Akıllı telefonlardan, tabletlere ve bilgisayarlara kadar günümüzün birçok teknolojisi doğrudan devrim niteliği taşıyor. Tüm bu teknolojiler ve sistemler, bunları yaratan gerçek bireylerden geliyor. Kendinizi teknolojik sürümleri analiz ederken kendi teknolojik tasarımlarınızı oluşturduğunuzu hayal ederken ve hatta mevcut ürünleri daha iyi hale getirmek için çözümler üretirken buluyorsanız; bilgisayar bilimi alanında bir kariyer yapmayı düşünebilirsiniz. Bilgisayar mühendisliği alanını okuyacak kişiler için iş imkânı yönünden birçok seçenek mevcut bulunuyor. Bu yazımızda bilgisayar mühendisliğinde iş imkanları neler anlatmaya çalışacağız.
Bilgisayar Mühendisliği için Gerekli Beceriler
Sürekli değişen ve bu değişime uyum sağlamayı gerektiren bir alanda çalışırken problem çözmek konusunda bilgili olmak şart hale geliyor. Acil bir sorunu çözme konusundaki esneklik ve beceri bu alanda işe yarıyor. Eleştirel düşünme, bilgisayar odaklı işlerde muhtemelen akla gelen ilk özelliklerden birisi oluyor. Bu alandaki birçok rol; çok sayıda ekrana bakmayı, sayılar üzerinde kafa yormayı ve kodu test etmeyi gerektiriyor. Bu alanda çalışacak olanların, bir problemi tüm yönleriyle anlama yeteneğine sahip olmaları gerekiyor. Tüm bunlarla birlikte yaratıcılık da bu alanda başarılı olmaya yardımcı oluyor. Analitik kısımlar kavrandığında, yeni şeyler yapmanın ve üretmenin dürtüsü, iyi çalışmalar yapabilmek için gerekli oluyor.
Bilgisayar mühendisliği eğitimi; teorik çalışma ile pratik projeleri birleştirerek özel beceriler öğretiyor:
- Programlama Dilleri
- Donanım Mimarisi ve Yapımı
- Ağ Tasarımı ve Mühendisliği
- Yazılım Mühendisliği
- Multimedya Dizaynı
- Yazılım Araçları ve Paketleri
Bilgisayar mühendisliğini okuyan kişiler; tabanlı sistemleri belirlemeyi, tasarlamayı ve inşa etmeyi; potansiyel riskleri değerlendirmeyi, tanımayı ve yaratıcı çözümler tasarlamayı öğreniyor. Ayrıca başarıya göre aşağıdakileri içeren daha genel beceriler de elde ediliyor:
- Takım Çalışması ve Liderlik
- İletişim
- Problem Çözme
- Müzakere
- Zaman Yönetimi ve Organizasyonu
- Rapor Yazma
- Aritmetik
- Ticari Farkındalık
Teknoloji ve yazılım hızlı bir şekilde geliştiğinden; sürekli mesleki gelişim sağlamak da gerekli hale geliyor.
Bilgisayar Mühendisliğindeki İş Seçenekleri
Yazılım Geliştirici
Yazılım geliştiriciler; bilgisayarlarda veya diğer cihazlarda çalışan web sitelerini, programları, uygulamaları oluşturmak ve geliştirmekle görevli oluyor.
Beceriler: Bu pozisyon için bilgisayar programcılığında güçlü bir arka plan oluşturmak gerekiyor. Projelerde başkalarıyla iş birliği yapmak için kişiler arası becerilere sahip olmak ve birden çok yönü dengeleyebilmek için detay odaklı olmak da oldukça değerli hale geliyor.
Web Geliştiricisi
Web geliştiricileri; bir web sitesinin düzenini kodlamaya, tasarlamaya ve oluşturmaya odaklanan programcılardan oluşuyor.
Beceriler: Bu pozisyon için HTML/CSS, Javascript ve diğer programlama dilleri bilgisi gerekli oluyor. Tasarımcılarla projeler üzerinde çalışmak için grafik tasarım bilgisine ve işbirlikçi bir zihniyete sahip olmak da önemli hale geliyor.
UX Tasarımcısı
UX tasarımcıları, belirli bir ürün veya platformun kullanıcıları için iyi deneyimler oluşturmaktan sorumlu oluyor. Birçok kişinin favori uygulamalarının ve arayüzlerinin olmasını sağlayanlar UX tasarımcılarından oluşuyor.
Beceriler: Programlama ve bilgisayar sistemleri bilgisi, bu pozisyondaki başarıya büyük ölçüde yardımcı oluyor. Bu alandaki uzmanlık, tasarım vizyonunu ekibe aktarmayı kolaylaştırıyor. Ek olarak, ürünü gelecekteki kullanıcıların göreceği gibi görmeyi ve buna göre ayarlama yapmayı sağlayan kullanıcı empatisi konusunda bilgili olmak önemli oluyor.
Mobil Uygulama Geliştiricisi
Mobil uygulama geliştiricilerinin uzmanlık alanları; mobil uygulamalar oluşturma, kodlama ve test etme oluyor.
Beceriler: Güçlü analitik becerilerin ve kodlama bilgisinin yanı sıra; programatik dillerden Java’yı (Android’ler için) ve Objective-C’yi (iPhone’lar için) bilmek iyi oluyor.
BT Proje Yöneticisi
BT proje yöneticileri; bir kuruluşun BT hedeflerini ve girişimlerini planlamak, bütçelemek ve temel olarak yürütmekten sorumlu oluyor.
Beceriler: Bu pozisyon için güçlü liderlik becerileri hayati önem taşıyor. BT proje yöneticisi; yalnızca bir ekibe liderlik etmekten değil, aynı zamanda rehberlik etmekten, işe almaktan ve herkesin yararına kararlar almaktan da sorumlu oluyor.
Bilgi Güvenliği Analisti
Bilgi güvenliği analistleri, güvenlik sistemlerinin uygulanmasından ve bir şirketin bilgisayar ağlarının korunmasından sorumlu oluyor.
Beceriler: Tüm organizasyonun güvenliği söz konusu olduğundan, bu pozisyonda başarı sağlamak için titiz ve detay odaklı olmak zorunlu hale geliyor. Sonuçları tahmin edebilmek ve güvenliği buna göre ayarlayabilmek de önemli oluyor.
Sistem Mimarı
Sistem mimarları, bir şirketi bütünsel olarak analiz ediyor ve departmanlarının hedefleri için mümkün olan en iyi BT stratejisinin nasıl getirileceğini belirliyor. Mümkün olan en yüksek kalitede deneyimi yaratmak için söz konusu sistemin mimarisini tanımlıyor ve tasarlıyor.
Bir sistem mimarı olarak başarılı olmak için, bir işletmenin hedeflerini eleştirel olarak analiz etme ve her yönden ihtiyaç duyacağı kaynak ölçeğini belirleme yeteneği gerekiyor. Müşteri ihtiyaçlarını giderebilmek, değerlendirebilmek ve tercüme edebilmek de mühim hale geliyor.
Yapay Zeka Mühendisi
Yapay zeka mühendisleri, söz konusu sistemlerde insan zekasını taklit etmek amacıyla bilgisayar sistemleri oluşturuyor, bu sistemleri test ediyor ve geliştiriyor.
Beceriler: Programlama, yazılım geliştirme, lineer cebir, olasılık ve istatistik konularında güçlü bir kabiliyete sahip olmak, bu pozisyon için fazlasıyla gerekli oluyor.
Bilgisayar Donanım Mühendisi
Bilgisayar donanım mühendisleri; çipler, bellek aygıtları ve devre kartları gibi bilgisayar sistemleri ile bileşenlerini tasarlamak, araştırmak, geliştirmek ve oluşturmaktan sorumlu oluyor.
Beceriler: Yazılım geliştiricilerle proje geliştirmek için çalışacak olan mühendislerin sağlam teknik ve analitik beceriler ile güçlü bir iş birliği ruhuna sahip olmaları gerekiyor.
Video Oyunu Geliştiricisi
Video oyunu geliştiricileri, boş zamanlarda oynanan oyunların arkasındaki kodlama kahramanlarından oluşuyor. Çeşitli sistemlerde oynanabilir oyunlar oluşturmak için diğer geliştiricilerle birlikte çalışılıyor.
Beceriler: Hikâye anlatma becerisi hem olay örgüsünü hem de tasarımı kavramsallaştırma yeteneği ile birlikte bu pozisyonun anahtarı oluyor. Sadece programatik dili bilmek değil, bu dili iyi bir şekilde yürütmek için vizyona ve fikirlere sahip olmak da değerli hale geliyor.
Tüm Bu Görev Tanımlarına Ek Olarak Farklı Seçenekler de Mevcut Bulunuyor:
- Uygulama Analisti
- Veri Analisti
- Adli Bilgisayar Analisti
- Yazılım Mühendisi
- Sistem Analizcisi
- Kullanıcı Deneyimi Tasarımcısı
- Nanoteknoloji Uzmanı
- Ağ Mühendisi
- Telekomünikasyon Araştırmacısı
İşverenler
Bu alandaki yaygın işverenler; BT danışmanlıkları ve BT hizmet sağlayıcıları oluyor. Bununla birlikte, çoğu işletme etkin bir şekilde çalışmak için bilgisayarlara güvendiğinden, aşağıdaki sektörlerdeki büyük kuruluşların BT departmanlarında da fırsatlar bulunuyor.
- Havacılık ve Savunma
- Tarım ve Hayvancılık
- Finansal Hizmetler
- Sağlık Hizmetleri
- Üretim ve Sanayii
- Kamu Sektörü ve Diğer Sektörler
- Perakende
- Telekomünikasyon
Ayrıca bir dizi küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışma fırsatı da bulunabiliyor. Diğer bir seçenek de kişilerin, web tasarımı ve danışmanlık gibi BT hizmetleri sağlayarak kendi işlerini kurmaları oluyor.
Deneyim
Deneyim sahibi olmak her meslekte olduğu gibi bilgisayar mühendisliği için de önemli hale geliyor. Deneyimlere göre farklı iş imkanları şansı elde edilebiliyor. Programlama, web sitesi oluşturma, oyun tasarlama veya moderatör olarak çevrimiçi görevleri yerine getirme gibi kişilerin kendi projelerinden oluşan kişisel bir portföy geliştirmeleri bu alanda yararlı oluyor. Hataları düzeltebilme, işlevselliği geliştirebilme, bir uygulama oluşturabilme gibi özellikleri barındıran bu portföyler becerileri gösterebilmeyi sağlıyor. Bazı üniversite kulüpleri veya toplulukları da bilgisayar, web tasarımı veya multimedya becerilerini geliştirme şansı verebiliyor.
Siz de en iyi bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.