Ev işleri arasında belki de en zahmetli olanların başında çamaşır yıkamak bulunuyor. Kıyafetlerimizin temiz görünmesi ve mikroplardan arınarak hijyenik olması için düzenli olarak yıkanması gerekiyor. Bunları elimizde yıkamak hem zahmetli oluyor hem de oldukça fazla zaman alıyor. Bu konuda uzun süredir evlerimizin vazgeçilmez yardımcısı çamaşır makineleri oluyor. Çamaşır makinelerinin hayatımıza girişiyle birlikte artık kıyafetlerimizde yeterli temizliği ve hijyeni sağlayabiliyor ayrıca çamaşır yıkamak için harcayacağımız ciddi bir zamanı bize kazandırıyor. Son yıllarda üretilen çamaşır makineleri teknolojik olarak ne kadar gelişmiş olsa da çalışma mantığı genel olarak aynı oluyor. Bu nedenle içerisindeki mekanizmalar ve malzemeler de birbirine benziyor. Aynı zamanda tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi bazen arızalanabiliyor. Bu tarz arıza durumlarında teknik servisi çağırmadan önce genellikle kendi yapabileceğimiz kontrolleri yapıyoruz. Bu kontroller sırasında çamaşır makinesinin içerisinde bulunan bir arızayı giderebilmek için çamaşır makinesini sökmemiz de gerekebiliyor. Sonrasında tekrar birleştirip kullanmaya devam edeceğimiz için bunu çok dikkatli yapmamız gerekiyor. Parçaları hasar görmeden çıkartıp arızayı giderdikten sonra tekrar aynı şekilde monte ettiğimizde eskisi gibi kullanmaya devam edebiliyoruz. Çamaşır makinelerinin marka ve modele göre bazı ufak tefek tasarım değişiklikleri bulunabiliyor. Ancak büyük çoğunluğu benzer yapıda olduğu için dikkat edeceğiniz noktalar aynı oluyor. Çamaşır makinesini sökerken en çok zorlanılan kısım tamburla monte edilmiş çamaşır tankının sökülmesi olarak görünüyor. Bu kısma özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü tambur zarar gördüğünde makineyi bir daha kullanamayabiliyorsunuz. Çamaşır makinesinin içinde hemen hemen bütün malzemeler tamburun çevresinde bulunuyor. Yani tamburu çıkarmak istiyorsanız çevresindeki tüm malzemeleri çıkarmanız gerekiyor. Aksi halde tambur zarar görebiliyor. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise hortumlar oluyor. Çamaşır makinesini sökmeye başlamadan önce hortumlarında bulunan suyu unutmamanız gerekiyor. İçindeki suyu boşaltmak için yanına bir kova koyup hortumları çıkardıktan sonra içine dökülmesini sağlayabiliyorsunuz. Böylece banyonun ıslanmasını önlemiş oluyorsunuz. Yanınızda bir bez bulundurmanız da çevreye sıçrayan suyu temizlemek için oldukça faydalı oluyor. Bu yazımızda çamaşır makinesi nasıl sökülür anlatmaya çalışacağız.

Çamaşır Makinesinin Bağlantısını Kesin

Çamaşır makinesini sökmeye başlamadan önce tüm elektrik ve su bağlantılarını kesiyoruz. Makineyi kapattıktan sonra fişten çekiyoruz ve su giriş musluğunu kapatıp tüm boruları çıkartıyoruz.

Herhangi bir bağlantısı olmadığından emin olduktan ve hortumlardaki suyu boşalttıktan sonra sökme işlemine başlıyoruz. Bunun için öncelikle üst panelin çıkartılması gerekiyor. Üst panelin arkasına baktığınızda yukarıdaki iki köşeden arka panele vidalanmış olduğunu görüyorsunuz. Bu iki vidayı söktükten sonra üst paneli öne doğru kaydırarak kolayca çıkartabiliyorsunuz. Üzerinde panelin kilitlenmesini sağlayan oluklu kilit mekanizması bulunuyor. Öne doğru ittirdiğinizde bu mekanizmadan çıkmasını sağlıyorsunuz.

camasir makinesi sokme teknosa

Kontrol Paneline Dikkat Edilmesi Gerekiyor

Üst paneli çıkardıktan sonra çamaşır makinesinin ön yüzüne geliyoruz. Burada kontrol panelini çıkarmadan önce deterjan gözünü çıkartıyoruz. Deterjan gözünü çektiğinizde ortasında üzerine bastırabileceğiniz plastik bir bölge bulunuyor. Buraya bastırıp çekmeye devam ettiğinizde deterjan gözü hemen dışarıya çıkıyor.

Ardından hemen yan tarafından bulunan kontrol panelini çıkarmamız gerekiyor. Kontrol panelini çamaşır makinesinin beyni olarak düşünebiliyoruz. Buradaki göstergeler ve program ayarları makinenin çalışması için önemli bilgiler içeriyor. Bu nedenle kontrol panelini çıkartırken ekstra dikkat etmemiz gerekiyor. Çamaşır makinesinin kontrol panelini sabitlemek için de sadece birkaç vida kullanılıyor. Biri deterjan gözünün hemen alt tarafında bulunurken diğeri ise kontrol panelinin yan panelle birleştiği yerde oluyor. Kontrol paneli çok kırılgan ve hassas bir parça olduğu için dikkatli oluyoruz. Çıkardıktan sonra da diğer parçaların yanına koymak yerine, zarar görmeyeceği ayrı bir yere koyuyoruz.

Ön Panel ve Arka Paneli Çıkartıyoruz

Çamaşır makinesinin ön panelini çıkarmadan önce isterseniz kapağını da çıkarabiliyorsunuz. Eğer sorunu sadece kapağı çıkartarak çözebilecekseniz, kapağın ön panel ile birleştiği menteşe kısmında iki adet vida bulunuyor. Bu vidaları çıkardıktan sonra kapağın sağlam durmasını sağlayan tırnaklar bulunuyor. Kapağı hafifçe yukarı kaldırıp kendinize doğru çektiğinizde çıktığını görüyorsunuz. Yaptığınız işlemden emin olmak için kapağın iç yüzeyindeki elastik bandı çıkarıp arkasından menteşe tarafına baktığınızda tırnakları orada görebiliyorsunuz.

Eğer sadece ön paneli çıkarmanız gerekiyorsa ve kapak rahatsız etmiyorsa bırakabiliyorsunuz. Ön paneli çamaşır makinesine sabitleyen vidaları yanlarında görebiliyorsunuz. Bu vidaları söktüğünüzde panelin bir bağlantısı kalmıyor. Bu noktada içerisinde elektrik konnektörü bulunuyor. Elektrik konnektörünü çıkardıktan sonra ön paneli tamamen alabiliyorsunuz.

Bütün bunları yaptıktan sonra arka paneli çıkarma işleminin çok basit olduğunu görüyorsunuz. Çünkü arka panele bağlı hassas bir elektronik bağlantı noktası bulunmuyor. Sadece bağlantı için çok fazla vida kullanılmış olabiliyor. Bu nedenle sadece etrafındaki bağlantı vidalarını sökmeniz yeterli oluyor. Sonrasında arka paneli rahatlıkla alabiliyorsunuz.

Tamburu Çıkarmanız Gerekiyorsa Risk Almayın

Çamaşır makinesi nasıl sökülür anlatırken, tambur çok önemli oluyor. Eğer çamaşır makinenizin arızasını buraya kadar söktükten sonra bulamıyorsanız ya da düzeltemiyorsanız ve makinenin içindeki tamburu da çıkarmanız gerekiyorsa risk almamanız daha uygun oluyor.

Öncelikle tamburu tek başına hasarsız bir şekilde çıkarabilmeniz pek mümkün görünmüyor. Bunun için bir arkadaşınızdan yardım isteyip birlikte çekmeniz işinizi biraz daha kolaylaştırıyor. Makinenizde kullanılan tambur ayrılmaz bir tanka sahipse çıkarabilmek için onu tutan noktalarına ince bir matkapla müdahale etmeniz gerekiyor. Bunu yaparken tanka hiçbir şekilde temas edip hasar vermemek için uğraşıyorsunuz. Bu şekilde yavaşça çıkararak tamburu ayırabiliyorsunuz.

Tanburun kasnağını tutan vidalar bulunuyor. Çıkarmadan önce bu vidalardan kurtulmanız gerekiyor. Vidaları sökerken oldukça dikkatli oluyorsunuz. Eğer fazla güç harcarsanız kenarlarında kopma meydana gelebiliyor. Bu da kendinize ekleyeceğiniz ekstra bir problem oluyor.

Çamaşır makinesinin tamburunu çıkarmanız gerektirecek bir sorunu bulunuyorsa, bunun için yetkili bir teknik servisi arayarak profesyonel destek almanız en doğru sonucu veriyor. Bu aşamada makinenize vereceğiniz bir hasar daha büyük sorunların çıkmasına yol açabiliyor.

Çamaşır Makinesini Söktükten Sonra Tamir Etme

Çamaşır Makinesi Nasıl Sökülür anlattıktan sonra sıra tamire geldi. Çamaşır makinelerinde tam olarak nerede sorun olduğunu, daha hiç sökmeden genellikle ekranda görebiliyorsunuz. Söktükten sonra da sorun olan parçaya ulaşarak onu değiştirebiliyor ve böylece sorunu gidermiş oluyorsunuz. Aynı zamanda arızalı parçanın değiştirilmesi makinenizin servis ömrünü de ekstra uzatıyor.

Eğer çamaşır makineniz suyu ısıtamıyorsa ısıtıcının değiştirilmesi gerekiyor. Bu parçanın ön tarafta mı yoksa arkada mı olduğu makineye göre değişiklik gösteriyor. Bunu çamaşır makinesinin kullanım talimatı bilgilerindeki şemadan bulabiliyorsunuz. Eğer arka tarafındaysa sadece üst paneli ve arka paneli çıkarmanız yeterli oluyor.

Isıtıcı tankın altında yer alıyor ve paneli çıkardığınızda ucunu görebiliyorsunuz. Tankı çok hafif yukarı kaldırarak ısıtıcının tam konumunu fotoğraflamanız, daha sonra monte ederken oldukça işinize yarıyor. Bu nedenle önce fotoğrafını çekip tam konumunu belgeliyorsunuz. Ardından kabloları ve ortasındaki vidayı gevşetiyorsunuz. Bir tornavida yardımıyla ısıtıcıyı kenarından tutuyor ve çıkarmak için farklı yönlere çevirerek çıkartıyorsunuz.

Isıtıcıyı indirdikten sonra yerinde hemen temizleyebiliyorsunuz. Bu sayede banyonuzun batmasını engellemiş oluyorsunuz. Daha sonra yeni aldığınız ısıtıcıyı daha önce resmini çektiğiniz konuma göre tekrar yerleştiriyor ve vidasını takıyorsunuz.

Çamaşır Makinesinin Montajı

Çamaşır makinenizi söktükten sonra tekrar montajını yapmak istediğinizde aslında aynı yolları izliyorsunuz. Bu nedenle sökerken tüm aşamaları fotoğraflarsanız işiniz oldukça kolay oluyor. Makinenin montajını yaparken tüm parçaları temizledikten sonra takmanız çamaşır makinenizin verimliliğini artıran bir etken oluyor.

Yukarıda çamaşır makinesi nasıl sökülür ana hatlarıyla anlattık.

Siz de hayatınızı kolaylaştıran en iyi çamaşır makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
outdoor sporlari neler teknosa
Devamını Oku

Outdoor Sporlar Neler?

Günümüz modern yaşantısında günümüzün çoğunu oturarak ve bir ekrana bakarak geçiriyoruz. Günlük hayattaki sorunları ve sosyal iletişimi hep…
evlenirken beyaz esya secimi teknosa
Devamını Oku

Evlenirken Beyaz Eşya Seçimi

Gelişmekte olan teknoloji ile beyaz eşya çeşitliliğinin artması seçim yapmayı zorlaştırıyor. Özellikle evlilik hazırlığının heyecanlı koşuşturmasının içerisinde beyaz…