Buhar kazanlı ütüler, ütü yapmayı büyük oranda kolaylaştırdığı için pek çok kişinin ilk tercihleri arasında yer alır. Özellikle üstün buhar gücüne sahip bu ütüler, daha kısa sürede ütü işinin bitmesini sağlar ve zaman tasarrufu için idealdir. Ütü yapmayı sevmeyenler için bile buhar kazanlı ütüler, oldukça avantajlıdır. Piyasada farklı özelliklere sahip pek çok buhar kazanlı ütü çeşidi bulunduğu için bunlar arasından seçim yaparken bazı hususları dikkate almak gerekir. Bu sayede ihtiyaçlarınıza uygun buhar kazanlı ütüyü daha kolay bir şekilde bulabilir ve yüksek performans elde edebilirsiniz. En iyi kazanlı ütü hangisi diye merak ediyorsanız, aşağıda verilen bilgilere göz atabilirsiniz.

Buhar Kazanlı Ütü Nasıl Seçilir?

Buhar kazanlı ütü seçerken göz önünde bulundurmanız gereken pek çok kriter vardır. Bu tip ütülerde çalışma prensibi buhar basıncı ve gücü ile ilgili olduğu için öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta bunlardır. Buhar basıncı ütünün gücünü belirtir; yani ne kadar yüksek basınca sahipse o kadar güçlüdür. Aynı zamanda buhar kazanlı ütü seçerken şunlara dikkat etmeniz gerekir:

  • Ütünün tek püskürtmede ne kadar sabit buhar uyguladığı,
  • Su haznesinin kapasitesi,
  • Ütünün tek püskürtmede ne kadar şok buhar uyguladığı,
  • Ütü tabanının malzemesi ve kayar özelliği,
  • Ütünün ağırlığı,
  • Kablo uzunluğu,
  • Otomatik kapanma gibi ek özelliklere sahip olup olmaması.

Buhar kazanlı ütüler, genellikle geniş su kapasitesine sahiptir. Böylece kırışıklıkları daha kolay ve hızlı bir şekilde açabilirler. Aynı zamanda bu özellik, kumaşın yıpranmasının da önüne geçebilir. Basınçlı buhar uygulayan bu tip ütüler, kumaşın derinlerine nüfuz edebilir ve kat kat olan kıyafetlerin bile tek seferde ütülenebilmesini sağlar. Kazanlı ütülerin en önemli özelliği buharı, yüksek basınçla kumaşa püskürtmeleridir. Dolayısıyla kırışıklıkları açma açısından diğer ütülere göre daha yüksek performans gösterirler. Aynı zamanda su haznelerinin kapasitesi geniş olduğu için ütüyü yarıda kesip hazneye su doldurma zahmeti de yoktur. Böylece çok daha pratik bir şekilde ütü yapabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında ütü yapmanın ne kadar bunaltıcı olduğu göz önünde bulundurulursa, buhar kazanlı ütülerin hızlı ütü yapma avantajı öne çıkar.

Buhar Kazanlı Ütü Kullanmanın Avantajları

Buhar kazanlı ütüler, sundukları yüksek performans sayesinde ütü konusunda çok büyük bir avantaj sağlar. Özellikle ütü yapmayı sevmeyenler için oldukça kolaylık sağlayan buhar kazanlı ütüler şu faydalara sahiptir:

  • Buhar kazanlı ütüler; daha çok buharı, daha yüksek basınçla üretme özelliğine sahiptir. Bu sayede kumaşlardaki kırışıklıkları daha hızlı bir şekilde açabilir.
  • Çoğu buhar kazanlı ütüde dikey buhar özelliği bulunur. Bu sayede perde, ceket, takım elbise ve ipek kumaşlı kıyafetler gibi ütülenmesi zor giysileri, asılı haldeyken kolayca ütüleyebilirsiniz.
  • Buhar kazanlı ütülerin su haznesi geniş olduğu için ütüye sürekli su doldurmanıza gerek yoktur.
  • Buhar kazanlı ütülerde farklı ısı seviyeleri bulunduğu için ütüleyeceğiniz kumaşın yapısına uygun ayarı seçebilir ve kumaşa zarar vermeden ütü yapabilirsiniz.
  • Daha hafif yoğunluktaki ütüleme işlemleri için buhar kazanlı ütüler oldukça pratiktir.

Buhar kazanlı ütüler bu avantajların yanı sıra bazı küçük dezavantajlara sahiptir. Bunlar şu şekildedir:

  • Buhar kazanı için ekstra bir alana ihtiyacınız olabilir. Dolayısıyla buhar kazanlı ütüleri küçük alanlarda muhafaza etmek zordur.
  • Bazı ütü masalarında buhar kazanlı ütüleri taşımak için alan bulunmaz. Küçük ütü masalarında kullanım için uygun değildir.
  • Buhar kazanlı ütüler, ileri teknolojiler kullanılarak üretildiği için daha yüksek fiyatlı olabilir.

Buhar Kazanlı Ütü Çeşitleri Nelerdir?

Buhar kazanlı ütüler, kazanın yapısına göre basınçlı ve basınçsız buhar üreten ütüler olarak iki gruba ayrılır. Buhar kazanlı ütüler, bir su haznesi üzerine oturur ve ütünün bu hazneye bağlantısı bir su borusuyla sağlanır. Basınçlı ve basınçsız buhar kazanlı ütülerin özellikleri aşağıda verilmiştir:

  • Basınçlı Buhar Kazanlı Ütü: Eğer ütü işinizi daha kısa sürede tamamlamak istiyorsanız, ütünüzün ürettiği buhar miktarı ile birlikte bu buharın basınç gücünü de önemsemelisiniz. Basınçlı buhar kazanlı ütüler, zorlu kırışıklıkları açma konusunda oldukça idealdir ve basınç sayesinde ütü yaparken daha az enerji ve zaman harcamanızı sağlar. Yani daha çok basınç olan buhar kazanlı ütüler, daha iyi ütü sonucu demektir. Aynı zamanda basınçlı buhar kazanlı ütüler, basınçsız olanlara göre daha fazla buhar üretirler. Dakikada ortalama 100 – 120 gram arası buhar üretme özelliğine sahiptirler.
  • Basınçsız Buhar Kazanlı Ütü: Bu ütü tipleri, dakikada 80 – 108 gram buhar üretme özelliğine sahiptir. Normal ütüler ise yaklaşık olarak dakikada 40 gram buhar üretir. Dolayısıyla basınçsız buhar kazanlı ütüler sayesinde normal ütülere göre iki kat daha yüksek performans elde etmek mümkündür. Ancak bu ütülerde basınç sistemi bulunmadığı için buhar üretme konusunda yeterli olsalar da güç konusunda eksik kalırlar. Bu da kırışıklıkları açmak için daha fazla zaman ve enerji harcamak demektir.

Buhar Kazanlı Ütü Özellikleri

Buhar kazanlı ütüler sahip oldukları özellikler ile öne çıkar. Örneğin; taban yapısı, buhar gücü, su haznesi kapasitesi gibi detaylar bu ütülerin daha kullanışlı olmasını sağlar. Buhar kazanlı ütü önerileri arasında her iki çeşit de yer alır ve bunların özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Buhar kazanlı ütülerde alüminyum, yapışmaz, paslanmaz çelik ve seramik olmak üzere farklı taban seçenekleri vardır. Bu tabanların her bir çeşidinde yer alan gözenekler, normal ütülerden daha fazladır. Bu sayede daha fazla buhar çıkışı mümkün olur ve kıyafetler daha kısa sürede ütülenebilir.
  • Buhar kazanlı ütüler, buhar yöntemi sayesinde gaz basıncını sıvıdan buhara dönüştürür. Böylece de buharı direkt olarak kıyafetlere aktarır. Bu da daha kolay ve pratik bir ütüleme deneyimi sunar.
  • Buhar kazanlı ütülerin çoğunda otomatik kapanma özelliği bulunur. Dolayısıyla daha güvenli bir kullanım imkanı sunar. Aynı zamanda enerji tasarrufu yapmanızı sağlar ve doğa dostudur.
  • Buhar kazanlı ütülerde buhar gücünü ayarlama imkanı olduğu için kumaş türüne göre ütü yapmak mümkündür. Bu sayede kıyafetleriniz daha az yıpranır ve kırışıklıkları daha kolay açılır.
  • Buhar kazanlı ütülerde sürekli buhar çıkışı olduğu için normal ütülere göre daha kısa sürede ütü işinizi tamamlamanız mümkündür.
  • Buhar kazanlı ütülerin ağır olması, ütü işinizi kolaylaştırır. Çünkü ütünün kumaş üzerine uyguladığı kuvvet, kırışıklıkların daha hızlı açılmasını sağlar. Ancak belli bir süre sonra ağır ütüleri kullanmak zor hale gelebilir.

Buhar Kazanlı Ütüler ile Normal Ütüler Arasındaki Farklar

Ütü çeşitleri; normal ütüler, buharlı ütüler ve buhar kazanlı ütüler olmak üzere farklı gruplara ayrılır. Buhar kazanlı ütüler ile normal ütüler arasında pek çok fark bulunur. Bunlar da bu ütü tiplerinin kullanıcılar tarafından tercih edilmesini etkiler. Normal ütüler ile buhar kazanlı ütüler arasındaki farkları şunlardır:

  • Normal ütüler genellikle 1600 Wattlık güç ile çalışır; buhar kazanlı ütüler ise 2000-2400 Watt değerine kadar çıkabilir.
  • Normal ütülerde kullanılan su miktarı daha fazladır ve basma özelliği yoktur. Buhar kazanlı ütülerde ise daha az su kullanılır ve buhar çıkış gücü ve miktarı daha fazladır.
  • Normal ütülerin su haznesi kapasitesi daha azdır. Bu yüzden buhar kazanlı ütülere göre buhar güçleri de daha düşüktür.
  • Normal ütülerde buhar için ekstra bir parça bulunmadığı için daha ergonomiktirler. Dolayısıyla küçük alanlarda daha rahat depolanabilirler. Buhar kazanlı ütülerde ise su haznesi ekstra bir parçadır.
  • Normal ütülerin fiyatları, buhar kazanlı ütülere göre daha düşüktür. Bunun nedeni, normal ütülerde pek çok fonksiyonun bulunmamasıdır. Örneğin; taban tipi klasiktir dolayısıyla ipek ve keten gibi hassas kumaşlarda kullanılamazlar. Aynı zamanda ütü süresi daha uzun olduğu için daha fazla enerji harcarlar. Otomatik kapanma gibi özelliklerin bulunmaması da fiyatının düşük olmasında etkilidir.

Buhar Kazanlı Ütü Nasıl Kullanılır?

Buhar kazanlı ütüler hem ev tipi hem de sanayi tipi kullanım için uygundur. Bu ütüleri kullanmak ise oldukça kolaydır. Yeni geliştirilen teknolojiler sayesinde buhar kazanlı ütüler ile en hassas kumaşları bile ütülemek mümkündür. Buhar kazanlı ütüler, bir su kazanı üzerinde durur. Kullanmak istediğinizde ütünüzü bu kazandan alarak direkt ütülemeye başlayabilirsiniz. Ütüye başlamadan önce kazanda su olduğundan emin olmanız gerekir. Genellikle bu kazanlar, geniş kapasiteye sahip olduğu için sürekli su doldurmanıza gerek yoktur. Farklı taban özelliklerine sahip buhar kazanlı ütüler vardır ve bunlar kumaşların üzerinde kayma açısından oldukça kullanışlıdır. Böylece kırışıklıkları daha rahat açabilir ve ütü işlerinizi daha hızlı bitirebilirsiniz.

Farklı ısı ayarlarını tercih edebileceğiniz gibi şok buhar sayesinde pantolonlarınıza çizgi de verebilirsiniz. Buhar kazanlı ütülerin çoğunda bulunan otomatik kapanma özelliği ise hem enerji tasarrufu yapmanızı hem de bu ütüleri güvenli bir şekilde kullanmanızı sağlar. Buhar kazanlı ütünüzü yerde ya da bir masa üzerinde muhafaza edebilir ve kablo uzunluğuna bağlı olarak kullanım sırasında ütü masası üzerine koyabilir ya da yerde bırakabilirsiniz. Oldukça kolay ütü yapma imkanı veren buhar kazanlı ütüler, herkesin kolay kullanımı için ideal tasarıma ve özelliklere sahiptir. Buhar kazanlı ütü tavsiyesi olarak ihtiyacınıza uygun ütülerin yer aldığı listeleri incleyerek kendiniz için ideal ütüyü bulabilirsiniz.

Buhar kazanlı ütünüzün temizliğine de dikkat etmelisiniz. Bazı modellerde kendiliğinden taban temizleme işlevi bulunur. Buhar kazanlı ütü temizleme için ipuçlarını öğrenerek ütünüzü çok daha uzun süre kullanabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Evde Manikür Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Evde Manikür Nasıl Yapılır?

Manikür, tırnakların sağlığını ve estetiğini korumak amacıyla uygulanan bir bakım işlemidir. Hem kadın hem de erkekler için yaygın…