Ekmek makineleri oldukça basit çalışma prensibine sahiptir. Dolayısıyla tek yapmanız gereken malzemeleri doğru şekilde tartmak, ardından hazneye yerleştirmektir. Daha sonra program seçip ekmeğinizin hazırlanmasını bekleyebilirsiniz. Çünkü ekmek yapma makinesi yoğurma, mayalandırma, pişirme gibi aşamaları tek başına tamamlayabilir. Hangi malzemeleri kullanacağınız ve hangi programı seçeceğiniz ise hem size hem de ekmek yapma makinenizin fonksiyonlarına bağlıdır. Gelin “ekmek yapma makineleri nasıl kullanılır?,” “ekmek makinesi ile nasıl daha iyi ekmekler yapılır?” sorularının cevaplarına birlikte göz atalım.

Ekmek Yapma Makinesi Nasıl Çalışır?

Ekmek makinesi, sizin için tam otomatik olarak ekmek yapan bir cihazdır. Cihaz, yoğurmaktan ekmeğin pişirilmesine kadar tüm işi kendisi yapabilir. Tek yapmanız gereken yönergeleri izleyerek malzeme eklemek ve pişen ekmeği hazneden alarak soğumaya bırakmak. Yapmanız gereken diğer şey ise ekmek makinesini temizlemektir. Fakat yorucu kısımları makineniz yaptığı için temizlik aşaması pratik şekilde tamamlanabilir. Çünkü pek çok ekmek makinesinde hazne çıkarılarak bulaşık makinesinde yıkanabilir. Ekmek yapma makinesinin çalışma ve kullanım aşamaları ise şöyle sıralanabilir:

  • Ekmek yapma makinesinde her zaman pişirme kalıbı bulunur. Bütün malzemeler hazneye eklenir.
  • Pişirme kalıbını kolayca çıkarabilir, böylece tartılmış malzemelerinizi dökebilirsiniz. Ardından hazneye tekrar makineye yerleştirip kapağını kapatmanız gerekir.
  • Bu aşamada doğru programı seçmeniz önemlidir. Ekmek makinelerinin birçok farklı programı vardır. Ekmeğiniz için hangi programın uygun olduğunu ise program adımlarına bakarak anlayabilirsiniz.
  • Tahıllı ekmek isterseniz o zaman tam buğday programını da kullanabilirsiniz. Ekmeği ne kadar uzun süre pişirirseniz, ekmeğin o kadar iyi olacağını da unutmamanız gerekir. Kısaca 3 saatlik bir program 2 saatlik programdan daha iyidir.
  • Makine programını bitirdiğinde ise ekmeği çıkarabilir, bir süre tezgahta soğumaya bırakabilirsiniz. Ayrıca ekmek yapma makinesinin kapağını açık tutmakta fayda vardır. Böylece, makinede yoğuşmayı önleyebilirsiniz.
  • Bir süre sonra ekmeğiniz soğuduğunda ekmek bıçağı ile dilimleyebilirsiniz.

Ekmek Makinesinde Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ekmek yapma makinesi ile ekmek pişirmek gerçekten zor değildir. Bu kullanışlı makine, A’dan Z’ye tüm aşamaları profesyonelce halledebilir. Ancak, akılda tutulması gereken bazı ipuçları vardır. Başlangıç ​​olarak, ekmek yapma makinenizi yerleştirmek için iyi bir yer bulmak önemlidir. Çok soğuk yere koymanız mayalanmayı olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla ortam sıcaklığı 16 derecenin üzerinde olması önerilir. Ayrıca ekmek yapma makinesinin daima dik konumda olması önemlidir.

Ekmek yapma makinesinde ekmek pişirmek, evde taze pişmiş ekmek yapmanın rahat yoludur. Makineden maksimum verim almak için şu ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

  • Ekmek hamurunuz için un, su, maya, tuz, şeker gibi malzemeleri ve baharat gibi ek çeşnileri tartarak hazırlayın. Her malzemenin belirli miktarları için tarife bakmayı unutmayın.
  • Her ekmek yapma makinesi modelinin farklı ayarları – işlevleri olabilir, bu nedenle makinenize özel talimatları izlemeniz önemlidir. Malzemelerin doğru sırasına ve seçilecek ayarlara dikkat edin.
  • Ekmek yapma makinesinde dikkat etmeniz gereken en önemli konu ölçümdür. Çünkü ölçüm kaşıkları ya da kapları cihazla birlikte gelse bile kullandığınız gıdanın türüne göre farklı ölçüm yapabilir. Dolayısıyla her şeyi tartarak eklemeniz daha garantili bir yöntemdir.
  • Malzemeleri ekmek yapma makinesine listelenen sırayla ekleyin, genellikle önce sıvı malzemeleri ve ardından kuru malzemeleri eklemeniz önerilir.
  • Un ve türevi malzemelerin son kullanım tarihine dikkat edin. Bayat ürünler ekmeğinizin kabarmasını önleyebilir, lezzetini olumsuz etkileyebilir.
  • Daha sonra yoğurma, mayalama ve pişirme aşaması bulunur. Bu aşamada genellikle bir şey yapmanız gerekmez. Ancak eklemek istediğiniz kuruyemiş, çekirdek, kuru üzüm gibi gıdalar varsa makinenizin bu malzemeleri eklemeniz için sinyal vermesini beklemeniz gerekir.

Ekmek Yapma Makineleri Ne Kadar Sürede Pişirir?

Ekmek yapma makineleri ile hazırlık da dahil toplam pişirme süresi yaklaşık üç saattir. Bu kadar uzun sürmesinin nedeni ise ekmek yapma makinesinin tüm malzemeleri yavaş yavaş karıştırmaya başlamasıdır. Ardından yaklaşık yirmi dakika yoğurur ve hamurun yavaş yavaş kabarmasını sağlar. Sonra hamur arada bir kısaca yoğrulmaya devam eder. Son olarak, hamur yaklaşık 1 saat pişirilir. Bu nedenle, ekmek yapma makinelerinde pişirme süresi oldukça uzun görülebilir. Ancak tüm aşamalarla birlikte yaklaşık üç saat sürer.

Makine özellikleri değişecebileceğinden hazırlık ve pişirme süresi, ekmek yapma makinenize de bağlıdır. Daha hızlı pişirme sağlayan hatta çift hazneli ekmek yapma makineleri de mevcuttur. Fakat ekmeklerinizin lezzeti olması için en önemli aşama mayalanma süresidir. Birçok makinede yoğurmayı ve pişirmeyi hızlandırmak için düğmeler bulunur. Bu tür ekmek yapma makinelerinde ise ortalama 1 saat sonra ekmeğiniz hazırdır.

Ekmek Yapma Makinelerinin Avantajları Nelerdir?

Ekmek yapma makineleri kolay kullanımı ve çeşitli ekmek ürünlerini pişirebilmesiyle oldukça popülerdir. Ancak bu cihazların bilmediğiniz veya fark etmediğiniz avantajları da vardır. Örneğin glütensiz beslenmenize katkı sağlayabilir. Ekmek yapma makinelerinin diğer avantajları ise şunlardır:

  • Ekmek yapma makineleri ile ekmek pişirmek oldukça zahmetsizdir.
  • Ev yapımı ekmek kokusu ile uyanabilirsiniz. Çoğu ekmek yapma makinesinde, programı gece başlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz, böylece uyandığınızda taze ekmekle karşılanabilirsiniz.
  • Ekmek yapma makinesinde hazırlanan ekmekler genel olarak çok daha sağlıklıdır. Ekmeğinize ne koyacağınıza siz karar verebilirsiniz. Ayrıca, glüten veya laktoz gibi bazı bileşenlere alerjiniz varsa mükemmel bir çözümdür.
  • Her zaman taze ve ev yapımı ekmek çok daha lezzetlidir.
  • Farklı tarifler deneyebilir, kendi özel ekmeklerinizi yapabilirsiniz.
  • Ekmek makinesini yoğurma makinesi olarak ve hamuru mayalamak için kullanabilirsiniz. Daha sonra hazırladığınız (örneğin baget veya çörek) hamurları fırında pişirebilirsiniz. Pizza hamuru da yapabilecekleriniz arasında.

Siz de kendi doğal ve hoş kokulu ekmeklerinizi hazırlamak, kendinize ve aileniz için yeni lezzetler keşfetmek isterseniz ekmek yapma makinelerine göz atabilir, size uygun hacme sahip modern bir modele hemen sahip olabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Bıçak Nasıl Bilenir?
Devamını Oku

Bıçak Nasıl Bilenir?

Fileto, doğrama, soyma gibi farklı işlevlere sahip bıçaklar, yemek hazırlık süreçlerinde ya da doğa aktivitelerinde vazgeçilmez araçlardan biridir.…
anneler gunu hediye tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Anneler Günü Hediye Tavsiyeleri

Annelerimiz için hediye seçmek hepimizin en çok zorlandığı şeylerden biri oluyor. Dünyada her şeyden daha çok değer verdiğimiz…
camasir makineleri nasil sokulur teknosa
Devamını Oku

Çamaşır Makinesi Nasıl Sökülür?

Ev işleri arasında belki de en zahmetli olanların başında çamaşır yıkamak bulunuyor. Kıyafetlerimizin temiz görünmesi ve mikroplardan arınarak…
isitme engelliler teknosa
Devamını Oku

İşitme Engellilere Özel Çağrı Merkezi

Müşteri deneyimine önem veren markalar, müşterilerinin alışveriş yolculuğuna yardımcı olmak ve satış sonrası her türlü desteği vermek için…