Ev eşyaları teknolojisinde yaşanan gelişmeler sayesinde düzenli olarak yapmak zorunda olduğumuz ev işleri oldukça kolaylaşıyor. Bu işlerin başında çamaşır yıkamak geliyor. Çamaşır makineleri uzun süredir hayatımızda olduğu için teknolojik gelişmelerin en çok uygulandığı cihazların başında geliyor. Yapay zeka teknolojisinin de birleşmesiyle piyasadaki pek çok üretici, akıllı çamaşır makinesi modelleri üretmeye başlıyor. Bu sayede hem makinenin kullanımı bizim için kolaylaşıyor hem de çamaşırlarımızın çok daha iyi temizlenmesi sağlanıyor. Ancak teknoloji ne kadar gelişse de hatalı kullanımdan dolayı birçok sorun yaşayabiliyoruz. Bu sorunların sonucu olarak da çamaşır makinemizin ömrünü kısaltabiliyor ya da çamaşırlarımızın zarar görmesine neden olabiliyoruz. Bu nedenle çamaşır makinesini kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı detaylar bulunuyor.

Çamaşır Makinenizin Belli Bir Kapasitesi Olduğunu Unutmayın

Çamaşır makinesi kullanırken yapılan hatalardan biri, kapasitesinin üzerinde yükleme yapmak oluyor. Çamaşır makinesi alırken mutlaka yıkama kapasitesi ağırlık cinsinden yazılıyor. Genellikle bu kapasiteye göre seçim yapıyoruz. Ancak kullanırken bir süre sonra buna dikkat etmemeye başlıyoruz. Yıkanması gereken çamaşırlar biriktikten sonra da hepsini bir arada yıkamaya çalışıyoruz.

Çamaşır yıkarken eğer yük sınırını aşarsak çoğunlukla makine hata veriyor ve yıkama işlemine başlamıyor. Eğer tam sınırına yakın miktarda yıkama işlemini yapıyorsak, çamaşırlarımız beklediğimiz kadar temizlenmeyebiliyor ve bu şekilde sürekli kullandığımızda ise çamaşır makinemizin ömrünü bilmeden kısaltmış oluyoruz. Bu nedenle çamaşır makinesi kullanırken dikkat etmemiz gereken konuların başında yıkadığımız çamaşırların kapasitesi geliyor.

Çamaşır Makinesini Doğru Programda Kullanın

Çamaşır makinesi teknolojisinde yaşanan gelişmelerin başında program ayarları geliyor. Çok farklı çeşitte ve renkte çamaşırlarımız oluyor ve bunların hepsini karıştırmak genellikle onlara zarar veriyor. Bu nedenle çamaşırlarınızı yıkamadan önce mutlaka renklerine ve kumaşın cinsine göre ayırmanız gerekiyor. Ardından çamaşır makinenizdeki onlar için en uygun programı seçiyorsunuz. Bu sayede hem çamaşırlarınız yıkanırken zarar görmemiş oluyor hem de çamaşır makineniz çok daha iyi bir performans sergileyerek daha temiz yıkayabiliyor.

Birçok insanın çamaşır makinesinden memnun olmamasının sebebi aslında doğru programı kullanmaması oluyor. Çamaşırlarınızı hangi programda yıkayacağınızdan emin değilseniz, kullanım klavuzuna ve çamşırlarınızın etiketlerine dikkat etmeniz yeterli oluyor.

camasir makinesi kullanilirken nelere dikkat edilmeli teknosa

Çamaşırlarınızı Kontrol Ederek Yerleştirin

Çamaşır makinesi kullanırken ceplerimizde kalan şeyler nedeniyle çok fazla sorun yaşanıyor. Cebinizde kalan bir kağıt ya da mendil, yıkanırken parçalanıyor ve makinenin içine dağılıyor. Bu parçalar makinenin filtrelerine takılıp tıkanmasına neden olabiliyor. Ayrıca diğer çamaşırlara yapışabiliyor. Aynı şekilde sert cisimler de makinenin kazanı içerisinde kenarlara çarpıyor ve çamaşır makinesi hasar görmeye başlıyor. Bütün bunlar hem çamaşır makinesinin arızalanmasına hem de çamaşırların iyi temizlenmemesine neden oluyor.

Bu nedenle çamaşırlarınızı çamaşır makinesine yerleştirirken tek tek atmanız ve mutlaka hepsinin ceplerini tekrar kontrol etmeniz gerekiyor.

Çamaşır Yıkarken Doğru Kimyasallar Kullanın

Çamaşırlarınızı yıkamadan önce renklerine ve kumaş cinsine göre ayırmak kadar kullandığınız deterjan ve yumuşatıcı da önemli oluyor. Özellikle çamaşırların kirlilik derecesine göre deterjan miktarını ayarlamanız gerekiyor. Daha az miktarda çamaşır için fazla deterjan kullandığınızda iyi durulanmamasına neden olabiliyorsunuz, ayrıca fazla kimyasalla temas etmesi çamaşırlarınızın renklerine ve yapısına zarar verebiliyor. Fazla miktarda çamaşır için az deterjan kullandığınızda da çamaşırlarınız iyi temizlenmeyebiliyor. Bu nedenle deterjan ve yumuşatıcı miktarını iyi ayarlamanız önemli noktalardan biri oluyor.

Bunun yanı sıra piyasada beyaz ve renkli çamaşırlar için farklı deterjanlar bulunuyor. Eğer kullandığınız deterjanın bu şekilde bir özelliği bulunuyorsa, doğru çamaşırlar için kullanmaya dikkat ediyorsunuz. Aksi durumda yine çamaşırlarınız zarar görebiliyor.

Çamaşır Makinenizi Temiz Tutun

Çamaşır makinesi sürekli suyla çalıştığı için kirleneceğini pek düşünmeyebiliyorsunuz. Bu durum kullanıcılar tarafından sıklıkla yaşanıyor. Ancak çamaşır makineniz de belli bir kullanım sonrası kirleniyor. Bunun için düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor.

Düzenli olarak çamaşır makinenizin içini ve deterjan gözünü temizlemeniz, hem makinenizin ömrünü uzatıyor hem de çamaşırlarınızın daha iyi temizlenmesini sağlıyor. Son dönemde üretilen çamaşır makinelerinin kazan temizliği programları oluyor. Düzenli aralıklarla bu programı çalıştırarak içinin temizliği yapabiliyorsunuz.

Çamaşır Makinenizin Kapağını Her Zaman Kapalı Tutmayın

Çamaşır makinesi kullanımında en sık yapılan hataların başında makinenin kapağının kapalı tutulması geliyor. Çamaşırları yıkadıktan sonra içerisinde oluşan nemin buharlaşması gerekiyor. Kapak kapalıyken içerisinin nemli kalması, küf ve bakteri oluşumu için ideal bir ortam oluşturuyor. Küf ve bakteriler, nemli ortamlarda çok daha hızlı üreyebiliyor. Bunun sonucu olarak da çamaşır makinelerinde yaygın olarak görülen küf kokusu oluşmaya başlıyor. Bu koku çamaşırlara da bulaşıyor. Bu nedenle her çamaşır yıkadıktan sonra mutlaka çamaşır makinenizin kapağını açık bıraktığınızda böyle sorunların önüne geçebiliyorsunuz.

Evinizde evcil hayvanınız varsa merak edip açık olan kapaktan içeri girebilme ihtimali oluyor. Eğer evinizde böyle sorunlar yaşıyorsanız çamaşır makinenizin içerisindeki nem tamamen kuruyana kadar banyonuzun kapısını kapalı tutmak işe yarayan bir çözüm olabiliyor.

Arıza Durumunda Tamir Etmeye Çalışmayın

Çamaşır makinesini kullanırken zaman zaman hata verebiliyor. Bazen yanlış kullanımdan kaynaklı bazen de makine ömrüyle alakalı arızalar yaşanabiliyor. Bu tarz durumlarda hemen tamir etmeye çalıştığınızda daha büyük sorunlara neden olabiliyorsunuz. Bu nedenle çamaşır makinenizde bir arıza yaşandığında kullanım talimatlarını kontrol etmeniz ve gideremeyeceğiniz bir hataysa yetkili teknik servise başvurmanız en doğru şey oluyor.

Yukarıda çamaşır makinesi yıkarken nelere dikkat edilmeli anlatmaya çalıştık.

Siz de hayatınızı kolaylaştıracak en iyi çamaşır makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
iyi dis fircalama nasil olmali teknosa
Devamını Oku

İyi Diş Fırçalama Nasıl Olmalı?

Tüm bedenimizin sağlıklı olması, ağız ve dişlerimizin sağlıklı olmasına bağlı oluyor. Dişlerimiz üzerinde kalan yemek artıkları ve bakteriler…