Soğuk ve yağmurlu kış mevsimi, detaylı temizlik için elverişli bir zaman değildir. Kışın rehavetini atmak, baharın enerjisiyle dolmak için bahar aylarında evdeki her oda en ince ayrıntısına kadar temizlenir. Bahar temizliği adı verilen bu derin temizlikte kullanılmayan eşyalar atılır, eskiyen eşyalar yenisiyle değiştirilir ve evdeki tüm tekstil ürünleri yıkanır. Rutin olarak yapılan genel temizlikten farklı olarak bahar temizliğinde kalorifer peteklerin üstü, beyaz eşyaların arkası, camlar, mobilyaların arkası ve altları, avizeler, süpürgelikler, kombi dolabı, sigorta kutusu, kapı ve pencereler ile duvarlar da temizlenir. Evin fark edilmeyen detaylarına sinmiş en ufak toz tanesini bile geride bırakmayacak etkili bir temizlik için bir bahar temizliği listesi hazırlayabilirsiniz. Listeye temizlenecek her eşya ve odayı yazmak unutulan bir yer olmaması için önemlidir.

Bahar temizliğinde, kıştan yaza geçerken evin dekorasyonu, eşyaların konumu da değiştirilir. Örneğin, ağır ve tüm zemini kaplayan halılar temizlenip kaldırılır yerine ince ve renkli bir kilim serilir. Pencerelerdeki kalın, soğuğu kesen yün perdeler çıkarılıp yerine keten kumaştan perdeler takılabilir. Ayrıca koltuk üzerinde bulunan kalın polar örtüler yerine ince wellsoft tv battaniyeleri tercih edilebilir. Bunların dışında; kışın kapı ve pencerelere takılan rüzgar ve soğuk önleyici süngerler çıkarılır. Balkon ve bahçe gibi baharla birlikte artık daha çok zaman geçirilecek alanlar, detaylı temizlenerek kullanıma hazır hale getirilir.

Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?

Yuvanızı tertemiz bir hale getirmek, her bir odayı tozdan, kirden, fazla eşyalardan arındırmak için yapacağınız bahar temizliği, yalnız evinize değil size de yepyeni bir enerji verir. Yaşam alanlarının temizliğinin, insanların duygu durumunu da pozitif yönde etkilediği bilinen bir gerçektir. Aradığınız her bir eşyayı yerli yerinde bulmak, açtığınız her dolapta katlı, tertemiz, mis kokulu çamaşırlar görmek, kitapların kitaplıkta ışıl ışıl parlaması, evin temizlik kokması sizin yaşam enerjinizi de artıracaktır. Yaza tertemiz girmek ve kışın tüm rehavetinden arınmak için bahar temizliği yapmak istiyor, ama bahar temizliğine nereden başlanır ve nasıl yapılır bilmiyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Camlar ve Perdelerden Başlayın:

Perdelerin evlerdeki en çok toz tutan eşyalardan olduğunu biliyor musunuz? Perdenizi çıkarıp silkelerseniz çıkan toz sizi çok şaşırtabilir. Bu nedenle, temizliğe perdeleri çıkarıp makineye atarak başlayabilirsiniz. Perdeler makinede yıkanırken camları, pencereleri, pencere pervazlarını silip toz ve kirden arındırabilirsiniz. Camların tertemiz olması, ev temizliği yaparken motivasyonunuzu da artıracaktır. Camları sildikten sonra her odada bir camı açık bırakarak temiz havanın içeri girmesini sağlamalısınız. Ne kadar temizlerseniz temizleyin yeterince havalandırılmamış bir ev, size temiz hissettirmez. Bu nedenle, temizlik sırasında evi havalandırmayı unutmayın.

Dağınıklığa Son Verin

Dağınık bir evde temizlik yapmak imkansızdır. Bu nedenle temizliğe başlamadan önce elinize büyük boy bir torba alıp atılması gereken ne varsa atın. Başka bir torba daha alıp ihtiyaç sahiplerine ya da geri dönüşüme gidecek olanları ayırın. Bu iki torbayı da evden çıkarın ki temizlik esnasında evinizde artık ihtiyaç duymadığınız hiçbir şey çekmecenizde, dolabınızda, elinizin altında olmasın. Etrafa dağılmış giyilmiş giysiler, yatakların üzerindeki nevresimler, masa örtüleri ve koltuk örtülerini çamaşır makinesine ya da kirli sepetine atın. Yatakların, koltukların ve masanın üzeri boş olmalıdır. Ayrıca mutfak tezgahı üzerinde bulaşık ya da yiyecek gibi şeyler bulunmamalıdır. Evin her odası dağınıklıktan arındırılıp derin temizliğe hazırlanmalıdır.

Halı, Yatak ve Koltuk Temizliği

Halı, yatak ve koltuk yıkamak için özel bir makinanız yoksa bunları temizleyen halı ve koltuk yıkama firmalarından destek alabilirsiniz. Bu büyük parçalar için temizlik desteği almak işinizi son derece kolaylaştıracaktır. Makinede yıkanabilir halı ve kilim ile koltuk ve minder kılıflarını makinede temizlik öncesinde yıkayıp temizlik bitiminde hemen serebilirsiniz.

Temizliğe Hangi Odadan Başlanır?

Temizliğe öncelikle banyodan başlamalısınız. Banyoya temizlik yaparken de temizlik için su almak, toz bezi yıkamak gibi sebeplerle sık sık girip çıkacağınız için eğer burası pis olursa buradaki pisliği temizlediğiniz odalara da taşırsınız. Bu nedenle önce klozeti, lavaboyu, duş kabinini ve bataryaları çamaşır suyu ve kireç çözücü malzemelerle ovarak temizlemelisiniz. Kireç çözücü gibi temizlik ürünlerinin çamaşır suyu ile karışmamasına sağlığınız için dikkat etmelisiniz. Ayrıca bu temizliği yaparken eldiven kullanmalı ve banyo camını mutlaka açık tutmalısınız.

Klozet, lavabo ve batarya temizliğinden sonra banyo zeminini uygun yüzey temizleyici ürünlerle temizledikten sonra durulamalısınız. Yerdeki ıslaklığı bir havlu ile kuruladıktan sonra varsa çöpleri de alıp banyo temizliğini bitirebilirsiniz. Banyodan sonra ise mutfağı temizleyebilirsiniz. Mutfak lavabosu ve tezgahını bulaşık deterjanı ile köpürterek temizleyebilirsiniz. Lavaboda kararma, sararma gibi renk değişimleri bulunuyorsa çamaşır suyuyla lavaboyu ovmanız gerekir. Etkili mutfak temizliği için bir yağ çözücü ile mutfak dolapları, fırın ve davlumbazı temizleyebilirsiniz. Son olarak mutfakta yer alan beyaz eşyaları yerlerinden çıkarıp arkalarını silebilir, beyaz eşyaların iç ve dış temizliğini yapabilirsiniz.

Mutfak ve banyo kapılarını evin tüm kapılarını silerken temizleyebilirsiniz. Oda oda temizlik yerine önce camlar sonra kapılar daha sonra mobilyalar gibi adımlarla bir temizlik planı oluşturmalısınız. Bahar temizliğine oda oda başlamak sizi yavaşlatır. Örneğin elektrik süpürgesi çalışmaya başladıysa bütün ev süpürülür. Toz kovası ve bezi hazırlandıysa mobilyaların tozu alınır.

Yukarıdan Aşağıya Doğru Temizleyin

Bahar temizliği tüyoları arasında belki de en önemlisi temizliği yukarıdan aşağıya doğru yapmaktır. Otellerde de benimsenen doğru temizlik şekli budur; çünkü yukarıyı temizlerken aşağıya tozlar dökülebilir ve zemin pislenir. Bu nedenle zemin temizliği en son yapılır. Örneğin bir odada camları, duvarları, avizeleri, mobilyaları, koltuk üstlerini temizledikten sonra yer süpürülüp silinir. Temizlenen yerin kirlenmemesi için temizliğin yukarıdan aşağıya yapılması önemlidir.

Dublex ve triplex evlerin temizliğinde de bu temizlik kuralı esastır. Temizden kirliye doğru temizlik yapmak da önemli püf noktalarından biridir. Kirli bir bez ile temizlik yapılmamalıdır. Mobilyalar için farklı, zemin için farklı, cam ve pencereler için farklı temizlik bezleri kullanılmalıdır. Temizlik kurallarını bilmemek, uzun saatler verilse bile etkili temizlik yapmaya engeldir. Bu nedenle yukarıdan aşağıya ve temizden kirliye kurallarına dikkat edilmelidir. Bir odanın tozunu başka bir odaya taşımamak için su yeterince kirlenmemiş olsa bile her odada değiştirilmelidir. Çok deterjan kullanmak daha temiz olmasını sağlamaz. Pek çok deterjan ve temizlik ürünü bir damlada bile yüzeyleri hijyenik bir şekilde temizlemeye yardımcı olur. Bu nedenle temizlik ürünlerinin tüketimine de özen göstermelisiniz. Fazla temizlik ürünü daha temiz bir ev değil, daha kimyasal içeren bir ev demek olabilir.

Detayların Temizliğine Önem Verin

Bahar temizliği demek aslında bir anlamda dip köşe temizlik yapmak demektir. Bu nedenle, zemin temizliğine başlamadan önce kalorifer petekleri, avizeler, abajur ve lambaderler, dolap üstleri, ışık düğmeleri ve prizler, parkelerin süpürgelikleri, bazalar, çekyat sandıkları temizlenmelidir. Kalorifer peteği temizliği için özel ekipmanlara ihtiyaç duyabilir ya da bu temizlik için dışarıdan destek alabilirsiniz. Avize, abajur ve lambader başlıklarını eğer mümkünse çıkarıp akan suyun altında yıkamak çok daha etkili bir temizlik sağlayacaktır. Işık düğmelerinin üst kısımlarını bir ıslak temizlik mendili ile kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Prizleri de nemli bir bezle temizleyebilirsiniz.

Tüm elektronik alet ve ekipmanların temizliğinde güvenlik önlemleri almanız gerekir. Temizlik sırasında ayaklarınızda plastik ve kaymayan terlik olması elektrik çarpması gibi kazaların önüne geçer. Süpürgelikler kış boyunca en çok pislenen yerlerin başında gelir. Yerleri sildiğiniz mop bu bölgeleri tam anlamıyla temizleyebilmek için yeterli değildir. Bu yüzden mikrofiber bir bez kullanarak elinizle silmeniz gerekir. Evin tüm süpürgeliklerini bir kova içine bir miktar ılık su, bir kapak yüzey temizleyici ve bir mikrofiber bez ile temizleyebilirsiniz. Baza içlerini süpürgelerin mobilya ya da koltuk başlıklarıyla süpürebilirsiniz. Baza temizliği sırasında baza içinde yer alan tüm eşyaları çıkarmalısınız. Bazayı süpürdükten sonra temiz, nemli bir bez ile hem bazanın içini hem de bazaya yerleştireceğiniz eşyaların dış yüzeylerini silebilirsiniz. Çekyat içleri içinde aynı sıralamada temizlik yapmalısınız. Baza ve çekyat içinde bulunan fazlalık ve kullanılmayan eşyaları da geri dönüşüme ya da ihtiyaç sahiplerine verebilirsiniz.

Bahar Temizliği Hangi Ayda Yapılır?

Bahar temizliği genellikle nisan, mayıs aylarında yapılır. “Bahar temizliği ne zaman yapılır?” sorusunun aslında çok net bir cevabı yoktur. Pek çok insan kışlıkların kaldırıldığı tarihi bahar temizliği için uygun bulur; ancak yazı tertemiz bir evle karşılamak, baharın tazecik enerjisini evinizin her odasında hissetmek için üç cemre de düştükten sonra detaylı temizlik yapabilirsiniz.

Geçmişten günümüze havaların ısınmasıyla birlikte bahar temizliği ve badana yapılır. Daha eski yıllarda soba yakma zamanının bitişi ile bahar temizliği yapılırdı. Soba kaldırılır, sobadan dolayı evin içine sinen is ve toz artıklarından arınmak için tüm ev derin bir temizlikten geçirilirdi. Günümüzde pek çok evde soba yerini doğalgaza ve klimaya bıraktı. Isınmak için doğalgaz ya da klima kullanılması evi soba kadar kirletmese de ev içinde toz ve kir biriktirir. Özellikle kalorifer peteklerinin içinde biriken tozlar, petek aralarından yerlere dökülerek evin tozlanmasına neden olur. Klima filtreleri de kış boyu çalışmaktan tıkanabilir. Yaza geçiş öncesi hem klimaların hem de peteklerin temizliğinin de bahar temizliğine dahil edilmesi gerekir. Bu nedenle soba, doğalgazlı kalorifer ve klima gibi ısınma gereçlerine artık ihtiyaç duyulmadığı tarihler, bahar temizliği için uygundur.

Kıyı bölgelerde havalar daha erken ısındığı için nisan ayı bahar temizliği için uygun olabilir. Ancak iç kesimler daha soğuk olduğundan ve daha geç ısındığından nisan ayı bahar temizliği için erkendir. Nisan sonu, mayıs başı daha geç ısınan bölgelerde bahar temizliği için en uygun zamandır. Pek çok bitkinin toprak değişim zamanı için de uygun olan bu aylarda iç ve dış mekanlarda bakımını yaptığımız bitkilerin toprak ve saksı değişimlerini de yapabilirsiniz. Bitkilerinizin kışın zarar gören, kuruyan yapraklarını budayıp su ve besin takviyesi yapabilirsiniz.

Temizlik yapmak için güneşli, ılık ve yağmursuz bir gün seçmelisiniz. Evin her odası ve odalardaki her bir eşya temizleneceği için özellikle büyük evlerde bahar temizliği için tek bir gün yeterli olmayabilir. Bahar temizliğini günlere yayabilirsiniz. Üç günlük bir süre büyük evlerin detaylı temizliği için yeterli olur. Küçük evler ise bir ya da iki günde temizlenebilir. Daha planlı bir temizlik için hangi odanın temizliği için ne kadar süre ayrılacağı ve tüm ev temizliğinin kaç günde tamamlanacağını önceden belirleyebilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
En konforlu mouse pad tavsiyeleri
Devamını Oku

En Konforlu Mouse Pad Tavsiyeleri

Harici bir donanım olan mouse, bilgisayar kullanırken metin, dosya, klasör veya simgeleri hareket ettirmeye yarayan en fonksiyonel bileşenlerden…