Kıyafetlerimizin şık ve temiz görünmesini sağlamanın en etkili yolu, onları ütülemekten geçiyor. Üzerimizdeki kıyafetler ne kadar temiz ve güzel olursa olsun, ütülenmedikleri zaman o kadar çekici görünmeyebiliyor. Bu nedenle ütünün genel olarak şıklığımızı tamamladığını söyleyebiliyoruz.

Her evin olmazsa olmaz küçük ev aletlerinden olan ütüyü ne kadar dikkatli kullanırsak kullanalım zaman içerisinde yüzeyi kirlenebiliyor, buhar deliklerinde tıkanma yaşanabiliyor ya da ısınmasıyla ilgili sorunlar olabiliyor. Bu tarz durumlar ütünün performansını da olumsuz olarak etkiliyor ve kıyafetlerimizi iyi ütülememeye başlıyor. Yaşanan bu sorunların en büyük nedenleri arasında ütünün temizlenmemesi geliyor. Çünkü içerisinde kullandığımız suyun kalitesi ve ütüyü kullanım sıklığımız zamanla yüzeyinde minerallerin ve kirecin birikmesine neden oluyor.

Ütünün performansında yaşanan olumsuz durumlar bizi zor durumda bırakabiliyor. Kıyafetlerimizin iyi ütülenmemiş olması iş hayatımız kadar özel hayatımızı da etkileyebiliyor. Bu nedenle tüm elektrikli ev aletlerinde olduğu gibi ütümüzü de düzenli aralıklarla temizlememiz ve kullanım şeklimize dikkat etmemiz gerekiyor.

Ütümüzü kimyasal maddeler kullanmadan evimizdeki malzemelerle temizlemenin birden fazla yolu bulunuyor. Daha çok doğal malzemeler kullandığımızda hem sağlığımızı korumuş oluyoruz hem de ütünün daha uzun ömürlü olmasını sağlayabiliyoruz.

Ütüyü Karbonat ile Temizlemek

Karbonat, evinizdeki birçok eşyanın ve hatta meyve sebzelerin bile temizliğinde sıklıkla kullanılan malzemelerin başında geliyor. Ütünüzün temizliğinde de karbonatı rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Bunun için iki yemek kaşığı karbonatı bir yemek kaşığı ılık suyla karıştırıyorsunuz. Bu şekilde bir leke önleyici macun elde etmiş oluyorsunuz. Bu macunu, ütünüzün tabanındaki mineral birikintilerinin üzerine sürüp hafifçe ovalıyorsunuz. Bunu yaparken ütünüzün soğuk olması gerekiyor. Kısa bir süre bekledikten sonra nemli bir bez kullanarak macunu tamamen temizliyorsunuz.

Bu yöntemde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, macunu ütünün tabanına sürerken buhar deliklerine kaçırmamak oluyor. Eğer böyle bir durum yaşarsanız, temizlemek için saf suya batırılmış bir pamuk ya da tahta bir kürdan kullanabiliyorsunuz.

utu nasil temizlenmeli teknosa

Ütüyü Deniz Tuzu ile Temizlemek

Ütü temizliğinde genellikle az bilinen yöntemlerden biri de deniz tuzu kullanmak oluyor. Deniz tuzu, ütünüzün tabanını temizlemek için etkili yöntemler arasında yer alıyor. Bunun için ütünüzü en sıcak ayarda açıyorsunuz. Isınmasını bekledikten sonra ütü masanızın üzerine bir gazete serip üzerine deniz tuzunu serpiyorsunuz. Ardından bu tuzlu yüzeyi ütülemeye başlıyorsunuz. Ütünüzdeki tüm kir temizlenene kadar ütülemeye devam ediyorsunuz.

Ütünüzün temizliğini sağladıktan sonra kapatıp biraz soğumasını bekliyorsunuz. Daha sonra nemli bir bez yardımıyla ütünün tabanındaki tuz kalıntılarını siliyorsunuz. Deniz tuzunu dairesel hareketlerle ütülediğinizde daha etkili bir şekilde temizlik sağladığınızı görüyorsunuz.

Ütüyü Havlu ve Sirke ile Temizlemek

Ütünüzün asıl sorunu paslanma ise, sirke kullanarak bundan kolayca kurtulabiliyorsunuz. Mutfağımızda bulunan sirke de karbonat gibi birçok eşyanın ve yiyeceğin temizliğinde güvenle kullanılabiliyor. Doğal bir ürün olduğu için temizlik yaparken sağlığınıza da zarar vermemiş oluyorsunuz.

Ütünüzü sirke kullanarak temizlemek için öncelikle bir havluyu sirkeye batırıyorsunuz. Ardından ütüyü tabanı havlunun üzerine gelecek şekilde koyuyorsunuz. Bu pozisyonda yaklaşık 30 dakika bekletiyorsunuz. Ardından ütünün tabanını tamamen siliyorsunuz. Bunu yaptığınızda ütünüz yeni gibi görünüyor.

Ütünün Buhar Delikleri Nasıl Temizlenir?

Kirli ütülerdeki en yaygın olarak karşılaşılan sorun buhar deliklerinin tıkanması oluyor. Ütünüzü temizlerken kullandığınız malzemelerin birçoğunun buhar deliklerini temizlemekte faydası olmuyor. Ancak buhar deliklerinde tıkanma olduğunda, kıyafetlerinizi ütülerken de çok sorun yaşıyorsunuz. Ütü sırasında buhar kullandığınızda deliklerde bulunan mineraller kıyafetinizin üzerine sıçrayabiliyor. Bu da kıyafetlerinizde paslı su lekelerinin olmasına neden oluyor.

Ütünün buhar deliklerini temizlemek için öncelikle yarım su bardağı sirke ve yarım su bardağı saf suyu ütünün haznesine döküyoruz. Saf su yoksa damıtılmış içme suyu da kullanılabiliyor. Buhar deliklerini kontrol etmek için temizlik sırasında ütüyü dik konumda kullanıyoruz.

Karışımımızı ütünün haznesine boşalttıktan sonra çalıştırıyor ve ısınmasını sağlıyoruz. Deliklerdeki birikintileri temizlemek için eski bir diş fırçası ya da tahta bir kürdan alıyoruz. Bunlar yoksa pamuklu çubuk kullanarak da buhar deliklerini temizleyebiliyoruz. Temizlik yaparken sıklıkla buhar düğmesine basarak buharın serbest bir şekilde dışarı çıkıp çıkmadığını test ediyoruz. Bunu görene kadar temizliğe devam ediyoruz.

Temizlik işlemi bittikten sonra haznede kalan karışımı dökmek için ütünün tamamen soğumasını bekliyoruz. Sonrasında hazneyi tamamen boşaltıyoruz. Bu yöntemde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta temizlik malzemesi olarak asla metal kullanmamak oluyor. Çünkü metal malzemeler ütünüzün tabanını çizebiliyor ya da hasar verebiliyor. Böyle bir durum yaşandığında ütünüz temiz olsa bile ütülerken kıyafetlerinize zarar vermeye başlıyor.

Ütüyü Yağlı Kağıt ile Temizlemek

Deniz tuzuna benzer şekilde ütünüzü yağlı kağıt ve iri tuz kullanarak da temizleyebiliyorsunuz. Önce ütü masanızın üzerine yağlı kağıdı seriyorsunuz. Ardından üzerine bir yemek kaşığı iri tuz serpiyorsunuz. Ütüyü en yüksek sıcaklığa getirip ısınmasını bekliyorsunuz. Yeteri kadar ısındıktan sonra da fazla basınç uygulamadan tuzu ütülemeye başlıyorsunuz. Bu şekilde ütünüzün tabanındaki kalıntılar ve kirler tuza yapışmaya başlıyor. Sildikten sonra bu yüzden yeni gibi görünüyor.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise, tuzu ütülerken buhar işlevinin kapalı olduğudan emin olunması gerekiyor.

Ütüyü Diş Macunu ile Temizlemek

Diş macununu sadece dişlerimizin temizliğinde değil ütümüzü temizlemek için de kullanabiliyoruz. Bunun için tek yapmamız gereken, ütünün tabanındaki temizleyeceğimiz bölgeye az miktarda diş macunu sürmek oluyor. Diş macununu parmağımızla hafifçe ovalayarak sürersek ütüye zarar vermemiş de oluyoruz.

Dilerseniz sadece kirlik bölgeyi değil tabanın tamamına sürerek de temizlenmesini sağlayabiliyorsunuz. Bunu yaptıktan sonra birkaç dakika bekliyoruz ve ütüyü buhar işleviyle birlikte çalıştırıyoruz. Temiz bir bez alıyoruz ve buharlı bir şekilde ütülemeye başlıyoruz. Böylece ütünün tabanının tamamen temizlenmesini sağlamış oluyoruz.

Ütüyü Ne Sıklıkla Temizlememiz Gerekiyor?

Ütünüzün hangi sıklıkla temizleyeceğiniz kullanım alışkanlığınıza göre değişkenlik gösteriyor. Ortalama bir kullanıma sahipseniz ütünüzü genel olarak en az iki ayda bir kez temizlemeniz tavsiye ediliyor. Bu süre dolmadan önce ütü sırasında bir performans düşüklüğü görürseniz kısa sürede de temizlemeniz oldukça faydalı oluyor. Çünkü ütünün tabanında biriken kir ya da mineraller artarsa sonrasında daha derin bir temizlik yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. Temizliğin daha kolay ve daha kısa sürede tamamlanması için buna dikkat etmeniz gerekiyor.

Eğer ütülemeniz gereken kıyafetleriniz çoksa ve ütüyü daha sık kullanıyorsanız temizlik periyodunuzu ayda bire kadar düşürebiliyorsunuz.

Ütüyü Temizledikten Sonra Nasıl Bakımlı Kullanabilirsiniz?

Ütünüzün uzun süre temiz kalmasını sağlamak ve kıyafetlerinizi ütülerken sorun yaşamamak istiyorsanız temizlik sonrası kullanımında dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. Bunların başında, ütünüzde normal su yerine saf su ya da içme suyu kullanmanız geliyor. Çünkü musluk suyu, zamanla paslanmaya ve buhar deliklerinde minerallerin birikmesine neden oluyor. Paslanma ve mineral birikmesini önlemek için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise, ütünüzü kullandıktan sonra içerisinde kalan suyu tamamen boşaltmak ve ütüyü dik konumda kaldırmak oluyor. Bunu her kullanım sonrası alışkanlık haline getirdiğinizde ütünüzü uzun süre sorunsuz olarak kullanabiliyorsunuz.

Yukarıda ütü nasıl temizlenir anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi ütüleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
firin fani ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Fırın Fanı Ne İşe Yarar?

Yemek yapmayı seviyorsanız evde en fazla vakit geçirdiğiniz yerlerden biri de mutfak oluyor. Sevdiklerimizle bir araya geldiğimizde onlara…
televizyon kanallari nasil ayarlanir teknosa
Devamını Oku

Televizyon Kanalları Nasıl Ayarlanır?

Evimizde eğlence olarak en çok başvurduğumuz teknolojik cihazların başında televizyonlarımız geliyor. Her ne kadar mobil cihazlarımızı hiçbir zaman…
isitme engelliler teknosa
Devamını Oku

İşitme Engellilere Özel Çağrı Merkezi

Müşteri deneyimine önem veren markalar, müşterilerinin alışveriş yolculuğuna yardımcı olmak ve satış sonrası her türlü desteği vermek için…
serinleten yaz lezzetleri onerileri teknosa
Devamını Oku

Serinleten Yaz Lezzetleri Önerileri

Günün her saatinde yapabileceğimiz keyifli kaçamaklarımızın ve sevdiğimiz insanlarla keyifli sohbetlerimizin başrolünde her zaman kahve bulunuyor. Zevk aldığımız…