Yazının bulunduğu ilk çağlardan beri simgeler hayatımızda yer alıyor. Avladığı hayvanları göstermek için duvara hayvanın simgesini kazıyan bir eski çağ insanıyla, güldüğünü anlatmak için mesajının sonuna gülen surat ekleyen bir modern insan aslında aynı amaçlarla gerçekleştiriyor bunları. Kelimelerin var olmadığı zamanlardan, sadece kelimelerin yetmediği zamanlara kadar hep bir simgeleştirme yaptığımızı söyleyebiliriz. Bu yazımızda emojilerin anlamı ve tarihçesi hakkında bilgiler sunmaya çalışacağız.

İlk Çağlardan Beri

Çoğu zaman emojilerin sosyal medyayla hayatımıza girdiğini düşünmüş olabilirsiniz. Fakat bu noktada sizlere, emojilerin yazının icadından beri hayatımızda olduğunu söylersek çok da garip olmaz. Evet belki ilk yazı yazan insanlar gülücük ya da kalp simgeleriyle doldurmuyorlardı duvarları, tabletleri… Ama o zamanın emojileriyle yazdıkları kesin. Mısır hiyerogliflerini açıp incelerseniz sizlere resimli hikayeler anlattıklarını görebilirsiniz. Ya da Sümer dönemindeki yazılan yazılara bakmak da işinizi görebilir. Hatta diyebiliriz ki tarihin herhangi bir çağını açıp bakarsanız, farklı formlarda emojiler görmeniz mümkün. Oldukça ilginç değil mi?

“Emoji” Kelimesinin Anlamı

Emojilerin bu kadar tarihine değinmişken kısaca “emoji” sözcüğünün de nereden geldiğini açıklayalım. Emoji vari simgeler hayatımızda neredeyse hep vardı ama emoji kelimesinin sözlüğümüze girişi daha yeni. İlk başlarda farklı duygu durumlarını belirtmek için çıkan bu simgeler İngilizcedeki duyguya karşılık gelen sözcükten alıyor isimlerini. Emotion sözcüğünden türemiş bir sözcük “emoji”. Kullanım amacını düşündüğümüzde çıkış noktası oldukça mantıklı değil mi?

Zamanla kelimelerin yerini alan ve gittikçe hayatımızda daha da fazla yer edinmeye başlayan bu simgelerin yani emojilerin birbirinden farklı temsil ettiği şeyler de mevcut. Hayatımıza bu kadar girmişken kimileri yanlış anlaşılanlar listesine eklendi kimileri de favoriler listesine eklendi. Sizin favori emojiniz hangisi sorunun cevabını kolaylaştırmak için bu yazımızda birkaç emojiyi ve ne anlama geldiğini anlatacağız.

emojilerin anlami teknosa

Çak Beşlik 🙏

Eğer bu emojiyi “dua eden insan elleri” şeklinde gördüyseniz yalnız değilsiniz. Çünkü birçok insan bu emojiyi dua etmek manasında kullanıyor. Fakat asıl simgelediği şey “high-five” yani “çak beşlik” yapan iki insanın elleri. Peki siz ilk görüşte emojiyi doğru anlayanlardan mısınız yoksa dua eden eller olduğunu düşünenlerden misiniz?

Neyse ki yazdığınız mesaja göre emojinin anlamı da değişebiliyor. Bu sayede hala çak beşlik emojisini dua eden eller emojisi olarak kullanmanız mümkün.

Gülmekten Ağlıyorum 😂

Mesajlaşırken karşımızdakinin yüzlerini, mimiklerini veya ses tonları görüp duyabilmek mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden de sadece kelimelerle istediğimiz duyguyu karşıya veremeyebiliyoruz. Belki de ifade etmede en çok sıkıntı yaşanılan duygulardan birisi de gülmek. Komik bir durum olduğunda ya da sadece mutluluğumuzu belli etmek istediğimizde çeşitli nidalar ya da emojiler kullanabiliyoruz.

Yeni neslin en çok kullandığı güldüm manasına gelen şeylerden birisi ise “random atmak”. Random atmak, klavyeye rastgele basarak manasız harfleri yan yana getirmekten oluşan bir sözcük. Bunu kullanmayanlar ya da kullanmak istemeyenler ise çeşitli şekillerde güldüklerini belli ediyorlar. İki nokta ve büyük d harfiyle bunu yapanlar da var, diğer gülücük emojilerini kullananlar da. Bu gülme emojilerinin aralarından en çok kullanılanlardan birisi ise “gülmekten ağlıyorum” manasına gelen, gözlerinden yaş gelirken gülen emoji. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de en çok kullanılan emojilerden birisinin bu olduğunu biliyoruz.

Uykum Geldi 🤤

Amacı dışında kullanılan ya da yanlış anlaşılan emojilerden birisi ise bu uykulu duran emoji. Ağzından salya akan ve uykusunun geldiğini anlatmaya çalışan bu emojiyi insanlar zaman zaman çok etkilendiklerini belirtmek için de kullanabiliyorlar. Peki siz bu emojiyi uykunuzun geldiğini belirtmek için mi kullanıyorsunuz yoksa bir şeyden çok etkilendiğinizi belirtmek için mi?

Görmedim Duymadım Bilmiyorum 🙈 🙉 🐵

Bu cümleyi hiç duydunuz mu görmedim, duymadım, bilmiyorum. Genelde kişinin belli bir konu hakkında bilgi sahibi olduğu ve konuşmak istemediği durumlarda ya da kişinin konu hakkında gerçekten bilgi sahibi olmadığı konularda bunu belirtmek için kullanabildiği bir deyim. Bu deyimin emoji versiyonunu da isminden ilham alarak tasarladıklarını görebiliyoruz. “Üç maymun”. Hatta üç maymunu oynamak deyimi de buradan geliyor. Fakat sosyal medyada durumlar biraz daha farklı. Görmedim kelimesine karşılık gelen, gözlerini kapatmış maymun emojisini günlük konuşmalarda kullanan kişileri görmüş olabilirsiniz. Hatta belki de o kişilerden birisi sizler olabilirsiniz. Eğer kullananlardan birisiyseniz ne anlamda kullanıldığını da biliyor olabilirsiniz ama bizler yine de açıklayacağız. Bu elleriyle gözlerini kapatmış maymun emojisini bazı insanlar utandıkları zaman kullanmayı tercih edebiliyorlar. Fakat bu utanç kötü bir anlamda olmuyor. İnsanlar bu emojiyi daha çok tatlı bir utanma simgesini aradıkları zamanda kullanmayı tercih edebiliyorlar.

Su Tabancası 🔫

Sosyal medyayı uzun zamandır kullanan biri iseniz eğer, daha öncesinde emojiler arasında bir silah emojisinin de bulunduğunu görmüş olabilirsiniz. Fakat sonrasında bu emoji değişime uğrayarak gerçek bir tabanca resminden ziyade su tabancası halini aldı. Bunu da fark etmiş olabilirsiniz, peki hiç nedenini merak ettiniz mi?

Gerçek silah emojisi şiddeti yansıttığı için hatta zaman zaman tetikleyici bir hal alabildiği için daha masum bir versiyonuna çevrildi. Bu versiyonun gerçek hali yani su tabancası insanları ıslatmaktan öte gidemiyor ve genelde şiddet anlarında değil eğlence anlarında kullanılıyor. Bu değişim oldukça mantıklı bir tercih olmuş gibi duruyor.

Farklı Ten Renkleri👩🏻 🧑🏻

Yukarıda da bahsettiğim gibi emojiler zaman zaman değişime uğrayabiliyorlar. Bu değişimden etkilenen emojilerden birkaçı ise insan tasviri olan emojiler. Daha öncesinde kadın ve erkeği simgeleyen iki emoji mevcuttu. Bu iki emoji ise siyah saçlı ve beyaz tenli bir nevi beyaz insanların temsilleriydi. Bu durumun ise can sıkıcı bir hal almasını engellemek için sadece beyaz ten ya da siyah saç yerine farklı saç ve ten renkleri getirildi. Eskiden tek bir seçeneğiniz olan bu emojilerden artık istediğiniz görünüşten insanı seçmeniz mümkün. Hatta buna benzer olarak sadece iki cinsiyetin simgesini yapmakla kalmadılar bir tane de üçüncü ve tam olarak bir cinsiyeti sergilemeyen emoji getirdiler. Ayrımcılık bu sayede emojiler arasında da engellenmiş oldu.

Cinsiyetsiz Meslekler 👩🏻🏭 👩🏻‍🚒

Sosyal medyada gezerken farklı meslekleri temsil eden emojiler olduğunu görmüş olabilirsiniz. Avukatından öğretmenine, rock yıldızından itfaiyecisine… Ayrıca bütün bu meslekleri simgeleyen iki cinsiyet de mevcut. Toplumsal cinsiyet rollerinin aksine emojilerin arasında itfaiyeci, tamirci, aşçı kadınlar da görebilirsiniz, öğretmen, dedektif erkekler de. Ayrıca fantastik ögelere de yer veriliyor emojilerin içerisinde. Bunların arasında yine her iki cinsiyetten simgeleri de görmek mevcut. Peri erkekler, vampir kadınlar, deniz erkekleri veya süper kahraman kadınlar…

Cinsiyet Rollerinin Yıkımı 👨‍👨‍👦 👩‍👩‍👦

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi cinsiyetsizlik sadece mesleklere özgü değil. Aynı zamanda iki babadan oluşan aileler, iki anneden oluşan aileler, damatlık giyen kadınlar, gelinlik giyen erkekleri de görmeniz mümkün. Bu sayede herkes emojileri kullanırken kendilerine verilenlerle sınırlı kalmıyor, istediği şekillerdeki emojiyi kullanabiliyor.

Yukarıda emojilerin anlamı ve tarihçesi hakkında bilgiler paylaştık.

Emojileri kullanabileceğiniz WhatsApp durum özelliği yazımıza göz atabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
Evde Yapabileceğiniz Spor Aktiviteleri
Devamını Oku

Evde Yapabileceğiniz Spor Aktiviteleri

Günlük hayatın koşuşturmaca ve telaşı içerisinde kendinize ayırdığınız küçücük anlar hayat enerjinizi yükseltebilir. Spor salonuna gitme imkanı olmayan…
hangi isitici alinmali teknosa
Devamını Oku

Hangi Isıtıcı Alınmalı?

Sıcaklık düştüğünde, ekstra ısıya ihtiyacınız oluyor. Ancak, evinizin termostatını yükseltmek enerji faturanızı önemli ölçüde artırabilir. Bir alan ısıtıcısı…