Hafif hafif önce rüzgarla ardından yağışlarla kendini hissettirmeye başlayan soğuk havalar kalıcı hale gelmeye başladı. Bu havalarda içinizi ısıtacak içeceklere ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Ihlamur, sahlep gibi klasik tatlar sizi tatmin etmiyorsa farklı sıcak kahve tariflerini bu yazının devamında bulabilirsiniz. Üstelik temel birkaç tarifi öğrendikten sonra damak tadınıza ve hayal gücünüze göre bu tarileri çeşitlendirebilirsiniz.

En Güzel Sıcak Kahve Tarifleri

Farklı sıcak kahve türleri evde aynı kahve çekirdeği ile yapılabilir. Özellikle espresso bazlı içecekleri evde yapmak sandığınızdan çok daha kolay olabilir. Önemli olan gövdesi yoğun, asiditesi düşük bir kahve çekirdeğinin espresso yapımına göre çekilmesi ve bir süt köpürtücüsüne sahip olmanız. Gerisi sadece sos, şurup ve baharatlar ile tarifinizi zenginleştirmenize kalmış. Bunun yanı sıra soğuktan düşen enerjinizi yükseltmek için filtre kahve gibi basit ama bir o kadar da lezzetli sıcak kahve tarifleri sıklıkla tercih edebileceğiniz seçenekler arasında başta gelir. Birbirinden farklı kahve tarifleri için detaylar, en güzel kahve için bilinmeyen püf noktalar şöyle sıralanabilir:

Sıradanlığın En Lezzetli Hali: Filtre Kahve

Damak tadınıza göre seçebileceğiniz kahve çekirdekleri ile farklı demleme yöntemleri kullanarak leziz filtre kahveler yapabilirsiniz. Filtre kahve demlemede en önemli unsurlar, su sıcaklığı ve kahve çekirdeğinin demleme ekipmanına uygun şekilde çekilmiş olması. Kahve zevkinize göre seçebileceğiniz demleme ekipmanları, kahvenin gövde ve asidite dengesine katkı sağlayacak niteliklere sahiptir. Örneğin; filtre kağıdı çekilmiş kahve demlenirken ortaya çıkan yağın bardağınıza geçmesine engel olur. Böylelikle kahvenin damakta bıraktığı tat kağıtsız demleme yöntemlerine göre de oldukça farklılaşır. Dolayısıyla kahvenin tadı ile demleme ekipmanları arasında önemli bir ilişki vardır. Bu demleme ekipmanları şu şekilde sıralanabilir:

  • V60
  • Chemex
  • French Press
  • Kahve Makinesi

Kahvenizi yoğun seviyorsanız chemex ile demleme biçimini kullanabilirsiniz. Gün içerisinde sıklıkla kahve tüketiyorsanız kahve makinesi seçeneği sizin için ideal olabilir. Kahve makinesi dışındaki tüm demleme yöntemlerinde kullandığınız suyun 96-98 derece arasında bir sıcaklıkta olmasına özen göstermeniz gerekir. Aksi halde kahveniz direkt kaynar su ile buluştuğunda yanacak ve buruk bir tat alacaktır. Bu buruk tadın sebebi kahvenin demlenmeye fırsat bulamadan haşlanarak süzülmesinden kaynaklanır.

İyi bir demleme için uygun sıcaklıkta suyun yavaş ve ince şekilde kahveye saat yönünde gezdirilerek akıtılması gerekir. Böylelikle “blooming” adı verilen işlem gerçekleştirilmiş olur. Bloomingin gerçekleştiğini su ile temas eden kahvenin küçük baloncuklar çıkarmasından anlayabilirsiniz. Filtre kahve demlemek için kahve makinesi kullanıyorsanız bu noktada kahvenizi kağıt filtre ya da metal filtre kullanımına göre öğütmeniz yerinde bir karar olacaktır. Kahve çekirdekleri demleme yöntemine göre çekilmediğinde ya çok seyrek ya da çok yoğun bir tat verebilir. Olması gerekenden ince çekilen kahveler demlendiğinde acı bir tat verir. Kalın çekilen kahveler ise su işleme süreci aksayacağından seyrek ve tatsız olurlar. Son olarak ise kahvenizi demlerken 10 gram kahve için 180 ml su kullanırsanız eşsiz bir lezzet yakalamanız mümkün.

Mevsimsel Depresyona Birebir: Americano

Kahvenin en yoğun hali espresso bazı ile yapılan Americano ise hızlı bir uyanış için birebir. İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya’nın ünlü espresso kahvesini sert bulan Amerikan askerlerinin talebi üzerine sıcak suyla seyreltilerek yapılan yoğun bir lezzet. İyi bir Americano’nun püf noktası ise önce sıcak suyu ardından bu sıcak su üzerine espressoyu eklemek. Böylelikle eşsiz espresso kreması suyun etkisi ile kaybolmayacak ve damağınızda eşsiz bir lezzet bırakacaktır.

Yoğun Bir Tat, Sıcak Bir Uyanış: Espresso

Kahve çekirdeğinin en sert hali espresso ise single ve double olmak üzere iki şekilde tüketilebilen konsantre bir kafein deposudur. Espressonun püf noktası ise çektikten sonra 21 saniye içerisinde tüketilmesi. Tek yudumda tüketildiğinde tam performans sergileyen espresso, basınçlı bir kahve makinesinde yapıldığında eşsiz kokusu ve aroması ile gününüzü renklendirebilir.

Tatlı Acı Bir Aşk Hikayesi: Mocha

Günümüzde tükettiğimiz en tatlı sıcak kahve tarifleri arasında başı çeken mocha aslında bize kahvenin doğuşunu işaret eden bir kahve çeşidi. Çikolata, espresso ve süt ile yapılan mocha, adını kahvenin ilk yetiştiği yer olan Etiyopya’dan çıktığı kara yolculuğu ile tüm dünyaya yayılmasının ilk adımını attığı Mocha limanının adından alıyor. 1500’lü yıllarda Hollandalı bir diplomatın Mocha limanından ayrılırken o dönem Avrupa’ya satışı olmayan kahve çekirdeklerinden birkaç tane aldığına dair söylentiler de vardır. Diplomatın sevdiği kadına verdiği çiçek buketinin içine bu çekirdekleri saklaması ile kahvenin Doğu Afrika ve Arap Yarımadası dışındaki öyküsünün başladığına dair rivayetler de bulunur.

Damağınızda Bulutsu Bir Lezzet: Cappuccino

Americano ve Mocha’dan daha ilginç bir kahve öyküsü olamaz diye düşündüğünüzde karşınıza bol köpüklü kreması ile cappuccino çıkıyor. Adını Cappucin rahiplerinden alan ve ayinleri sırasında daha dinç olmak için bu rahiplerin sıklıkla tükettiği bu kahve espresso bazlı ve yoğun köpüklü kremalı sütten yapılıyor. Evde sıcak kahve tarifleri listesinde cappuccinonun ilk sırada yer almasını sağlayacak püf nokta ise: cappuccino bardağı kullanmak.

Yaz Esintisi: Karamel Macchiato

Genelde yaz aylarında buzlu şekilde tüketilmesi ile ünlü karamel macchiato ise sıcak kahve tarifleri ailesinin en kirli üyesi. Neden mi kirli? Çünkü macchiato “kirletmek, lekelemek” demek. Orijinalinde taze espressonun üzerinde bir tatlı kaşığı yardımı ile bırakılan süt köpüğü ile yapılan macchiato, karamel ile birleştiğinde en güzel sıcak kahve tarifleri arasında yer alıyor. Espresso, süt, süt köpüğü, vanilya şurubu ve karamel sos ile yapılan karamel macchiato soğuk günlerde içinizi ısıtmak için ideal bir tarif.

Yumuşak Tat Sevenlere: Latte

Farklı sıcak kahve tarifleri arasında adeta İngiliz kraliyet ailesi mensubuymuş gibi asilce duran bir diğer lezzet ise latte. Latte aslında direkt olarak “süt” demek. Espresso ve hafif krema kıvamına getirilerek ısıtılmış bol miktarda süt ile yapılan latte özellikle tarçın eklenerek enfes bir hale getirilebilir.

Sütlü ama Sert mi Olsun: Flat White

Yapımı latte ile aynı olan flat white ise sıcak kahve tarifleri arasında en gizemli olanı. İşin sırrı süt ve espresso miktarını doğru ayarlamak. Cappuccino bardağı kullanarak yaparsanız kolaylıkla kıvamını tutturabileceğiniz flat white’ın bir diğer püf noktası ise espresso miktarını double olarak ayarlamak.

Evinizde İtalyan Havası: Marocchino

Farklı sıcak kahve tarifleri arasında buram buram İtalya kokan marocchino espresso, çikolata tozu, süt ve süt köpüğü ile yapılan bir tarif. Püf noktası ise, espressoyu çektikten sonra kremasını kaybetmeden üzerine serpilen çikolata tozunun ardından kahve köpüğünü eklemek. Sonrasında ise sütü yavaşça ekleyip son dokunuşu yine çikolata tozu ile yapıp bu kakao esanslı lezzetli tarifin tadını çıkarmak.

Fındıkseverlerin Gözdesi: Toffee Nut Latte

Her ne kadar ilk duyulduğunda evde yapılması mümkün değilmiş gibi görünse de fındığa doyuran bu kahve tarifini de evde yapmak ve hatta damak tadınıza göre geliştirmek mümkün. İhtiyacınız olan malzemeler ise; espresso, fındık şurubu, fındık parçacıkları ve arzuya göre tarçın. Latte tarifi ile aynı yolu izleyerek yapabileceğiniz bu tarifte püf nokta espressoyu şurubun üzerine çekerek yapmanızdır.

Kurabiye Canavarı: Ginger Bread Latte

Toffee nut latte ile aynı izlenimi bırakan ginder bread latte yapımı da oldukça kolay. Bir kere denediğinizde evde sıcak kahve tarifleri arasında favoriniz haline gelebilecek ginger bread latte içim malzeme listesi; espresso, zencefil şurubu, kurbiye parçacıkları ya da isteğe göre kuru yemiş parçacıkları. Tıpkı toffee nut yapımı gibi yapabileceğiniz bu kahve tarifi özellikle sonbahardan kışa geçişte elinizden düşmeyen bir lezzet olabilir.

Gelenekten Geleceğe: Türk Kahvesi

En güzel sıcak kahve tarifleri arasında birinci sıra her zaman Türk kahvesinin. Yıllardır içilen bu kahvenin sırrı tabii ki taze çekilmiş olması! Dolgun gövdeli kahve çekirdekleri ile bol köpüklü bir kahvenin tadını çıkarabilmek için kahve öğütücü modelleri arasından zevkinize ve kullanımınıza uygun bir seçim yapabilirsiniz. Seçeceğiniz öğütücü ile enfes kahvenizi taze taze çekip orta ateşte pişirebilir, gününüzü güzelleştirebilirsiniz!

Bonus: Pumpkin Spice Latte Tarifi

Soğuk havalar deyince akla hep eylül ekim ayları bunun akabinde ise bizi bekleyen Cadılar Bayramı gelir. Balkabağının korku tandanslı tatlı havasının hakim olduğu bu dönemlerde en güzel kahve tariflerinden biri de pumpkin spice latte tarifidir. Espresso, hafif krema kıvamı verilerek ısıtılmış süt, balkabağı püresi veya şurubu ile yapacağınız lattenize tarçın veya muskat ile yapacağınız son dokunuşla sonbaharın tadını en iyi çıkaranlardan biri de siz olabilirsiniz.

Evde sıcak kahve tarifleri kapsül kahveler ile de rahatlıkla yapılabilir. Birbirinden lezzetli sıcak kahve tarifleri farklı alternatif eklemeler ile zenginleştirilebilir. Lezzetine doyum olmayan evde sıcak kahve tarifleri için kilit nokta kullanacağınız kahve makinesidir. Özellikle esspresso bazlı farklı sıcak kahve tarifleri için kullanabileceğiniz kahve makineleri süt ısıtma çubuğu eklentisi sayesinde mutfağınızda büyük bir kolaylık sağlar. Filtre kahve makineleri, espresso makineleri ve Türk kahvesi makineleri ile birbirinden farklı kahve tarifleri yapabilirsiniz. Sevdiklerinizle geçireceğiniz kahve molalarınızı zenginleştirebilirsiniz. Üstelik kahve öğütücüsü ile taze çekirdeklerden öğüterek yapacağınız kahvelerin tüm eve yayılan kokusu içinizi ısıtacaktır.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Evde Sebze ve Meyve Kurutma Yöntemleri
Devamını Oku

Evde Sebze ve Meyve Kurutma Yöntemleri

Sebze ve meyve kurutma, gıdaların uzun süre saklanabilirliğini artırmak, lezzetli atıştırmalıklar elde etmek amacıyla kullanılan popüler yöntemlerden biridir.…
beyaz esyalar nasil temizlenir teknosa
Devamını Oku

Beyaz Eşya Nasıl Temizlenir?

Beyaz eşyalar günlük hayatımızın vazgeçilmez cihazları arasında yer alıyor. Yemek pişirmek, temizlik yapmak ya da eğlenceli vakit geçirme…
katlanir bisiklet ve avantajlari teknosa
Devamını Oku

Katlanır Bisiklet ve Avantajları

Kalabalıklaşan şehir hayatında bisiklet sürme aktivitesini gerçekleştirmek giderek zorlaşıyor. Gerek araç ve yaya kalabalığının vermiş olduğu hareket sıkıntısı…