliğinde Pencereler Nazıl Temizlenir?

Kendimizi kapattığımız evlerimizin dış dünyayla bağlantı kurmamızı sağlayan yerler pencereler oluyor. Aylar boyunca yağmur, kar ve toz gibi hava olaylarına maruz kalan pencereler, temizlenmesi dikkat isteyen yerlerin başında geliyor.

Bahar temizliğinde pencereleri köpürterek temizlemeniz gerekiyor. Ayrıca iki farklı temizlik bezi kullanıyorsunuz. Öncelikle cam temizleme deterjanınızı pencerenize sıktıktan sonra köpüğü ıslak bir bezle siliyorsunuz. Ardından kuru bir şekilde tuttuğunuz diğer bez ile kuruluyorsunuz. Bu şekilde yaptığınızda üzerinde temizlik malzemesi ya da su lekesi kalmamış oluyor. Pencerelerin sadece iç yüzünün değil dış yüzünün ve varsa sinekliğin de aynı şekilde temizlenmesi gerekiyor. Pencerenin dış yüzünü temizlerken önceliğinizi her zaman temizlikten çok güvenliğinize veriyorsunuz. Kendinizi güvende tutacak şekilde temizliğinizi tamamlayabiliyorsunuz.

bahar temizligi yapilmasi gerekenler teknosa

Bahar Temizliğinde Çekmece ve Dolap İçleri Nasıl Temizlenir?

Bahar temizliğini yaptığınız en önemli alanların başında aslında depolama alanlarınız geliyor. Yani bunlar daha çok çekmece ve dolapların içleri oluyor. Bu alanlar temizlik sırasında diğer işlerden daha fazla zamanınızı alabiliyor. Bu alanların temizliğinde çekmece ve dolapların içindeki eşyaları düzenli bir şekilde çıkarmak işinizi oldukça kolaylaştırıyor. İçindeki eşyaları da bu vesileyle temizlemiş oluyorsunuz. Ayrıca içlerinde kullanmadığınız şeyler varsa onlardan da kurtulmuş oluyorsunuz.

İçinden çıkan eşyaları temizledikten sonra öncelikle çekmeceleri yerlerinden çıkarabiliyorsanız çıkarmanız daha kolay temizleme imkanı sağlıyor. Tüm çekmecelerin her tarafını silerek temizledikten sonra yerlerine geri takabiliyorsunuz. Eğer çekmeleriniz ahşapsa yerine takmadan önce kurumalarını beklemek gerekiyor. Çekmecelerin içinden çıkardığınız eşyaları artık geri koyabiliyorsunuz. Bu aşamada eşyaları düzenli olarak koymak sonrasında kullanım kolaylığı sağlıyor. Eğer alabiliyorsanız bir çekmece düzenleyici satın alarak da bunu yapma şansınız oluyor.

Mutfak dolaplarının içinden çıkan tabak, bardak gibi eşyaların tamamını yine silerek temizliyorsunuz. Kıyafet dolabının içini temizliyorsanız kıyafetlerinizi katlı ve düzenli bir şekilde ayrı bir yere koyuyorsunuz. İçindeki eşyalardan sonra dolapların içlerini iyice temizliyorsunuz. Diğer dolaplarınız da ahşapsa yine aynı şekilde kurumasını bekliyorsunuz. Kapakları açık bir şekilde bir süre bekledikten sonra eşyalarınızı yerleştirmeye başlayabiliyorsunuz.

Bahar Temizliğinde Koltuklar Nasıl Temizlenir?

Koltuklarınız hangi tipte olursa olsun, çıkarılabilen kumaşa sahipse hepsini çıkartıp çamaşır makinesine atmak işinizi oldukça kolaylaştırıyor. Eğer çıkmayan kumaşsa bir temizlik bezi ve deterjan ile temizliğini yapabiliyorsunuz. Elektrikli süpürgenizin su ile halı yıkama modu varsa koltukların temizliğinde kullanabiliyorsunuz. Koltuk temizliğinde unutmamanız gereken şeylerin başında minderlerin altlarını da temizlemek geliyor.

Bahar Temizliğinde Perdeler Nasıl Temizlenir?

Tül ve kumaş perdeleriniz varsa çamaşır makinesinde yıkama avantajını kullanabiliyorsunuz. Eğer stor perdeleriniz varsa ıslak bir bezle nazik hareketlerle silerek temizleyebiliyorsunuz.

Bahar Temizliğinde Avizeler Nasıl Temizlenir?

Eğer evinizde avize ya da lambader kullanıyorsanız bahar temizliğinde onu da temizlemeyi unutmuyorsunuz. Çok göz önünde olmadığı için farkına varamayabiliyorsunuz ancak aydınlatma ürünleri en çok toz toplayan eşyaların başında geliyor. Avize ve lambaderlerin tozlarını almanız yeterli oluyor. Eğer çıkmayan bir kir bulunuyorsa kimyasal bir temizleyici kullanabiliyorsunuz.

Bahar Temizliğinde Mutfak Temizliği

Her gün yemek hazırladığınız ve yediğiniz mutfağın her zaman temiz ve hijyenik olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Bu nedenle en sık kullandığınız ocağınızı, fırın ve tezgahınızı sıklıkla temizliyorsunuz. Zorlu lekelerle daha kolay başa çıkabilmek için bahar temizliğini beklemeden günlük temizlik yapılması da önemli oluyor.

Bahar temizliği sırasında günlük yaptığınız temizliğin yanında yerde ve duvarlarda bulunan karoların derz aralarını temizlemek için özel bir kimyasal kullanabiliyorsunuz. Derz temizleyici olarak geçen bu kimyasal ile birikmiş yağ ve kirden tamamen arındırabiliyorsunuz.

Bahar Temizliğinde Banyo Temizliği

Kişisel temizliğinizi ve bakımınızı yaptığınız banyonun temizlenmesi için mutfakta olduğu gibi bahar temizliğini beklemiyorsunuz. Düzenli aralıklarla lavabo ve banyonun çamaşır suyu ile temizlenmesi ihtiyacınız olan hijyeni sağlıyor.

Banyodaki bahar temizliğinde dikkat etmeniz gereken konulardan biri kireç oluyor. Sürekli suyun kullanıldığı banyolarda su birikintisi kalabiliyor, o da kireçlenmeye neden oluyor. Kireç çözücü kullanarak bundan kolaylıkla kurtulabiliyorsunuz. Aynı zamanda banyo dolaplarını içlerini boşaltarak temizliyorsunuz. Havlularınızı da yüksek sıcaklıkta yıkarak hijyen kazanmasını sağlıyorsunuz. Dolaplardan çıkardığınız kişisel bakım ürünlerinizden kullanmadıklarınız ya da son kullanım tarihi geçmiş olanlar varsa onlardan kurtulmanız için bir fırsat doğuyor.

Yukarıda bahar temizliğinde yapılması gerekenler hakkında bilgiler paylaştık.

Siz de ev temizliğinde size yardımcı olabilecek teknolojik donanımlara sahip en iyi robot süpürgeleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Yazılarımızı İnceleyin