Su, gezegenimizin en temel yaşam kaynağı olduğu gibi aynı zamanda yeri doldurulamayacak ihtiyaçlarımızın da başında geliyor. Hal böyle olunca da su olmayan bir hayatı hayal bile edemiyoruz. Gelişen teknoloji ve yaygınlaşan sanayimizle, doğal kaynaklara belli bir oranda zarar veriyor. Doğru önlemleri tam anlamıyla almadığımız için de küresel ısınmanın artmasına sebebiyet veriyoruz. Bu doğrultuda ise en çok etkilenen doğal kaynaklarımızdan birisi su kaynaklarımız. Küresel ısınmadan kaynaklı atmosferde bulunan mevcut su buharı, yoğunlaşıp dünyaya dönecek soğukluğu bulamadığından su döngümüz eskisi gibi kusursuz işlemiyor. Bu doğrultuda ise mevcut bu durumu dengeleyebilmek adına ve daha sürdürülebilir bir gelecek için bizlere su tasarrufu yapma görevi düşüyor.  Su tasarrufu için ufak değişiklikler ile büyük bir fark elde edebiliriz bunun için farkındalığımızın biraz daha artması aynı zamanda konu hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Su tasarrufu yapmanın ilk adımı ise suyu israf etmemekten geçiyor.  Bu yazımızda sizler için su tasarrufu sağlamanın yollarına yer verdik.

Akıtmayan Batarya Seçimi

Evimizde belki de başımıza en çok gelen olayların başında bataryalarımızın akıtması geliyor. İlk başlarda pek de önemsemediğimiz bu sorun aslında çok fazla su israfına sebep oluyor ve zamanla büyük bir probleme dönüşebiliyor. Bu sebeple su tasarrufu açısından akıtan bataryalarınızı bir an önce değiştirmenizi öneririz. Ek olarak gelişen teknoloji daha etkili su tasarrufu yapmamız konusunda da bize yardımcı oluyor. Bazen özellikle dalgın olduğumuz günler, suyun açık olduğunu fark etmiyoruz bile ya da diş fırçalarken, tıraş olurken suyu açık bırakabiliyoruz bunun önüne geçmek için otomatik açılıp kapanan fotoselli bataryaları tercih etmek su kullanımınızın ciddi oranda düşmesine yardımcı olacaktır.

Bulaşık Makinesi Kullanımı

Bazı durumlarda, özellikle az bulaşık olduğunda elde yıkamak bize daha pratik ve hızlı bir çözüm gibi görünse de, bu uygulamanın uzun vadede su tüketimimizi ciddi oranda arttırdığını görebiliriz. Bulaşıkları makinede yıkamak için biriktirmek, size hem su hem de zaman tasarrufu sağlar. Günümüzde teknolojiden doğru bir şekilde faydalanıp doğru makineleri tercih ederek daha etkili bir su tasarrufu sağlamak mümkün.

Sebze ve Meyvelerimizi Yıkarken Dikkat!

Sağlığımız için tükettiğimiz meyve ve sebzelerin iyi yıkanmış olması bizler için çok önemli ancak tükettiğimiz gıdaları yıkarken su israfından da kaçınmalıyız. Sürekli akan suyun altında sebze ve meyvelerimizi yıkarken, ihtiyacımızdan çok daha fazla su tüketimi sağlamış oluyoruz. Bunun için yapılması gereken ise suyu sürekli akıtmak yerine bir kaba koymak ve yiyeceklerimizi bu kabın içerisinde bir süre bekletip daha sonra akan suyun altından çok kısa geçirmek. Mutfağımızda bu adımları uygulamak su tasarrufu sağlamak açısından bizlere avantaj sağlayabilir. Ek olarak sebze ve meyvelerimizi yıkamak için kullandığımız suyu dökmek yerine evdeki bitkilerimizi sulamada da kullanabiliriz.   

su tasarrufu saglamanin yollari teknosa

Banyoda Su Tasarrufu

Evlerimizde su tüketiminin %50-60’a yakınını banyolarımızda gerçekleştiriyoruz. Hal böyle olunca da su tasarrufu yapmaya başlarken gözden geçireceğimiz alışkanlıklarımızın başında banyolarımız geliyor. Yorucu bir günün ardından küveti su doldurup sakin bir banyo keyfi hepimizin kulağına hoş gelse de bunu çok sık tekrarlamamalı, alışkanlığa dönüştürmemeliyiz. Duş almak yerine koca bir küveti doldurmak su tüketimimiz açısından pek de verimli olmuyor ek olarak suyu büyük oranda israf etmemize de yol açıyor. Birçoğumuz duş almadan önce suyun ısınmasını beklerken boşa akıttığımız su miktarının pek de farkında değil. Özellikle geç ısınan bir tesisata sahipseniz ve suyu çok açtıysanız harcanan su miktarı hiç küçümsenecek miktarda olmuyor. Bu noktada suyun ısınmasını beklerken daha az açıp ek olarak altına bir kova koyarak biriken suyu daha sonra temizlikte vs. değerlendirebilirsiniz.

Bahçe Bakımı Yaparken Su Tüketimi

Birçok kişi su tüketimini yalnızca sadece ev içerisinde gerçekleştirmiyor. Bahçesi olanlar ve düzenli olarak bu bahçenin bakımını sağlayanlar da sürekli olarak su tüketimi yapıyorlar. Bahçelerimizde kullandığımız suyun daha verimli bir hale gelmesi için yine yapabileceğimiz birkaç değişiklik bulunuyor. Sahip olduğumuz klasik sulama yöntemlerimizi hem su, zaman tasarrufu sağlamak hem de kendimizi çok yormamak adına daha pratik yöntemlerle değiştirebiliriz. Bu yöntemlerin başında ise yağmurlama sistemi ile çalışan otomatik bahçe fıskiyeleri veya damla sulama gibi farklı yöntemleri tercih ederek su tüketiminizi uzun vadede fark edilir ölçüde azaltabilirsiniz.  

Kısaca Su Tasarrufu İçin Yapabilecekleriniz

  • Meyve-Sebzeleri bir mutfak kabında yıkamak
  • Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam kapasite doldurup çalıştırmak
  • Diş fırçalarken vs. suyu açık bırakmamak
  • Halı, kilimleri evde yıkamak yerine yıkamaya göndermek
  • Ev içerisinde olabilecek su sızıntılarını düzenli kontrol etmek
  • Eski tip bataryaları sensörlü veya daha verimli su tüketimi yapan bataryalarla değiştirmek
  • Kullanılabilecek durumda olan suları biriktirip bahçede veya saksı bitkilerimiz için kullanmak
  •  Sifon kullanımına dikkat etmek, gereksiz yere sifon kullanmamak, daha verimli su tüketimi yapan sifonlar tercih etmek.

Yukarıda sizlere su tasarrufu sağlamanın yollarını aktardık.

Siz de tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
cay en iyi nasil demlenir teknosa
Devamını Oku

Çay En İyi Nasıl Demlenir?

Çoğumuz çevreden öğrendiğimiz yöntemlerle çay demleriz. Ancak konu, çay en iyi nasıl demlenir meselesine geldiğinde iyi çay demlemek…
bulasiklar makineye nasil yerlestirilmeli teknosa
Devamını Oku

Bulaşıklar Makineye Nasıl Yerleştirilmeli?

Mutfakta hayatımızı kolaylaştıran en önemli beyaz eşyaların başında bulaşık makineleri geliyor. Bulaşık makineleri olmadığında bulaşıkları elimizde yıkamak zorunda…